Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Montaż spryskiwaczy od Insignii - minifotomanual

Featured Replies

Napisano

Witam zlosnik.gif W końcu nadeszła ta chwila, że skompletowałem wszystko czego potrzebowałem do montażu spryskiwaczy mgłowych z Insignii w mojej asterce F i z tej okazji pozwoliłem sobie sporządzić dla Was mały tutorial ok.gif

Zaczynamy...

Pierwsza sprawa to sprzęt potrzebny do wykonania modyfikacji. Starałem się zebrać tyle narzędzi żeby potem już nie kombinować w jakimś momencie.

Potrzebujemy:

- dysze mgłowe od Insignii (w okolicach 30zł z przesyłką)

283742998-IMAGE_395%28Small%29.jpg283742998-IMAGE_396%28Small%29.jpg

- wężyk o średnicy wewnętrznej 4mm (1,50zł/1,5m kawałek - zakupiłem dwa kawałki w zoologicznym)

283742998-IMAGE_397%28Small%29.jpg

- zaworki zwrotne 2 sztuki (5zł/2szt. zakupione j.w.)

283742998-IMAGE_399%28Small%29.jpg

- wkrętarki/wiertarki

- wiertła 15,5 mm (kupiłem na alledrogo za 13,50zł z przesyłką) i kilku kolejno o mniejszej średnicy żeby nie wiercić od razu tym wielkim - jest dużo łatwiej

283742998-IMAGE_461%28Small%29.jpg

- sprężynka o średnicy jak średnica zewnętrzna wężyka (zapobiega zaginaniu wężyka w miejscach newralgicznych grinser006.gif

- opaski zaciskowe plastikowe (wg nomenklatury Pana z Bricko - trytytki, domyślam się, ze to takie dźwiękonaśladownictwo grinser006.gif)

283742998-IMAGE_398%28Small%29.jpg

- odrobina oleju (może być spod korka - ja tego użyłem hehe.gif)

- skrawek papieru ściernego o średniej ziarnistości

Skompletowaliśmy sprzęt, więc zabieramy się za robotę.

Zaczynamy od wybrania miejsc, w których nawiercimy otwory pod dysze. Ja nałożyłem na siebie zdjęcie podszybia z Astry F i G - dzięki czemu mniej więcej znalazłem miejsce montażu. Jest to ta płaska część plastikowego podszybia zaraz za maską. Rozstaw to 1,5 kratki wentylacyjnej na prawo i na lewo (widać na zdjęciu o którą kratkę mi chodzi) od mocowania prawej wycieraczki (czyli +- środka podszybia).

Rozwiercamy otwory kolejno coraz grubszymi wiertłami aż do 15,5mm. Sprawdzamy po tym zabiegu czy dysze wchodzą w otwory. U mnie nie wchodziły ... i bardzo dobrze, bo dysza ma 15,7mm średnicy.

Nawijamy kawałek papieru ściernego na palec i docieramy otwór z wyczuciem żeby dysza wchodziła w otwór z oporem.

Poniżej widoczne wywiercone i dotarte otwory.

283742998-IMAGE_455%28Small%29.jpg283742998-IMAGE_457%28Small%29.jpg

283742998-IMAGE_459%28Small%29.jpg

I druga strona auta (lewa)

283742998-IMAGE_456%28Small%29.jpg283742998-IMAGE_460%28Small%29.jpg

Docinamy wężyki, nasuwamy na króćce w dyszach (przyda się olej żeby łatwiej weszły), zakładając uprzednio sprężynki o ile są potrzebne (u mnie widoczna w jednym miejscu gdzie wężyk zakręca o 180 stopni).

Podłączamy wężyk do pompki poprzez zaworek zwrotny (ja podłączyłem do oryginalnego wężyka na zgięciu z maską, ponieważ nie chciałem się go pozbywać, a poza tym w tym miejscu mi w zimie pękł, także plug&play grinser006.gif

Zaraz za pompką w wężyki do spryskiwacza przedniego i do tylnego montujemy zaworki zwrotne żeby nam sikało od samego naciśnięcia manetką ok.gif

Wymieniłem, działa, szału może nie robi, ale przyjemnie spędziłem popołudnie hehe.gif Pozdrawiam wszystkich lubiących pogmerać w swoich autkach z satysfakcją ok.gif

Oto efekt modyfikacji:

P.S.

Zezwalam na umieszczenie tego manuala w całości lub w części na astra.auto.pl lub/i astra.autokacik.pl przytul.gifgrinser006.gif

post-31684-14352507997387_thumb.jpg

Napisano

Wszystko elegancko, ale ....

- wydaje mi się, że jednak sikają za nisko

- wydaje mi się, że za małe ciśnienie gdyż wydalana ciecz nie jest mgłą,

Może by to można jeszcze by było poprawić.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Ogolnie to testy wykonywalem juz przy uzyciu wody, wiec byc moze ma to rowniez znaczenie. Cisnienie mogloby byc wieksze, ale zapewne musialbym wymienic pompke na lepsza. Tak czy inaczej wysokosc zawsze mozna podregulowac grinser006.gif Dodatkowo nie testowalem jeszcze jak sie zachowuja podczas jazdy, a to przeciez tez jest bardzo wazne.

Napisano

Manual zacny, choc ja osobiscie zamontowalbym jak w oryginale (z braku czasu tego nie zrobie szybko, ale dzialanie dysz jest obiecujace...). Jesli chodzi o wyzsze cisnienie, to tylko pompa zebatkowa.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Rozumiem, ze jak w oryginale to znaczy w masce ? Na pewno bedzie mniej roboty, a efekt moze byc rowniez lepszy ok.gif

Napisano

No wlasnie, po obejrzeniu fotek dysz mglowych stwierdzilem, ze mozna je "nieco zmodyfikowac" do potrzeb AF w miejscu ich oryginalnego mocowania....Po prostu polaczyc oslony dysz a AF z tymi od Insigni...Poniewaz na glowie mam mase innych problemow i projektow co do Astry, na razie nie bede sie zajmowal dyszami, ale zapamietam...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Tak sobie pomyslalem, ze zawsze mozna podniesc cisnienie montujac dwie pompki jump.gif

Napisano

> Oto efekt modyfikacji:

Manual i pomysł całkiem zacny ale podstawowa wada to jak już wspomniano - sikają stanowczo za nisko a próby były na postoju. W czasie jazdy szczególnie z większa prędkością w trasie nie sprawdzą się. Cały płyn pod wpływem strumienia powietrza wyląduje gdzieś na granicy szyby i podszybia pod wycieraczkami.

Tu koniecznie trzeba coś pokombinować żeby sikało sporo wyżej.

Ale sam algorytm działania jak najbardziej ok.gif

Pozdrowienia

Napisano

> Cały płyn pod wpływem strumienia powietrza wyląduje gdzieś na granicy szyby i podszybia

hmm.gif Kiedyś ktoś tutaj, użytkujący spryskiwacze mgłowe (chyba z Citroena), mówił coś wręcz odwrotnego. Że podczas jazdy mgła jest zdmuchiwana na dach.

Z resztą same dysze zawsze można sobie ustawić pod odpowiednim kątem.

Napisano

> Kiedyś ktoś tutaj, użytkujący spryskiwacze mgłowe (chyba z Citroena), mówił coś wręcz odwrotnego.

> Że podczas jazdy mgła jest zdmuchiwana na dach.

No nie wiem. Trzeba by w takim razie testy w terenie zrobić. smile.gif

Pozdrowienia

Napisano

Dysze zamontowane w tym miejscu mogą mieć tendencje do przymarzania zimą ... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Dysze zamontowane w tym miejscu mogą mieć tendencje do przymarzania zimą ...

Pozyjemy zobaczymy... niewykluczone grinser006.gif

Napisano

> Poniewaz na glowie mam mase innych problemow i projektow co do >Astry, na razie nie bede sie zajmowal dyszami, ale zapamietam...

zdradzisz jakich?

Napisano

> Dysze zamontowane w tym miejscu mogą mieć tendencje do przymarzania zimą ...

w A-G nie mają myślę więc, że i w tym przypadku nie będzie różnicy,

brat

Napisano

Witam

Wydaje mi sie ze o ile plyn bedzie mial odpowiednia temperatur krzepniecia to zamarzac nie powinny w koncu na syberi nie mieszkamy hehe.gif

Napisano
  • Autor

Podregulowałem dysze i psikają teraz tak jak powinny. Do pełni szczęścia brakuje tylko większego ciśnienia z pompki. Zastanawia mnie czy i jak bardzo różnią się pompki z F,G,H i Insignii. Pewnie najtańsza byłaby z G w porównaniu do tej co mam, ale pytanie czy daje wystarczająco duże ciśnienie żeby jednak ta mgła się pojawiała smile.gif

Napisano
  • Autor

W takim razie właśnie zamówiłem pompkę z AG (oryginał, używana) i jak się uda to dostanę z wtyczką, bo z tego co widziałem jest inna. Przyjdzie i jak znajdę chwilę to zamontuję food.gif

Napisano

> W takim razie właśnie zamówiłem pompkę z AG (oryginał, używana) i jak się uda to dostanę z wtyczką,

> bo z tego co widziałem jest inna. Przyjdzie i jak znajdę chwilę to zamontuję

myślę, że zamontowane przez Ciebie zaworki zwrotne nie ułatwiają pracy pompce, pytanie jaki mają wpływ na spadek ciśnienia i na ile jest to widoczne,

brat

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem wcześniej przed montażem tylko jedną dyszę podłączoną bezpośrednio do pompki i mgły jako takiej również nie było, także myślę, że wpływ zaworka jest pomijalny. Poza tym wydaje mi się, że ciśnienie w samym układzie zależy wyłącznie od pompki, a ciśnienie na wyjściu (dyszy) oprócz tego, że zależy od pompki to jeszcze od średnicy otworu przez który woda się wydostaje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.