Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szuranie/pisk po odpaleniu silnika i kręceniu kierownicą

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu zauważyłem że po odpaleniu samochodu - z okolic paska i filtra powietrza dochodzi takie ćwierkanie jakby zacierało się któreś łożysko takie szszszszszsz. To szuranie ustępuje po jakiejś 1 min. ale potem jak zaczynam kręcić kierownicą w miejscu to szuranei znowu się pojawia tyle że z nieco mniejszym nasileniem. Natomiast jak skręcę kierownicą do oporu to szura dalej przez jakies 5 sekund i znika. Szurania podczas odpalania i podczas kręcenia kierownicą są bardzo podobne - tyle że po odpaleniu jest wyraźnie mocniejsze.

Co to może być - wspomaganie mam elektryczne wiec o dolewce płynu nei ma mowy.

Dodam tylko że próbowałem psikać różnymi specyfikami w okolice paska ale bez skutku.

Napisano
  • Autor

> elektryczne czy elektryczno-hydrauliczne ??

Hmm nie wiem jak to sprawdzić bo żadnego zbiorniczka nie widziałem. Może podam model - Jest to Opel Corsa D z roku 2007 z tego co wiem jest tam maglownica.

Edit: Dobra znalazlem jest elektryczne.

http://allegro.pl/item993617084_opel_corsa_d_1_3_cdti_wspomaganie_kierownicy_elekt.html

Napisano

Pasek wielorowkowy zlosnik.gif Wspomaganie elektryczne to i prądu potrzebuje, jak prądu potrzebuje, to i alternator większy opór daje, jak na alternatorze większy opór, to i wyciągnięty pasek się ślizga.

Napisano

> Skłaniam się ku temu. Ale jak to sprawdzić.

zdjąć pasek i zobaczyć, oczywiście o ile nie napędza np. pompy wody etc., tyle, że wtedy najprawdopodobniej w ogóle wspomaganie nie będzie działać (tak jest w Fiatach, ale podejrzewam, że w Corsie też jest wspomaganie Delphi)

Napisano

> Pasek wielorowkowy

no w sumie jak jest pisk to bardzo możliwe, choć jeśli bardziej szura, to może nie być to takie proste ok.gif

Napisano
  • Autor

> no w sumie jak jest pisk to bardzo możliwe, choć jeśli bardziej szura, to może nie być to takie

> proste

Bardziej niestety to szura, jakby sie coś zacierało - takie szszszszszszszzss.

Napisano

> Pasek wielorowkowy wyciągnięty pasek się

> ślizga.

ale zacznijmy od ustalenia, czy Corsa D ma tak jak C, czyli sprężynowy napinak paska alternatora? hmm.gif jeśli tak, to coś mu dolega? niewiem.gif

Napisano

> ale zacznijmy od ustalenia, czy Corsa D ma tak jak C, czyli sprężynowy napinak paska alternatora?

> jeśli tak, to coś mu dolega?

E, no, od Fiata silniki dostają to chyba nic sami nie namodzili zlosnik.gif Tak czy siak, związek ze zwiększonym obciążeniem alternatora widać, teraz winnego trzeba znaleźć - pasek, napinacz, alternator - chyba w takiej kolejności - pompa wody (cieczy, jak kto woli) chyba by się nie odzywała w takich akurat okolicznościach...

Napisano
  • Autor

> E, no, od Fiata silniki dostają to chyba nic sami nie namodzili Tak czy siak, związek ze

> zwiększonym obciążeniem alternatora widać, teraz winnego trzeba znaleźć - pasek, napinacz,

> alternator - chyba w takiej kolejności - pompa wody (cieczy, jak kto woli) chyba by się nie

> odzywała w takich akurat okolicznościach...

Znalazłem bardzo podobny dźwięk silnika do mojego. Wlaśnie tutaj też słychać takei ćwierkanie z okolic paska. Oczywiście samochody nieco inne:). U mnie jest to takie szorowanie. Troche lżejsze niż na filmiku.

i tu drugi też coś w ten deseń:

Napisano

Problem jest taki, że po zdjęciu paska nic się nie będzie kręciło, więc cisza będzie, do tego dosyć ciasno tam jest to i ze zlokalizowaniem jest problem...Ale zacząłbym od wymiany paska - chyba, że już był wymieniany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.