Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padł akumulator - a na desce co rusz kole kontrolka się...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dzisiaj rano miałem taki oto przypadek. Wsiadam do samochodu (astra G 1.7 DTI 2000r) zapalam a tu zonk prycha i nie da rady przekręcić rozrusznika - nieco zdziwiony, bo akumulator nowy kupiłem na jesieni. Od sąsiada pożyczyłem prądu i autko zaskoczyło no i jazda do pracy. Po około 20 minutach jazdy bez żadnych problemów (normalnie autko jechało) dziwna rzecz zapaliła się kontrolka ABS, za chwilę kontrolka poduszki powietrznej i co chwile kolejne kontrolki na desce zaczęły się zapalać, po chwili straciłem wspomaganie kierownicy, a wycieraczki działały jak by je ktoś trzymał. Podświetlanie deski rozdzielczej zaczęło zanikać i prawdopodobnie świateł i kierunkowskazów też nie było. Całe szczęście samochód zaczął tak świrować jakieś kilometr od pracy więc z trudem ale dojechałem. Co to mogło się stać??? Akumulator podładowywałem w pracy (ok 7.5 godziny), ale nie pomogło nic auto bez prądu z innego auta nie zapaliło. Zrobiłem kilka okrążeń wokół budynków i znów to samo zaczęło się dziać co rano. Wziąłem miernik i zmierzyłem napięcie na klemach -niecałe 12V. Gdzieś słyszałem, że powinno byc ok 14V. Mógł paść alternator lub coś innego. Poradźcie coś i jak to sprawdzić.

Dzięki wielkie

Pozdrawiam

Paweł.

Napisano

> zmierzyłem napięcie na klemach -niecałe 12V.

Zmierz na alternatorze - w ten sposób wykluczysz uszkodzenie przewodu alternator-akumulator.

Na 99,9% na alternatorze będzie też poniżej 12V. Mogło stać się wszystko: padły uzwojenia alternatora, mostek diodowy, regulator napięcia. Bez urazy, ale skoro pytasz, to pewnie sam nie rozbierzesz alternatora i nie posprawdzasz, elektryk się kłania.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A kontrolka ładowania akumulatora nie świeciła sie podczas jazdy? Pozdr.

Właśnie nie. Jak zapaliłem auto (z pomocą prądu z innego samochodu) autko działało jak podczas normalnej pracy, z tym, że po chwili zaczyna się dziać to o czym pisałem. Kontrolki zaczynają się zapalać dopiero po kilku minutach pracy silnika. Natomiast kontrolka ładowania akumulatora w ogóle się nie zapala - tylko podczas przekręcania kluczyka w stacyjce - po zapaleniu samochodu gaśnie, ale to jest normalne. Dodam jeszcze ,że samochodzik sam sobie podciąga obroty na biegu jałowym z 900 na 1100 (sytuacja taka ma miejsce zanim zaczynaja zapalać się kontrolki).

Napisano

odpal auto i sprawdz miernikiem prad przy akumulatorze jezeli masz 14 lub okolo 14 to alternator mozna wykluczyc ale sprawdz tez kable przy alternatorze moze maja przebicie

Napisano

na 90% alternator, miałem podobne objawy, co dziwne na początku kontrolka od ładowania się nie świeciła. Później padło wspomaganie i kontrolka dała znak, że alternator do wymiany (naprawy).

pzdr

Napisano
  • Autor

> odpal auto i sprawdz miernikiem prad przy akumulatorze jezeli masz 14 lub okolo 14 to alternator

przy zapalonym silniku ma 11.3V jak dodam gazu i stopniowo włączamm wszystko co sie da (światła, radio, wentylator, klima, opuszczam szyby, wycieraczki ) to jeszcze bardziej spada.

Dzisiaj wymontowuję alternator i zobaczymy co i jak.

Napisano

witam ponownie powinno sie mierzyc przy odpalonym aucie ale nic nie powinno byc wlaczone wiecej. sprawdz szczotki na alternatorze mam nadzieje ze pomoge..

Napisano

czytalem o specyficznych uszkodzeniach mostka diodowego w alternatorze i byly takie przypadki ze mimo jego uszkodzenia samochod kontrolki ladowania nie zapalal a aku i tak padalo. No chyba ze to tylko regulator napiecia ale nie wydaje mi sie

Pozdro

Napisano
  • Autor

Rozkręciłem dziada i okazało się, że na jednym styku na mostku diodowym puścił lut i zrobiła się przerwa. Zlutowałem połączenie poprawiłem pozostałe i zamontowałem ponownie do samochodu. Efekt - ładowanie jest ale tylko po dodaniu gazu na wolnych obrotach nadal nie ma ładowania, po przekręceniu kluczyka w stacyjce kontrolka "braku ładowania " nie zapala się (a powinna). Jak włączę światła to po zwiększeniu obrotów (do 2000) zaczynają świecić jaśniej (to samo jest z podświetleniem deski rozdzielczej), natomiast po zwiększeniu obrotów powyżej 2000 widać jakby delikatne mruganie świateł. Coś pewnie szlag trafił podaczas tego lutowania więc zapewne regulator i mostek do wymiany.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.