Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

która opcja bedzie lepsza

Featured Replies

Napisano

Lanos 1.6 lpg

brava 1.2/1.6/lpg 1.9JTD

punto 2 1.2 lpg 1.9d/jtd (troche droższy od reszty)

albea/siena/palio 1.2 lpg

co innego można kupić diesla ew lpg z klima rok 2000+ w cenie 8-9tys ? (poza fiordem<- bardzo drogi serwis)

Napisano

> Lanos 1.6 lpg

Podobno bardzo mało awaryjne auto.

> brava 1.2

Rakieta to nie jest a zwłaszcza z klimatyzacją.

> /1.6/lpg

Dobry silnik, duża dostępność części, mała awaryjność.

> 1.9JTD

Kwestia czy uda Ci się w tych pieniądzach znaleźć diesla niezajechanego w dobrym stanie, generalnie ten silnik ma bardzo dobre opinie, ale jak poprzedni właściciel nie dbał to turbina bardzo tania nie jest.

> co innego można kupić diesla ew lpg z klima rok 2000+ w cenie 8-9tys ? (poza fiordem

O dieslu bym zapomniał z powodów przywołanych powyżej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Wybralbym Brave. 1.6 z LPG

Mam i sobie chwale. W miare dynamiczne auto nawet jak na dzisiejsze warunki. Jesli chodzi o awaryjnosc to moj nie mial zadnych powaznych przypadlosci. Serwis widzi raz na rok- podczas przegladu. Tlumik po 10 latach oryginal, rdzy nigdzie ani widu ani slychu- moze poza srubkami. przytrzymującymi chlodnice w silniku. Ale srubki mozna wymienic:).

Grunt zeby zadbany egzemplarz kupic a nie jakiegos zajechanego odpicowanego trupa.. Lepiej wiec czasem dolozyc 1000 PLN i wybrac auto w lepszym stanie niz potem sie bujac i prostowac zaniedbania poprzedniego wlasciciela

P.S Wada bravy 1.6 - jak wlaczysz klime to mula dostaje:)

Napisano

wg mnie Lanos albo Astra I , można wybierać i trafić zadbane autko które jeszcze pojeździ i będzie naprawdę tanie w utrzymaniu

Napisano

> Lanos 1.6 lpg

> brava 1.2/1.6/lpg 1.9JTD

> punto 2 1.2 lpg 1.9d/jtd (troche droższy od reszty)

> albea/siena/palio 1.2 lpg

> co innego można kupić diesla ew lpg z klima rok 2000+ w cenie 8-9tys ? (poza fiordem

Gdybym mialsie decydowac, to raczej Lanos lub Brava zLPG lub JTD. Lanosa jak trafisz z klima od pierwszego wlasciciela, to odwdzieczy Ci sie dluga bezawaryjna praca.

Napisano

> Lanos 1.6 lpg

> brava 1.2/1.6/lpg 1.9JTD

> punto 2 1.2 lpg 1.9d/jtd (troche droższy od reszty)

> albea/siena/palio 1.2 lpg

Mam Lanosa. Przelotu ma 211kkm, więc już troche nie mały, ale jakieś drobne rzeczy się psują. Części nie są drogie. Jak znajdziesz zadbanego to dobrze Ci posłuży.

Napisano

Z tych wymienionych to ja bym wybral Brava 1.2

Fajne, wygodne i bezawaryjne auto.

Czesci dostaniesz prawie wszedzie i w dosc niskich cenach.

Silnik dosc slaby, ale to juz zalezy gdzie chcesz jezdzic - jesli nie bedziesz latal autostradami, to spokojnie starczy.

Spalanie na trasie mozna zejsc ponizej 5 litrow.

Napisano

Brava 1.6 + LPG.

Nie 1.2, bo 1.6 jest popularniejsze, w razie czego części wszędzie pełno.

Dodam, że mam Bravo z tym silnikiem, w momencie włączenia klimatyzacji - samochód nie jedzie, nie wyobrażam sobie tego efektu w 1.2.

Zapewne niektórzy zaraz stwierdzą, że w ogóle nie ma problemu.

Problem jest i jest bardzo bardzo odczuwalny, czasami jak zbieram się do wyprzedzania to wyłączam klime.

W tym aspekcie inżynierowie Fiata, nie za bardzo się postarali.

Dlaczego nie Astra? Dlatego, że Brava nie ma rudej.

Oczywiście jeżeli było, gdzieś przytarte i "średnio" naprawione to ruda wyjdzie.

Jeżeli nie było żadnych przygód to ruda się nie pojawi.

Dlaczego nie JTD? Bo za duże ryzyko, że mina.

Optymalnym rozwiązaniem będzie 1.6, ale pamiętaj, że około ~10litrów benzyny, w mieście z włączoną klimą to nie wyczyn.

ok.gif

Napisano

z podanych aut polecałbym Bravę , miałem takową z silnikiem 1,2 80KM , i jeśli byś się na taką zdecydował to szczerze powiedziawszy nie warto 'gazować' , a to z tego powodu że spalanie jest symboliczne , mało tego , aktualna alfa z 1,9 jtd więcej pali niż 1,2 w bravie !

Napisano

> Brava 1.6 + LPG.

> Dodam, że mam Bravo z tym silnikiem, w momencie włączenia klimatyzacji - samochód nie jedzie, nie

> wyobrażam sobie tego efektu w 1.2.

W 1.2 podobno tego efektu nie ma:)

> Zapewne niektórzy zaraz stwierdzą, że w ogóle nie ma problemu.

> Problem jest i jest bardzo bardzo odczuwalny, czasami jak zbieram się do wyprzedzania to wyłączam

> klime.

No nie - bez przesady. Trzeba po prostu troche wiekszy rozbiego wziasc. Gorzej w miescie przy ruszaniu spod swiatel. Na trasie jak sie rozbuja to sprezarka rzadziej sie zalącza - daje rade jechac i wyprzedzac:)

Napisano

> W 1.2 podobno tego efektu nie ma:)

> No nie - bez przesady. Trzeba po prostu troche wiekszy rozbiego wziasc. Gorzej w miescie przy

> ruszaniu spod swiatel. Na trasie jak sie rozbuja to sprezarka rzadziej sie zalącza - daje rade

> jechac i wyprzedzac:)

Serioo mowicie ze to az taka roznice robi?

Mialem bravo zarowno 1.6 jak i 1.2 ale w zadnym z nich nie mialem klimy.

Natomiast mam klime w mondeo i szczerze mowiac, to czy jest wlaczona czy nie, nie stanowi zadnej roznicy w przyspieszaniu (przynajmniej ja nic nie odczuwam).

Chyba ze ta klima jest poprostu zepsuta i nie dziala.

Napisano

Ustawiłbym ranking tak:

- Lanos (można kupić zadbanego, auto proste, psuje się mało i tanio),

- Punto (j.w., ale mniejsze - lanos wygrywa wielkością/komfortem)

- Brava/Siena równo - Brava wyższy komfort, ale Siena chyba mniej awaryjna, choć Bravę 1,2 chwalą.

Co do silników - przy 10 letnim dieslu można założyć przebieg w okolicach 200 kkm - a to już sporo.

Widzę na allegro, że w tej okolicy jest szansa na astrę II - i szedłbym tą drogą.

Napisano

Lanos.

Dlaczego?

Kupisz najmłodszego, bez problemu z klimą i abs.

Najmniej awaryjny i najtańszy w naprawie, nie wie co to ruda.

Bez problemu kupisz od pierwszego właściciela i serwisowanego.

Napisano

> Lanos.

> Dlaczego?

> Kupisz najmłodszego, bez problemu z klimą i abs.

> Najmniej awaryjny i najtańszy w naprawie, nie wie co to ruda.

> Bez problemu kupisz od pierwszego właściciela i serwisowanego.

Te bez problemu z klimą bym traktował z przymrożeniem oka. Może w innych rejonach kraju jest lepiej, ale na Podlasiu szukałem takiego pół roku. W końcu i tak kupiłem Lanosa co najwyżej przyzwoitego pod względem stanu, ale za to z klimatyzacją.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.