Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Meriva

Featured Replies

Napisano

W związku z nieuchronnie zbliżającym się przyjściem na świat potomka, zastanawiam się nad zakupem nowego samochodu.

Mokrii zainspirował mnie tematem Merivy. Interesuje mnie wersja z najsłabszym silnikiem 1.4/90KM. Z tego co widzę na kąciku jest kilku właścicieli ww. modelu. Aktualnie są ciekawe promocje u Opla, także można kupić opcję Enjoy za 44.000 zł.

Kilka pytań w związku z tym mam:

- jakie są najczęstsze bolączki modelu,

- koszty przeglądów i serwisu w przypadku kupienia samochodu nowego,

- ewentualnie koszt ubezpieczenia OC+AC+NW+AT przy 60% zniżkach na OC i 0% zniżek na AC (nigdy nie miałem).

- pakowność - zakładam, że jadę na wakacje w opcji 2 dorosłych i dziecko w foteliku + wózek i bagaże oraz zwyczajne wypady z dzieckiem czyli wózek w bagażniku

- spalanie - codziennie mam ok. 110km dojazdów do pracy i chciałbym mieć porównanie do tego ile spala mi obecna lodówka

Chętnie jeszcze wysłucham argumentów za i przeciw zlosnik.gif

Napisano

> Chętnie jeszcze wysłucham argumentów za i przeciw

1.4 90KM to chyba troche malo do tego auta. Niestety IMO male silniki w stosunkowo duzych autach ekonomia nie grzesza - jesli koszt bylby niewiele wiekszy, zastanowilbym sie nad 1.6 ok.gif

Co do bagaznika - 350l nie powala, i o ile nanormalne wypady da rade, o tyle juz wyjazd na wakacje z wozkiem - hmmmm, mocno dyskusyjny. Zwlaszcza na 'pierwszym' etapie dzicka, gdzie wozek jest dosc duzy. Potem przy parasolce zycie staje sie prostsze biglaugh.gif.

IMO autko zacne, siedzialem w tym, bo rodzicow namawialem, w srodku dosc duzo miejsca, bagaznik nacodzien daje rade - ale 1.4 90KM na tak ciezkie i wysokie auto to za malo no.gif. Cwicze obecnie Megane II 1.4 100KM iVectre 1.8 140KM i na tej samej trasie auta pala podobnie. Wiec albo Viki jest tak oszczedna, albo Megi tak zlopie. I przychylam sie ku temu drugiemu - patrzac po forach, to normalne zuzycie paliwa w tym aucie. Co ciekawe 1.6pala porownywalnie, albo mniej. Ale nie ma sie co dziwic - auto ciezkie, silnik maly. Jedyny plus to oplaty ok.gif.

Napisano

a moze by tak kolega pomysla nad combo tour, dalej jest plyta corsy autko lzejsze od merivy bagaznik o niebo wiekszy i nie zbyt skomplikowany w ew. naprawach

kwetie pozostawiam do przemyslen wlasnych

pozdro

Napisano

Interesuje mnie wersja z najsłabszym silnikiem 1.4/90KM.

Bałem sie tego silnika, również, ale nie twierdze ze jestem zawalidrogą (jedynie ruszanie pod górkę z klimą trzeba przeprowadzać inaczej). Na autostradzie spokojnie w 4 osoby 140-150 leciał i nie moge powiedzieć, że było głośno (opony były głośniejsze niż silnik), dało się normalnie rozmawiać.

Silnik dostaje lekkiego kopa po przekroczeniu 3 tys obr

Spalanie - pierwsze litrażowanie bez klimy miałem na poziomie 6,9 (jazda na trasie i w mieście). Teraz z klimą, liczę gdzieś 7,5-8 w zależności jak bardzio się spieszę

> tego co widzę na kąciku jest kilku właścicieli ww. modelu. Aktualnie są ciekawe promocje u

> Opla, także można kupić opcję Enjoy za 44.000 zł.

Koniecznie z klimą - wnetrze się strasznie nagrzewa

> - jakie są najczęstsze bolączki modelu,

Kupiłem używkę, która jak się okazało wymagała wymiany łancucha rozrządu po 68kkm), dodatkowo wymieniałęm drązki kierownicze.

Słyszałęm że merivy lubią mieć problemy z układzem kierowniczym, ale na szczęscie u mnie spokój - jak było chłodniej zawieszenie wyraznie głośniej pracowało

> - ewentualnie koszt ubezpieczenia OC+AC+NW+AT przy 60% zniżkach na OC i 0% zniżek na AC

za mery przy 50% znizkach płacę w TUW pocztowy niecałe 450 zł

na wakacje w opcji 2 dorosłych i dziecko w foteliku + wózek i

> bagaże oraz zwyczajne wypady z dzieckiem czyli wózek w bagażniku

Ja dysponuje już spacerówką i podczas ostatniego weekendu pojechaliśmy na odpoczynek (wózek, 2 torby, zabawki i jeszcze kilka innych zmieściło się bez kłopotów)

Podłoga bagażnika ma podwójne dno wiec jeszcze~ 100 litrów masz w zapasie

Jak Ci brakuje bagażnika a z przodu nik nie jedzie możesz fotele tylne przesunąc do przodu i już kolejne literki się znajdą.

Narazie jestem przezadowolony z mojej mery. oby tak dalej

jedyny minu do którego się przyzwyczajam wciaż to przedni słupek

Napisano

> IMO autko zacne, siedzialem w tym, bo rodzicow namawialem, w srodku dosc duzo miejsca, bagaznik

> nacodzien daje rade - ale 1.4 90KM na tak ciezkie i wysokie auto to za malo . Cwicze obecnie

> Megane II 1.4 100KM

Jezdziłem megane 2 1,4 16v w wersji kombi i moją mery od 3 tys obr wydaje się lepiej zbierać

Napisano
  • Autor

> 1.4 90KM to chyba troche malo do tego auta. Niestety IMO male silniki w stosunkowo duzych autach

> ekonomia nie grzesza - jesli koszt bylby niewiele wiekszy, zastanowilbym sie nad 1.6

Obecnie mam 13./76KM przy masie ok. 1t. Osiągi, spalanie w merivie z tego co czytam wyjdą podobnie do mojego obecnego auta czyli między 6.5-7l/100km.

Plus to opłaty mniejsze niż za silnik 1.6l

> Co do bagaznika - 350l nie powala, i o ile nanormalne wypady da rade, o tyle juz wyjazd na wakacje

> z wozkiem - hmmmm, mocno dyskusyjny. Zwlaszcza na 'pierwszym' etapie dzicka, gdzie wozek jest

> dosc duzy. Potem przy parasolce zycie staje sie prostsze .

Sprawdzałem na sucho wymiary wózków i wymiary bagażnika w Merivie i wózek wchodzi bez problemu, zostaje ponad połowa bagażnika + spuszczone jedno oparcie. Miejsca jest tak akurat.

> IMO autko zacne, siedzialem w tym, bo rodzicow namawialem, w srodku dosc duzo miejsca, bagaznik

> nacodzien daje rade - ale 1.4 90KM na tak ciezkie i wysokie auto to za malo .

Jeżdżę właśnie czymś bardzo podobnym. Oczywiście apetyt na jak najlepsze osiągi jest tylko finansowo już mnie to tak korzystnie nie wyjdzie.

>Cwicze obecnie Megane II 1.4 100KM iVectre 1.8 140KM i na tej samej trasie auta pala podobnie. Wiec albo Viki

> jest tak oszczedna, albo Megi tak zlopie. I przychylam sie ku temu drugiemu - patrzac po

> forach, to normalne zuzycie paliwa w tym aucie. Co ciekawe 1.6pala porownywalnie, albo mniej.

> Ale nie ma sie co dziwic - auto ciezkie, silnik maly. Jedyny plus to oplaty .

Napisano

Silnik słaby, ale można go bezproblemowo zagazować. Nawet diler Opla proponował mi swoją instalację do nowego Opla z tym silnikiem. Niestety cena instalacji była zaporowa - 5000zł. Myślę, że w granicach 3 tys. można założyć do niego BRC Sequent w niezależnym warsztacie.

Napisano
  • Autor

> Bałem sie tego silnika,

ok.gif

Napisano

> Obecnie mam 13./76KM przy masie ok. 1t. Osiągi, spalanie w merivie z tego co czytam wyjdą podobnie

> do mojego obecnego auta czyli między 6.5-7l/100km.

Sprawdzales, ile wazy Meriva? Wg tego zrodla 1275kg. Nie sadze, ze bedzie Ci to auto palilo podobnie do tego, co masz wink.gif.

> Plus to opłaty mniejsze niż za silnik 1.6l

Jest to jakis argument. Z tym, ze jak widze spalanie mojego 1.4, hmmmm, dobrze, ze zona robi male dystanse i na 3bakach paliwa pzreturla sie caly rok. Inaczej te 'nizsze oplaty' wcale nie bylyby takie oplacalne.

Po prostu mowie - mala roznica w cenie, wez mocniejsze. Bo o ile w trasie da sie jechac nawet 50KM, o tyle ciagle ruszanie w miescie spod swiatel i chec bycia niezawalidroga spowoduje, ze spalanie bedzie dosc wysokie.

> Sprawdzałem na sucho wymiary wózków i wymiary bagażnika w Merivie i wózek wchodzi bez problemu,

> zostaje ponad połowa bagażnika + spuszczone jedno oparcie. Miejsca jest tak akurat.

Nie sprawdzaj wymiaru, tylko wsadz wozek. Ja po spakowaniu wozka (ramki) i gondoli do bagaznika w Bravie nie mialem na nic wiecej miejsca. Oczywiscie mozna skladac fotele i inne cuda robic- np. polozyc gondole na przednim siedzenu, bo pewnie i tak zona bedzie jezdzila najpierw z maluchem z tylu ok.gif.

> Jeżdżę właśnie czymś bardzo podobnym. Oczywiście apetyt na jak najlepsze osiągi jest tylko

> finansowo już mnie to tak korzystnie nie wyjdzie.

No niestety - trza wybierac. Sa rozne auta i rozne silniki. O ile z silnika w Bravie 1.2 80KM bylem bardzo zadwolony, o tyle z 1.4 100KM w Megane nie jestem wcale.

Ganialem kilka aut, bo tak jak Tobie, pare lat temu rodzila mi sie corka. Jezdzilem Xsara Picasso, c4 Picasso, i ztych wszystkich tutowozow najlepiej podpasowala mi Vectra - choc nie ukrywam, ze pod wzgledem miejsca do pakowania XP byla bezkonkurencyjna, plus tyle 3 pelne siedziska ok.gif.

Zastanowilbym sie nad jakims kombi, ale znowu wszystko rozbija sie o kwestie kasy.

Osobiscie uwazam Merive za ciekawa propozycje, bo i kasa logiczna, i auto cos tam ma. Tu sobie jeszcze poczytaj i tutaj jeszcze - moze cos Ci to dodatkowo pomoze waytogo.gif

Napisano

> Jezdziłem megane 2 1,4 16v w wersji kombi i moją mery od 3 tys obr wydaje się lepiej zbierać

Megi jest lzejsza, wiec teoretycznie powinna jechac lepiej. Aczkolwiek dla mnie ten silnik to porazka no.gif.

Napisano

> - jakie są najczęstsze bolączki modelu,

ztcw przekladnia kierownicza lubi zlapac luz-sprawdzone osobiscie oslabiony.gif-przypadlosc merivy corsy c itp...

> - ewentualnie koszt ubezpieczenia OC+AC+NW+AT przy 60% zniżkach na OC i 0% zniżek na AC (nigdy nie

> miałem).

w mbanku mam taki pakiet za 1200 ale za auto z 2006 i silnik 1,6

> - pakowność - zakładam, że jadę na wakacje w opcji 2 dorosłych i dziecko w foteliku + wózek i

> bagaże oraz zwyczajne wypady z dzieckiem czyli wózek w bagażniku

da rade ok.gif meriva posiada swietny system konfiguracji wnetrza-jeden fotel zostawiasz dla dziecka reszte skladasz i masz poltora bagaznika wink.gif

> - spalanie - codziennie mam ok. 110km dojazdów do pracy i chciałbym mieć porównanie do tego ile

> spala mi obecna lodówka

1,6 w miescie (krakow) z 10 nie zejdzie-kolega mial astre 1,4 i tez pod dyche palil w miescie-trasa napewno mniej

imho idealne auto dla rodziny 2+1

silniki opla lubia olej-jak zle trafisz bedziesz zly-ale jesli chcesz nowe to nie ma strachu,najwyzej bedziesz walczyl z serwisem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.