Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z silnikiem 1.2 8V w Punto II FL

Featured Replies

Napisano

Witam po sąsiedzku z kącika Stilo,

Moja druga połówka ma problem ze swoim punciakiem. Już piszę o co chodzi. Silnik nie pracuje idealnie równo, można to zaobserwować na obrotomierzu na postoju i podczas jazdy. Na postoju wskazówka obrotomierza lekuto faluje i czuć czasem jakby autem, tzn. całą karoserią szarpnęło lekko. Podczas jazdy objawia się to nierównomiernym przyspieszaniem. Oczywiście nie szarpie tak, żeby głowy latały, ale jest to odczuwalne i nie wiem od czego może to być. Jako, że użytkuje obecnie Stilo problematyka Punta jest mi odległa. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Pozdrawiam

Napisano

Świece zapłonowe, kabelki WN, cewki - to sprawdzić należy w pierwszej kolejności.

Check świeci?

Napisano
  • Autor

> Check świeci?

Właśnie nic nie świeci, na kompie pokładowym wszystko ok. Świece są nowe. Hmm, pewnie kable, albo cewki niewiem.gif

Napisano

A tej wadliwej pracy nie można skojarzyć np. z tankowaniem paliwa?

Napisano
  • Autor

> A tej wadliwej pracy nie można skojarzyć np. z tankowaniem paliwa?

To też wziąłem pod uwagę, że np. woda może być w paliwie. Jutro kupię jakiś środek do benzyny albo wleje denaturat. Auto tankowane na BP i nigdy problemów nie miałem tankując na tej stacji. No nic, trzeba będzie zdiagnozować najprostsze rzeczy, a jak to nie pomoże, to wizyta u mechanika. Dziękuję za pomoc. Jak rozwiąże problem dam znać, bo w przyszłości ktoś inny może mieć podobnie.

Pozdrawiam

Napisano

Życzę udanych poszukiwań.

Prawidłowo wypełniony profil skutkuje możliwością pomocy Kolegów kącikowiczów z najbliższej okolicy.

Napisano

> To też wziąłem pod uwagę, że np. woda może być w paliwie. Jutro kupię jakiś środek do benzyny albo

> wleje denaturat. Auto tankowane na BP i nigdy problemów nie miałem tankując na tej stacji. No

> nic, trzeba będzie zdiagnozować najprostsze rzeczy, a jak to nie pomoże, to wizyta u

> mechanika. Dziękuję za pomoc. Jak rozwiąże problem dam znać, bo w przyszłości ktoś inny może

> mieć podobnie.

> Pozdrawiam

Nie wlewaj lepiej denaturatu, kup STP na stacji benzynowej.

Ile przebiegu ma ten punciak?

Sprawdz jak wyglada silniczek krokowy, bo moze sie lekko przycina.

Napisano

na pierwszy plan dał bym czyszczenie przepustnicy... najtańsza i kilkuminutowa operacja,

jeśli nie pomoze to świece, kable cewki tak jak koledzy pisali

Napisano

U mnie były ze 3 miesiące temu dokładnie takie same objawy, mrugała mi jeszcze czasami kontrolka silnika. Pomogła wymiana jednej z cewek, która była już padnięta.

Napisano

Ja miałem podobnie. Czyściłem krokowca, wymieniłem kable, filtr powietrza, świece i nic. Niestety skończyło się na wymianie 1 wtrysku. Podobno strasznie zapaskudzony był.

Od tamtej pory jak ręką odjął, jednak 700 pln za tą wymianę poszłoooooo frown.gif

Napisano

Wystarczy zrobić tzw. autoadaptację poszukaj było na forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.