Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sytuacja na skrzyżowaniu - Gdańsk Hucisko/Wały Jagiel.

Featured Replies

Napisano

jak to własciwie jest, bo stałem na skrzyzowaniu w puncie A i chciałem skręcić w lewo. Paliło się czerwone światło (swiatła są jak na rysunku) Za mną stał gość w samochodzie i trąbił, zebym jechał, potem otworzył okno i mówi, że nie stoi się na skrzyzowaniu tylko trzeba z niego zjechać.

skrzyzowaniegdansk.th.jpg

Napisano

> jak to własciwie jest, bo stałem na skrzyzowaniu w puncie A i chciałem skręcić w lewo. Paliło się

> czerwone światło (swiatła są jak na rysunku) Za mną stał gość w samochodzie i trąbił, zebym

> jechał, potem otworzył okno i mówi, że nie stoi się na skrzyzowaniu tylko trzeba z niego

> zjechać.

wg mnie dobrze, że stałeś.

jak baran trąbi, to znaczy że jest osłem...

Napisano

> jak baran trąbi, to znaczy że jest osłem...

a jak kot szczeka to gołębie pieją po budach

Napisano

> jak to własciwie jest, bo stałem na skrzyzowaniu w puncie A i chciałem skręcić w lewo. Paliło się

> czerwone światło (swiatła są jak na rysunku) Za mną stał gość w samochodzie i trąbił, zebym

> jechał, potem otworzył okno i mówi, że nie stoi się na skrzyzowaniu tylko trzeba z niego

> zjechać.

Czy ten sygnalizator z prawej był obrócony w Twoją stronę, czy w kierunku tych stojących? Jeżeli nie było innego przed Tobą, powinieneś pojechać.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

Znam to miejsce. Po to tam jest to światło, żeby w czasie czerwonego oczywiście nie jechać, bo jak się pojedzie, to można zostać wydzwonionym...

Pomijam patologię skrzyżowań typu: rondo-ze- światłami, chyba że ew. są to w miarę mądrze zaprogramowane światła.

Podobna sytuację masz koło Galerii Bałtyckiej we Wrzeszczu

Myślę, że trąbiący za Tobą padł ofiarą "ideologii zasad" mnożonych swego czasu bez opamietania. A w sumie obowiązuje jedna: czerwone= nie-jadę.

Napisano

> Myślę, że trąbiący za Tobą padł ofiarą "ideologii zasad" mnożonych swego czasu bez opamietania. A w

> sumie obowiązuje jedna: czerwone= nie-jadę.

Obowiązuje zasada - nie mijam sygnalizatora z czerwonym światłem. Jeśli te czerwone jest po drugiej stronie ulicy, spokojnie mogę przez nią przejechać - a tu widzę taką właśnie sytuację.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

Nie jest po drugiej stronie ulicy tylko przy jezdni, którą się poruszam. Dodatkowo stosowna linia namalowana na jezdni nakazuje stosowac się do sygnalizacji.

Światło ma charakter ogólny a nie kierunkowy. Jakiejkolwiek strzałki brak.

Napisano

Takich skrzyżowań (rondo ze światłami) jest wiele w Lublinie, z tym, że zwykle sygnalizatory stoją również po wewnętrznej stronie jezdni (dokładnie tam gdzie na zdjęciu jest punkt "A"). Dla mnie jest jasne że w takiej sytuacji czekamy na sygnał zielony i nie jedziemy ok.gif

Napisano

> zjechać.

dobrze stałeś

a gość zwyczajnie przepisów nie znał, zrobił prawko w 65tym i nie wie, ze coś się zmieniło

Napisano

Jak nie jadą z prawej to przejeżdżam bo długo się tam stoi smile.gif

A tu lepsze zdjęcie

rondokopia.jpg

Napisano

> a jak kot szczeka to gołębie pieją po budach

po lepszym zdjęciu widać, że ten baran nie powinien trąbić.

Napisano

A nie jest przypadkiem tak, że masz stanąć jeśli przepuszczasz tramwaj opuszczający to rondo.

Jestes już na skrzyzowaniu i powinieneś je opuścić, no chyba, ze Ci z prawej mieliby już zielone i musiałbyś ich przepuścić lub jechałby tramwaj.

Osobiście jeśli Ci z prawej mieli czerwone i nie jechał tramwaj to opuściłbym skrzyzowanie.

Założenie, że przed tobą nie było już żadnych samochodów, aż do drogi "góra-dół"

Jeśli były to musiałbym ocenić, czy zmieszczę się tak, zeby nie stac na torach.

EDIT:

Jak czytam Wasze wypowiedzi i sie przyjrzałem na Zumi, to te światła sa powtórzone, tak?

Jeśli tak, to koleś niech sobie trąbi aż mu klakson padnie...

Niestety na rysunku słabo można było odczytać jak te swiatła sa ustawione (w która stronę).

Pozdrawiam

Napisano

facet chyba ostatnie 10 czy 15 lat zimował w Genetix, bo tyle już przepisu zezwalającego na opuszczenie skrzyżowania przy czerwonym świetle nie ma...

Napisano
  • Autor

No dla mnie sytuacja była jednoznaczna - jest czerwone się stoi niezależnie czy jest wolne, czy zajęte itp (no chyba że karetka, straż policja na sygnale jedzie). Czerwone światło bez strzałek kierunkowych oznacza tylko jedno STOP i stać. Gość(baran) faktycznie nie był już pierwszej młodości więc pewnie nie przyswoił sobie zmiany przepisów - może kiedyś straci przód auta na tym skrzyżowaniu to się douczy cool.gif

Najlepszym przykładem są na to często poruszające się w tych okolicach samochody kursowe i samochody PORD z róznymi numerkami startowymi z boku w których często można zarobić czerwona.gif (na tym skrzyzowaniu też)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.