Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Raz jeszcze moje 16V..

Featured Replies

Napisano

Witam.

To znów ja i znów mój problemik... przypomnę:

założyłem 1.2 16V do sejka i do dnia dzisiejszego nie mogę uporać się z bardzo irytującymi obrotami na jałowym ... czasem mu coś odwali i obroty siedzą prawie idealnie na ok 900 rpm, a nieraz to z 900 nagle spadają na 500-600 tak, że sej prawie gaśnie (dodam, że wtedy stożek niemiłosiernie zasysa powietrze i go słychać wyraźnie) i zastanawiam się czy to nie przez dolot.... czasem lubią też zatrzymać się na 1400-1500... często gdy jadę i dojeżdżam do świateł to wrzucam luz i pomału spadają.. i jak wcisnę lekko gaz to szybko obroty wskakują i od razu spadają..

Sprawdzone w zasadzie WSZYSTKO... wszystkie możliwe czujniki, krokowiec wyczyszczony kilka dni temu, podpięcie do kompa pokazało coś nie tak z kątem wyprzedzenia zapłonu: jak się doda gwałtownie gazu to silnik strasznie się telepie na początku.... padł pomysł, że może wiązka ma błąd i kable od czujnika położenia wału są zamienione (pin 11 z 28) i w 16V ponoć ma to znaczenie...

Jak już jadę w trasie to jest ok:) Przyjemnie się jedzie... ale te niskie obroty to mnie chyba dobiją 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam.

> To znów ja i znów mój problemik... przypomnę:

> założyłem 1.2 16V do sejka i do dnia dzisiejszego nie mogę uporać się z bardzo irytującymi obrotami

> na jałowym ... czasem mu coś odwali i obroty siedzą prawie idealnie na ok 900 rpm, a nieraz to

> z 900 nagle spadają na 500-600 tak, że sej prawie gaśnie (dodam, że wtedy stożek

> niemiłosiernie zasysa powietrze i go słychać wyraźnie) i zastanawiam się czy to nie przez

> dolot.... czasem lubią też zatrzymać się na 1400-1500... często gdy jadę i dojeżdżam do

> świateł to wrzucam luz i pomału spadają.. i jak wcisnę lekko gaz to szybko obroty wskakują i

> od razu spadają..

> Sprawdzone w zasadzie WSZYSTKO... wszystkie możliwe czujniki, krokowiec wyczyszczony kilka dni

> temu, podpięcie do kompa pokazało coś nie tak z kątem wyprzedzenia zapłonu: jak się doda

> gwałtownie gazu to silnik strasznie się telepie na początku.... padł pomysł, że może wiązka ma

> błąd i kable od czujnika położenia wału są zamienione (pin 11 z 28) i w 16V ponoć ma to

> znaczenie...

> Jak już jadę w trasie to jest ok:) Przyjemnie się jedzie... ale te niskie obroty to mnie chyba

> dobiją

a moze po prostu wez ten krokowy podmień... może jest po prostu zdupczony i czyszczenie nie pomoze...

Napisano

> a moze po prostu wez ten krokowy podmień... może jest po prostu zdupczony i czyszczenie nie

> pomoze...

spotkałem się ostatnio z podobnym przypadkiem też,gdy rozrząd był przestawiony o jeden ząbek,wtedy miał inny kąt zapłonu i też tak falowały obroty

Napisano
  • Autor

> a moze po prostu wez ten krokowy podmień... może jest po prostu zdupczony i czyszczenie nie

> pomoze...

Krokowca właśnie spróbuję podmienić... A odnośnie rozrządu... ustawiony niedawno i jest napewno ok 270751858-jezyk.gif cholera 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Krokowca właśnie spróbuję podmienić... A odnośnie rozrządu... ustawiony niedawno i jest napewno ok

> cholera

a regulacja lub czyszczenie przepustnicy(powinna być tam gdzieś regulacja śrubką doprowadzanego powietrza na wolnych,choć nie jestem tego pewien,bo to też ustawiałem)

Napisano

ja po czysczeniu krokowego zrobilem adaptacje i pomoglo:)

Napisano
  • Autor

> ja po czysczeniu krokowego zrobilem adaptacje i pomoglo:)

Hmm ale jest motyw tego typu... ktoś mi powiedział, że w 16V nie robi się autoadaptacji... że jest cos tam zapisywane w nieulotnej pamięci kompa i nic to nie daje? Będę kombinował z tym krokowym wink.gif

Napisano

Sprawdż jeszcze przy okazji wizyty na kompie czujnik temperatury w kolektorze dolotowym i podciśnienie z mapsensora. U mnie to w dupe dawało i nie obyło się bez rezystora.

Prócz krokowego wyczyść też ten połączony MAP z IAT.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.