Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

homologacja ciężarowa na nowe auto...

Featured Replies

Napisano

witam,

mam pytanie, znalazłem fajną ofertę na nowe autko z salonu, tyle że posiada ono homologację ciężarową... w związku z tym mam pytanie zanim jutro zadzwonię... czy jako osoba prywatna mogę zakupić takie autko (oczywiście po cenie + 22% VAT)? czy wiążą się z tym jakieś konsekwencje - w stylu składki oc podwyższone, podatki albo coś w tym stylu?

Na cym polega wogole ta homologacja? - patrząc po ofertach różnych salonów trzeba dopłacić około 1500zł - czy istnieje potencjalna możliwość dogadania się za salonem aby zrezygnować z tej homologacji (autko już ją ma - cokolwiek to znaczy)?

Z góry dzięi za odpowiedzi

Pozdrawiam

Tomek

Napisano

> w stylu składki oc podwyższone, podatki albo coś w tym stylu?

Składka oc na auto z kratką (z homologacją na ciężarowe) jest mniejsza. Ale kupując nowe i tak jest pakiet. Pochwalisz się co to za wozidło?

Napisano

Owa homologacja to idiotyczny wymysł przedstawicieli narodu by ograniczyc mozliwosc odliczenia podatku VAT od zakupu i ekploatacji auta. A to moga robić firmy.

Ciebie jako osobie prywatnej nic to nie daje, wręcz przeciwnie, jest to kłopot bo masz kratkę a często też 4 zamiast 5 miejsc w aucie.

Ja kupowałem auto z homologacją na firmę, US oddał mi VAT od samochodu dzięki czemu de facto auto kosztowało mnie netto, bez VAT.

Napisano
  • Autor

> Składka oc na auto z kratką (z homologacją na ciężarowe) jest mniejsza. Ale kupując nowe i tak jest

> pakiet. Pochwalisz się co to za wozidło?

nowa astra...

Napisano
  • Autor

> Ciebie jako osobie prywatnej nic to nie daje, wręcz przeciwnie, jest to kłopot bo masz kratkę a

> często też 4 zamiast 5 miejsc w aucie.

hmmm a można to jakoś później zdemontować i mieć znów 5 miejsc? Finansowo zakup tego samochodziku by mi bardzo odpowiadał, a został już ostatni egzemplarz...

Ewentualnie czy na moje życzenie sprzedawca może to zmienić bez problemu?

Napisano

> hmmm a można to jakoś później zdemontować i mieć znów 5 miejsc? Finansowo zakup tego samochodziku

> by mi bardzo odpowiadał, a został już ostatni egzemplarz...

> Ewentualnie czy na moje życzenie sprzedawca może to zmienić bez problemu?

W tą stronę tak, w drugą już gorzej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> hmmm a można to jakoś później zdemontować i mieć znów 5 miejsc? Finansowo zakup tego samochodziku

> by mi bardzo odpowiadał, a został już ostatni egzemplarz...

> Ewentualnie czy na moje życzenie sprzedawca może to zmienić bez problemu?

W SKP można zmienić kategorię pojazdu z ciężarowego na osobowy (tzw. zdemontować kratkę) koszt ok.350 PLN. Znajomy przerabiał niedawno temat przy okazji zakupu Mietka z firmy.

A ile ta astra (III czy IV?) ciężarowa jest tańsza od wersji osobowej, jeśli sporo to gra warta świeczki.

Napisano

> W SKP można zmienić kategorię pojazdu z ciężarowego na osobowy (tzw. zdemontować kratkę) koszt

> ok.350 PLN.

Ilosć miejsc z 4 na 5 też zmienią?

Napisano

> Ilosć miejsc z 4 na 5 też zmienią?

nawet z 2 na 7 zlosnik.gif - tak było w przypdku mojego galaxy. Warunkiem jest odpowiednia ilość foteli i pasów. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.