Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UNO 1.0 Olej 5W/40 Lotos czy Midland? SZYBKIE PYTANIE !

Featured Replies

Napisano

Mój UNO 1.0 Fire 2000r, przebieg 120tyś, od nowości był zalewany Mobil1 5W50

Ja przy 80tyś i przy 100tyś wlałem LOTOS 5W40 (nie 5W50 jak wcześniej).

Zmieniam olej co 20tyś i od wymiany do wymiany NIC ( Jeżdzę na gazie ).

Dziś zmieniam i znów chcę kupić LOTOS 5W40 ale jest w promocji MIDLAND 5W40 w promocji 9,9zł za litr

http://www.olejemidland.pl/sklep/olej-silnikowy-midland-avanza-sae-5w-40-syntetyczny/2

Co sądzicie o MIDLAND ( dawniej QUAKER STATE ) ?

Napisano

Ja jeździłem przez rok na Midlancie i zmieniłem na Lotos, według mnie jest warto dodać parę groszy na Lotosa.

Ja wlewam minerala.

Napisano

> Mój UNO 1.0 Fire 2000r, przebieg 120tyś, od nowości był zalewany Mobil1 5W50

> Ja przy 80tyś i przy 100tyś wlałem LOTOS 5W40 (nie 5W50 jak wcześniej).

> Zmieniam olej co 20tyś i od wymiany do wymiany NIC ( Jeżdzę na gazie ).

> Dziś zmieniam i znów chcę kupić LOTOS 5W40 ale jest w promocji MIDLAND 5W40 w promocji 9,9zł za

> litr

czyli oszczedzasz jakies 40 pln na wymianie co 20kkm, co daje 20 gr na 100km. Na lpg wydajesz przynajmniej 15 pln na 100km. Sam widzisz, czy gra warta swieczki, a przebieg masz nieduzy, jeszcze sporo uniakiem pojezdzisz jak zadbasz. Ja bym takich eksperymentow ze zmianami oleju nie robil.

Co do oleju midland sie nie wypowiadam, bo nie znam. Jezdze na lotosie 5w40, wymiana co 12kkm.

Napisano

> Co sądzicie o MIDLAND ( dawniej QUAKER STATE ) ?

jeśli to QUAKER STATE to kolega spavatch może się na ich temat wypowiedzieć ok.gif

Napisano

Ja teraz mam zalany też jak kolega lotos 5w40 syntetic i chcialbym zmienić na coś syntetycznego lub półsyntetycznego tyle że tańszego. Co polecacie?

Napisano

> Ja teraz mam zalany też jak kolega lotos 5w40 syntetic i chcialbym zmienić na coś syntetycznego lub

> półsyntetycznego tyle że tańszego. Co polecacie?

tanszego niż lotos to juz chyba nie ma

Napisano

> jeśli to QUAKER STATE to kolega spavatch może się na ich temat wypowiedzieć

Midland to Midland, a Quaker to Quaker. Technologia produkcji olejow Midland jest wzieta na licencji od Quakera, ale ropa naftowa, z ktorej jest produkowany, nie pochodzi - jak w przypadku Quakera - z Pensylwanii, tylko zapewne gdzies z krajow arabskich. Takze "prawie" robi roznice icon_rolleyes.gif.

Niemniej nie rozumiem stwierdzenia "warto dorzucic pare zlotych do Midlanda i miec Lotosa" hmm.gif.

Napisano

> Niemniej nie rozumiem stwierdzenia "warto dorzucic pare zlotych do Midlanda i miec Lotosa" .

też nie ale to już wybór użytkownika rotfl.gif

Napisano

Nalej lotos 10/40 semi nie warto inwestować przy tym przebiegu, a to że będziesz lał olej taki jak do Accord 08 zlosnik.gifto nic nie da na Uniaka nie ten silnik zlosnik.gif ewentualnie możesz mieć zaraz jakieś wycieki, dlaczego bo oleje tee suuper syntetyki przy tym przebiegu wypłukują małe osady które są na uszczelkach ciągle i puzniej puszczają olej .

A może już masz jakieś wycieki? .

Wlej semi on jest ok lotos czy mobil 10/40 uszczelki nie puszczają, dobrze smarują wiem co gadam, leje tak do wszystkich aut gdy mają więcej niż 6 lat .

Napisano

ewentualnie możesz mieć zaraz jakieś

> wycieki, dlaczego bo oleje tee suuper syntetyki przy tym przebiegu wypłukują małe osady które

> są na uszczelkach ciągle i puzniej puszczają olej .

Nie prawda. Wyciek może być w przypadku mocno zużytego silnika lub zatartego, ale w normalny silnik nie ma prawa się rozszczelnić

Napisano
  • Autor

> Nalej lotos 10/40 semi nie warto inwestować przy tym przebiegu

Nie uważam, żeby płacąc 74zł za 4 litry syntetyku Lotosu jakoś specjalnie inwestować.

Nie mam też zamiaru zmieniać z syntetyku na półsyntetyk jeśli jest dobrze tak jak jest.

Napisano

Jeśli jest dobrze jak jest to na co te pytania auto to nie baba na wszystkim pojedzie wink.gif.

Napisano
  • Autor

> ewentualnie możesz mieć zaraz jakieś

> Nie prawda. Wyciek może być w przypadku mocno zużytego silnika lub zatartego, ale w normalny silnik

> nie ma prawa się rozszczelnić

Zgadzam się. Mogłoby się tak stać, gdybym zmienił z mineralnego na syntetyk, ale jeśli od nowości ( to pewne ) wlewany był syntetyk i nic się nie dzieje to dalej wleję syntetyk.

KUPIŁEM W KOŃCU LOTOS 5W40.

Dziękuję za podpowiedzi.

Swoją drogą, w sklepie MIDLAND powiedzieli mi że to "dawny Quker", czyli okłamli mnie.

Napisano

> Nie uważam, żeby płacąc 74zł za 4 litry syntetyku Lotosu jakoś specjalnie inwestować.

Nie uwazam rowniez aby 108 zl za 5 litrow oryginalnego Quakera bylo nadmierna inwestycja.

Napisano
  • Autor

> Nie uwazam rowniez aby 108 zl za 5 litrow oryginalnego Quakera bylo nadmierna inwestycja.

MIDLAND, nie QUAKER.

Napisano

> MIDLAND, nie QUAKER.

Mowie o cenie, jaka zaplacilem za Quakera.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.