Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak świateł mijania

Featured Replies

Napisano

Witam,

pojawił mi się problem w postaci braku świateł mijania. Pierwsze co pomyślałem to pewnie żarówki - sprawdziłem - są ok. Następnie bezpieczniki, przekaźnik - sprawne. Zdemontowałem osłonę przy kole kierownicy, sprawdziłem czy dochodzi napięcie na kostkę przy przełączniku od świateł - dochodzi. Ostatnia rzecz jaką sprawdziłem była kostka lampy - nie dochodzi do niej prąd od świateł mijania. Pozostałe światła są - wszystkie.

Nie tak dawno zauważyłem również, że podczas jazdy światełka mi gasły, ale uważałem że jest to spowodowane urwanym przewodem od krańcówki drzwi, który dzisiaj naprawiłem. Również nie wchodzi w grę zwarcie które ew. mógł spowodować pęknięty gumowy przewód od spryskiwacza tylnej szyby - z tym problemem uporałem się już pół roku temu.

Wstępnie jestem już ustawiony z elektrykiem, ale dziś mam jeszcze jazdę.

Proszę Was o pomoc i cenne wskazówki.

Z góry dzięki.

Napisano

A nie masz gdzies po drodze automatycznego wlacznika swiatel ?

Napisano
  • Autor

> A nie masz gdzies po drodze automatycznego wlacznika swiatel ?

nie mam.

Przekaźnik jest również sprawny i dochodzi do niego prąd bo sprawdzałem.

Napisano

> nie mam.

> Przekaźnik jest również sprawny i dochodzi do niego prąd bo sprawdzałem.

No to po nitce do klebka waytogo.gif przyjrzyj sie dokladnie instalacji od miejsca gdzie jest prad do miejsca gdzie pradu nie ma smile.gif

Napisano
  • Autor

> No to po nitce do klebka przyjrzyj sie dokladnie instalacji od miejsca gdzie jest prad do miejsca

> gdzie pradu nie ma

grinser006.gif kurcze, myślałem że ktoś miał już podobną przypadłość w swoim autku i w szybki sposób jeszcze dzisiaj uporam się z problemem. Ale widzę że bez fachowca się nie obejdzie angryfire.gif.

Niemniej jednak czekam na Wasze opinie. Pozdrawiam.

Napisano

> Przekaźnik jest również sprawny i dochodzi do niego prąd bo sprawdzałem.

skoro przekaźnik sprawny w sensie - można nim sterować - to sprawdź, czy wychodzi z niego prąd do lampy... hmm.gif a jeśli tak, to ta nóżka/wyjście przekaźnika powinna biec prosto przewodem do kostki żarówki - zmierz, czy jest przejście - powinno być.

Napisano

> Witam,

> pojawił mi się problem w postaci braku świateł mijania. Pierwsze co pomyślałem to pewnie żarówki -

> sprawdziłem - są ok. Następnie bezpieczniki, przekaźnik - sprawne. Zdemontowałem osłonę przy

> kole kierownicy, sprawdziłem czy dochodzi napięcie na kostkę przy przełączniku od świateł -

> dochodzi. Ostatnia rzecz jaką sprawdziłem była kostka lampy - nie dochodzi do niej prąd od

> świateł mijania. Pozostałe światła są - wszystkie.

> Nie tak dawno zauważyłem również, że podczas jazdy światełka mi gasły, ale uważałem że jest to

> spowodowane urwanym przewodem od krańcówki drzwi, który dzisiaj naprawiłem. Również nie

> wchodzi w grę zwarcie które ew. mógł spowodować pęknięty gumowy przewód od spryskiwacza tylnej

> szyby - z tym problemem uporałem się już pół roku temu.

> Wstępnie jestem już ustawiony z elektrykiem, ale dziś mam jeszcze jazdę.

> Proszę Was o pomoc i cenne wskazówki.

> Z góry dzięki.

Jak masz taką już sytuację a musisz gdzieś dzisiaj jechać, to przepnij kalbe od długich na krótkie i po sprawie smile.gif Do wyznaczonego miejsca dojedziesz smile.gif Tylko nie zapomnij w aucie załączyć długich a bedziesz jechał na krótkich smile.gif

Napisano

Chewi to "oplowaty" i brat lanosa...ja w lanku kiedyś tak miałem, że przekaźnik świateł jak się nagrzał to się rozłączał i światła znikały...najpierw podmieniłem z innym ze skrzynki (okazało się, że od klaksonu jest taki sam) a potem wymieniłem i problem zniknął... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Chewi to "oplowaty" i brat lanosa...ja w lanku kiedyś tak miałem, że przekaźnik świateł jak się

> nagrzał to się rozłączał i światła znikały...najpierw podmieniłem z innym ze skrzynki (okazało

> się, że od klaksonu jest taki sam) a potem wymieniłem i problem zniknął...

grinser006.gif to co innego. Wczoraj wróciłem o północy i wszystko było cacy, dziś w południe świateł już nie było. smile.gif

Napisano

> Wypalone styki w przełączniku pod kierownicą.

Hmm - widzę, że kolega żyje jeszcze w epoce malucha 893goodvibes.gif

Napisano

> Hmm - widzę, że kolega żyje jeszcze w epoce malucha

Nie - kolega żyje w czasach coćby Nubiry II, gdzie problem ten był dosyć częsty...

Napisano
  • Autor

> Wypalone styki w przełączniku pod kierownicą.

jest spalona instalacja za zestawem wskaźników - to też tłumaczy swąd jaki był w aucie przez ostatnie kilka dni tuż po uruchomieniu silnika i zapaleniu świateł oraz gaśnięcie świateł mijania podczas jazdy.

Szczegóły dotyczące naprawy wkrótce wink.gif Aktualnie nie mam dostępu do neta w domu alien.gif

Napisano
  • Autor

światełka naprawione cool.gif

zrobiłem zdjęcie zdemontowanego zestawu wskaźników, ale mam problem z dorzuceniem tego do postu.

Tak czy inaczej, jeśli ktoś będzie miał podobny problem, zapewne będzie wiedział gdzie i czego szukać.

Ponadto otrzymałem informację iż dodatkowo często "szczelają" skrzynki przekaźnikowe w tych modelach. U mnie póki co problem rozwiązany.

Mam nadzieję że nikt z Was nie będzie miał podobnej usterki.

Serdecznie pozdrawiam 20.GIF

• 1 rok później...
Napisano

Witam, mam identyczny problem ze światłami. Co to jest i jak to naprawić????

Gdzie szukać tych wypalonych styków. Ja mam Lacetti 2004 HB.

Pozdrowienia

Bardzo proszę o pomoc ponieważ elektryk kazał mi kupić przełączniek świateł co też uczyniłem i jest to samo.

Piotr Rosiński

tel 504995418 , mail [email protected]

• 3 tygodnie później...
Napisano

> światełka naprawione

> zrobiłem zdjęcie zdemontowanego zestawu wskaźników, ale mam problem z dorzuceniem tego do postu.

> Tak czy inaczej, jeśli ktoś będzie miał podobny problem, zapewne będzie wiedział gdzie i czego

> szukać.

> Ponadto otrzymałem informację iż dodatkowo często "szczelają" skrzynki przekaźnikowe w tych

> modelach. U mnie póki co problem rozwiązany.

> Mam nadzieję że nikt z Was nie będzie miał podobnej usterki.

> Serdecznie pozdrawiam

Witam!

Moja żona ma HB 1.4 2004 r i tez znikneły światła mijania,również czuła swąd spalenizny w aucie.Mam pytanko czy ógłbym otrzymać to zdjęcie-spalonej instalacji i czy to można samemu naprawić czy bez elektryka się nie obędzie.

[email protected]

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.