Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalani w tdi 115km

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak w temacie, ile taki silnik w golfie powinien spalic?? ( miasto i trasa) znajomy ma A6 2.5 tdi i z tego co twierdzi to wyniki ma tylko o litr gorsze od mojego 1.9. styl jazdy podobny 275123014-zielony.gif drugie pytanie czy wierzyć w to co pokazuje komputer pokładowy i jego wyliczenia sredniego spalania?? confused.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Jak w temacie, ile taki silnik w golfie powinien spalic?? ( miasto i trasa) znajomy ma A6 2.5 tdi i

> z tego co twierdzi to wyniki ma tylko o litr gorsze od mojego 1.9. styl jazdy podobny drugie

> pytanie czy wierzyć w to co pokazuje komputer pokładowy i jego wyliczenia sredniego spalania??

> Pozdrawiam

nie wiem jak w golfie ale u mnie w pasku do tego sredniego spalania na kompie musze doliczyc tak 1-1,5 litra

Napisano

> Witam

> Jak w temacie, ile taki silnik w golfie powinien spalic?? ( miasto i trasa) znajomy ma A6 2.5 tdi i

> z tego co twierdzi to wyniki ma tylko o litr gorsze od mojego 1.9. styl jazdy podobny drugie

> pytanie czy wierzyć w to co pokazuje komputer pokładowy i jego wyliczenia sredniego spalania??

> Pozdrawiam

Mam pska 1.9 130 koników. Robie sobie dokładne statystyki jeśli chodzi o spalanie i po ostatnim tankowaniu, średnia (ostatnie 8 miesięcy) wyszła mi 7.000321 litra przy czym można przyjąć że jest to w cyklu mieszanym... Tyle że "w trasie" to jak jade autostradą to średnia prędkości 140km/h. Kolega ma golfa 1.9 tdi 115 koni, pali mu 6-6,5litra przy raczej agresywnej jeździe.

Napisano

> przeczytaj uważnie co napisał

nie zrozumieliśmy się.. tzn nieprecyzyjnie się wyraziłem ;-)

jeśli but jest w podłodze w 1.9 to on lubi sobie chlipnąć, na temat tego drugiego silnika nie mogę się wypowiadać bo nie miałem z nim większej styczności

Napisano
  • Autor

no mi raczej przy spokojnej jezdzie tyle wychodzi. staram sie ostatnio jezdzic spokojnie bo punktów sie nazbierało niebezpiecznie duzo no.gif

Napisano

Tyle że "w trasie" to jak jade autostradą to średnia prędkości

> 140km/h. Kolega ma golfa 1.9 tdi 115 koni, pali mu 6-6,5litra przy raczej agresywnej jeździe.

To chyba w niemczech jezdzisz bo zawsze zastanawia mnie ile trzeba jechac aby wykrecic taka srednia i spalic tak malo paliwa.

Bo chyba jedziesz okolo 140km/h a srednia na bank jest sporo mniejsza.

Napisano

Co prawda nie golf, ale też silnik 115 ATJ.

Moje statystyki: klik

Średnio 6 literków

Jeśli komp przekłamuje można to skorygować na VAG`u. U mnie mniej więcej się zgadza.

Napisano

> Co prawda nie golf, ale też silnik 115 ATJ.

> Moje statystyki: klik

> Średnio 6 literków

a tak w 2,5 TDI 155 kucy klikuś

Napisano

> Tyle że "w trasie" to jak jade autostradą to średnia prędkości

> To chyba w niemczech jezdzisz bo zawsze zastanawia mnie ile trzeba jechac aby wykrecic taka srednia

> i spalic tak malo paliwa.

> Bo chyba jedziesz okolo 140km/h a srednia na bank jest sporo mniejsza.

A mnie zawsze ciekawi czemu się zawsze trafi jakiś niedowiarek który ma wątpliwości?

No to mogę ci pomóc i odpowiedzieć na nurtujące Cię pytanie. Odcinek obwodnicy Balice-Wieliczka. Jedziesz 160km/h przez jakiś czas, potem spotykasz na lewym pasie tira i jedziesz przez minute 90km/h po to żeby znowu wrócić do prędkości 160km/h jak tirowiec wyprzedzi innego tirowca. Czasem trafiasz na jakaś osobówkę która leci np. 110-120, ale zazwyczaj stosunkowo szybko ustępują miejsca i znowu możesz jechać szybciej. Ot cały sekret i tajemnica. 5 dni w tygodniu, 2 x 20 km obwodnicą.

A jeśli chodzi o twoje wątpliwości to dodam że w trasie przy odcinku autostradowym jadąc ~90km/h slużbową skodą octavią zczipowaną na 140 koni auto pali w granicach 5-5,5lita.

Możesz wierzyć lub nie, nie mam interesu żeby kogokolwiek przekonywać...

Napisano

> A mnie zawsze ciekawi czemu się zawsze trafi jakiś niedowiarek który ma wątpliwości?

> No to mogę ci pomóc i odpowiedzieć na nurtujące Cię pytanie. Odcinek obwodnicy Balice-Wieliczka.

> Jedziesz 160km/h przez jakiś czas, potem spotykasz na lewym pasie tira i jedziesz przez minute

> 90km/h po to żeby znowu wrócić do prędkości 160km/h jak tirowiec wyprzedzi innego tirowca.

> Czasem trafiasz na jakaś osobówkę która leci np. 110-120, ale zazwyczaj stosunkowo szybko

> ustępują miejsca i znowu możesz jechać szybciej. Ot cały sekret i tajemnica. 5 dni w tygodniu,

> 2 x 20 km obwodnicą.

> A jeśli chodzi o twoje wątpliwości to dodam że w trasie przy odcinku autostradowym jadąc ~90km/h

> slużbową skodą octavią zczipowaną na 140 koni auto pali w granicach 5-5,5lita.

> Możesz wierzyć lub nie, nie mam interesu żeby kogokolwiek przekonywać...

I to wg Ciebie daje srednia predkosc 140km/h? niezle trzeba sie nameczyc aby komp wyliczyl mi taka srednia predkosc, chyba ze wjezdzam na autostrade kasuje kompa i srednia podaje z jakiegos krotkiego odcinka.

Napisano

> A mnie zawsze ciekawi czemu się zawsze trafi jakiś niedowiarek który ma wątpliwości?

> No to mogę ci pomóc i odpowiedzieć na nurtujące Cię pytanie.

> A jeśli chodzi o twoje wątpliwości to dodam że w trasie przy odcinku autostradowym jadąc ~90km/h

> slużbową skodą octavią zczipowaną na 140 koni auto pali w granicach 5-5,5lita.

Dużo, Touran 2.0 140KM (seria) przy 120-140km/h pali 6 litrów.

Napisano

> I to wg Ciebie daje srednia predkosc 140km/h? niezle trzeba sie nameczyc aby komp wyliczyl mi taka

> srednia predkosc, chyba ze wjezdzam na autostrade kasuje kompa i srednia podaje z jakiegos

> krotkiego odcinka.

No to czy ja w jakimś innym języku pisze czy co? Napisałem ci jaki odcinek i napisałem ż na autostradzie... Oczywiste jest że jak już z autostrady zjade i stane na światłach to średnia szybko spadnie. Pisałem tylko o odcinku autostradowym... Niecałe 20 km!

Napisano

> No to czy ja w jakimś innym języku pisze czy co? Napisałem ci jaki odcinek i napisałem ż na

> autostradzie... Oczywiste jest że jak już z autostrady zjade i stane na światłach to średnia

> szybko spadnie. Pisałem tylko o odcinku autostradowym... Niecałe 20 km!

No to mysle ze jest to na tyle malo miarodajny odcinek pomiarowy, ze nie ma sie czym chwalic:)

Napisano

> No to mysle ze jest to na tyle malo miarodajny odcinek pomiarowy, ze nie ma sie czym chwalic:)

Ej no nie tak... Do chwalenia się to mi daleko, opisuje po prostu co i jak... Skoro do pracy mam 35 km w jedna stronę, z czego 20 robie autostradą a reszte "miejskimi drogami" to śmiem twierdzić że jest to miarodajny wynik... Jak jade w miasto to zauważyłem że średnia prędkości w po takim wyjeździe to wg komputera w granicach oscyluje w granicach 25km/h. Na autostradzie, jak wcześniej pisałem.

Napisano

> Golf kombi, ale 100KM, palił mi ok. 9 ltr/100km.

a jak już naprawiłeś ? zlosnik.gif

Napisano

> a jak już naprawiłeś ?

Nie naprawiałem, sprzedałem. grinser006.gif

Ale wszystkie moje auta są/były "zepsute" - do tdci muszę lać jeszcze litr więcej na 100km. hehe.gifok.gif

Napisano

Kolego, bo twoje liczenie średniej jest jakieś dziwne i do mnie nie trafia smile.gif.

Może ja opowiem jak jest u mnie ze spalaniem (i liczeniem średniej prędkości) hehe.gif :

- auto to Bora (lżejsza niż Passat) , silnik 115 AJM.

- trasa Toruń - Mielno i z powrotem czyli ok. 260 km w jedną stronę(w tym 3 wyjazdy z Mielna do Koszalina i powrót do Mielna).

- prędkość na liczniku max. dochodząca do 160 km/h (ok. 150 km/h wg GPS)

- wyjazd i powrót na długi weekend Bożego Ciała (wyjazd w czwartek z rana - drogi raczej puste , powrót w sobotę po 17 po południu - drogi puste - tak dawałem przez większość trasy w pedał, że wyprzedziły mnie na tej trasie może 3 auta.

- tankowanie przed wyjazdem i po powrocie pod korek w celu obliczenia spalania

- na terenie zabudowanym jazda raczej zgodnie z ograniczeniami , poza zabudowanym raczej niezgodnie z ograniczeiami smile.gif.

- powrót z włączoną klimą

- średnia z GPS-a ok. 71 km/h

- spalanie w/g. dystrybutora na tej trasie ok. 5.2 l/100 km.

Kolego , jak tu WYKRĘCIĆ ŚREDNIĄ OK. "140 km/h" ??????

smile.gif:):):):):):):):):).

To są właśnie te cudne opowieści o uzyskiwanej średniej prędkości i "zerowym" spalaniu smile.gif:):).

PS

Mój w mieście (dojazd do pracy ok. 5 km w jedną stronę) + wyjazdy z rodzinką jak trzeba wychodzi ok. 7 l/100 km.

Zimą w tych warunkach to pewnie z 8-9 l/100 km.

Napisano

> Kolego, bo twoje liczenie średniej jest jakieś dziwne i do mnie nie trafia .

Liczenie średniej nie może być dziwne bo nie można tego zrobić inaczej niż prawidłowo lub nie prawidłowo. Skro twierdzisz że jesteś lepszy niż gps a gps liczy średnią "dziwnie" no to gratulacje. No chyba że nie jesteś w stanie zrozumieć stwierdzenia "średnia prędkości na odcinku autostradowym" - tłumacze więc: średnia prędkości w czasie poruszania się na autostradzie i tylko autostradzie... Nie przed autostradą i po zjeździe z autostrady ale tylko i wyłącznie NA AUTOSTRADZIE (czy tam obwodnicy). Co w tym jest dziwnego? Może jakbyście czytali posty w całości a nie połowe to byście z tym problemu nie mieli.

Napisano

> Liczenie średniej nie może być dziwne bo nie można tego zrobić inaczej niż prawidłowo lub nie

> prawidłowo. Skro twierdzisz że jesteś lepszy niż gps a gps liczy średnią "dziwnie" no to

> gratulacje. No chyba że nie jesteś w stanie zrozumieć stwierdzenia "średnia prędkości na

> odcinku autostradowym" - tłumacze więc: średnia prędkości w czasie poruszania się na

> autostradzie i tylko autostradzie... Nie przed autostradą i po zjeździe z autostrady ale tylko

> i wyłącznie NA AUTOSTRADZIE (czy tam obwodnicy). Co w tym jest dziwnego? Może jakbyście

> czytali posty w całości a nie połowe to byście z tym problemu nie mieli.

No to smiem twierdzic ze robisz to nieprawidlowo zlosnik.gif Bo to ze przejedziesz 20 km z predkoscia 140km/h nie znaczy ze srednia masz 140km/h a ze chwilowa na odcinku 20km miales 140km/h.

Napisano

A3 ASV 110KM spala mi co tankowanie 6,5-6,7.

Do pracy mam głownie "A4" i "1", w sumie 28 w obie strony.

Ale sporo jeżdzę też po mieście.

Pali mało, ale może dlatego, że nie jeżdże kapeluśniczym tempem na niskim biegu.

Zazwyczaj przedział obrotów: 2000-3000rmp

Napisano

> No to smiem twierdzic ze robisz to nieprawidlowo Bo to ze przejedziesz 20 km z predkoscia 140km/h

> nie znaczy ze srednia masz 140km/h a ze chwilowa na odcinku 20km miales 140km/h.

Ziefffff... Dramat kolego smile.gif Przeczytaj pare razy uważnie co napisałem bo nie będę już się powtarzał.

Jak dostane miesięczy raport z gpsa to ci wkleje może się coś rozjaśni skoro słowem pisanym nie potrafimy sie dogadać 270751858-jezyk.gif to może się uda pismem obrazkowym ^^

20.GIF

Napisano

Hmm, całkiem niewiele, zważając na to że Touran to wysokie auto.

Z innej beczki- 1.4TSI 122 w Golfie V przy jeździe "gierkówką" średnia prędkość 114km/h z odcinka ponad 150km wg kompa wciągnął 7,2l/100km. Ruch był niewielki, godziny południowe. Średnia prędkość obejmuje tylko i wyłącznie odcinek gierkówy, bez wyjazdu z miasta itp.

Napisano

>Średnia

> prędkość obejmuje tylko i wyłącznie odcinek gierkówy, bez wyjazdu z miasta itp.

hehe i tak ci zaraz powiedzą że

"dziwnie liczysz" smile.gif

Napisano

> hehe i tak ci zaraz powiedzą że

> "dziwnie liczysz"

Leon 1.8T na odcinku 20km pali mi przy sredniej 90km/h 3,8l/100km

uwazasz ze to jest miarodajny odcinek?

Napisano

> Leon 1.8T na odcinku 20km pali mi przy sredniej 90km/h 3,8l/100km

> uwazasz ze to jest miarodajny odcinek?

No oczywiście że tak pod warunkiem że interesuje cię spalanie przy średniej 90km/h na odcinku 20km. Jeśli np masz tyle z domu do pracy i tyle samochód będzie palił to czemu miałby to być nie miarodajny wynik? No chyba że do pracy masz z górki a z pracy pod górkę 270751858-jezyk.gif wtedy to nie jest miarodajny wynik ^^

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.