Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wywaliło mi UPG, olej poszedł przez filtr powietrza..

Featured Replies

Napisano

W Uno 1,0 wywaliło mi UPG. Najpierw woda szła do wydechu, trza było dolewac co 20 km, szła para z wydechu ale dało się wrócic z mazur.

Niestety pod domem zobaczyłem dużą plamę oleju z wodą pod autem. Po otwarciu maski okazało się, że olej wylatuje z OBUDOWY FILTRA POWIETRZA !!! Sprawdzając olej, na bagnecie była mazia na maxa jak się da, z tym, że to raczej była woda z dodatkiem oleju , a nie odwrotnie. Czy olej poszedł obudową filtra, ponieważ zaczęło się dostawac tyle wody do oleju, że zaczęło sie przepełniac.

Ma sens wymieniac UPG i śmigac dale, czy na szrot (z punktu widzenie mechanicznego, a nie ekonomicznego)

Napisano

> W Uno 1,0 wywaliło mi UPG. Najpierw woda szła do wydechu, trza było dolewac co 20 km, szła para z

> wydechu ale dało się wrócic z mazur.

> Niestety pod domem zobaczyłem dużą plamę oleju z wodą pod autem. Po otwarciu maski okazało się, że

> olej wylatuje z OBUDOWY FILTRA POWIETRZA !!! Sprawdzając olej, na bagnecie była mazia na maxa

> jak się da, z tym, że to raczej była woda z dodatkiem oleju , a nie odwrotnie. Czy olej

> poszedł obudową filtra, ponieważ zaczęło się dostawac tyle wody do oleju, że zaczęło sie

> przepełniac.

> Ma sens wymieniac UPG i śmigac dale, czy na szrot (z punktu widzenie mechanicznego, a nie

> ekonomicznego)

Jeżeli silnik wcześniej nie stukał panewkami, nie dymił, nie brał oleju to robić i jeździć.

Koszt niewielki, robota banalna, z planowaniem głowicy wyrabiasz się w jeden dzień a jeśli głowica nie była przegrzana i jest płaska (można sprawdzić w domu) to i bez planowania obleci.

Jeżeli Ci się okropnie nie spieszy to za kilka dni będę miał do oddania za pół-darmo uszczelkę. Muszę kupić cały zestaw uszczelek do silnika ale ta pod głowicę nie będzie mi potrzebna.

Napisano

> W Uno 1,0 wywaliło mi UPG. Najpierw woda szła do wydechu, trza było dolewac co 20 km, szła para z

> wydechu ale dało się wrócic z mazur.

> Niestety pod domem zobaczyłem dużą plamę oleju z wodą pod autem. Po otwarciu maski okazało się, że

> olej wylatuje z OBUDOWY FILTRA POWIETRZA !!! Sprawdzając olej, na bagnecie była mazia na maxa

> jak się da, z tym, że to raczej była woda z dodatkiem oleju , a nie odwrotnie. Czy olej

> poszedł obudową filtra, ponieważ zaczęło się dostawac tyle wody do oleju, że zaczęło sie

> przepełniac.

> Ma sens wymieniac UPG i śmigac dale, czy na szrot (z punktu widzenie mechanicznego, a nie

> ekonomicznego)

Ja dwa razy wymieniałem UPG... w obu przypadkach zajęło mi to dwa popołudnia... W sumie najdroższą sprawą w tej zabawie jest nowy olej... i tak jak Glaca napisał... możesz sprawdzić w domowych warunkach czy głowica nie jest pokrzywiona i śmigać dalej...

Napisano
  • Autor

możesz sprawdzić w domowych

> warunkach czy głowica nie jest pokrzywiona i śmigać dalej...

A jak to się sprawdza??

Napisano

> możesz sprawdzić w domowych

> A jak to się sprawdza??

trochu jest z tym zabawy - duża suwmiarka jest najlepsza plus szczelinomierz.

sprawdzasz płaszczyznę - przykładając tą długą prosta część do głowicy i wsuwasz cienkie listki szczelinomierza.

najgrubszy jaki może wejść to 0,05mm.

Ale ja polecał tak czy siak planowanie - czyszczenie głowicy ze starej uszczelki jest nieco wredne

i można przez nieuwagę uszkodzić powierzchnię głowicy. Przy planowaniu nie ma tego problemu.

50zł to kosztuje w mojej okolicy - to nie majątek.

blok jest twardy i o wiele trudniej go uszkodzić -

przy czyszczeniu radzę dobrze zabezpieczyć cylindry i resztę otworów przed zanieczyszczeniami.

pozdr

Napisano

Przyłączę się do wątku.

Też będę robił UPG w najbliższym czasie.

Tylko teraz jakiej siły użyć przy dokręcaniu????

Ps. GLACA jak robiłeś kanapkę to ile ciągłeś na kluczu?

Napisano

> Ps. GLACA jak robiłeś kanapkę to ile ciągłeś na kluczu?

ZA MAŁEJ!!!

Skręciłem tak jak się zwykłą kręci ale coś poszło nie tak bo wydmuchało od razu, co prawda blok nie był planowany ale nie powinno tak szybko, poza tym jak odkręcałem po kilku dniach to lekko się odkręcało - nie wiem co było nie tak, śruby może lipne niewiem.gif

Napisano

> ZA MAŁEJ!!!

> Skręciłem tak jak się zwykłą kręci ale coś poszło nie tak bo wydmuchało od razu, co prawda blok nie

> był planowany ale nie powinno tak szybko, poza tym jak odkręcałem po kilku dniach to lekko

> się odkręcało - nie wiem co było nie tak, śruby może lipne

A odessałeś olej z otworów na szpilki? Moczyłeś gwinty szpilek w oleju jakiś czas przed skręcaniem? No i jak dokręcałeś (chodzi mi o siłę)?

Ja za pierwszym razem nie odessałem oleju i nie moczyłem szpilek, dokręcałem chyba 40Nm i 2x90* i wywaliło po 12kkm, zobaczymy ile teraz wytrzyma hmm.gif

Napisano

> A odessałeś olej z otworów na szpilki? Moczyłeś gwinty szpilek w oleju jakiś czas przed skręcaniem?

> No i jak dokręcałeś (chodzi mi o siłę)?

> Ja za pierwszym razem nie odessałem oleju i nie moczyłem szpilek, dokręcałem chyba 40Nm i 2x90* i

> wywaliło po 12kkm, zobaczymy ile teraz wytrzyma

Tak, otwory były suche.

Gwintów nie moczyłem.

Dokręcałem 30Nm + 90 + 90 i jeszcze "ciut" podociągałem każdą.

TO co było dziwne, to 8 śrub przy pierwszych 90 zaczęło pstrykać... a 2 się kręciły jakby z gumy były niewiem.gif

Napisano

> Tak, otwory były suche.

> Gwintów nie moczyłem.

> Dokręcałem 30Nm + 90 + 90 i jeszcze "ciut" podociągałem każdą.

> TO co było dziwne, to 8 śrub przy pierwszych 90 zaczęło pstrykać... a 2 się kręciły jakby z gumy

> były

Gdzieś czytałem (chyba w książce serwisowej), że należy jakieś pół godziny przed dokręcaniem polać gwinty olejem i pozwolić mu spłynąć... pewnie mają lepszy poślizg i się mocniej dokręcają przy takim samym momencie jak na sucho...

Przy pierwszej wymianie też mi kilka zaczęło pstrykać... ale były suche...

Napisano

> Gdzieś czytałem (chyba w książce serwisowej), że należy jakieś pół godziny przed dokręcaniem polać

> gwinty olejem i pozwolić mu spłynąć... pewnie mają lepszy poślizg i się mocniej dokręcają przy

> takim samym momencie jak na sucho...

> Przy pierwszej wymianie też mi kilka zaczęło pstrykać... ale były suche...

Nie wiem, nigdy nie moczyłem i nigdy nie pstrykały tak szybko, dopiero pod koniec dokręcania jak już było dość.

Wcześniej tak samo kręciłem zwykłą uszczelkę i było ok, wywaliło ją co prawda ale po 2msc z powodu częstego detonacyjnego spalania (za duże doładowanie przy zbyt dużym stopniu sprężania).

Napisano

Ja również polecam planować głowicę ok.gif

Koszt niewielki, a mamy dużo większy spokój, że jak poskładamy to nie będzie waliło ciśnienie do układu chłodzącego.

Ja raz się skusiłem składać bez planowania i jedno takie autko, gdzie było założone bez planowania "znam" - w obu przypadkach ubywało trochę płynu i dało się wyczuć lekkie naprężenie węży.

Znam też namacalnie przypadek, że bez planowania było poskładane i było ok, ale loteria - Moim zdaniem nie opłaca się ryzykować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.