Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zacinająca się klamka

Featured Replies

Napisano

Witam,

W drzwiach od strony kierowcy od kilku dni ciężko chodzi klamka zarówno od zewnątrz jak i wewnątrz. Trzeba mocno pociągnąć aby otworzyć drzwi. Tzn. klamka przy otwartych drzwiach chodzi lekko, chodzi o sam moment otwarcia - wtedy jest duży opór. Same drzwi zamykają się łatwo, nic nie haczy.

Wiecie jaka jest tego przyczyna i czy można temu zaradzić np. coś nasmarować? Mieliście taki przypadek?

Napisano
  • Autor

> sprawdz ciegno dochodzace do zamka, ew przesmaruj je troszke

w którym miejscu je nasmarować? trzeba coś rozkręcać? smile.gif

Napisano

> w którym miejscu je nasmarować? trzeba coś rozkręcać?

musisz zdjac boczek

Napisano
  • Autor

> musisz zdjac boczek

OK dzięki, chyba lepiej podjechać do ASO skoro jest gwarancja smile.gif

Napisano

> Wiecie jaka jest tego przyczyna i czy można temu zaradzić np. coś nasmarować? Mieliście taki

> przypadek?

U mnie cały czas występuje ten problem we wszystkich drzwiach. Co ciekawe są okresy że problem słabnie ale generalnie otwieranie drzwi ciągnąc za klamkę od wewnątrz czy zewnątrz to totalna porażka. Swego czasu zgłosiłem tą usterkę w sao i w jednych drzwiach wymieniono mi cięgno od klamki ale na nic to się zdało. Ponieważ dość mnie to otwieranie irytuje zwłaszcza jak mam styczność z innymi samochodami, gdzie klamka otwiera się z dziecinna łatwością (nawet w maluchu łatwiej się drzwi otwierały zlosnik.gif) a w NB to czasami strach czy klamki nie urwie przy otwieraniu, chcę się dostać do mechanizmu zamka i cięgna że by coś zaradzić, ale jest problem z tą matą piankową przyklejoną do drzwi, nie wiem jak ją odkleić aby jej nie uszkodzić.

Napisano

> U mnie cały czas występuje ten problem we wszystkich drzwiach. Co ciekawe są okresy że problem

> słabnie ale generalnie otwieranie drzwi ciągnąc za klamkę od wewnątrz czy zewnątrz to totalna

> porażka. Swego czasu zgłosiłem tą usterkę w sao i w jednych drzwiach wymieniono mi cięgno od

> klamki ale na nic to się zdało. Ponieważ dość mnie to otwieranie irytuje zwłaszcza jak mam

> styczność z innymi samochodami, gdzie klamka otwiera się z dziecinna łatwością (nawet w

> maluchu łatwiej się drzwi otwierały ) a w NB to czasami strach czy klamki nie urwie przy

> otwieraniu, chcę się dostać do mechanizmu zamka i cięgna że by coś zaradzić, ale jest problem

> z tą matą piankową przyklejoną do drzwi, nie wiem jak ją odkleić aby jej nie uszkodzić.

Aby odkleić tą matę to musisz delikatnie ją odginać a następnie ten klej rozcinać na pół żyletką lub czymś innym bardzo ostrym. Następnie podczas ponownego montażu podgrzewać suszarką i mocno dociskać. Naprawdę trzeba bardzo uważać żeby nie uszkodzić tego dziadostwa, bo jest bardzo delikatne. Ja tak robiłem podczas przyciemniania szyb i wszystko wyszło OK - oprócz jednej furtki na której folia mi się przedarła. Jakby coś to nowa kosztuje 37PLN także nie ma tragedii, jeżeli coś nie wyjdzie.

Napisano

> Witam,

> W drzwiach od strony kierowcy od kilku dni ciężko chodzi klamka zarówno od zewnątrz jak i wewnątrz.

> Trzeba mocno pociągnąć aby otworzyć drzwi. Tzn. klamka przy otwartych drzwiach chodzi lekko,

> chodzi o sam moment otwarcia - wtedy jest duży opór. Same drzwi zamykają się łatwo, nic nie

> haczy.

> Wiecie jaka jest tego przyczyna i czy można temu zaradzić np. coś nasmarować? Mieliście taki

> przypadek?

miałem to samo...

wczoraj byłem na przeglądzie i zgłosiłem to

powiedzieli ze udało sie przesmarować bez rozbierania i teraz rzeczywiście jest dobrze smile.gif

...ale w/g mnie zaczeły drzwi na dole odstawać rotfl.gif

jedno naprawia drugie popsuja zlosnik.gif

Napisano

> Aby odkleić tą matę to musisz delikatnie ją odginać a następnie ten klej rozcinać na pół żyletką

> lub czymś innym bardzo ostrym.

wystarczy ja podgrzac suszarka tak jak przy zakladaniu i ladnie sie odkleja zlosnik.gif

Napisano

> ...ale w/g mnie zaczeły drzwi na dole odstawać

> jedno naprawia drugie popsuja

czyli nic nie smarowali tylko regulowali na ryglu slupka

Napisano

> czyli nic nie smarowali tylko regulowali na ryglu slupka

ale regulacja rygla nic w tym temacie nie da bo drzwi zatrzaskują się bez problemu ale za to szwankuje mechanizm cięgłowy i sam zamek w skrzydle drzwi.

Napisano

> wystarczy ja podgrzac suszarka tak jak przy zakladaniu i ladnie sie odkleja

No to teraz będę znał drugi patent na odklejenie "tego". smile.gif

Napisano

> ale regulacja rygla nic w tym temacie nie da bo drzwi zatrzaskują się bez problemu ale za to

> szwankuje mechanizm cięgłowy i sam zamek w skrzydle drzwi.

robi, bo jak poprawnie wyregulujesz rygiel to latwiej tez sie drzwi otwieraja gdy pociagasz za klameczke, regulowac zamek na drzwiach tez mozna bo jest regulacja na nim

Napisano
  • Autor

Panowie problem rozwiązany, właśnie wróciłem z ASO. Nasmarowali mi zamek i klamka otwiera teraz bardzo lekko:) Trwało to 10 min:)

Kiedyś miałem podobny problem w Seicento tylko wtedy uciekły mi drzwi przy silnym wietrze i coś zaczęło haczyć przy zamykaniu. Wtedy pamiętam minimalnie wyregulowali mi rygiel w słupku.

Pozdrawiam

Napisano

> czyli nic nie smarowali tylko regulowali na ryglu slupka

smar świeży jest widoczny wszędzie tongue.gif

ale że wczoraj padało to nie chciało mi się przyglądać czy kręcili coś na mocowaniu drzwi czy ryglu...

dziś popatrzę czy nie ma śladów a tak czy inaczej jade popołudniu do nich

Napisano

> robi, bo jak poprawnie wyregulujesz rygiel to latwiej tez sie drzwi otwieraja gdy pociagasz za

> klameczke, regulowac zamek na drzwiach tez mozna bo jest regulacja na nim

sprawdze jeszcze działanie zamku na sucho tzn zarygluje otwarte drzwi i jeżeli zamek bedzie się dużo lżej otwierał to może regulacja coś pomoże hmm.gif

Napisano

> sprawdze jeszcze działanie zamku na sucho tzn zarygluje otwarte drzwi i jeżeli zamek bedzie się

> dużo lżej otwierał to może regulacja coś pomoże

wszystko sie da wyregulowac i ustawic tak ze bedzie all oki, trzeba sie bawic z regulacja i tyle, ja regulowalem wszystkie drzwi sobie pod siebie zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> W drzwiach od strony kierowcy od kilku dni ciężko chodzi klamka zarówno od zewnątrz jak i wewnątrz.

mam tak samo od nowości i teraz w zeszłym tygodniu też miałem ale u mnie zawsze tak jest po deszczach albo po mocnym myciu karcherem (przy duzej wilgoci).Przy normalnej pogodzie tego nie mam. Też w drzwiach kierowcy i u mnie to wygląda tak, że na końcu otwierania klamki jest silny opór (jakby coś było nienasmarowane) i ma się wrażenie jakby za chwilę miało się coś tam na cięgnie urwać ale w sumie zawsze się otwiera ok.

Napisano
  • Autor

> cięgnie urwać ale w sumie zawsze się otwiera ok.

Nasmaruj sobie zamek w drzwiach i będzie się otwierało lekko, mi opór, o którym piszesz zniknął. Z karcherem i deszczami to racja, woda widocznie wypłukuje smar. Pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.