Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seicento + tartarini czyli wielkie sprzątanie.

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Sprawa wygląda w następujący sposób. Mniej więcej 7 lat temu ekscytowałem się swoim samochodem, tuningiem i innymi tego typu bzdurami, mając włożoną fabrycznie instalację Tartarini (2 gen) w seicento 1.1 zacząłem to dłubać, baran, głowica i ssący z 1.2, a co za tym idzie stożek i inny mikser.

Zaczęły się kłopoty, minimalna objętość puszki między mikserem (+może źle dobrany mikser) sprawiały, że wykres mocy/momentu w tym aucie wygląda mniej więcej tak, że od 700rpm do 1500 auto przyspiesza, później trzeba odpuścić gaz, inaczej się dławi i nie potrafi przeskoczyć ~1700rpm choćby na luzie, następnie pojawia się moc do ~3rpm, występuje powtórka z rozrywki, znowu trzeba odpuścić gaz żeby przyspieszyć i dalej już do odcinki jakoś się zbiera.

Sytuacja ułożyła się tak, że zaraz po zdłubaniu takiego druciarstwa zmieniłem pracę i dostałem samochód służbowy... i tak do marca tego roku. Teraz znów zmieniłem pracę i zmuszony jestem poruszać się własnym środkiem transportu. Niestety teraz nie mam żadnego pojęcia jak się za sprawę zabrać, wszystkie części które za młodu wyjąłem z auta już dawno są na złomach / śmietnikach, a samochodem po prostu nie da się jeździć.

Najprościej byłoby sprzedać problem jakiemuś fachurze, któremu chciałoby się to wszystko poskładać do kupy (może po prostu wystarczy przesunąć mikser w kierunku filtra by powiększyć objętość puszki, ale niestety, Tartarini nikt się u mnie w regionie nie chce dotknąć.

Pomyślałem też o swapie instalacji na wtrysk, ale nie jestem świadom kosztów z tym związanych...

Stąd też pytanie, poradźcie proszę cóż mam począć by w miare niskimi nakładami (wiadomo, SC z 2001 roku nie jest teraz warte więcej niż 5000zł, więc poważniejsze inwestycje raczej nie wchodzą w grę) ten cały bałagan odkręcić?

Napisano

Może masz zwyczajnie za duży mikser?

Jeśli rzeczywiście taki duży problem z fachmanami od Tartarini to może zmienić elektronikę na jakies Bingo?

Ile km wyjeździł parownik?

Napisano
  • Autor

> Może masz zwyczajnie za duży mikser?

> Jeśli rzeczywiście taki duży problem z fachmanami od Tartarini to może zmienić elektronikę na

> jakies Bingo?

Bingo? hmm.gif

> Ile km wyjeździł parownik?

Gaz założony przy ~10kkm, aktualnie 84kkm.

Napisano

Wg mnie najrozsądniejsza opcja to powrócić do serii. Będzie wszystko prosto zestroić i będzie mało palić. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Wg mnie najrozsądniejsza opcja to powrócić do serii. Będzie wszystko prosto zestroić i będzie mało palić.

No nie specjalnie mam skąd wytrzasnąć np. orginalny mikser, nie mówiąc już o kolektorze ssącym, oczujnikowaniu, puszce itd itp

Napisano

bardzo dobrym fachowcem od tartarini jest Krzysztof Skrzeczynski z autogaz slask z katowic 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> bardzo dobrym fachowcem od tartarini jest Krzysztof Skrzeczynski z autogaz slask z katowic

To pewnie ten sam, który jak zobaczył zeswapowany ssący to kazał wyjść zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a wąsy miał?

Takie małe o ile dobrze pamiętam...

Napisano

> Wg mnie najrozsądniejsza opcja to powrócić do serii. Będzie wszystko prosto zestroić i będzie mało

> palić.

Swap dolotu raczej nie wziął się z kosmosu. Pewnie u innych się sprawdził i stąd pomysł na poprawę pracy silnika. Trzeba porzeźbić w gazie i tyle.

Ja bym na dzień dobry wsadził na próbę ręczny register/śrubę , a wyjął krokowy. Jesli da się wyregulować jako I generacja to wtedy można podejrzewac że elektronika bruździ. Przy okazji można na ten czas zostawić elektronike podłączoną i popatrzeć czy krokowy w ogóle sie porusza. Dopiero wtedy szukać speca od Tartarini lub wymieniać na coś popularniejszego. W razie braku poprawy z registrem można podejrzewać parownik, więc rozebrać, wyczyścić i sprawdzić czy membrany nie stwardniały. Jesli twarde to oryginalny komplet naprawczy i regeneracja. Później regulacja parownika, np na bąbelki. Jesli nadal będzie kupa to może mikser jest za wielki i za słabo ciągnie gaz przy małym przepływie powietrza. Tutaj jakąś poprawę może dać zwiększenie ciśnienia wyjściowego parownika.

Napisano

> To pewnie ten sam, który jak zobaczył zeswapowany ssący to kazał wyjść

Trochę go rozumiem.

Tuningowanie dolotu z I lub IIgen raczej nie idą w parze. Zmniejszając opory dolotu zmniejszasz podciśnienie przed przepustnicą z czego korzysta reduktor. Żeby to teraz chciało działać trzeba by dać mniejszy , mocniej tłumiący dolot mikser, co jest w sprzeczności z tuningiem. Dlatego takie manewry nie przynoszą korzyści. Taki tuning ma sens tylko dla instalacji wtryskowych.

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

> Trochę go rozumiem.

> Tuningowanie dolotu z I lub IIgen raczej nie idą w parze. Zmniejszając opory dolotu zmniejszasz

> podciśnienie przed przepustnicą z czego korzysta reduktor. Żeby to teraz chciało działać

> trzeba by dać mniejszy , mocniej tłumiący dolot mikser, co jest w sprzeczności z tuningiem.

> Dlatego takie manewry nie przynoszą korzyści. Taki tuning ma sens tylko dla instalacji

> wtryskowych.

Ok, spróbuję zapodać mniejszy mikser. Jakiej średnicy oczko radzisz włożyć?

Napisano

Nie wiem.

Nie lepiej wrócić z dolotem fabrycznym?

Napisano
  • Autor

> Nie wiem.

> Nie lepiej wrócić z dolotem fabrycznym?

No właśnie problem z tym jest. Szukam chętnego na zamianę, bo moją serię wcięło, a ssący "ze sklepu" kosztuje majątek.

Napisano

> No właśnie problem z tym jest. Szukam chętnego na zamianę, bo moją serię wcięło, a ssący "ze

> sklepu" kosztuje majątek.

Na twoim miejscu zacząłbym od regeneracji parownika, pewnie trochę już oberwał po membranach jeśli ma ponad 70tyś km nalatane. Potem naregulować go na bąbelki i zobaczyć jak wtedy maszyna pojedzie.

Nie myślałeś o Blosie?

Napisano
  • Autor

> Nie myślałeś o Blosie?

Blos? niewiem.gif

PS. Dobra, doczytałem. Wygląda nieźle. Tylko drogie to strasznie hmm.gif

Napisano

> Blos?

> PS. Dobra, doczytałem. Wygląda nieźle. Tylko drogie to strasznie

Gdyby się nie sprawdził to zawsze możesz z niewielką stratą odsprzedać na Alledrogo. Tylko musisz wiedzieć że Blos potrzebuje wydajnego parownika, zwłaszcza gdy przed nim samym w dolocie nie ma istotnych oporów. Ostatnio ktoś pisał, że ze sportową wkładką (czy ze stożkiem?) nie jechało, a dopiero po zmianie na fabryczny, papierowy filtr Blos zaskoczył. U mnie z zabudowanym stożkiem jest OK do około 4k obrotów, potem robi się uboga mieszanka, ale do codziennego, dość spokojnego wożenia czterech liter to działa super miękko i płynnie.

Napisano

na twoim miejscu doprowadzil bym go do serii za pare groszy kupisz kompletny kolektor ssacy z 1.1 mpi do tego puszke dajesz bom bona i wsio , nawet przy sprzedazy bedziesz mial latwiej

Napisano
  • Autor

> na twoim miejscu doprowadzil bym go do serii za pare groszy kupisz kompletny kolektor ssacy z 1.1

> mpi do tego puszke dajesz bom bona i wsio , nawet przy sprzedazy bedziesz mial latwiej

No właśnie nie potrafię znaleźć taniego kompletnego ssącego 1.1mpi. Bombona już mam - baranek się przegnił.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.