Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta sciąganego zza granicy

Featured Replies

Napisano

Jak sprawa wygląda z opłatami auta sciąganego zza granicy.

Narazie auto nie jest opłacone ale sprzedawca mówi, że może wszystko opłacić tak, że auto będzie gotowe do rejestracji. powiedzmy, że opłaci i co dalej, co jeszcze będzie trzeba opłacić??

Nie wiem czy wystawia fakturę czy nie ale załóżmy, że nie (gdzieś doczytałem jak jest faktura to nie trzeba płacic w urzędzie skarbowym podatku) ma faktury. W takim przypadku ile muszę zapłacic podatku (procentowo od wartości auta) w US i czy coś więcej oprócz podatku i rejestracji muszę opłacać?

Napisano

> Jak sprawa wygląda z opłatami auta sciąganego zza granicy.

> Narazie auto nie jest opłacone ale sprzedawca mówi, że może wszystko opłacić tak, że auto będzie

> gotowe do rejestracji. powiedzmy, że opłaci i co dalej, co jeszcze będzie trzeba opłacić??

> Nie wiem czy wystawia fakturę czy nie ale załóżmy, że nie (gdzieś doczytałem jak jest faktura to

> nie trzeba płacic w urzędzie skarbowym podatku) ma faktury. W takim przypadku ile muszę

> zapłacic podatku (procentowo od wartości auta) w US i czy coś więcej oprócz podatku i

> rejestracji muszę opłacać?

weź opcje z opłaceniem na gotowo. Sporo z tym upierdliwej roboty i łażenia. Koszty być może teraz wyglądają nieco inaczej ale z grubsza jest tak:

-badanie tech około 200 pln

-tłumaczenia papierów ~100-200 pln

-akcyza to ca. 3 % wartości pojazdu na umowie do 2000 cm3 i 13% powyżej 2000 cm3 + jakieś tam opaty skarbowe

-US 150 pln

-wydział komunikacji (rejestracja) 500 + 200

i to tyle Koszty są uśrednione ale mnie więcej z tym musisz sie liczyć

aha istotne że to opcja dotycząca sprowadzenia auta z unii. ok.gif

Napisano

> Jak sprawa wygląda z opłatami auta sciąganego zza granicy.

> Narazie auto nie jest opłacone ale sprzedawca mówi, że może wszystko opłacić tak, że auto będzie

> gotowe do rejestracji. powiedzmy, że opłaci i co dalej, co jeszcze będzie trzeba opłacić??

> Nie wiem czy wystawia fakturę czy nie ale załóżmy, że nie (gdzieś doczytałem jak jest faktura to

> nie trzeba płacic w urzędzie skarbowym podatku) ma faktury. W takim przypadku ile muszę

> zapłacic podatku (procentowo od wartości auta) w US i czy coś więcej oprócz podatku i

> rejestracji muszę opłacać?

Jeśli faktura to nie ma podatku od czynności cywilno-prawnych.

Od umowy k-s płacisz 2% - deklaracja PCC-3.

Niech Ci przygotuje kwity, tak aby wszystko było gotowe do rejestracji.

Warto też mieć stare tablice przy sobie.

Wtedy płacisz tylko standardowe opłaty ~250zł.

No i pamiętaj o ubezpieczeniu OC w dniu rejestracji.

Napisano
  • Autor

> weź opcje z opłaceniem na gotowo.

tak zrobię, bo nie mam czasu na łażenie

tzn. kupujący za opłacenie auta -czyli tłumaczenia, przeglady, akcyza itd- powiedział, że do ceny doliczy 1300 zł. i auto będzie gotowe do rejestracji co ja juz sam wykonam...

> wyglądają nieco inaczej ale z grubsza jest tak:

> -badanie tech około 200 pln

> -tłumaczenia papierów ~100-200 pln

> -akcyza to ca. 3 % wartości pojazdu na umowie do 2000 cm3 i 13% powyżej 2000 cm3 + jakieś tam opaty

> skarbowe

> -US 150 pln

powyższą część o ile dobrze rozumiem załatwi sprzedawca

> -wydział komunikacji (rejestracja) 500 + 200

500 zł. za co??

> i to tyle Koszty są uśrednione ale mnie więcej z tym musisz sie liczyć

> aha istotne że to opcja dotycząca sprowadzenia auta z unii.

jak sprzedawca poopłaca to co wyżej napisałem to mi zostaje tylko opłata w wydziale komunikacji i tyle?? bo troche sie juz gubie confused.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli faktura to nie ma podatku od czynności cywilno-prawnych.

> Od umowy k-s płacisz 2% - deklaracja PCC-3.

aha czyli jest faktura nie płacę podatku; nie ma faktury płace podatek w wysokości 2% wartości auta waytogo.gif

> Niech Ci przygotuje kwity, tak aby wszystko było gotowe do rejestracji.

kwity czyli wszystkie rachunki, tłumaczenia, badania itd.??

> Warto też mieć stare tablice przy sobie.

> Wtedy płacisz tylko standardowe opłaty ~250zł.

a jak nie będzie tablic to płacić trzeba więcej??

> No i pamiętaj o ubezpieczeniu OC w dniu rejestracji.

waytogo.gif

Napisano

> aha czyli jest faktura nie płacę podatku; nie ma faktury płace podatek w wysokości 2% wartości auta

> kwity czyli wszystkie rachunki, tłumaczenia, badania itd.??

Tak.

> a jak nie będzie tablic to płacić trzeba więcej??

Nie, chyba nie, ale mi kazali dowieźć niemieckie blachy.

Napisano

> tak zrobię, bo nie mam czasu na łażenie

> tzn. kupujący za opłacenie auta -czyli tłumaczenia, przeglady, akcyza itd- powiedział, że do ceny

> doliczy 1300 zł. i auto będzie gotowe do rejestracji co ja juz sam wykonam...

> powyższą część o ile dobrze rozumiem załatwi sprzedawca

te 150 w urzędzie skarbowym też jest po Twojej stronie, to stała kwota (bez względu na wartość pojazdu jak ma to miejsce w przypadku auta krajowego.)

> 500 zł. za co??

oplata ekologiczna.... kiedyś płaciło sie za karte pojazdu ale w końcu dopatrzyli sie ze bezprawnie i zmienili nazwę ale "podatek" został sick.gif

> jak sprzedawca poopłaca to co wyżej napisałem to mi zostaje tylko opłata w wydziale komunikacji i

> tyle?? bo troche sie juz gubie

dokładnie urząd skarbowy i rejestracja.

Napisano
  • Autor

powoli układa to się w jasna całośc dla mnie

a mam jeszcze pytanie jak jest z jazda takim autem z miejsca kupna do miejsca zamieszkania, co trzeba zrobić aby legalnie poruszać się nim po drogach??

Napisano

> Jeśli faktura to nie ma podatku od czynności cywilno-prawnych.

> Od umowy k-s płacisz 2% - deklaracja PCC-3.

> Niech Ci przygotuje kwity, tak aby wszystko było gotowe do rejestracji.

> Warto też mieć stare tablice przy sobie.

> Wtedy płacisz tylko standardowe opłaty ~250zł.

> No i pamiętaj o ubezpieczeniu OC w dniu rejestracji.

ale wtedy handlarz musi zarejestrować auto na siebie i sprzedać je koledze już jako krajowe. W przeciwnym wypadku Pan załatwia formalności za kolegoe ale defakto umowa jest spisana pomiędzy kolegą a np niemcem. Koszty o których mówisz dotyczą auta już na polskich blachach

Napisano
  • Autor

no i już mi się znowu zamieszało w głowie...

EDIT:

czyli najlepiej aby gośc poprostu zarejestrował auto na siebie??

Napisano

> ale wtedy handlarz musi zarejestrować auto na siebie i sprzedać je koledze już jako krajowe. W

> przeciwnym wypadku Pan załatwia formalności za kolegoe ale defakto umowa jest spisana pomiędzy

> kolegą a np niemcem. Koszty o których mówisz dotyczą auta już na polskich blachach

kupowałem od handlarza auto sprowadzone z niemiec

kupowałem na fakturę

handlarz wszystko załatwił

ja rejestrowałem - z tablic niemieckich na polskie

koszt 250zł

Napisano

> powoli układa to się w jasna całośc dla mnie

> a mam jeszcze pytanie jak jest z jazda takim autem z miejsca kupna do miejsca zamieszkania, co

> trzeba zrobić aby legalnie poruszać się nim po drogach??

Zarejestrować, ubezpieczyć - przyczepić tablice i jechać.

Choć czasem handlarze mają jeszcze ważne OC na stare tablice.

Napisano
  • Autor

> Zarejestrować, ubezpieczyć - przyczepić tablice i jechać.

> Choć czasem handlarze mają jeszcze ważne OC na stare tablice.

jak zarejestrować auto które dopiero bede kupować??

chodzi mi o to jak to auto przywieźć do domu z innego miasta, na tablicach zagranicznych??

Napisano

> no i już mi się znowu zamieszało w głowie...

posłuchaj:

2% od umowy k-s i opłata rejestracyjna to koszty w przypadku gdy kupujesz auta na POLSKICH blachchczyli już samochód ZAREJESTROWANY.

opłaty które mówił handlarz ze zrobi Ci za 1300 to są tłumaczenia, badanie i akcyza. Taki komplet dokumnetów odbierasz od handlarza (umowa z niemcem czy innym włochem jest spisana na Ciebie) więc idziesz do skarbowego płacisz 150 i już tylko wydział komunikacji i 500 za ekologie i 200 za rejestracje. Oczywiście w wk musisz już mieć oc

Napisano

> kupowałem od handlarza auto sprowadzone z niemiec

> kupowałem na fakturę

> handlarz wszystko załatwił

> ja rejestrowałem - z tablic niemieckich na polskie

> koszt 250zł

a opłata ekologiczna ?

FV miałeś od polaka?

Napisano
  • Autor

> posłuchaj:

> 2% od umowy k-s i opłata rejestracyjna to koszty w przypadku gdy kupujesz auta na POLSKICH

> blachchczyli już samochód ZAREJESTROWANY.

> opłaty które mówił handlarz ze zrobi Ci za 1300 to są tłumaczenia, badanie i akcyza. Taki komplet

> dokumnetów odbierasz od handlarza (umowa z niemcem czy innym włochem jest spisana na Ciebie)

> więc idziesz do skarbowego płacisz 150 i już tylko wydział komunikacji i 500 za ekologie i 200

> za rejestracje. Oczywiście w wk musisz już mieć oc

dobra rozumiem

a która z opcji jest bardziej opłacalna dla kupującego: 1. sprzedajacy opłaca auto i je rejestruje na siebie i mi sprzedaje, 2. sprzedawca tylko opłaca auto a ja rejestruje?

Napisano

> dobra rozumiem

> a która z opcji jest bardziej opłacalna dla kupującego: 1. sprzedajacy opłaca auto i je rejestruje

> na siebie i mi sprzedaje, 2. sprzedawca tylko opłaca auto a ja rejestruje?

poczekaj niech rwicik doprecyzuje bo chyba jest jeszcze opcja o której nie wiedziałem. Jeśli faktycznie tak jest to zdecydowanie tak jak przedmówca powiedział

Napisano

> chyba tak - nie pamiętam, ale chyba żółte

kapuje, ale w takim razie kolega musi dopytać czy te 1300 to auto gotowe do rejestracji czy tylko akcyza. Często tak włąśnie sie dzieje

Napisano

> dobra rozumiem

> a która z opcji jest bardziej opłacalna dla kupującego: 1. sprzedajacy opłaca auto i je rejestruje

> na siebie i mi sprzedaje, 2. sprzedawca tylko opłaca auto a ja rejestruje?

jest jeszcze opcja, że upoważniasz gościa i masz na gotowo

tak brat kupował, tzn dostał już miękki dowód na siebie

resztę załatwił komis

Napisano
  • Autor

> kapuje, ale w takim razie kolega musi dopytać czy te 1300 to auto gotowe do rejestracji czy tylko

> akcyza. Często tak włąśnie sie dzieje

dobra od początku

co mam sprzedawcy zapytać, co ma on opłacić a co mi zostanie??

sorki ale nie wiem czemu czy dzień taki czy coś innego ale wogóle nie mogę tego załapać wink.gif

Napisano

> dobra od początku

> co mam sprzedawcy zapytać, co ma on opłacić a co mi zostanie??

> sorki ale nie wiem czemu czy dzień taki czy coś innego ale wogóle nie mogę tego załapać

jak gotowe, to gotowe

pytaj ile i co będziesz musiał jeszcze opłacić - czy tylko standardowe oplaty w UK, czy coś więcej

Napisano
  • Autor

> jak gotowe, to gotowe

> pytaj ile i co będziesz musiał jeszcze opłacić - czy tylko standardowe oplaty w UK, czy coś więcej

ok

zapytam się co w ramach tych opłat za 1300 zł będzie

Napisano
  • Autor

> I czy autem można jeździć, czy trzeba najpierw zarejestrować i ubezpieczyć, aby jechać

taka dostałem odpowiedź:

Quote:

Ja opłacam to auto za.1.300zł panu pozostaje tylko 240zł Wydział komunikacji (tablice) + Pańskie Ubespieczenie OC

czyli muszę po podpisaniu umowy wrocic do siebie zarejestrowac i ubezpieczyc auto i wtedy z powrotem po auto??

Napisano

> umowa jest spisana pomiędzy

> kolegą a np niemcem.

I to jest szwindel. Prawdopodobnie oryginał umowy spisany za granicą został zniszczony. W życiu bym tak auta nie kupił.

pzdr

Napisano

> I to jest szwindel. Prawdopodobnie oryginał umowy spisany za granicą został zniszczony. W życiu bym

albo nie został wypełniony i teoretycznie byłeś po auto

> tak auta nie kupił.

ok.gif to już inna sprawa

Napisano

> I to jest szwindel. Prawdopodobnie oryginał umowy spisany za granicą został zniszczony. W życiu bym

> tak auta nie kupił.

> pzdr

niestety wymuszony przez nasze prawo. Niemcy wiedzą jak jest i podpisują umowe z pustym miejscem na nowego właściciela. Wiec można powiedzieć szwindel który zostawia Ci w kieszeni jakieś 1000-1500 pln. Bo tyle mniej wiecej kosztowała by Cie wycieczka do raichu albo dalej żeby podpisać papier z niemcem face2face.

Ja kupiłem tak 2 samochody i nie widze w tym żadnego problemu ok.gif

Napisano
  • Autor

> albo nie został wypełniony i teoretycznie byłeś po auto

> to już inna sprawa

czyli co nie brac go??

Napisano

> taka dostałem odpowiedź:

> Quote:

> Ja opłacam to auto za.1.300zł panu pozostaje tylko 240zł Wydział komunikacji (tablice) + Pańskie

> Ubespieczenie OC

> czyli muszę po podpisaniu umowy wrocic do siebie zarejestrowac i ubezpieczyc auto i wtedy z

> powrotem po auto??

jeśli nie ma aktualnego ubezpieczenia, to tak

Napisano

> czyli co nie brac go??

Ty nie masz tego problemu bo masz polską fakture od polskiego sprzedawcy. To o czym wyżej pisane było sposobem na obejście problemu rejestracji przez gościa ktory go ściągnał. Prawdopodobnie różnice występują z uwagi na osoba fizyczna/prawna.

Kiedyś handlarze ganiali po auta nonstop i nie bawili sie w rejestracje itp. tylko kasa z ręki do ręki i unikanie posredniczenia na papierze.

Napisano
  • Autor

> Ty nie masz tego problemu bo masz polską fakture od polskiego sprzedawcy.

cholera wie czy wystawia czy nie

ale jak sprzedaje auta (choc nie reklamuje sie jako komis itd.) to chyba powinien cos dac confused.gif

Napisano

> cholera wie czy wystawia czy nie

> ale jak sprzedaje auta (choc nie reklamuje sie jako komis itd.) to chyba powinien cos dac

musi Ci dać taki dokument bo bez tego nie zarejestrujesz samochodu. Umowa K-S musi być i koniec

Napisano
  • Autor

> musi Ci dać taki dokument bo bez tego nie zarejestrujesz samochodu. Umowa K-S musi być i koniec

to umowa K-S czy faktura??

Napisano

> niestety wymuszony przez nasze prawo. Niemcy wiedzą jak jest i podpisują umowe z pustym miejscem na

> nowego właściciela. Wiec można powiedzieć szwindel który zostawia Ci w kieszeni jakieś

> 1000-1500 pln. Bo tyle mniej wiecej kosztowała by Cie wycieczka do raichu albo dalej żeby

> podpisać papier z niemcem face2face.

> Ja kupiłem tak 2 samochody i nie widze w tym żadnego problemu

Jak Ty sobie to wyobrażasz? Niemiec wyrejestrował już to auto na podstawie umowy spisanej na miejscu. Przecież nie czeka aż handlarz je sprzeda w Polsce i odeśle mu podpisany egzeplarz umowy... Formalnie do tego czasu byłby włascicielem tego auta.

To co podpisałeś to fikcja...

pzdr

Napisano

> albo nie został wypełniony i teoretycznie byłeś po auto

Wątpię... w jaki sposób Niemiec zgłosił by sprzedaż?

Ubezpieczenie/odpowiedzialność etc. Przecież te auta często stoją miesiącami w Polsce zanim je ktoś kupi.

pzdr

Napisano
  • Autor

> jeśli nie ma aktualnego ubezpieczenia, to tak

już wiem, ma wykupione ubezpieczenie na miesiac biglaugh.gif

Napisano

> to umowa K-S czy faktura??

jak ma firme czytaj jest osobą prawną (komis lub działalność) to moze wystawić FV jeśli jest osoba fizyczna to może wystawić umowe kupna sprzedaży

Napisano

> jak ma firme czytaj jest osobą prawną (komis lub działalność) to moze wystawić FV jeśli jest osoba

> fizyczna to może wystawić umowe kupna sprzedaży

Osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą to nie to samo co osoba prawna.

pzdr

Napisano

> Jak Ty sobie to wyobrażasz? Niemiec wyrejestrował już to auto na podstawie umowy spisanej na

> miejscu. Przecież nie czeka aż handlarz je sprzeda w Polsce i odeśle mu podpisany egzeplarz

> umowy... Formalnie do tego czasu byłby włascicielem tego auta.

> To co podpisałeś to fikcja...

> pzdr

wygląda to tak:

jesteś handlarzem i ciągniesz auta. Jedziesz do berlina tam od dziadka kupujesz paska. Spisujjecie umowe KS bierzesz papiery kluczyki wypłacasz kase i masz auto.. Idziesz do ich wydziału komunikacji i wyrejestrowujesz samochód. Z tym papierem możesz auto przywieźć do Polski i je zarejestrować. Ale auto sprzedajesz kowalskiemu. Ponieważ już wyjeżdzasz po kolejne i nie chcesz sie bawić w papierologie, bierzesz kartke papieru i spisujesz nową umowe z danymi dziadka i kowalskiego. Kowalski podpsiuje sie za siebie a Ty za dziadka lub wcześniej prosisz aby dziaek podpisał ze 2 -3 sztuki umów ze swoimi danymi a dane kupującego pozostają nie wypełnione i kowalski je sobie wypełni sam. Umowa prawie oryginalna i taknaprawde nikokgo nie oszukuje a pozwala uniknąć wizyty wizyty Kowalskiego w niemczech zeby podpisać i załatwić papierologie.

Napisano

> Osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą to nie to samo co osoba prawna.

> pzdr

mea culpa, nieprecyzyjnie sie wyraziłem. Ale mam nadziej wiadomo o co chodzi

Napisano

> już wiem, ma wykupione ubezpieczenie na miesiac

no dobra a może nam powiesz co to za auto zlosnik.gif

Napisano

> wygląda to tak:

> jesteś handlarzem i ciągniesz auta. Jedziesz do berlina tam od dziadka kupujesz paska. Spisujjecie

> umowe KS bierzesz papiery kluczyki wypłacasz kase i masz auto.. Idziesz do ich wydziału

> komunikacji i wyrejestrowujesz samochód. Z tym papierem możesz auto przywieźć do Polski i je

> zarejestrować. Ale auto sprzedajesz kowalskiemu. Ponieważ już wyjeżdzasz po kolejne i nie

> chcesz sie bawić w papierologie, bierzesz kartke papieru i spisujesz nową umowe z danymi

> dziadka i kowalskiego. Kowalski podpsiuje sie za siebie a Ty za dziadka lub wcześniej prosisz

> aby dziaek podpisał ze 2 -3 sztuki umów ze swoimi danymi a dane kupującego pozostają nie

> wypełnione i kowalski je sobie wypełni sam. Umowa prawie oryginalna i taknaprawde nikokgo nie

> oszukuje a pozwala uniknąć wizyty wizyty Kowalskiego w niemczech zeby podpisać i załatwić

> papierologie.

Znam ten schemat. Wszystko jest w miarę OK jeśli nie ma problemu. Gorzej jeśli trafisz na kanciarza. Handlarz formalnie nie uczestniczy w transakcji i nie ma żadnej odpowiedzialnosci.

pzdr

Napisano
  • Autor

> no dobra a może nam powiesz co to za auto

nie wiem czy jest sens bo zaraz posypie sie fala komentarzy, że nie opłaca sie tego modelu kupowac itd. wink.gif

ale spróbuję Opel Vectra B 2,0 DTI biglaugh.gif

Napisano

> Znam ten schemat. Wszystko jest w miarę OK jeśli nie ma problemu. Gorzej jeśli trafisz na

> kanciarza. Handlarz formalnie nie uczestniczy w transakcji i nie ma żadnej odpowiedzialnosci.

> pzdr

zgadza sie, też zdaje sobie sprawe że to pewnego rodzaju myk ale mając odrobine wiedzy i świadomości trudno sie dać naciąć. Masz dokument wyrejestrowania i to jest w danej chwili najważniejsza rzecz która detrminuje zakup auta i świadczy o jego pochodzeniu.

Napisano

> nie wiem czy jest sens bo zaraz posypie sie fala komentarzy, że nie opłaca sie tego modelu kupowac

> itd.

> ale spróbuję Opel Vectra B 2,0 DTI

e tam, ja czysto informacyjnie pytam.

Powodzenia w uzytkowaniu ok.gif

Napisano

Bierz,kupuj i ciesz się nowym nabytkiem(też o czymś takim myślałem, ale skończyło sie na Sharanie w tediku))))

Tez kupowałem od handlarza , dostałem oryginały dokumentów belgijskich,opłate recyklingową, akcyzę ,przegląd,oswiadczenie że auto przyjechało na lawecie(cobym nie musiał oddawac tablic i chyba zaswiadczenie o działalności gosp. i ubezpieczenie czasowe. Cała rejestracja to było chyba 245zł i 2 godz w WK.

W tym roku sam sprowadziłem samochód dla żony i nie chciałbym drugi raz załatwiac tego wszystkiego- tracisz kupę czasu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.