Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR po raz kolejny

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dziś wymienilem zawór EGR w swojej astrze G Z14XE (oczywiście aku odłączony i zawór Delphi) po odpaleniu i zagrzaniu silnika chciałem sprawdzić błędy - no i mnie szlak na miejscu trafił angryfire.gif nadal widnieje błąd 0400. Czy błąd automatycznie kasuje się po wymianie uszkodzonej części czy musi upłynąć jakiś czas, czyli określona ilość poprawnych rozruchów? Jeśli błąd nadal się będzie powtarzał to poradźcie co robić? Jak sprawdzić instalację elektryczną?

Napisano

> Witam,

> Dziś wymienilem zawór EGR w swojej astrze G Z14XE (oczywiście aku odłączony i zawór Delphi) po

> odpaleniu i zagrzaniu silnika chciałem sprawdzić błędy - no i mnie szlak na miejscu trafił

> nadal widnieje błąd 0400. Czy błąd automatycznie kasuje się po wymianie uszkodzonej części czy

> musi upłynąć jakiś czas, czyli określona ilość poprawnych rozruchów? Jeśli błąd nadal się

> będzie powtarzał to poradźcie co robić? Jak sprawdzić instalację elektryczną?

hmm, nie wiem jak w ECU Z-etek ale IMO powinien zniknąć od razu kiedy usterka nie występuje,

ATSD to Cię podziwiam ze z tym walczysz, zadzwoń do jakiegoś ASO czy mają soft który nie używa EGRa, jedź na programowanie i będziesz miał spokój raz na zawsze,

brat

Napisano
  • Autor

A mozesz mi kolego powiedzieć jak sprawdzić działanie zaworu EGR? Na które piny należy podać napięcie i o jakiej wartości?A jak można programowo (i gdzie) usunąć EGR? Zaślepić mogę samemu ale kto mi oszuka ECU?

Napisano

Najpierw skasuj błąd z pamięci sterownika, a następnie sprawdź, czy wystapił ponownie. Sam się nie skasuje. Jesli CE się nie zaświecił, to IMO błędu nie ma, jest tylko "nieaktywny" w pamięci, zapisany z powodu poprzedniego EGR. Pozdr.

Napisano

> Najpierw skasuj błąd z pamięci sterownika, a następnie sprawdź, czy wystapił ponownie. Sam się nie

> skasuje. Jesli CE się nie zaświecił, to IMO błędu nie ma, jest tylko "nieaktywny" w pamięci,

> zapisany z powodu poprzedniego EGR. Pozdr.

heh, widzisz, czytanie ze zrozumieniem się kłania mlot.gif

oczywiście, usterka występująca to coś innego niż zapamiętana,

ATSD czy nie jest tak że niewystępujące P0400 skasuje się po 20 odpaleniach? czy to już nie te czasy?

brat

Napisano

> A mozesz mi kolego powiedzieć jak sprawdzić działanie zaworu EGR? Na które piny należy podać

> napięcie i o jakiej wartości?

niestety nie wiem ale w archiwum gdzieś to było,

> A jak można programowo (i gdzie) usunąć EGR? Zaślepić mogę samemu

> ale kto mi oszuka ECU?

tak jak napisałem wyżej, w Z-etkach oficjalnie robią to ASO wgrywając do ECU soft nie używający tego zaworu,

poza tym tak jak napisał master22221 usterka zapamiętana to coś innego niż występująca, świeci Ci check czy nie? bo jak nie świeci to jest niewystępująca a błędy nie kasują się po odpięciu akumulatora,

brat

Napisano
  • Autor

W sumie po zdjęciu klemy z aku to check znika, natomiast po pewnym czasie (zwykle na następny dzień) chech znów się zapala. Silnik nie traci osiągów, ale dziwi mnie spalanie (dochodzi do 9 litrów, na trasach podmiejskich), silnik odpala bez problemów.

Napisano
  • Autor

> ATSD czy nie jest tak że niewystępujące P0400 skasuje się po 20 odpaleniach? czy to już nie te

> czasy?

A co to jest to ATSD? z niczym mi się to nie kojarzy - oświeć mnie

Napisano

> A co to jest to ATSD? z niczym mi się to nie kojarzy - oświeć mnie

skrót A Tak Swoją Drogą smile.gif

Quote:

W sumie po zdjęciu klemy z aku to check znika, natomiast po pewnym czasie (zwykle na następny dzień) chech znów się zapala. Silnik nie traci osiągów, ale dziwi mnie spalanie (dochodzi do 9 litrów, na trasach podmiejskich), silnik odpala bez problemów.

czyli dalej łapie ten błąd, IMO warto zainteresować się nowym softem dla ECU nie używającym EGRa, co do spalania to nie sądzę żeby ten błąd miał wpływ na spalanie, może ta usterka zapala się od EGRa a de facto w czymś innym tkwi błąd,

tak samo jak często w silnikach X/Z10XE zaświecał check od sondy lambda i praktycznie nigdy nie była to rzeczywista przyczyna błędu spineyes.gif

w silnikach Z16XE z początku produkcji padały znów ECU ale tam zdaje się wskazywało błąd czujnika spalania stukowego OIDP, no, ale Ty masz inny silnik,

brat

Napisano

A oczyściłeś kanał, którym lecą spaliny? Nawet najlepszy EGR nic nie da, jak - po jego otwarciu - ECU nie zobaczy przepływu spalin.

Poza tym, mógł Ci się trafić wadliwy egzemplarz. Podpinka pod diagnoskop i test EGR-a powinien rzucić światło na usterkę.

Napisano
  • Autor

Wiesz co, nie przeczyściłem, ale w końcu do otworu wchodzi cały kołnierz. Postaram się jutro to naprawić, ale przeczyścić ten kanał to będzie wyzwanie, chyba muszę kupić wycior do próbówek i tym patentem czyścić.

Napisano

> oczywiście, usterka występująca to coś innego niż zapamiętana,

> ATSD czy nie jest tak że niewystępujące P0400 skasuje się po 20 odpaleniach? czy to już nie te

> czasy?

wg mnie nie kasuje się,miałem problem z 2 sondą , usterka zanikła od jakiś 2 miesięcy tankuje tylko pb98:) i lpg. Nic się nie świeci a po wymruganiu nadal wywla 0136 , odłączenie aku też nic nie daje...

Napisano
  • Autor

A jak z tym patentem, który się zwie EGR cheater? gdzie to można nabyć?

Napisano

> A jak z tym patentem, który się zwie EGR cheater? gdzie to można nabyć?

u tego użytkownika allegro, u mnie działa wyśmienicie yay.gif no ale ja mam silnik prosty jak cep, chociaż ponoć dla X14XE i X16XEL ten wystawiony na aukcji jest równie skuteczny z tym że on ingeruje również w sygnał z MAP sensora,

brat

Napisano

> A mozesz mi kolego powiedzieć jak sprawdzić działanie zaworu EGR? Na które piny należy podać

> napięcie i o jakiej wartości?

Pod akku podłącz dwa skrajne piny waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.