Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świcąca kontrolka wtrysku

Featured Replies

Napisano

Dzieje sie tak, kiedy kontrolka temperatury płynu podnosi sie do 3 kreski zaczyna świecic kontrolka wtrysku i autko zaczyna zle palić, odnoszęwrażenie jakby nie wszystkie cylindry pracowały, jest słaby, szarpie i irytuje. Czytałem różne opinie na temat przyczyn, między innymi:

1. czujnik temperatury

2. filtr paliwa

3. świece i przewody

Oczywiście nie sugerujcie mi podłączenia pod komputer, bo ostatnio podłączłem gdyż świeci mi kontrolka od poduszki kierowcy - gość podłączyl, pomruczał i nie stwirdził żadnego błędu. W mojej okolicy nie znam dobrego diagnosty więc szkoda kasy na partaczy - samozwańców!

Może ktoś przerobił ten problem i doradzi gdzie szukać rozwiązania?

Napisano

> Dzieje sie tak, kiedy kontrolka temperatury płynu podnosi sie do 3 kreski zaczyna świecic kontrolka

Jeżeli zaświecenie (i sugerowana praca na nie wszystkich cylindrach) jest uzależnione od tem. i to może to być czujnik tem. cieczy (albo cewka zapłonowa).

Jeżeli problem wystąpi, to zdejmuj kolejno fajki ze świec i sprawdzaj iskrę.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli zaświecenie (i sugerowana praca na nie wszystkich cylindrach) jest uzależnione od tem. i to

> może to być czujnik tem. cieczy (albo cewka zapłonowa).

> Jeżeli problem wystąpi, to zdejmuj kolejno fajki ze świec i sprawdzaj iskrę.

=============================================

A skąd mam to wiedzieć czy rzeczywiście od temperatury, jak spadnie to też sie zaświeca. Wygląda na to że dostaje mało paliwa do wtrysków czy co? Dziś trochę jeździłem i znowu się to powtórzyło: wskaźnik temp. dochodzi do połowy i "dyskoteka", gdy temp. nieco opadnie to zrywa ale stopniowo się uspokaja... czasem tylko nieznacznie szarpnie. Co jeszcze może być przyczyną? chodzi o to żebym nie wymienil wszystkich części niepotrzebnie

Napisano

> =============================================

> A skąd mam to wiedzieć czy rzeczywiście od temperatury,

Piszesz że "od 3ciej kreski", czyli jakiś wpływ na to tem. ma idea.gif.

Jak nie chcesz wróżyć z fusów to odżałuj 50zł na podpięcie do kompa, bo na podstawie tylko twojego opisu można wywnioskować to co napisałem - jako najczęściej przytrafiające się usterki związane ze wzrostem tem smirk.gif.

Jak ci się nie chce tak prostej czynności sprawdzającej przeprowadzić jak odpinanie fajek ze świec, to do kogo masz pretensję - odstaw do ASO to nawet rąk sobie nie pobrudzisz idea.gif.

Napisano
  • Autor

> Piszesz że "od 3ciej kreski", czyli jakiś wpływ na to tem. ma .

> Jak nie chcesz wróżyć z fusów to odżałuj 50zł na podpięcie do kompa, bo na podstawie tylko twojego

> opisu można wywnioskować to co napisałem - jako najczęściej przytrafiające się usterki

==========================================

nie mam do nikogo pretensji, masz oczywiście rację ale piszę tak chyba dlatego, że mnie ta sytuacja już trochę irytuje więc chyba masz rację - podpięcie pod komp to nie strata lecz zysk bo z pewnością coś konkretnego wykarze! Dzieki za rady!

Napisano

> ==========================================

> nie mam do nikogo pretensji, masz oczywiście rację ale piszę tak chyba dlatego, że mnie ta sytuacja

> już trochę irytuje więc chyba masz rację - podpięcie pod komp to nie strata lecz zysk bo z

> pewnością coś konkretnego wykarze! Dzieki za rady!

Witam, kłopoty z diagnostyką w wykonaniu Euroscana juz minęły(dwa comy itd.)

Teraz za ok 40 PLN z przesyłką mozna kupić Interfejs ,który za pomocą ogólnie dostepnego programu w necie, łączy się z wiekszością naszych "padak" ,patrz wątek podwieszony ECUSCAN.

Niestety auta w naszych czasach samym wkrętakiem się nie da naprawić.

Nie mając wiekszego doswiadczenia w interpretacji błedów zawsze mozna zapytać na forum, ale podając jakieś konkrety.

Myslę że Usery na tym kąciku pospieszą z pomocą.

No, zdarzają się też trudne przypadki i nikt nie ma czasami pomysłu co "temu autu dolega". Ale taki fejs to mniej niz jedno podpięcie do kompa gdzieś na warsztacie a zaręczam ci, że w tych warsztatach potrafią bardziej wróżyć niz na tym kąciku biglaugh.gif

Napisano

Moj kolega miał podobne rzeczy i wymiana czujnika temperatury załatwiła sprawe.

Napisano

> kłopoty z diagnostyką w wykonaniu Euroscana juz minęły(dwa comy itd.)

> Teraz za ok 40 PLN z przesyłką mozna kupić Interfejs ,który za pomocą ogólnie dostepnego programu w

> necie, łączy się z wiekszością naszych "padak" ,patrz wątek podwieszony ECUSCAN.

Czytam ten wątek i jakoś nie znalazłem tam info o jaki fejs chodzi możesz przybliżyć temat albo podesłać linka ? cfaniaczek.gif

Napisano

> Czytam ten wątek i jakoś nie znalazłem tam info o jaki fejs chodzi możesz przybliżyć temat albo

> podesłać linka ?

Pierwszy post wątku.

Quote:

Jakiś czas temu pojawił się nowy soft dedykowany do diagnostyki Alfy , Lancii i Fiata .

Jest on całkowicie darmowy dla użytku niekomercyjnego i działa na złączu USB komunikując się przy pomocy zwykłego interfejsu KKL USB z grupy VAG za kilkadziesiąt PLN .

Obecnie nowe wersje Ecu scan współpracują też z ELM ale zwykły KKL daje radę.

Wstukaj Vag kkl w alledrogo i bedziesz miał pełną ofertę. biglaugh.gif

Pełen opis jest na stronie Ecuscana.

Napisano

> Wstukaj Vag kkl w alledrogo i bedziesz miał pełną ofertę.

> Pełen opis jest na stronie Ecuscana.

Czyli fejs od VAG-a podejdzie do fiata zeby.GIF Działa także z kostką 3-pin ? O jakim oprogramowaniu mowa ?

Napisano

Poczytaj podwieszony wątek o FiatEcuScan , tam znajdziesz dużo informacji.

Napisano

O jakim oprogramowaniu mowa ?

Brałeś coś?

Przecież piszemy FIAT ECUSCAN.

Napisano

> O jakim oprogramowaniu mowa ?

> Brałeś coś?

> Przecież piszemy FIAT ECUSCAN.

nie, nic brałem smile.gif

już doczytałem zeby.GIF Myślałem, że tak nazywacie fejsa sciana.gif

Napisano

> nie, nic brałem

> już doczytałem Myślałem, że tak nazywacie fejsa

Tak to jest jak się nie czyta jak należy podwieszonych wątków old.gifwink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.