Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Astra I Classic F 2002 - temperatura silnika

Featured Replies

Napisano

Opel Astra I Classic F 2002

Dzisiaj zostala wymienona pompa wody i uzupelniony i odpowietrzony uklad chlodzenia - ale jako ze nie jestem uzytkownikiem tego auta nie wiem czy mechanik zrobil to dobrze.

Wracalem tym samochodem od mechanika i temperatura caly czas jest odrobinke ponizej 100 stopni - czy to jest wlasciwa temperatura?

Zaraz wlacza sie wiatrak i temperatura minimalnie spada, ale de-facto caly czas jest prawie 100 stopni - tak jak na zalaczonym obrazku

http://img411.imageshack.us/img411/5157/temperaturaopel.jpg

Prosze mi powiedzeciec czy Ople tak maja czy mechanik mi kit wciskal?

Acha i jeszcze co zauwazylem, ze na raozgrzanym silniku poziom plynu chlodzacego w zbiorniku jest na poziomie 1/4 zbiornika a wedlug instrukcji powinno byc na zimnym silniku polowa zbiornika (poziom COLD).

Czy to nie jest za malo plynu w ukladzie?

Dzieki

Pozdrawiam

Napisano

To nie jest własciwa temperatura. Przy tym typie wskaźnika wskazówka powinna być między kreską oznaczoną 90 a następna nieopisaną. Zakładam, że masz w miarę nowy termostat, im starszy tym wskazówka będzie niżej.

Co do poziomu płynu. Pewnie było tak, że mechanik dolał do COLD i pojechałeś. Układ odpowietrzył się podczas jazdy i poziom opadł. Poczekaj aż silnik w miarę wystygnie, dolej do zgrzewu, nie zakręcaj zbiorniczka, odpal silnik i co jakiś czas pompuj "świńskim ogonem" - wężem idącym do chłodnicy. Kiedy termostat się otworzy - chłodnica zrobi się gorąca, zakręć zbiorniczek i grzej dalej aż do włączenia wiatraka co jakiś czas pompując. Tak przy okazji - zapisz przy jakiej temperaturze otwiera się termostat i włącza wiatrak.

Pozdroofka

Napisano

> Jednym slowem jest do dupy

Eeeeetam... Dolej, odpowietrz porządnie i się zobaczy.

Jeżeli nie będzie poprawy, to przychodzi mi do głowy pompa o kiepskiej wydajności (jaką pompę zamontowałeś?) albo przytkany układ (może mechanior uszczelniał silikonem, kawałek się urwał i przytkał).

Tu podobny wątek: KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

POmpa i rozrzad SKF.

Termostat nie byl wymieniany od nowosci - czyli ma 8 lat.

Owszem moge to robic samemu - ale nie po to jechalem do mechanika, zeby teraz to samemu poprawiac.

Mowilem o tym mechanikowi ale mi powiedzial, ze w Oplach tak jest, a ze nie jezdze Oplem to uwierzylem - ale wolalem sie upewnic i zapytalem na forum.

Napisano

Prawdopodobnie termostat sie przycina i nie otwiera do konca...Dziwie sie, ze mechanik go nie wymienil, bo jesli jest to 8V, termostat wymienia sie niejako z "automatu", aby pozniej nie rozwalac ponownie rozrzadu...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> To nie jest własciwa temperatura. Przy tym typie wskaźnika wskazówka powinna być między kreską oznaczoną 90 a następna nieopisaną.

Ale w innym watku piszesz cos takiego:

"...Rozumiem, ze wskazówka jest między kreską opisaną jako "90" a następną nieopisaną. To trochę za mało, ale jeszcze nie ma tragedii."

Raz piszesz, ze to za malo a mnie piszesz, ze powinna byc wlasnie w tym miejscu ???

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie termostat sie przycina i nie otwiera do konca...Dziwie sie, ze mechanik go nie

> wymienil...

> Pozdrawiam

Czesci mechanikowi ja dostarczylem a mechanik nic nie mowil, ze termostat jest zly - mechanik twierdzi, ze taka temperatura jest OK.

Napisano
  • Autor

> Jaki to silnik?

> Pozdrawiam

Astra 1.4 8V

Taka temperatura jest oczywiscie podczas jazdy w korku i na postoju z wlaczonym silnikiem.

Jak jest wiekszy odcinek w miescie to temperatura po wlaczeniu wiatraka spadnie na kreske pomiedzy 90 a 100, ale rzadko.

Zazwyczaj jest tak jak na obrazku.

Czy nikt z uzytownikow nie ma Opla Astry I 1.4 8V ?

Napisano

Temperatura jest za wysoka....W moim wozie jest silnik jak z podpisu, wiec konstrukcyjnie identyczny. W korkach i na postoju temperatura "buja sie" pomiedzy 90 a pierwsza nieopisana kreska i jest to wlasciwa temperatura pracy.

Obstawiam, ze termostat sie przycina i nie otwiera do konca, uniemozliwiajac pelny obieg cieczy w silniku.

Termostat, jak napisales, jest juz wiekowy, wiec zalecalbym jego wymiane.

Kazdy, rozsadny mechanik zaproponuje rowniez wymiane termostatu w tym silniku podczas wymiany rozrzadu.

Pozdrawiam

Napisano

> Ale w innym watku piszesz cos takiego:

> "...Rozumiem, ze wskazówka jest między kreską opisaną jako "90" a następną nieopisaną. To trochę za

> mało, ale jeszcze nie ma tragedii."

> Raz piszesz, ze to za malo a mnie piszesz, ze powinna byc wlasnie w tym miejscu ???

Do Ciebie napisałem: Przy tym typie wskaźnika wink.gif Były dwa rodzaje wskaźników, Twój "normalny" oraz taki jak np. ja mam - liczba 90 jest namalowana o jedną kreskę za nisko smile.gif

Pozdroofka

Napisano

W korkach i na postoju temperatura "buja sie" pomiedzy 90 a pierwsza nieopisana kreska i jest to wlasciwa temperatura pracy. Obstawiam, ze termostat sie przycina i nie otwiera do konca, uniemozliwiajac pelny obieg cieczy w silniku.

Moja Astrolina miała prawie 3 tygodnie postoju i od tamtej pory właśnie w korku temp. podchodzi i ponad kreskę pokazaną przez autora wątku do załączenia wentylatora po wszystkiemu opada poniżej 100 i tak w kółko.

Na trasie temp. elegancko utrzymuje się poniżej nie opisanej kreski między 90 a 100.

Przed przerwą chłodzenie było wzorowe - co jednak znowu pokazuje jakość termostatów na tym przejechałem niecałe 20kkm

PZDR VEN

Napisano

> Taka temperatura jest oczywiscie podczas jazdy w korku i na postoju z wlaczonym silnikiem.

Tego nie napisałeś wcześniej... Skoro w korku, to jest to zupełnie normalne i normalne jest że włącza się wiatrak. Napisz lepiej co pokazuje wskaźnik kiedy jedziesz w trasie.

> Zazwyczaj jest tak jak na obrazku.

Czyli ciągle jeździsz w korkach?

Pozdroofka

Napisano

> Astra 1.4 8V

> Taka temperatura jest oczywiscie podczas jazdy w korku i na postoju z wlaczonym silnikiem.

> Jak jest wiekszy odcinek w miescie to temperatura po wlaczeniu wiatraka spadnie na kreske pomiedzy

> 90 a 100, ale rzadko.

> Zazwyczaj jest tak jak na obrazku.

> Czy nikt z uzytownikow nie ma Opla Astry I 1.4 8V ?

W warunkach, które opisujesz, mam tak samo ok.gif

Napisano
  • Autor

> W warunkach, które opisujesz, mam tak samo

Wlasnie dzwonilem do serwisu i potwierdzili, ze to jest prawidlowa temperatura.

Na dlugich odcinkach temperatura spada do okolo 93-94 - tylko w korku jest praktycznie caly czas 97-99

Dzieki z uspokojenie

Napisano
  • Autor

Tak - praktycznie caly czas w korkach, ale wczoraj sprawdzilem na odcinkach bez korka i temperatura spada do 93-94

W korku jest 97-99 - wlacza sie wiatrak co jakis czas, odrobinke spada - ale praktycznie w korku jest caly czas 97-99

Napisano
  • Autor

> Temperatura jest za wysoka....W moim wozie jest silnik jak z podpisu, wiec konstrukcyjnie

> identyczny. W korkach i na postoju temperatura "buja sie" pomiedzy 90 a pierwsza nieopisana

> kreska i jest to wlasciwa temperatura pracy.

A mnie sie widzi, ze masz niedogrzany silnik.

Wiekszosc ludzi na tym forum mowi, ze 97-99 w korku to jest wlasciwa temperatura a 93-95 na trasie tez dobra.

W serwisie mowia to samo - tylko Ty masz nizsza temperature.

A moze twoj termostat po prostu sie nie domyka.

Napisano
  • Autor

> W korkach i na postoju temperatura "buja sie" pomiedzy 90 a pierwsza nieopisana kreska i jest to

> wlasciwa temperatura pracy. Obstawiam, ze termostat sie przycina i nie otwiera do konca,

> uniemozliwiajac pelny obieg cieczy w silniku.

> Moja Astrolina miała prawie 3 tygodnie postoju i od tamtej pory właśnie w korku temp. podchodzi i

> ponad kreskę pokazaną przez autora wątku do załączenia wentylatora po wszystkiemu opada

> poniżej 100 i tak w kółko.

> Na trasie temp. elegancko utrzymuje się poniżej nie opisanej kreski między 90 a 100.

> Przed przerwą chłodzenie było wzorowe - co jednak znowu pokazuje jakość termostatów na tym

> przejechałem niecałe 20kkm

> PZDR VEN

No to Panowie - mam dobra temperature czy nie?

Napisano
  • Autor

> Do Ciebie napisałem: Przy tym typie wskaźnika Były dwa rodzaje wskaźników, Twój "normalny" oraz

> taki jak np. ja mam - liczba 90 jest namalowana o jedną kreskę za nisko

> Pozdroofka

Cale szczescie, ze ja mam normalny :-)

To jak w koncu?

97-99 w korku - jest ok?

93-95 na trasie tez ok?

Napisano

> Cale szczescie, ze ja mam normalny :-)

> To jak w koncu?

> 97-99 w korku - jest ok?

> 93-95 na trasie tez ok?

Na podstawie moich doświadczeń z moim X14NZ jest ok.

Napisano

> No to Panowie - mam dobra temperature czy nie?

Spokojnie masz dobrze, ja napisałem - że u mnie wskazówka zaczyna wychodzić ponad kreskę 100 a między czerwonym polem, powodem zapewne jest przycięty termostat, który nie przepuszcza całej cieczy i za to później odpala mi wiatrak. Już raz tak miałem.

PZDR VEN

Napisano

> To jak w koncu?

A czy wyrównałeś już poziom cieczy chłodzącej jak zalecił Ci Lelek? Jest to bardzo ważne. Ja miałem o 2cm poniżej minimum i wskazówka temperatury wahała się przy jeździe na trasie od 90 do 94 stopni. Dolałem do kreski i trzyma równo 92-93, a termostat jest jeszcze dziewiczy! Czyli nawet mały niedobór cieczy może powodować dziwne zjawiska. BTW ja dolałem samej wody.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Nie wyrownywalem, bo wczoraj wyjechalem od mechanika, a sam niestety nie znam sie na tym.

Poziom cieczy w zbiorniku przy rozgrzanym silniku jest na poziomie okolo 1/4 zbiornika, przy zimnym zapomnialem sprawdzic.

Jesli przy zimnym bedzie mniej niz 1/2 zbiornika to doleje plynu.

pzdr

Napisano
  • Autor

> Na podstawie moich doświadczeń z moim X14NZ jest ok.

Co to jest X14NZ?

Napisano

> Co to jest X14NZ?

Kod silnika 1,4 8V w Astrze I Classic ok.gif

Napisano

> Kod silnika 1,4 8V w Astrze I Classic

Kolego czy tylko Classic? Teść ma taki sam silnik X14NZ i samochód kupiony u dealera i właśnie nie jest Classic, gwarancji też nie daje bo może pierwszy właściciel zmieniał silnik ale wątpię bo 98 rok auto u Nas już dwa lata nalatane 100k km...

Co do temperatury tego silnika to też przeraziłem się tak wysoką temperaturą ale pamiętaj że licznik wyskalowany jest "tylko" do 100 stopni a moja C14NZ do 110.

Z doświadczenia powiem raz silni się nagrzał do czerwonego pola - niezwłocznie został on wyłączony po czym wylądował u mechaniora i został wymieniony termostat razem z rozrządem (tak mechanik zalecił) termostatów było zakupionych kilka ale o tym już pisałem - to co nowe nie oznacza że jest dobre screwy.gif

Po tej operacji temperatura unormowała się tak jak koledzy wcześniej wspomnieli,

pstryknę kilka fotek jak będę miał okazję nią jeździć.

pozdrawiam

20.GIF

Napisano

> Cale szczescie, ze ja mam normalny :-)

Nie ma znaczenia wink.gif Po prostu trzeba sobie wirtualnie przenieść napis '90" o jedną kreskę w dół i mamy taki sam wskaźnik ;0

> To jak w koncu?

> 97-99 w korku - jest ok?

> 93-95 na trasie tez ok?

Musisz zrozumieć jedną rzecz. Silnik ma mieć odpowiednią temperaturę pracy. Dla zwykłych silników benzynowych ta temperatura to około 90*. Do płynu należy zapewnienie silnikowi tej odpowiedniej temperatury. Po odpaleniu, silnik nagrzewa płyn w bloku, a rolą termostatu jest zapewnienie, aby płyn nagrzał się jak najszybciej: jest zamknięty utrzymując stosunkowo niewielką ilość płynu w bloku (pomijam węże i nagrzewnicę). Kiedy silnik nagrzeje płyn powyżej tej odpowiedniej temperatury, termostat otwiera się i puszcza gorący płyn w duży obieg: do chłodnicy, aby tam się schłodził, jednocześnie dopuszczając do bloku zimny płyn z reszty układu. Temperatura spada, więc termostat się przymyka aby znów płyn się nagrzał w bloku. Jednocześnie pęd powietrza w naturalny sposób schładza płyn w chłodnicy. Kiedy silnik znów nagrzeje płyn w bloku, cykl się powtarza: otwarcie termostatu, gorący płyn do chłodnicy, chłodniejszy do bloku. I tak w kółko. Temperatura utrzymuje się w granicach 90 - 95* w zależności od sprawności termostatu.

W korku sytuacja jest zupełnie inna. Oczywiście termostat również otwiera się, puszcza gorący płyn do chłodnicy ale stoisz, nie ma pędu powietrza więc płyn nie schładza się w chłodnicy. Temperatura rośnie do 100* i tu producent przewidział taką sytuację: zamontował w chłodnicy termowłacznik, który uruchamia wiatrak imitujący jazdę i wymuszający ów pęd powietrza. Termowłącznik w Twoim aucie (identyczny zresztą jak w moim) ma temperatury załączenia/wyłączenia 100*/95*. Sam widzisz, jakie temperatury ma płyn podczas jazdy w korku/postoju.

Krótko mówiąc: o temperaturze w korku decyduje zakres temperatur termowłacznika, o temperaturze w trasie zakres termostatu.

Jeżeli chcesz poczytać o różnicach we wskaźnikach, to wątek tu: KLIK

Tu trochę o termostacie: KLIK

Pozdroofka

Napisano

> Poziom cieczy w zbiorniku przy rozgrzanym silniku jest na poziomie okolo 1/4 zbiornika, przy zimnym

> zapomnialem sprawdzic.

> Jesli przy zimnym bedzie mniej niz 1/2 zbiornika to doleje plynu.

Przy zimnym będzie jeszcze mniejszy. Dolej, bo jeszcze zassie powietrza i będziesz się bujał z odpowietrzaniem.

Pozdroofka

Napisano

> Kolego czy tylko Classic? Teść ma taki sam silnik X14NZ i samochód kupiony u dealera i właśnie nie

> jest Classic, gwarancji też nie daje bo może pierwszy właściciel zmieniał silnik ale wątpię bo

> 98 rok auto u Nas już dwa lata nalatane 100k km...

Ech, nie tylko ok.gif

Napisano

> Ech, nie tylko

To pytanie z czystej ciekawości bo spierałem się ze sklepikarzem - wmawiał mi że silnik X14NZ jest tylko w Classic biglaugh.gif

pozdrawiam

Napisano

> To pytanie z czystej ciekawości bo spierałem się ze sklepikarzem - wmawiał mi że silnik X14NZ jest

> tylko w Classic

> pozdrawiam

Tu mamy dokładne info

linka

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chcesz poczytać o różnicach we wskaźnikach, to wątek tu: KLIK

> Tu trochę o termostacie: KLIK

Dzieki za wyklad :-)

Nie - ja az tak duzo nie wymagam.

Ja po prostu chce wiedziec czy 98 stopni w korku nie jest niczym odbiegajacym od normy :-)

A najbardizej interesuje mnie jak to jest u innych - stad moje pytania.

Napisano
  • Autor

> lelek jesteś wielki

> lepiej tego nie mogłeś wytłumaczyć

Ja tez sie ciesze za macie tutaj takiego swojego lelka (kozodoja) :-)

Napisano
  • Autor

> Przy zimnym będzie jeszcze mniejszy. Dolej, bo jeszcze zassie powietrza i będziesz się bujał z

> odpowietrzaniem.

> Pozdroofka

To musze zapytac mechanika co tam wlal? Borygo moze byc?

Napisano

> lelek jesteś wielki

> lepiej tego nie mogłeś wytłumaczyć

Od samego początku bytności na tym forum staram się przeforsować myśl wink.gif : nie przywiązywać ogromnej wagi do tego co pokazuje wskaźnik. To tylko wskaźnik, nie miernik. Najważniejsze jest to, aby wskazówka podczas całej eksploatacji auta była między "pierwszą kreską nad niebieskim" a "czerwonym polem". Odpowiada to rzeczywistym temperaturom płynu 90* - 110*. W korku bliżej czerwonego, w trasie bliżej tej pierwszej kreski. Jak tylko są jakieś anomalie - dopiero szukać przyczyny.

A już podawanie: "u mnie temperatura na wskaźniku jest 94" to już trochę groteska wink.gif bo z pewnością taka nie jest... wink.gif

Postulowałem o zamontowanie zamiast wskaźnika dwóch LEDów - czerwonego i zielonego, bo ludzie za bardzo się stresują patrząc na wskaźnik wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Od samego początku bytności na tym forum staram się przeforsować myśl : nie przywiązywać ogromnej

> wagi do tego co pokazuje wskaźnik. To tylko wskaźnik, nie miernik. Najważniejsze jest to, aby

> wskazówka podczas całej eksploatacji auta była między pierwszą kreską nad niebieskim a

> czerwonym polem. Odpowiada to rzeczywistym temperaturom płynu 90* - 110*. W korku bliżej

> czerwonego, w trasie bliżej tej pierwszej kreski. Jak tylko są jakieś anomalie - dopiero

> szukać przyczyny.

> A już podawanie: "u mnie temperatura na wskaźniku jest 94" to już trochę groteska bo z pewnością

> taka nie jest...

> Postulowałem o zamontowanie zamiast wskaźnika dwóch LEDów - czerwonego i zielonego, bo ludzie za

> bardzo się stresują patrząc na wskaźnik

> Pozdroofka

Prawdziwy moderator... jest jak matka... ale jak surowa matka... :-)

I poradzi i objedzie przy okazji :-)

Zatem - holdujac Twojej zasadzie - wyglada na zdroworozsadkowa - u mnie jest ok.

Chyba zmienie forum :-)

Napisano

> To musze zapytac mechanika co tam wlal?

Koniecznie.

> Borygo moze byc?

Niedawny wątek z dywagacjami o mieszaniu płynów: KLIK

Pozdroofka

Napisano

> Prawdziwy moderator... jest jak matka... ale jak surowa matka... :-)

> I poradzi i objedzie przy okazji :-)

hehe.gif

> u mnie jest ok.

Jak najbardziej OK. Tylko dolej płynu (na zimnym silniku).

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Pstryknij w korku.

Ale tutaj u mnie nie wchodzi na czerwone pole.

W korku jest pomiedzy 95 a 100, a na trasie pomiedzy 90 a 95

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.