Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o OC?

Featured Replies

Napisano

Witam, mam teoretyczne pytanie.

Posiadając pewną ilość zniżek za bezszkodową jazdę np.30%, kupuję auto z polisą poprzedniego właściciela który miał 60% zniżek.Mija 30 dni ja nie wypowiadam umowy, dostaje pismo od tej ubezpieczalni aby się zgłosić a oni mi obliczą ewentualna dopłatę z tytułu różnicy zniżek. A co jeśli najbliższy punkt tej firmy mieści się około 100km od mojej miejscowości, muszę tam gnać?

MIałem taką sytuację po kupnie poprzedniego auta na szczęście biuro było na miejscu, ale po kupnie aktualnego auta najbliższe biur znajduje się właśnie około 100 km od mojej miejscowości,wysłałem listem poleconym wypowiedzenie umowy OC bo wiem że tak można ale co by było jak bym nie zrezygnował?

Napisano

Najpierw zadzwon i zapytaj ile bedziesz musial doplacic. Czasem nie oplaca sie doplacac nawet gdy ma sie 30% znizek. Jak juz bedziesz dzwonil na infolinie to zapytaj o szczegoly przepisania. Moze da rade przez telefon zalatwic.

Aha i dowiedz sie przed tymi 30toma dniami bo pozniej bedzie za pozno wink.gif

Napisano

Czasem nic nie każą dopłacać. Ja ostatnio w Compensie musiałem tylko wpłacić drugą ratę składki poprzedniego właściciela wink.gif

Napisano

> Czasem nic nie każą dopłacać. Ja ostatnio w Compensie musiałem tylko wpłacić drugą ratę składki

> poprzedniego właściciela

a mi w compensie powiedzieli, żeby nic nie robić tylko jeździć na oc poprzednika, a potem albo przedłużyć na siebie, albo wymówić.

W którym punkcie załatwiałeś sprawę z compensą?

Napisano

ale może w Twoim przypadku sprzedający opłacił składkę jednorazowo cfaniaczek.gif

Napisano

zadzwoń na infolinię i poproś o namiary na jakiegoś agenta w Twojej okolicy wink.gif

ewentualnie wypowiedzenie wyślij polecony z potwierdzeniem odbioru i trzymaj wszystko z kopią wypowiedzenia ok.gif

Napisano

> Żeby nie było rozczarowań dodam, liczy się data doręczenia nie nadania ... art. 61 K.C.

Orientujesz sie deko w temacie, wiec zadam konkretne pytanie.

Co konkretnie mowi ustawa, towarzystwa moga rekalkulowac skladke czy nie?

Przyznam sie bez bicia, ze nie czytalem ustawy, ale moja stala agencja ubezpieczeniowa twierdzi, ze nie moga.

Zakupilem auto z OC w pewnym TU (skladka oplacona przez poprzedniego wlasciciela na 0,5 roku), ktorego oddzial w miescie X stosowal rekalkulacje (musialbym doplacic 440zl), a w miescie Y podpisalem tylko aneks do umowy i zaplacilem 2 rate w kwocie 158zl. zlosnik2.gif

Napisano

> Co konkretnie mowi ustawa, towarzystwa moga rekalkulowac skladke czy nie?

Ubezpieczyciel może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki.

> (...) moja stala agencja ubezpieczeniowa twierdzi, ze nie moga.

W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

Reasumując ... ubezpieczyciel "może", ale nie "musi" z defalt'u dokonywać rekalkulacji. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy nabywca będzie się domagał rekalkulacji ... np. w sytuacji, gdy posiada "full" zniżki, a auto nabył od Gościa "ze zwyżką" za wysoką szkodowość.

O powyższym stanowi art. 31 ust. 2 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych => kliku kliku ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.