Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wystające opony pytanie ?

Featured Replies

Napisano

Witam jako że skończyłem swoją E30 i zrobiłem ją na germanca wczoraj kontrola chciała mi zabrać dowód za wystające koła jako że też mam na tyle oleju w głowie rozpoczołem dyskusje dlaczego:

P-poniewarz koła wystają poza obrys auta

Ja- zaraz zaraz a lusterka to co nie obrys auta ?

P- policjant cisza po czym dodaje no ale tak nie morze być(bo widzą że jedyne co wystaje to felga i profil opony cały bieżnik jest schowany

Ja- dlaczego ? proszę podać konkretny artykuł lub paragraf w przeciwnym wypadku odmawiam przyjęcia mandatu ponadto nawet mi się pan nie przedstawił skąd ja mam wiedzieć czy nie jest Pan przebierańcem

P- dobrze panie kierowco dzisiaj pana puszczamy dowodzenia

więc jak to jest z tymi wystającymi kołami ? w takim przypadku jak moim ( w sensie wystawania )

Napisano

> więc jak to jest z tymi wystającymi kołami ? w takim przypadku jak moim ( w sensie wystawania )

Teoretycznie nie można, chodzi bardziej o to zeby nie sypać "piaskiem po oczach". Zapytaj jak bedziesz robić przegląd grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie nie można, chodzi bardziej o to zeby nie sypać "piaskiem po oczach". Zapytaj jak

> bedziesz robić przegląd

to dopiero w październiku do tego czasu jeszcze nie raz mogą mnie zatrzymać, ponadto profilem nie jeżdżę tylko bieżnikiem wiec skoro jest schowany to jest ok

Napisano

> Witam jako że skończyłem swoją E30 i zrobiłem ją na germanca wczoraj kontrola chciała mi zabrać

> dowód za wystające koła jako że też mam na tyle oleju w głowie rozpoczołem dyskusje dlaczego:

> P-poniewarz koła wystają poza obrys auta

Pan Policjant miał rację

> Ja- zaraz zaraz a lusterka to co nie obrys auta ?

Nie, obrys to jest pionowy rzut auta na płaszczyznę. Obrysuj sobie auto dookoła po wszystkich blachach, nadkolach (lusterkach też) patrząc z góry. tu masz przykład obrysu. Koła nie mogą wystawać poza tę linię.

> P- policjant cisza po czym dodaje no ale tak nie morze być(bo widzą że jedyne co wystaje to felga

> i profil opony cały bieżnik jest schowany

"KOŁO" nie bieżnik, nie opona tylko koło. A felga jest częścią składową koła więc też nie może wystawać.

> Ja- dlaczego ? proszę podać konkretny artykuł lub paragraf w przeciwnym wypadku odmawiam przyjęcia

> mandatu ponadto nawet mi się pan nie przedstawił skąd ja mam wiedzieć czy nie jest Pan

> przebierańcem

Jego błąd, że się nie przedstawił, jego błąd, że nie zna przepisu który próbuje egzekwować (słusznie!)

> P- dobrze panie kierowco dzisiaj pana puszczamy dowodzenia

> więc jak to jest z tymi wystającymi kołami ? w takim przypadku jak moim ( w sensie wystawania )

Zmień to. było wałkowane setki razy na motokąciku. Miałeś farta, ale nie miałeś racji.

Edyta:

Przy czym muszę ci powiedzieć, że nie masz zbyt szerokich czy za bardzo wystających kół. Ty masz zbyt wąski błotniki palacz.gif i dokładnie to jest opisane w PoRD.

Quote:

Pojazd powinien być wyposażony(...):

10) w błotniki lub inne elementy nadwozia lub podwozia, o szerokości nie mniejszej niż szerokość opony, a w przypadku kół bliźniaczych - nie mniejszej niż odległość między zewnętrznymi krawędziami opon; przy czym błotniki samochodu osobowego i motocykla, przy masie własnej pojazdu, powinny odpowiadać następującym warunkom:

a) kąt opasania koła przez błotnik powinien być taki, aby obejmował co najmniej z przodu 30° i z tyłu 50° od pionowej płaszczyzny przechodzącej przez oś koła,

b) odległość między zewnętrzną krawędzią błotnika a osią koła w wymaganym kącie opasania nie może być większa niż dwukrotna wartość statycznego promienia opony,

c) najniższy punkt tylnej krawędzi błotnika lub innego elementu pełniącego jego funkcję znajdujący się w płaszczyźnie symetrii opony nie może znajdować się wyżej niż 150 mm ponad poziomą płaszczyzną przechodzącą przez oś koła,

d) błotników nie wymaga się w pojeździe nietypowej konstrukcji;"

A więc... Do dzieła ze spawarką i szpachlą!!!

Albo...

e4a2_3.jpg

Napisano
  • Autor

...

> płaszczyzną przechodzącą przez oś koła,

> d) błotników nie wymaga się w pojeździe nietypowej konstrukcji;"

> A więc... Do dzieła ze spawarką i szpachlą!!!

> Albo...

dzieki za wyczerpującą odpowiedź...

ani szpachli ani spawarki kolega ma specjalną maszynę do wypychania błotników bez naruszania powłoki lakierniczej więc muszę z przodu je wypchnąć i lekko z tyłu

EDIT.

A czy za wystające kołą w taki sposób

( FIDO pożyczam foto mam nadzieje że się nie obrazisz)

http://img709.imageshack.us/img709/4322/050620106071024x768.jpg

tez poleci dowód ? Bo jak już będę wypychał to chciałbym wiedzieć czy będzie dobrze

Napisano

> ...

> dzieki za wyczerpującą odpowiedź...

> ani szpachli ani spawarki kolega ma specjalną maszynę do wypychania błotników bez naruszania

> powłoki lakierniczej więc muszę z przodu je wypchnąć i lekko z tyłu

> EDIT.

> A czy za wystające kołą w taki sposób

> ( FIDO pożyczam foto mam nadzieje że się nie obrazisz)

> http://img709.imageshack.us/img709/4322/050620106071024x768.jpg

> tez poleci dowód ? Bo jak już będę wypychał to chciałbym wiedzieć czy będzie dobrze

z tego co mi wiadomo to od gory patrzac ma sie chowac. i jak dobrze pamietam bardzo podobnie mialem na orginalnych kolach z ktorymi wyszlo z fabryki wink.gif

Napisano
  • Autor

> z tego co mi wiadomo to od gory patrzac ma sie chowac. i jak dobrze pamietam bardzo podobnie

> mialem na orginalnych kolach z ktorymi wyszlo z fabryki

wlazłem na forum policyjne ale ja pier sick.gif 13bdnjfnewjbfvkwbsk z nimi się nie da normalnie porozmawiać pomimo moich najszczerszych chęci nazwali mnie burakiem bo mam szerokie koła najchętniej to bym taką władze strzelił w mordę

ale teraz już wiem ocb tak jak ty masz FIDO jest ok czyli w sumie negat może być 270751858-jezyk.gif

Napisano

> wlazłem na forum policyjne ale ja pier 13bdnjfnewjbfvkwbsk z nimi się nie da normalnie porozmawiać

> pomimo moich najszczerszych chęci nazwali mnie burakiem bo mam szerokie koła najchętniej to

> bym taką władze strzelił w mordę

> ale teraz już wiem ocb tak jak ty masz FIDO jest ok czyli w sumie negat może być

czyli inteligetna rozmowa z wladza zostala przeprowadzona hehe.gif

wiesz tak jak ja mam na pewno jest OK bo to jest rozmiar do bmw robiony przez BBS wiec w niemcach nie ma problemu no i w PL tez nie powinno bo kola nie wychodza poza blotniki smile.gif i jak kiedys robilem cinquecento to tez robilem tak by od gory nie wystawalo zbytnio i w PL nigdy nie mialem problemu z niebieska inteligencja wink.gif

Napisano
  • Autor

> czyli inteligetna rozmowa z wladza zostala przeprowadzona

> wiesz tak jak ja mam na pewno jest OK bo to jest rozmiar do bmw robiony przez BBS wiec w niemcach

> nie ma problemu no i w PL tez nie powinno bo kola nie wychodza poza blotniki i jak kiedys

> robilem cinquecento to tez robilem tak by od gory nie wystawalo zbytnio i w PL nigdy nie

> mialem problemu z niebieska inteligencja

muszę coś z tym zrobić ale po prostu ta xxx42145325 mnie tak wnerwiła oni nawet pomóc nie potrafią matoły bez szkoły

Napisano
  • Autor

> gdzie te foty?

nie ma 270751858-jezyk.gif wczoraj byłem na weselu muszę coś cyknąć tylko mi się nie bardzo chce 270751858-jezyk.gif

Napisano

> więcej nie zdążyłem bo deszcz spadł

> http://img441.imageshack.us/f/bmws.jpg/

Bardzo schludnie wygląda, super sprawa ok.gif Jestem mile zaskoczony. Tylko olej Koledze cieknie i chusteczka wypadła jak wysiadał wink.gifhehe.gif

Pozdrawiam 30.GIF

Piotrunio

Napisano

> więcej nie zdążyłem bo deszcz spadł

> http://img441.imageshack.us/f/bmws.jpg/

sliczne e30 serduszka.gif

z tego co widze to bierznik nie wystaje i z tego co pamietam nie powinni miec problemu.. przynajmniej kiedys tak bylo....

Napisano
  • Autor

> Bardzo schludnie wygląda, super sprawa Jestem mile zaskoczony. Tylko olej Koledze cieknie i

> chusteczka wypadła jak wysiadał

> Pozdrawiam

> Piotrunio

cieknie czyli jest wink.gif nie no żart , silnik idzie do wymiany naaa nioh nioh zeby.GIF a cieknie uszczelka pod miską wink.gif,chusteczka może i moja pewnie olej sprawdzałem <lol2>

Dzięki za gratulacje miło mi to słyszeć że nie tylko moja praca się komuś podoba. Jedynie co będzie jeszcze zmienione to lotka na MT1 i nic więcej

FIDO: masz racje bieżnik schowany ale już wiem że koło musi być całe schowane ( tylko to już nie będzie german;/)

Napisano

> cieknie czyli jest nie no żart , silnik idzie do wymiany naaa nioh nioh a cieknie uszczelka pod

> miską ,chusteczka może i moja pewnie olej sprawdzałem

> Dzięki za gratulacje miło mi to słyszeć że nie tylko moja praca się komuś podoba. Jedynie co będzie

> jeszcze zmienione to lotka na MT1 i nic więcej

> FIDO: masz racje bieżnik schowany ale już wiem że koło musi być całe schowane ( tylko to już nie

> będzie german;/)

Bardzo lubie taki "skromny" styl, jest w tym elegancja jakiej nie da żadne ozdabianie samochodu błyszczącymi pierdołami. U siebie też zrobiłem na "skromnie", wypieprzyłem wszystkie chromy, łącznie z nerkami, wszystkie zbędne napisy, znaczki BMW wymieniłem na czarno-szare karbonowe. Teraz jeszcze tylko srebrne elementy wnętrza - listwy i ramkę dźwigni zmiany biegów dam do przelakierowania na carbonschwarz metalic i będę szczęśliwy waytogo.gifhehe.gif

Nie podpytuję jaki to będzie silnik, ale przyznam, że bardzo jestem ciekawy hmm.gif

Pozdrawiam 30.GIF

Piotrunio

Napisano
  • Autor

> Bardzo lubie taki "skromny" styl, jest w tym elegancja jakiej nie da żadne ozdabianie samochodu

> błyszczącymi pierdołami. U siebie też zrobiłem na "skromnie", wypieprzyłem wszystkie chromy,

> łącznie z nerkami, wszystkie zbędne napisy, znaczki BMW wymieniłem na czarno-szare karbonowe.

> Teraz jeszcze tylko srebrne elementy wnętrza - listwy i ramkę dźwigni zmiany biegów dam do

> przelakierowania na carbonschwarz metalic i będę szczęśliwy

> Nie podpytuję jaki to będzie silnik, ale przyznam, że bardzo jestem ciekawy

> Pozdrawiam

> Piotrunio

powiem tylko że rzadki, mocny i lekko dłubnięty. pochwal się swoją jestem ciekaw jak to na E39 wygląda

Napisano

> powiem tylko że rzadki, mocny i lekko dłubnięty. pochwal się swoją jestem ciekaw jak to na E39

> wygląda

2.7 275123014-zielony.gif?

Napisano
  • Autor

> 2.7 ?

ta dokładnie Seta z baranami hartge wtryskami z E36 i przerobionym dolotem na ,,brak przepływki"

Napisano

> FIDO: masz racje bieżnik schowany ale już wiem że koło musi być całe schowane ( tylko to już nie

> będzie german;/)

od kiedy tak jest ze musi cale sie chowac??/

bo polowe centomani jezdzi tak jak moj CC i nie maja problemu...

Napisano
  • Autor

> od kiedy tak jest ze musi cale sie chowac??/

> bo polowe centomani jezdzi tak jak moj CC i nie maja problemu

za to biorą dowód ->

to rozporządzenie http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm

§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

...........................................................................................................................

10) w błotniki lub inne elementy nadwozia lub podwozia, o szerokości nie mniejszej niż szerokość opony, a w przypadku kół bliźniaczych - nie mniejszej niż odległość między zewnętrznymi krawędziami opon; przy czym błotniki samochodu osobowego i motocykla, przy masie własnej pojazdu, powinny odpowiadać następującym warunkom:

a) kąt opasania koła przez błotnik powinien być taki, aby obejmował co najmniej z przodu 30° i z tyłu 50° od pionowej płaszczyzny przechodzącej przez oś koła,

b) odległość między zewnętrzną krawędzią błotnika a osią koła w wymaganym kącie opasania nie może być większa niż dwukrotna wartość statycznego promienia opony,

c) najniższy punkt tylnej krawędzi błotnika lub innego elementu pełniącego jego funkcję znajdujący się w płaszczyźnie symetrii opony nie może znajdować się wyżej niż 150 mm ponad poziomą płaszczyzną przechodzącą przez oś koła

Napisano

> za to biorą dowód -

> to rozporządzenie http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm

> § 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

> ...........................................................................................................................

> 10) w błotniki lub inne elementy nadwozia lub podwozia, o szerokości nie mniejszej niż szerokość

> opony, a w przypadku kół bliźniaczych - nie mniejszej niż odległość między zewnętrznymi

> krawędziami opon; przy czym błotniki samochodu osobowego i motocykla, przy masie własnej

> pojazdu, powinny odpowiadać następującym warunkom:

> a) kąt opasania koła przez błotnik powinien być taki, aby obejmował co najmniej z przodu 30° i z

> tyłu 50° od pionowej płaszczyzny przechodzącej przez oś koła,

> b) odległość między zewnętrzną krawędzią błotnika a osią koła w wymaganym kącie opasania nie może

> być większa niż dwukrotna wartość statycznego promienia opony,

> c) najniższy punkt tylnej krawędzi błotnika lub innego elementu pełniącego jego funkcję znajdujący

> się w płaszczyźnie symetrii opony nie może znajdować się wyżej niż 150 mm ponad poziomą

> płaszczyzną przechodzącą przez oś koła

ciekawy przepis grinser006.gif szkoda ze niezbyt madry smile.gif bo powinni w niektorych autach zabierac dowody od razu jak wychodza z fabryki wink.gif niektore 4x4 itd... wink.gif

ciekawi mnie jak sie sprawa ma jak nie ma sie w blotnikach krawedzi plaskiej pionowej biglaugh.gif bo to nie jest standardem biglaugh.gifwink.gifhehe.gifhehe.gif

ps- nie rozumie tez po co krawedz opony ma byc pod blotnikiem jak np sporo aut ma lekko poza... i kolejna sprawa ze nie krawedz opony jest "przylepiona" do podloza wiec ona nie robi nic wink.gif hehe no ale przepisu nie zmienimy oslabiony.gif

dzieki za ten przepis - dobrze sie czegos dowiedziec wink.gif

Napisano

> ps- nie rozumie tez po co krawedz opony ma byc pod blotnikiem jak np sporo aut ma lekko poza...

bo myslisz egoistycznie zeby.GIF a ustawodawca pomyslal tez o bezpieczenstwie pieszych i reszty otoczenia

Napisano

> bo myslisz egoistycznie a ustawodawca pomyslal tez o bezpieczenstwie pieszych i reszty otoczenia

hehe.gifok.gifhehe.gif jak mi ktos wpadnie pod kola to na sete nie pod krawedz wink.gifhehe.gif

Napisano

> jak mi ktos wpadnie pod kola to na sete nie pod krawedz

"o czym ty do mnie rozmawiasz?" smile.gif

Napisano

> "o czym ty do mnie rozmawiasz?"

zlosnik.gif sorki zaciagnalem slangiem wink.gif

na sete = na pewno wink.gif

Napisano
  • Autor

ten przepis podesłał mi jakiś policjant na forum policyjnym jak chcesz Fido to podrzucę ci link na pw z mojej rozmowy przeprowadzonej z nimi sick.gif kgew111.....ole

Napisano

> wlazłem na forum policyjne ale ja pier 13bdnjfnewjbfvkwbsk z nimi się nie da normalnie porozmawiać

> pomimo moich najszczerszych chęci nazwali mnie burakiem bo mam szerokie koła najchętniej to

> bym taką władze strzelił w mordę

> ale teraz już wiem ocb tak jak ty masz FIDO jest ok czyli w sumie negat może być

ale to chyba Tobie puścił zaworek biglaugh.gif

jakiś tekst

Napisano

> ten przepis podesłał mi jakiś policjant na forum policyjnym jak chcesz Fido to podrzucę ci link na

> pw z mojej rozmowy przeprowadzonej z nimi kgew111.....ole

oo poczytalem smile.gif jak znajde to chwile sie ich czegos popytam wink.gif ciekawi mnie pare rzeczy zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> ale to chyba Tobie puścił zaworek

> jakiś tekst

Fakt trochę przekoloryzowałem ale to i tak oni zaczęli wojnę ze mną a nie ja z nimi. Generalnie odpuściłem i stwierdziłem że .... kupy się nie rusza bo jeszcze bardziej śmierdzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.