Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 16v Jaki olej

Featured Replies

Napisano

Witam

moja bravka z silnikiem 1,6 16v lubi sobie wypic olej, przepala go dosc spore ilosci bo od ostatniej wymiany 20tys km temu przepalil ok 7litrow oleju.

olej caly czas jest czysty ale to raczej z racji tego ze nie ma kiedy sie ubrudzic.

jako ze najwyzszy czas wymienic filtr oleju i sam olej rodzi sie pytanie czy zmieniac lepkosc oleju zeby bral go mnie czy zalac takim jak teraz.

aktualnie zalany jest pol sysntetyk 10w40

silnik ma przebieg troche ponad 143tys. z czego ponad 70tys przejechane na gazie.

jak zmieniac olej to na jaki?

Pozdrawiam

Napisano

Ja bym spróbował z mineralnym olejem, może będzie pałaszował mniej hmm.gif

Napisano

co by nie pisać to wymiana co 20kkm to trochu duzo. Ja wymieniam co 10kkm i tak wiekszośc tutaj poleca.

Przejście na mineralny tylko zmniejszy koszty, ale IMO nie rozwiąże problemów z braniem oleju.

Napisano
  • Autor

> co by nie pisać to wymiana co 20kkm to trochu duzo. Ja wymieniam co 10kkm i tak wiekszośc tutaj

> poleca.

> Przejście na mineralny tylko zmniejszy koszty, ale IMO nie rozwiąże problemów z braniem oleju.

olej w zasadzie wymienia sie sam przez to ze go przepala. gorzej z filtrem. olej semi tez nie jest jakos strasznie drogi za 5l GM placilem ok 60zl.

Napisano

> olej w zasadzie wymienia sie sam przez to ze go przepala. gorzej z filtrem. olej semi tez nie jest

> jakos strasznie drogi za 5l GM placilem ok 60zl.

Zamiast zmieniać olej na inny zajmij się zdiagnozowanie przyczyny takiego spalania, silnik przy 143k km jeśli są prawdziwe nie powinien łykać oleju. Mój łyka jakieś 0,4l na 10 000km a przebieg tylko trochę mniejszy. Zalanie go minerałem nie pomoże a tylko go dobije.

Napisano

To nie jest normalne że bierze tyle oleju. Na Twoim miejscu zainteresował bym się co jest powodem takiego stanu rzeczy. Być może przegrzałeś silnik, masz do wymiany uszczelniacze zaworów, lub pierścienie........ Spróbuj usunąć przyczynę, a nie skutki.

Napisano

Normalnie szok! Moje 1,6 160 tyś km. z czego jakieś 70 na LPG nie bierze w zasadzie ani grama zeby.GIF Chłopie zajmij się tym a nie przepalaj oleju i nie smródź w środowisko! zeby.GIF

Napisano

Nie no panie, trzeba zerknąć co jest nie tak, a nie przechodzić na inny olej.

skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Nie no panie, trzeba zerknąć co jest nie tak, a nie przechodzić na inny olej.

juz zlokalizowalem usterke.

czujnik cisnienia oleju przepuszcza i kapie z niego olej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.