Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PJ: można mieć jedną kategorię bezterminową, a inną nie?

Featured Replies

Napisano

Czy można mieć jedną kategorię bezterminową, a inną terminową? Czy w przypadku gdy nowa kategoria ma być terminowa, to ta stara bezterminowa też się stanie terminowa? I w końcu obecnie wciąż PJ są wydawane bezterminowo, bo dawno temu mi się obiło o uszy, że ma to ulec zmianie?

Napisano

> Czy można mieć jedną kategorię bezterminową, a inną terminową? Czy w przypadku gdy nowa kategoria

> ma być terminowa, to ta stara bezterminowa też się stanie terminowa? I w końcu obecnie wciąż

> PJ są wydawane bezterminowo, bo dawno temu mi się obiło o uszy, że ma to ulec zmianie?

podobno już wszystkie prawka wydawane są terminowo, jeśli zrobiłeś teraz kolejną kategorię i zmieniasz prawko ze względu na zmianę wpisu to podobno wszystkie kategorie otrzymasz terminowo, na 15 lat bodajże. Teraz podobno każda okazja (zmiana adresu, stanu cywilnego-nazwiska) będzie pretekstem do wydania prawka terminowego sick.gif

Napisano

> Teraz podobno każda okazja (zmiana adresu, stanu

> cywilnego-nazwiska) będzie pretekstem do wydania prawka terminowego

No widać robią co mogą zlosnik.gif, ale nie do końca im wyjdzie, bo jak państwo wydało dokument "bezterminowo" to niebardzo ma się z tego jak wycofać. Ja mam prawo jazdy wydane bezterminowo i będę sobie na nim jeździł do samego końca grinser006.gif (mojego lub jej zlosnik.gif). Pewnie sam się zawiozę karawanem z kapliczki do studzienki palacz.gifhehe.gif

Napisano

> Czy można mieć jedną kategorię bezterminową, a inną terminową? Czy w przypadku gdy nowa kategoria

> ma być terminowa, to ta stara bezterminowa też się stanie terminowa? I w końcu obecnie wciąż

> PJ są wydawane bezterminowo, bo dawno temu mi się obiło o uszy, że ma to ulec zmianie?

kat B robilem w 1990 i mialem bezterminowo, kat A mam od stycznia 2009 i teraz sprawdzilem, mam bezterminowo.

na domumencie jest tylko jedna rubryka "termin waznosci" wiec musi dotyczyc wszystkich kategorii

Napisano

> na domumencie jest tylko jedna rubryka "termin waznosci" wiec musi dotyczyc wszystkich kategorii

Przy kazdej kategorii jest osobna rubryka z terminem waznosci danej kategorii.

Napisano

> No widać robią co mogą , ale nie do końca im wyjdzie, bo jak państwo wydało dokument

> "bezterminowo" to niebardzo ma się z tego jak wycofać. Ja mam prawo jazdy wydane bezterminowo

> i będę sobie na nim jeździł do samego końca (mojego lub jej ). Pewnie sam się zawiozę

> karawanem z kapliczki do studzienki

a stare dowody osobiste pamietasz?

Napisano

Ja zrobilem B w 1999 i dostalem bezterminowo.

Potem w 2008 zrobilem D i dostalem na 5 lat. Dodatkowo B tez mi zmienili tylko na 5 lat.

Jednak kilka miesiecy pozniej zamienilem PJ na irlandzkie, i tutaj dostalem obie kategorie na 10 lat.

Napisano

> a stare dowody osobiste pamietasz?

Pamiętam, ale z PJ jest inaczej - żeby nie wiem ile razy i na jakie zmieniali wzór dokumentu, to uprawnienia do kierowania pojazdami mam bezterminowe i będą musieli mi je przepisać do nowego. Nie ma uja wsi biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> na domumencie jest tylko jedna rubryka "termin waznosci" wiec musi dotyczyc wszystkich kategorii

Pole #11 na odwrocie PJ dotyczy każdej kategorii z osobna...

Napisano

> Przy kazdej kategorii jest osobna rubryka z terminem waznosci danej kategorii.

mam puste przy obu kategoriach

Napisano

> mam puste przy obu kategoriach

To znaczy ze obie masz bezterminowo

Napisano

Teraz "Zawodowe" PJ jest wydawane zawsze na 5 lat, za 5 lat musisz iść na : badania lekarskie, psychotesty, kurs uzupełniający na przewóz rzeczy. dopiero z tymi dokumentami idziesz do wydziału i wyrabiaja ci nowe prawko...

Napisano
  • Autor

> Teraz "Zawodowe" PJ jest wydawane zawsze na 5 lat, za 5 lat musisz iść na : badania lekarskie,

> psychotesty, kurs uzupełniający na przewóz rzeczy. dopiero z tymi dokumentami idziesz do

> wydziału i wyrabiaja ci nowe prawko...

Czyli nie dotyczy to A?

Napisano

Wiesz nie wiem nic na temat Kat.A bo robiłem ostatnio C+E i wiem tylko o tych. Ale miało już nie być bezterminowych praw jazdy.

Napisano
  • Autor

> Wiesz nie wiem nic na temat Kat.A bo robiłem ostatnio C+E i wiem tylko o tych. Ale miało już nie

> być bezterminowych praw jazdy.

A wyrabiając C+E zostawili Twoje B w spokoju (jeśli miałeś bezterminowo wcześniej)?

Napisano

Ale nie masz się co martwic, jak będziesz mieć terminowe A, to idziesz tylko na badania i wyrabiają ci nowe prawko biglaugh.gif

Ja w maju odbierałem C+E i mam je na 5 lat a B zostało bezterminowo smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w lutym odbierałem C+E i mam je na 5 lat a B zostało bezterminowo

O. Jaka ładna odpowiedź. waytogo.gif

Napisano

> Teraz "Zawodowe" PJ jest wydawane zawsze na 5 lat, za 5 lat musisz iść na : badania lekarskie,

To sie zgadza.

> psychotesty, kurs uzupełniający na przewóz rzeczy. dopiero z tymi dokumentami idziesz do

> wydziału i wyrabiaja ci nowe prawko...

A skad takie info?

psychotesty nie sa potrzebne aby posiadac PJ. Kurs na przewoz rzeczy juz nie istnieje - teraz raz na 5 lat robi sie szkolenie okresowe, ale tez nie jest to warunek konieczny aby posiadac PJ.

To o czycm napisales jest potrzebne aby pracowac jako kierwoca, ale nie aby posiadac pj kat C lub D.

Napisano

Masz racje, troche to źle napisałem, ale pozatym to prawko nawet zawodowe masz wydane dożywotnio biglaugh.gif Tylko aby wykonywac zawód kierowcy musimy robić te 3 rzeczy.

Pozdrawiam

Napisano

> Masz racje, troche to źle napisałem,

No ciutke wink.gif

> ale pozatym to prawko nawet zawodowe masz wydane dożywotnio

> Tylko aby wykonywac zawód kierowcy musimy robić te 3 rzeczy.

No tez nie do konca.

Bo dostajesz prawko np kat. C na 5 lat i potem musisz zrobic badania lekarskie.

Jesli nie zrobisz, to poprostu tak jakbys nie mial kategorii C, wiec wogole nie mozesz jechac ciezarowka - bez wzgledu czy zawodowo czy prywanie.

Inaczej sprawa wyglada z psychtestami i szkoleniem okresowym. Bo tego jesli nie zrobisz, to nadal posiadasz kategorie C i prywatnie mozesz jezdzic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.