Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki szyby przedniej. - Help

Featured Replies

Napisano

Panowie pomocy wycieraczki w trybie przerywanym zatrzymują się w losowym miejscu a w pozostałych biegach też nie kończą pracy na spodzie szyby. Brak najszybszego biegu, wręcz wydaje się jakby pracowały wolniej. Zaczęło się od tego, że pewnego dnia wycieraczki stanęły po środku szyby a pod maską coś chrobotało. Przestało chrobotać, gdy ręcznie pomogłem wycieraczką opaść, lecz pozostał wyżej opisany problem

Pomocy. Od czego zacząć?

Napisano

Zdejmij wycieraczki, odkręć ich ramiona, zdejmij gumę i plastyk podszybia, wymontuj mechanizm wycieraczek, wykręć z niego silnik, otwórz jego pokrywkę i zocaczysz widok jak na załacznikach:

Otwarty silnik (na zdjęciu jest zmyłka: wtyczka nie wchodzi do silnika, tylko do pokrywki):

283754069-MechWyc1.jpg

Pokrywka silnika:

283754069-MechWyc2.jpg

Poszukaj wykruszeń lub wypaleń ścieżek lub/i wygięć, ułamań ślizgaczy.

Jesli wszystko wygląda na całe, to może któras dioda się spaliła lub trzeba dogiąć blaszki slizgaczy dla lepszego kontaktu.

Przed złożeniem nałóż dużo smatu, to nie może pracować na sucho.

Pozdr.

post-65098-14352508060109_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Jest mały problem, nie jestem w stanie po odkręceniu nakrętek mocujących ściągnąć ramion wycieraczek z tych nazwijmy zębatych bolców. Na to też jest jakaś metoda czy po prostu trzeba mocno ciągnąc?

Napisano

Ja w odkrecona nie do konca nakretke uderzalem malym mlotkiem (nie 5 kg) i na zasadzie reakcji zawsze puszczalo. Mozna tez polac penetrantem.

Napisano

Ja po zastosowaniu WD-40 nakręcam na śrubę nakrętkę i pukając w nią młotkiem ciągnę ramię do góry. Nakrętka jest po to, żeby nie zaklepać gwintu na śrubie. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Próbowałem prób młotkowych, polewałem różnymi specyfikami, ale ramienia wycieraczki nie udało mi się ściągnąć. Mimo tego problemu jakimś cudem udało mi się wykręcić ten silniczek od spodu, ściąłem nity i w środku rzeczywiście jeden ślizgacz powiedział pa pa.

Tak na marginesie to mój silniczek różni się budową między innymi nie ma diod.

Dziękuję za pomoc.

Napisano

> Próbowałem prób młotkowych, polewałem różnymi specyfikami, ale ramienia wycieraczki nie udało mi się ściągnąć.

Ja podgrzewalem nawet palnikiem i ramie nie chcialo zejsc, wiec skonstruowalem sobie sciagacz:)

Patrz -> zalacznik

post-79774-14352508079946_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Hej to znowu ja.

Poprawiłem ten ślizgacz i wycieraczki zatrzymują się tam gdzie trzeba tyle, że teraz mój silniczek już całkiem stanął, jak by siły nie miał. Wycieraczki ruszą, jeśli będę je ręką ciągnął i popychał. Czy to już koniec silniczka czy szukać uszkodzonego bezpiecznika lub przekaźnika?

Moje problemy zaczeły się po około miesiąca użytkowania za długich piór, chciałem mieć "większą" widoczność. mlot.gif

Mieszkam w UK i takie motorki to średnio 40Ł i tak się zastanawiam czy nie dałoby się zaadaptować silniczka od innego Vauxhalla/Opla, bo te niektóre silniczki wyglądają całkiem tak samo i są tańsze.

Napisano

> Hej to znowu ja.

> Poprawiłem ten ślizgacz i wycieraczki zatrzymują się tam gdzie trzeba tyle, że teraz mój silniczek

> już całkiem stanął, jak by siły nie miał. Wycieraczki ruszą, jeśli będę je ręką ciągnął i

> popychał. Czy to już koniec silniczka czy szukać uszkodzonego bezpiecznika lub przekaźnika?

rozumiem że mowa o Astrze G, więc w tym przypadku przyczyną zapewne jest zapieczenie osi ramion w tulejach mechanizmu, trzeba to rozebrać wyjąć osie z tulei, wyczyścić, nasmarować i jakąś chwile powinien być spokój, pytanie na ile znaczny opór uszkodził silniczek,

brat

Napisano

> Wycieraczki ruszą, jeśli będę je ręką ciągnął i

> popychał. Czy to już koniec silniczka czy szukać uszkodzonego bezpiecznika lub przekaźnika?

Hmm, a sprawdź może napięcie zasilania silniczka. Pewnie będzie ok, ale warto pomierzyć. W wentylatorach komputerowych jest często tak, że potrzebują napięcia powyżej 5V, żeby rozpocząć pracę (lub startu 'z ręki'), ale później już mogą przy tych 5V pracować. Podobnie może być u Ciebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.