Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawieszenie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Z racji tego że od jakiegoś czasu coś mi puka w zawieszeniu, a przez 10 lat nie było ruszane, to mimo tego że na przeglądzie nie wypadło tragicznie będę zmuszony co nieco powymieniać. Mam w związku z tym kilka pytań do znawców. Od razu uprzedzam, że chcę to zrobić tak aby grało ze sobą na ok 5.. 6 lat, więc nie chce robić BARDZO po kosztach.

1. Będę wymieniał na pewno amortyzatory i sprężyny, wahacze i gałki kierownicze, czy coś jeszcze może być do wymiany?

2. Czy oprócz KAYABA jest jakaś inna firma którą polecacie?

3. Co jakich producentów polecacie?

4. Jaki wpływ mają sportowe (czerwone!?) sprężyny na pracę i żywotność amortyzatorów, gałek itp?

Ogólnie to chcę mieć w miarę twarde zawieszenie, a na pewno twardsze niż mam teraz. Gdy jedzie jakaś 1 osoba z tyłu o wadze co najmniej 80 kg to już na różnego rodzaju uskokach słychać przetarcie opony o nadkole. Gdy jadą 2, 3 osoby to już ten efekt jest częsty. Na przeglądzie wyszło po ok 50 % na każdej stronie.

Napisano

czerwone spręzyny... to zalezy ile mają obnieżenia.. jak do -40 mm to spoko nic nie powinno się dziać .. Żywotność niektórych części może spaść trochę..

ostatnio wymieniałem zawieszenie w bravie wiec tak

wachacze - obie strony TRW

gałki - lemforder

łączniki stabililizatroa FEBI

wszystkie gumki i gumeczki Impergom i po 15kk jest wszystko wporządku

Napisano

a jakież to "gomki i gomeczki" żeś wymieniał skoro jedyne to te w wachaczach, a je ponoć wymienialeś??

no może jeszcze stabilizatora, ale to pada bardzo rzadko.

Pytam z ciekawiości.

Napisano

Co do amortyzatorów to wsadziłem u siebie KYB i... i nie zrobię tego więcej. Chciałem mieć wygodne auto a tu się okazało, że co prawda na równej nawierzchni jedzie jak bajka o tyle na wybojach wszystko tłucze i podskakuje jak głupie. Przez ten cudowny wynalazek twardszy niż fabryczne amortyzatory Monroe zaczęły mi trzeszczeć wszystkie plastiki. Przejechałem jakieś 45k km i znowu mam amortyzatory do wymiany bo teraz nawet na równej nawierzchni i lekkim zakręcie istnieje prawdopodobieństwo nieoczekiwanej zmiany kierunku jazdy. Nie wiem ki czort, na stacji nie byłem ale na pewno one są temu winne. Dodatkowa atrakcja to komfort jazdy na poziomie Ursusa z przyczepą. Uważam, że zawieszenie fabryczne jest bardzo dobrze zestrojone pod względem komfortu jak i prowadzenia. Osiągnięto (jak dla mnie- rajdowcem nie jestem) odpowiedni kompromis miedzy tymi dwoma właściwościami zależnymi od amortyzatorów. Pewne jest, że przy najbliższej wymianie wracam do tego, co montowała fabryka.

Napisano

gumki są na łączniku stabilizatora i gumy na samym stabilizatorze smile.gif i fajrant smile.gif

no i maorki gazowe monroe

Napisano
  • Autor

> czerwone spręzyny... to zalezy ile mają obnieżenia.. jak do -40 mm to spoko nic nie powinno się

> dziać .. Żywotność niektórych części może spaść trochę..

> ostatnio wymieniałem zawieszenie w bravie wiec tak

> wachacze - obie strony TRW

> gałki - lemforder

> łączniki stabililizatroa FEBI

> wszystkie gumki i gumeczki Impergom i po 15kk jest wszystko wporządku

W sumie, to nic bym nie obniżał. Chcę mieć dobre zawieszenie. Ostatnio miałem okazję jeździć Astrą II Classic, i muszę powiedzieć że zawieszenie w porównaniu do mojej bravy ma o niebo lepsze. Dlatego chcę dojść mniej więcej do tego samego poziomu.

O łącznikach stabilizatora zapomniałem, oczywiście też pójdą na wymianę. piwo.gif

Napisano

ja jestem z kyb jak dotąd zadowolony ale przesiadłem się z twardych sportowcyh amorków i sprężyn.Zawieszenie jest sprężyste. nie dobija i nie wychyla się na zakrętach za mocno. Jak dla mnie w sam raz ok.gif

Napisano

> 1. Będę wymieniał na pewno amortyzatory i sprężyny, wahacze i gałki kierownicze, czy coś jeszcze

> może być do wymiany?

Po cholere sprężyny ?? Chyba że pakiet obniżający zapodajesz. Zmień cobie stronami i też będzie ok

Nie wiem co to są gałki kierownicze - ale jeśłi chodzi ci o końcówki drążków to tak - je warto zmienić

> 2. Czy oprócz KAYABA jest jakaś inna firma którą polecacie?

No wiesz - KAYABA to górny poziom stanów średnich - w Bravie komplet ma już 2 lata i jest OK

> 3. Co jakich producentów polecacie?

TRW, FEBI, VEMA - ew DELPHI

> 4. Jaki wpływ mają sportowe (czerwone!?) sprężyny na pracę i żywotność amortyzatorów, gałek itp?

E eee tam - co ma piernik do wiatraka - amor tłumi - spręzyna buja - tyle że skok może będzie z 1 - 2 cm mniejszy

> Ogólnie to chcę mieć w miarę twarde zawieszenie, a na pewno twardsze niż mam teraz. Gdy jedzie

> wyszło po ok 50 % na każdej stronie.

Na przeglądzie to nowe amorki czasami mają 45 % smile.gif Daj spokój ze zprężynami - daj nowe amory i finał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.