Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klima odgrzybianie

Featured Replies

Napisano

Po odgrzybianiu rok temu dalej czuć było lekki smród, w tym roku jeszcze większy, wiec chciałbym się dostać do skraplacza w kabinie i spróbować go jakoś przeczyścić i tu moje pytanie. Co trzeba zdemontować, odkręcić żeby się do niego dostać??

Napisano

> trzeba zdemontować, odkręcić żeby się do niego dostać??

Deskę rozdzielcza trzeba smile.gif

Duużo roboty frown.gif

Napisano

Przylaczam sie do pytania - po odgrzybieniu czuc smrodek - ale tylko po wylaczeniu klimy. Wczesniej tego nie bylo i trza cos z tym zrobic smile.gif

Napisano

Wymontuj schowek, dmuchawę i jak włożysz rękę do kanału, to namacasz cały parownik klimy. 10 minut roboty.

Napisano

> Przylaczam sie do pytania - po odgrzybieniu czuc smrodek - ale tylko po wylaczeniu klimy. Wczesniej

> tego nie bylo i trza cos z tym zrobic

Smrodek jak ze starego odkurzacza mówisz? To często się zdarza po wyłączeniu klimy, nawet w nowych autach. W tym roku (na początku marca) zastosowałem tzw granat marki Comma do dezynfekcji wnętrza i do tej pory nic nie czuję, nawet jak wyłączę klimę. Ten specyfik naprawdę działa, po użyciu przez dwa dni czułem pieczenie w ustach i na języku.

Napisano

> W tym roku (na początku marca) zastosowałem tzw granat marki Comma do dezynfekcji

> wnętrza i do tej pory nic nie czuję, nawet jak wyłączę klimę.

Gdzie to nabyc i za ile? smile.gif Masz moze fotke tego ustrojstwa?

Napisano

> Gdzie to nabyc i za ile? Masz moze fotke tego ustrojstwa?

W InterCars mają za jakieś 33 zł. Comma

Napisano

> W InterCars mają za jakieś 33 zł. Comma

Dzieki - postaram sie nabyc w piatek i przetestowac smile.gif

Preparat firmy Nigrin mozna o kant tylka potluc... Cytrynowy smrodek przez 1 dzien i tyle - wiecej zlego niz dobrego narobil... Zobaczymy czy Comma da rade smile.gif

Napisano

> Dzieki - postaram sie nabyc w piatek i przetestowac

> Preparat firmy Nigrin mozna o kant tylka potluc... Cytrynowy smrodek przez 1 dzien i tyle - wiecej

> zlego niz dobrego narobil... Zobaczymy czy Comma da rade

Ja profilaktycznie co roku coś stosuje bo był taki okres że musiałem 2 razy w roku stosować na początku okresu letniego i w połowie nawet profesjonalne odgrzybianie mało pomogło a właśnie Nigrin i carplan dali radę ale wierze że co jednemu pomoże to drugiemu zaszkodzi jak nie trafi się preparatem w swoje grzybki ! A w zeszłym roku miałem nie odgrzybiać, bo nic nie czułem ale skusiłem się po znajomości na ozonowanie. Po tym to dopiero walił smrodek przy wył. i zał. klimy i chemię trzeba było zastosować!

Napisano

stosowałeś to? smile.gif co znaczy poprawić? sam ten climpur nie da radyy? hmm.gif

Napisano

> stosowałeś to? co znaczy poprawić? sam ten climpur nie da radyy?

Naraz tych obu środków jeszcze nie stosowałem (każdy z osobna)

Polecam środek Valeo.

Wurth jest też bardzo dobry i jest go więcej za podobne czy mniejsze pieniądze. W instrukcji Wutha polecają wprowadzić rozpylacz przez odpływ wilgoci z klimy. Mi się to nie udało - utknąłem na przegrodzie silnika. Ale jak wypsikałem ten środek na wiatrak (jak zaleca Valeo) to widziałem, że dobrze wylewa się właśnie z odprowadzenia wilgoci. Jest więc szansa że można tym trochę podczyścić parownik (opakowanie jest przewidziane na 2 razy - ja wywaliłem wszystko).

Dlatego tak sobie pomyślałem, że w trudniejszych przypadkach możnaby połączyć siły tych 2 środków. (Niestety wiąże się to z $)

Wydaje mi się też, że te 2 środki mają trochę inne zastosowanie. Valeo jest do serwisowego odkażenia całego układu klimatyzacji i wentylacji a Wurth nastawiony jest bardziej na zmycie i odkażenie parownika.

Napisano

Ja stosowałem Wutha, w tamtym roku, niby było dobrze ale nie do końca, nie polecę z czystym sumieniem.

Podobno jedynym i skutecznym sposobem jest ozonowanie.

Był w tamtym roku na MD temat o ozonowaniu i wiele osób dzieląc się wrażeniami,

potwierdzało, że tylko ozonowanie pomogło na smrodek.

Niestety większość środków, tylko masuje smród.

Napisano

Ja idąc Twoją radą zakupiłem ten clima pur na allegro. Dam znać co to dało ok.gif Zapodam chyba całą butelkę na raz bo u mnie ładnie śmierdzi wilgocią wink.gif

Napisano

Kupilem, uzylem iii... czas na wnioski (choc sprawa sie wyklaruje dopiero pewnie po kilku dniach)

1. Comma kosztowala 35zl w IC (Nigrin w Realu 27zl)

2. Comma ma troche przygniatajacy zapach (Nigrin ladnie cytrynowy)

3. Comma psikala z puszki chyba nieco krocej niz Nigrin

4. Smrodek nieodczuwalny (po wylaczeniu klimy nic nie czuc jeszcze) ale obawiam sie ze z lekka przebija sie przez delikatnie wyczuwalny zapach zastosowanego "granatu"

Za kilka dni napisze czy wszystko sie potwierdzilo - klima uzywana codziennie - rezultaty powinny byc widoczne.

• 1 rok później...
Napisano

> Wymontuj schowek, dmuchawę i jak włożysz rękę do kanału, to namacasz cały parownik klimy. 10 minut

> roboty.

czy ktoś potwierdza że tak można się dostać do skraplacza? zakupiłem środek firmy motip w instrukcji jest napisane żeby zaaplikować do kanałów dolotowych układu klimatyzacji.

Napisano

> czy ktoś potwierdza że tak można się dostać do skraplacza? zakupiłem środek firmy motip w

> instrukcji jest napisane żeby zaaplikować do kanałów dolotowych układu klimatyzacji.

Potwierdzam, w 10 minut można wyczyścić szczoteczką parownik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.