Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura płynu chłodzącego

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko gdzie jest najczaściej umieszczony czujnik?

I jak by się zachowywał gdyby nie było płynu lub szybko wyleciał? Jaka bezwładność w pokazaniu temperatury?

Jaki czas jest od wypłynięcia płynu do uszkodzenia silnika.

Hipotetycznie jedziemy wyprzedzamy TIR'a i w tym momencie urywa się przewód od chłodnicy?

Pozdrawiam

Napisano

> Mam pytanko gdzie jest najczaściej umieszczony czujnik?

Obudowa termostatu?

> I jak by się zachowywał gdyby nie było płynu lub szybko wyleciał?

Czujnik jest w małym obiegu więc musiałbyś mieć pustynię w silniku wink.gif

Napisano

jak pęknie wąż i z układu wyleci niemal cały płyn, to czujnik bedzie stał na niebieskim polu.

Tira spokojnie wyprzedzisz, ujedziesz jeszcze nawet kilka km i dopiero potem silnik zesłabnie i w końcu stanie-zatrze sie.

Napisano

> , ujedziesz jeszcze nawet kilka km i dopiero potem silnik zesłabnie i w

> końcu stanie-zatrze sie.

To tak z doświadczenia czy z opowiadań? Bo wieeele zależy od konstrukcji silnika.

Napisano

> To tak z doświadczenia czy z opowiadań? Bo wieeele zależy od konstrukcji silnika.

bez przesady... silnik bez chłodzenia daleko nie pojedzie...

Napisano

> Mam pytanko gdzie jest najczaściej umieszczony czujnik?

Przede wszystkim to w nowszych samochodach jest nie jeden a kilka czujników temperatury.

Napisano

> bez przesady... silnik bez chłodzenia daleko nie pojedzie...

Ale Ci się pisze smile.gif Znaczna część z nowoczesnych silników V6 i V8 umie jechać na sporych odcinkach całkowicie bez chłodzenia - stosując chłodzenie przez "przewietrzanie" cylindrów i ograniczając moc silnika.

Napisano

> To tak z doświadczenia czy z opowiadań? Bo wieeele zależy od konstrukcji silnika.

jeden silnik diesla tak zatarłem.

Napisano

> jeden silnik diesla tak zatarłem.

A ja jednego benzynowego nie - jechał, jechał, aż zgasł - po zalaniu wodą pojechał dalej i jeździł, dopóki reszty auta rdza nie zeżarła. Jak mówiłem, wiele na pewno zależy od konstrukcji silnika. Jeden to przeżyje, inny nie.

Napisano

> Ale Ci się pisze Znaczna część z nowoczesnych silników V6 i V8 umie jechać na sporych odcinkach

> całkowicie bez chłodzenia - stosując chłodzenie przez "przewietrzanie" cylindrów i

> ograniczając moc silnika.

To chyba silniki nazwane Northstar czy jakoś tak?

Napisano

> Jaki czas jest od wypłynięcia płynu do uszkodzenia silnika.

Krótki. Jeden z naszych PH jechał na A2 i strzelił mu wężyk (Astra III, 1,7 CDTI, częste zjawisko w tych silnikach ponoć). Nie zauważył, silnik zatarty.

Napisano

> A ja jednego benzynowego nie - jechał, jechał, aż zgasł - po zalaniu wodą pojechał dalej i jeździł,

> dopóki reszty auta rdza nie zeżarła. Jak mówiłem, wiele na pewno zależy od konstrukcji

> silnika. Jeden to przeżyje, inny nie.

to nie zależy od konstrukcji silnika tylko od programu w sterowniku...

wystarczy zagotować pozostałą garstkę płynu w silniku i jak pójdzie para pod ciśnieniem w czujnik to sterownik wyłącza silnik...

już to przerabiałem w swoim...

Napisano

> To chyba silniki nazwane Northstar czy jakoś tak?

Nie nie nie. O ile się nie myle to GM był pierwszy z tym rozwiązaniem właśnie w Cadillac'owych Northstar'ach ale potem inne firmy podchwyciły ideę.

Napisano

> Krótki. Jeden z naszych PH jechał na A2 i strzelił mu wężyk (Astra III, 1,7 CDTI, częste zjawisko w

> tych silnikach ponoć). Nie zauważył, silnik zatarty.

w peżocie 405 była czerwona lampka sygnalizująca niski stan lub brak płynu w układzie...

teraz już takich lampek nie ma...

Napisano

> to nie zależy od konstrukcji silnika tylko od programu w sterowniku...

A jak nie ma sterownika? zlosnik.gif Były takie auta hehe.gif

Napisano

> teraz już takich lampek nie ma...

Może w Loganie nie ma. W przyzwoitych samochodach są... Tyle że zamiast lampki pojawia się napis "low coolant level"

Napisano

> A jak nie ma sterownika? Były takie auta

nazywały się tatra... zlosnik.gif

Napisano

> Nie nie nie. O ile się nie myle to GM był pierwszy z tym rozwiązaniem właśnie w Cadillac'owych

> Northstar'ach ale potem inne firmy podchwyciły ideę.

I tak nadaje się to raczej do silników 6-8 i więcej cylindrowych, tam, gdzie cylindrów jest mniej jakoś nie widzę możliwości sensownej jazdy przy połowie niepracujących cylindrów zlosnik.gif

Napisano

> I tak nadaje się to raczej do silników 6-8 i więcej cylindrowych, tam, gdzie cylindrów jest mniej

> jakoś nie widzę możliwości sensownej jazdy przy połowie niepracujących cylindrów

Pewnie by się dało, ale by nieźle telepotało.

Napisano

> nazywały się tatra...

nono.gif tam to silnik płynu nie potrzebował wogóle zlosnik.gif

Trochę innych jeszcze było hehe.gif

Napisano

> tam to silnik płynu nie potrzebował wogóle

tarta trza umieć jeździć bo można ją łatwo przegrzać zlosnik.gif

Napisano

> tarta trza umieć jeździć bo można ją łatwo przegrzać

Tak jak i malucha - stąd byly "patenty" na jazdę z uchyloną klapą które dawały tyle, co umarłemu kadzidło rotfl.gif

Napisano

> Tak jak i malucha - stąd byly "patenty" na jazdę z uchyloną klapą które dawały tyle, co umarłemu

> kadzidło

Ale zawsze cos dawalo,pamietam bo do NRD jechalem maluchem w 4 osoby i bagaznik na dachu jak pol malucha zeby.GIF ,ale to bylo ponad 20 lat temu zeby.GIF

Napisano

Trzeba wziąć pod uwagę jeszcze fakt, że olej też część ciepła odbiera... a sam silnik jest w pewnym stopniu i tak chłodzony powietrzem...

Napisano
  • Autor

Są teraz auta bez wskażnika temperatury - tylko lampka i nie da się kontrolować temp. Ale czy faktycznie wskaźnik bez płynu pokazałby przegrzanie??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.