Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie mogę uruchomić silnika

Featured Replies

Napisano

Witam

Coś się pomieszało i nie mogę odpalić auta.

Z wydechu żaden dymek podczas kręcenia się nie wydobywa.

Zdjąłem ze świecy przewody napięciowe (z 1 i 2 cylindra) - iskra jest.

Bezpieczniki są także ok.

Pomyślałem, żeby sprawdzić, czy nie padła pompa paliwa, ale nie wiem który wężyk zdjąć z przepustnicy żeby sprawdzić, czy podaje paliwo jak zakręcę.

Dysponujecie jakimś rysunkiem poglądowym, który to wężyk?

Co jeszcze mogę sprawdzić?

Napisano
paliwo nie dochodzi do przepustnicy, bo nie od tego ona jest, przewód paliwowy wkręcony jest do listwy z wtryskami
Napisano
  • Autor

> a pompe paliwa slychac jak przekrecasz kluczyk na pierwszy stopien?

Jakoś udało się do pracy dostać (PKS) oczywiście nie na czas passed_out.gif

Po przekręceniu kluczyka niby słychać jakieś bzyczenie w tylnej części auta (ale bardzo cicho - ledwo da się to usłyszeć). Po kilku sekundach od włączenia zapłonu słychać pod maską jakieś pyknięcie i już pompy niby nie słychać (wcześniej też tak było).

Próbowałem odpalić go w trybie awaryjnym na gazie, ale chyba mam wyłączony tryb awaryjny w kompie. Dowiedziałem się jednak, że da się odpalić silnik na lpg w awaryjnym podłączając przewód pociągnięty od akumulatora (+) do parownika do jednego z dwóch przewodów pokazanych na poglądowej force (to nie mój parownik, ale podobny):

http://i3.tinypic.com/vsjeag.jpg

To jest chyba jakiś zawór.

Przy próbie odpalenia auta na lpg silnik odzywa się, ale zaraz gaśnie.

Na benzynie żadnego odzewu silnika.

Czy to na pewno pompa padła?

Napisano
  • Autor

> z dzwiekow opisywanych przez Ciebie - pompa paliwa jest ok.

Jeżeli odkręcę przewód od listwy dolotowej, to po 'zakręceniu' jak mniej-więcej mocno powinna benzyna lecieć?

Jeżeli to nie pompa, to co mogło paść?

Napisano
  • Autor

Zapomniałem jeszcze wspomnieć...

Przez ostatnie kilka dni silnik odpalał zawsze za drugim razem. Przy pierwszym zakręceniu odezwał się tylko, a czasami nawet nie to.

Jeżeli to nie pompa paliwa, to ja nie mam pomysłu.

Tylko problem w tym jak sprawdzić pompę, aby być pewnym?

Pompa, to niemały koszt, więc nie chciałbym wydać niemalże 200zł na marne.

Napisano

> Tylko problem w tym jak sprawdzić pompę, aby być pewnym?

wyjac koszyk z baku i zobaczyc czy pompuje zlosnik.gif

> Pompa, to niemały koszt, więc nie chciałbym wydać niemalże 200zł na marne.

za 30zl na allegro masz chinskie. u mnie dziala...

Napisano

> wyjac koszyk z baku i zobaczyc czy pompuje

> za 30zl na allegro masz chinskie. u mnie dziala...

akurat uwazam ze to nie pompa paliwa....

zobacz czy pasek rozrzadu masz naciagniety. nie powinien dac sie skrecic o wiecej niz 90 stopni.

marchewka ci sie swieci? opisz dokladniej jak sie ssamochod zachowuje

Napisano
  • Autor

> akurat uwazam ze to nie pompa paliwa....

> zobacz czy pasek rozrzadu masz naciagniety. nie powinien dac sie skrecic o wiecej niz 90 stopni.

> marchewka ci sie swieci? opisz dokladniej jak sie ssamochod zachowuje

Pasek dobrze naciągnięty.

Marchewy także brak (tzn, jak włączę zapłon, to świeci się, ale po chwili gaśnie - tak ma być).

Jak chce odpalić auto na benzynie, to żadnego odzewu - silnik jest zupełnie martwy.

Próbowałem zapalić na lpg i wtedy silnik złapał, ale nie zdążył nawet na obroty wejść, bo zaraz zgasł (jest tak za każdym razem przy próbie odpalenia na lpg). Tu podejrzewam, że gazu może nie być, a jeżeli jest, to bardzo mało

Ostatnio jechała moja mulher.gif

Przejechane jest 260km, a wystarcza mi gazu na ok 295-305km średnio. W tym stała jakieś 1,5 godziny w gigantycznym korku (najciekawsze jest to, że przez ten czas przejechała jakieś 3 km - Toruń).

Napisano

mowiac martwy masz na mysli to, ze kreci natomiast nie ma zaplonu.

a czy dzwiek krecenia jest taki jak zawsze czy ma nieco inny rytm?

idelanie by bylo jakbys mial gaz i byl pewien ze jest w zbiorniku (sprawdz na butli - tam masz wskaznik poziomu)

sprawdz ohmomierzem czujnik wychylenia przepustnicy (jest z prawej strony przepystnicy. Rezystancja powinna sie liniowo zmieniać w zaleznosci od nacisniecia pedalu gazu. Sprobuj uruchomic pompujac gazem(jesli ejst czesciowo uszkodzony a tak zwykle jest to powinien zaskoczyc choc na chwile.

Oczywiscie istnieje szansa na to ze ecu jest uszkodzone natomaist sprawdzmynajpierw te bardziej prawdopodobne przyczyny.

odlacz aku na kilkanascie sekund - zobacz czy nie pomoze.

Jesli bardzo wierzysz w to ze to pompa (zakladam ze nie jezdzisz bez benzyny) to mozesz ja sprawdzic dobierajac sie do niej od gory i sciagajac przewod paliwowy a na to nasadzajac rurke i do jakiegos kanisterka i patrzec na strumien. Sa calkiem wydajne te pompki.

UWAGA: SPRAWDZ 10 RAZU ZANIM WLACZYSZ KLUCZYK W POZYCJE MAR, BO NIE MUSZE CI MOWIC CO SIE STANIE JAK BENZYNA OBLEJE CI SAMOCHOD I CIEBIE I ZNAJDZIE SIE JAKAS ISKRA.

W moim punto jeszcze kiedys polecial regulator cisnienia paliwa - znajduje sie nad prawym skrajnym cylindrem. u mnie objawialo sie to laniem benzyny do cylindrow a u ciebie moze po prostu puszczac calosc na powrot.

nie wiem czy jest czujka cisnienia paliwa w p1.

sprawdz ten gaz czy go masz czy nie.

Napisano
  • Autor

Akumulator jest ok - po prostu mogę kręcić bez końca, a silnik nawet nie 'pierdnie'. Podając przykład - tak jakby nie było ani kropelki paliwa.

Luknę jutro na butlę czy jeszcze coś jest gazu.

Pompowanie pedałem gazu nic nie daje - silnik na benzynie nie łapie nawet na ułamek sekundy.

Odłączę jutro aku na moment i zobaczę, czy coś to da.

>W moim punto jeszcze kiedys polecial regulator cisnienia paliwa - >znajduje sie nad prawym skrajnym cylindrem. u mnie objawialo sie >to laniem benzyny do cylindrow a u ciebie moze po prostu puszczac >calosc na powrot.

Masz na myśli Podciśnieniowy regulator ciśnienia paliwa?

Da się to jakoś sprawdzić (poza podmianą na inny)?

277473978-przepustnica.jpg

> Iskra jest - może CPW szwankuje.

Masz na myśli czujnik położenia wału?

Też o tym pomyślałem, ale sytuacja wygląda tak, że na benzynie silnik w ogóle nie łapie, a na lpg zapala i gaśnie. Gdyby padł ten czujnik w obu przypadkach sytuacja powinna być identyczna - dobrze rozumuję?

Napisano

tak to ten regulator. moj mechanik nie potrafil go sprawdzic i po prostu zaryzykowalem afair 500pln na nowy no i trafil. obecnie na szrocie znajdziesz za grosze takie rzeczy do p1.

za 100pln wywozisz taczke czesci:P

jakby czujnik polozenia walu nie dzialal to afaik marchewka przy uruchamianiu by nie zgasla.

sprawdz ten gaz i podumamy jutro.

dobrze by bylo sprawdzic czy napiecie dochodzi do wtryskiwaczy.

multimetr z funkcja peak hold mierzysz napiecie - powinno byc ok 12-14V ma pinach wtryskiwacza _podczas krecenia_.

Moj genialny mechanik podpinal do wtryskiwaczy zarowke 12V natomiast ja ci to zdecydowanie odradzam(choc zawsze to jakas forma sprawdzenia jest).

Napisano
  • Autor

Nie mam na multimetrze peak hold'a, ale da się bez tego obyć wink.gif

Na razie Dzięki za pomoc - jutro z rana biorę się za szukanie problemu.

Oczywiście odezwę się w temacie.

Napisano
  • Autor

Odłączenie akumulatora na chwilę nic nie dało.

Odkręciłem od listwy dolotowej idący od pompy paliwa wąż (w miejscu pokazanym na screenie - klucz 19).

zasilaniepaliwempunto75.png

Po włączeniu zapłonu i kręceniu silnikiem z węża nie wyleciała ani kropelka benzyny - kręciłem rozrusznikiem kilka sekund.

Mam rozumieć, że jednak padła pompa paliwa?

post-108383-14352507955147_thumb.jpg

Napisano

Zapchany filt paliwa albo rozpadl sie wezyk wewnatrz plywaka. Laczy on pompe paliwa z tymi rurkami co wystaja ze zbiornika. Wtedy pompa tloczy benzyne, ale przez peknieta rurka ucieka ona ponownie do zbiornika.

Napisano
  • Autor

Czyli tak, czy inaczej żeby dostać się do tego, o czym mówisz trzeba wyjąć zbiornik i wykręcić z niego pływak?

Jakie mogę napotkać trudności podczas wyciągania zbiornika (poza zardzewiałymi śrubami)?

W jaki sposób zbiornik jest przymocowany do auta?

Mam rozumieć, że pompa jest sprawna?

Napisano

> Czyli tak, czy inaczej żeby dostać się do tego, o czym mówisz trzeba wyjąć zbiornik i wykręcić z

> niego pływak?

> Jakie mogę napotkać trudności podczas wyciągania zbiornika (poza zardzewiałymi śrubami)?

> W jaki sposób zbiornik jest przymocowany do auta?

> Mam rozumieć, że pompa jest sprawna?

Nie musisz wyciagac zbiornika, pod tylna kanapa masz klapke, odkrecasz srubki i widac plywak. Jesli slychac jak pompa pracuje, to powinna byc ok. Jak wyjmiesz to zawsze moze ja sprawdzic podlaczajac na krotko i zobaczyc czy pompuje.

Napisano
  • Autor

Ok, idę zobaczyć pod kanapę i obadać jak się do tego zabrać.

Napisano
  • Autor

Faktycznie jest klapka pod siedzeniem wink.gif

Kiedyś już ktoś majstrował tam, bo jest odłamany króciec wychodzący z obudowy pływaka (w dodatku na wyjściu).

Rozumiem, że pływak jest przykręcony taką dużą śrubą plastikową?

Jak ją odkręcić - ani drgnie. Można wykorzystać młotek i przez śrubokręt pod kątem uderzać?

Gwint jest lewy, czy prawy?

Napisano

> Faktycznie jest klapka pod siedzeniem

> Kiedyś już ktoś majstrował tam, bo jest odłamany króciec wychodzący z obudowy pływaka (w dodatku na

> wyjściu).

> Rozumiem, że pływak jest przykręcony taką dużą śrubą plastikową?

> Jak ją odkręcić - ani drgnie. Można wykorzystać młotek i przez śrubokręt pod kątem uderzać?

> Gwint jest lewy, czy prawy?

Gwint jest prawy, odkreca sie w lewo. Bylo kiedys na forum kilka razy jak sie odkreca. Jesli masz zamiar stukac, to nie przez srubokret, a jakies drewienko, bo nakretka moze popekac.

Jak jest ulamamy kruciec to nie leci z niego benzyna gdy wlaczysz zaplon??

Napisano
  • Autor

Właśnie, że nie leci z niego benzyna jak zakręcę silnikiem.

Na tą chwilę mam od pływaka już wszystko odpięte - oba węże (jakoś udało się zdjąć ten z kombinowanym króćcem) i przewód zasilający.

Zaprzęgnę zaraz szukajkę - może archiwum coś wypluje.

Napisano
  • Autor

Udało się odkręcić.

Pompa pracuje.

Rozumiem, że powinna podawać paliwo już przy włączeniu zapłonu, gdy zaczyna pracować?

Nie zdjąłem węża z pompy, ale nacisnąłem go palcem przy samej pompie i włączyłem zapłon. Nie wyczułem żadnego ciśnienia/naporu w wężu.

Z tego co pisaliście jakie jest ona w stanie dać wywnioskowałem, że powinienem wyczuć przepływ benzyny.

Czyżby jednak pompa padła?

Napisano

> Udało się odkręcić.

> Pompa pracuje.

> Rozumiem, że powinna podawać paliwo już przy włączeniu zapłonu, gdy zaczyna pracować?

Tak, przez chwile pracuje.

> Nie zdjąłem węża z pompy, ale nacisnąłem go palcem przy samej pompie i włączyłem zapłon. Nie

> wyczułem żadnego ciśnienia/naporu w wężu.

To go zdejmij i zobacz. Jesli nie poleci benzyna po wlaczeniu zaplonu, to cos z pompa jest nie tak. Tylko zaloz kawalek innego weza i skieruj go do zbiornika, na wypadek gdyby chlapnelo benzyna.

Napisano
  • Autor

Wyjąłem z pływaka pompę i zanurzoną w benzynie podłączyłem bezpośrednio do akumulatora.

Na wyjściu z pompy nie pojawiła się nawet kropelka benzyny (chodziła kilkanaście sekund).

Czyli jednak na pewno padła pompa.

Teraz pytanie jaką kupić - skąd, od kogo (oczywiście za normalną kasę). Z tym pytaniem przejdę do podwieszonego, żeby nie dostać opr'u wink.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Nowa pompa kupiona i zamontowana.

Kupiłem pompę MTM - koszt 50zł.

Chyba nawet nie jest głośniejsza od oryginalnej.

Silnik uruchomiłem bez żadnego problemu po zamontowaniu nowej pompy.

Dziękuję za Pomoc 20.GIF

Napisano

> Chyba nawet nie jest głośniejsza od oryginalnej.

ciesz sie. moja tak smao glosna, jak oryginal po xx latach, ale to nie przeszkadza. najgorsze jest to, ze po odpaleniu silnika slychac takie "piiiiii", jak w starych telewizorach kineskopowych. slychac to przy wylaczonym radiu i nawet na zewnatrz pojazdu. sick.gif

Napisano

> ciesz sie. moja tak smao glosna, jak oryginal po xx latach, ale to nie przeszkadza. najgorsze jest

> to, ze po odpaleniu silnika slychac takie "piiiiii", jak w starych telewizorach kineskopowych.

> slychac to przy wylaczonym radiu i nawet na zewnatrz pojazdu.

Witka

Ja kupiłem łorginał smile.gif i chodzi pięknie smile.gif WALBRO , ale okazało sie że to nie wina pompki frown.gif jak ktos chce sprzedam ze swojego kropka smile.gif łorginał pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.