Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierunek toczenia opony INSIDE/OUTSIDE

Featured Replies

Napisano

Będąc wczoraj w serwisie klimatyzacji na odgrzybianiu, deratyzacji i dezinfekcji wink.gif pan warsztatownik ( serwis ogumienia i klimatyzacji ) poinformował mnie że mam wszystkie cztery opony błędnie zamontowane tzn. znacznik INSIDE znajduje się na ZEWNĄTRZ felgi, a nie wewnątrz.

Dzwoniąc do serwisu ASO w Opolu Pan kierownik poinformował mnie że to bez znaczenia i tak może być. Na prośbę o uzasadnienie tej tezy uzyskałem informację że jeśli mu nie wierzę mogę zadzwonić do produceta oni to potwierdzą.

Opony przód: MICHELIN PILOT EXALTO PL2

Opony tył: GOODYEAR EXCELLENCE

Na wszystkich występuje znacznik INSIDE na zewnątrz pojazdu smile.gif

Zanim zadzwonie do producenta, poradzę się tutaj czy znacznik INSIDE to tylko tak dla picu... hmm.gif

Do producenta Goodyear zadzwoniłem tak czy inaczej - zmiana obowiązkowa, nieprawidłowe odprowadzanie wody, pogłębienie aquaplaningu, minimalne większe zużycie opony.

Dzwoniłem też do ASO po rozmowie z najbardziej kompetentnym mechanikiem, zostałem umówiony na bezpłatną wymianę który stwierdził to samo co technik GoodYear.

Napisano

Oznaczenie Rotation występuje zawsze ze strzałką, oznacza kierunek toczenia opony, stosowany w oponach kierunkowych.

Oznaczenie Outside stosowane w oponach asymetrycznych, oznacza sposób montażu opony. Outside oznacza, że bok opony z tym oznaczeniem po zamontowaniu koła na feldze, powinien być widoczny na zewnątrz samochodu.

Oznaczenie Inside symbol stosowany w oponach asymetrycznych, mówi o tym, który bok opony powinien być zamontowany wewnątrz, w kierunku: do auta, w stronę piasty z felgą. Bok tej opony nie powinien być widoczny z zewnątrz pojazdu.

inside_M74-0.jpg

ŻÓDEŁKO

Napisano

> na chłopski rozum to jakby nie miało znaczenia to by nie było sensu oznaczać ....

ok.gif

Widać, że mechanik się pomylił lub źle tłumaczy sobie słowa, bo wszystkie źle założył. Jak by się nie przykładał (lub jak kierownik tłumaczy pracownika - obojętne) to przynajmniej jedna byłaby założona odwrotnie!screwy.gif

Napisano

> Na wszystkich występuje znacznik INSIDE na zewnątrz pojazdu

> Zanim zadzwonie do producenta,

jest to bardzo niebezpieczne old.gif Auto żle trzyma sie drogi - pływa, nie odprowadza wody - o samej oponie i jej budowie nie wspominając....

Proponuje jak najszybciej zmienić

Napisano

> Dzwoniąc do serwisu ASO w Opolu Pan kierownik poinformował mnie że to bez znaczenia i tak może być.

Nie wiem jak ty, ale ja nie powstrzymał bym się od podejścia do gościa i pogratulowania mu wiedzy i profesjonalizmu, w pierwszych dniach będąc na tym forum myślałem że opisywanie różnych dziwnych sytuacji w ASO było pisane żartem, a wszystko było podyktowane ich cenami. Potem na własnej skórze przekonałem się że w pierwszym odwiedzonym przeze mnie ASO ustawiali mi zbieżność palnikiem, teraz już wiem, że to norma w ASO wink.gif

Pozdrawiam grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.