Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Sygnalizacja działania klimatyzacji.

Featured Replies

Napisano

Wszem wiadomo, że wciśnięcie klawisza i zapalenie się kontrolki

nie zawsze oznacza włączenie klimatyzacji. Byłoby zdecydowanie

lepiej gdyby kontrolka pracowała np. tak:

1 - ciągłe świecenie - klima włączona i działa;

2 - pulsujące świecenie - klima włączona ale nie działa;

3 - brak świecenia - klima wyłączona.

Jak to zrobić?

Napisano

Żeby stwierdzić, czy klima działa, czy nie, musisz zbudować układ, który na bieżąco mierzy prąd pobierany przez cewkę sprzęgła sprężarki (a jest niemały!). W momencie, gdy ECM odłaczy sprężarkę (lub spali się bezpiecznik w cewce sprzęgła), to układ będzie okresowo rozłączał lampkę klimy, powodując jej migotanie.

Mozna to zrobić właczając mały rezystor (ułamki oma!) o dużej mocy w szereg z cewką i mierzyć spadek napięcia jakimś komparatorem, np. LM 393. Na wyjściu np. NE555 w trybie generatora astabilnego i tranzystor pnp na wyjciu rozłaczający obwód lampki klimy

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> ... W momencie, gdy ECM odłaczy

> sprężarkę (lub spali się bezpiecznik w cewce sprzęgła), to układ będzie okresowo rozłączał

> lampkę klimy, powodując jej migotanie.

Tak to sobie mniej więcej wyobrażam.

> Mozna to zrobić właczając mały rezystor (ułamki oma!) o dużej mocy w szereg z cewką i mierzyć

> spadek napięcia jakimś komparatorem,

Bardziej podobałby mi się czujnik halla lub układ cewka - kontaktron

Czy w przypadku kłopotów z ciśnieniem czynnika presostat (chyba tak to się nazywa) rozłącza obwód sprężarki, czy też informuje ECM, a on dopiero ją wyłącza?

Napisano

W AII nie ma presostatu, tylko czyjnik ktory mierzy ciśnienie w układzie i odpowiednio załącza prędkośc wętylatorów chłodnicy. Gdy zbyt mało czynnika i spadek ciśnienia , brak możliwości załączenia i czasem lampka usterki .Pzdr

Napisano
  • Autor

> W AII nie ma presostatu, tylko czyjnik ktory mierzy ciśnienie ...

Czy w tym przypadku poprzez pomiar prądu sprężarki można

jednoznacznie zdekodować jej działanie/niedziałanie?

A co ze sławetną temperaturą 4 stopni C, poniżej której sprężarka nie załącza się?

Napisano

Widzę, że nie kumasz zasady działania sterowania klimą, więc wyjaśniam na przykładzie klimy Behr:

Guziczkiem podajesz sygnał +12V do ECM aby on właczył ci klimę (czyli uruchomił sprężarkę) i już zapala się lampka klimy, ale czy klima się właczy, to jeszcze nie jest pewne!.

ECM za pośrednictwem modułu chłodzenia *) sprawdza, czy są odpowiednie warunki, np. silnik pracuje, prawidłowe ciśnienie czynnika w układzie, podnosi nieco prędkość obrotową biegu jałowego silnika (dodaje nieco powietrza krokowcem) i podaje sygnał do modułu wentylatorów *), aby ten podał napięcie +12V na cewkę sprzęgła elektromagnetycznego, które to mechanicznie łączy wirnik sprężarki z kołem pasowym zasilanym paskiem wielorowkowym.

Sprężarka spręża czynnik i tłoczy go do chłodnicy klimy, tam się on schładza (bo po sprężeniu rośnie jego temperatura, p/T=const, przy V=const) do temperatury otoczenia, dalej idzie do zaworu rozprężnego, za nim rozpręża się znacznie ochładzając (bo ciśnienie spada, a musi być p/T=const, bo V=const), idzie do parownika. Przez parownik przechodzi powietrze z zewnatrz do kabiny i ochładza się. Z parownika czynnik znów idzie do sprężarki itd. Wszystko to odbywa się bez udziału prądu elektrycznego.

Prąd cewki jest bardzo duży, max. 4A, więc łatwo go mierzyć, bo są tylko dwie sytuacje:

- jest prąd - sprężarka się kręci i działa,

- nie ma prądu - sprężarka się nie kręci i nie działa.

Sterowaniem wentylatorami zajmuje się już moduł chłodzenia *).

Czujnik oblodzenia przerywa sygnał z guziczka do ECM, jeśli temperatura czujnika oblodzenia spadnie poniżej +4*C.

W razie problemów z ciśnieniem czynnika, np. jest zbyt duże, moduł chłodzenia *) może odłączać okresowo sprężarkę.

*) lub bezpośrednio ECM w nowszych silnikach po 2004 roku, np. Z14XEP...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Widzę, że nie kumasz ...

Wszystko jasno, łopatologicznie i zrozumiale.

Tylko te 4A to chyba trochę mało.

U mnie nie ma modułu chłodzenia (wszystkim zawiaduje ECM).

Nie zmienia to jednak sposobu detekcji działania klimy

(poprzez pomiar prądu sprężarki).

Napisano

> Tylko te 4A to chyba trochę mało.

Wahałem się, ile napisać. Bo z jednej strony, jesli auto bez klimy, to altek jest na 70A, jesli auto z klimą, to altek na 100A.

Z drugiej strony: rezystancja cewki sprzęgła sprężarki ma ok. 4,5 oma, tak jest w teorii i w praktyce, bo sam u siebie mierzyłem podczas wymiany bezpiecznika. Zasilanie sprzęgła jest na 12V. Stąd prąd nie może przekroczyć 3A... Skąd więc jest 30A różnicy w wydajności prądowej alternatorów? Ja nie wiem....

Pozdr.

Napisano

> Wahałem się, ile napisać. Bo z jednej strony, jesli auto bez klimy, to altek jest na 70A, jesli

> auto z klimą, to altek na 100A.

> Z drugiej strony: rezystancja cewki sprzęgła sprężarki ma ok. 4,5 oma, tak jest w teorii i w

> praktyce, bo sam u siebie mierzyłem podczas wymiany bezpiecznika. Zasilanie sprzęgła jest na

> 12V. Stąd prąd nie może przekroczyć 3A... Skąd więc jest 30A różnicy w wydajności prądowej

> alternatorów? Ja nie wiem....

> Pozdr.

Nie wiem jak w astrze ale w wielu samochodach z klimatyzacja sa 2 wentylatory

Napisano

tak, ja mam dwa wentylator i może dlatego te 30A plus

Napisano

> Wahałem się, ile napisać. Bo z jednej strony, jesli auto bez klimy, to altek jest na 70A, jesli

> auto z klimą, to altek na 100A.

> Z drugiej strony: rezystancja cewki sprzęgła sprężarki ma ok. 4,5 oma, tak jest w teorii i w

> praktyce, bo sam u siebie mierzyłem podczas wymiany bezpiecznika. Zasilanie sprzęgła jest na

> 12V. Stąd prąd nie może przekroczyć 3A... Skąd więc jest 30A różnicy w wydajności prądowej

> alternatorów? Ja nie wiem....

W moim odczuciu.....

Dwa wentylatory, które przy temp. bardzo wysokich załączają się na tzw. II bieg (u mnie w astrze f) to one pobierają wówczas najwięcej energii - kiedyś mierzyłem, wartości nie pamiętam

Napisano

> samochodach z klimatyzacja sa 2 wentylatory

Oczywiście! Zapomniałem o dodatkowym mwentylatorze, który nieźle obciąża alternator... Stąd róźne alternatory.

Więc do obliczeń można przyjąć, że prąd cewki jest na poziomie 2,5-3A.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> ... i zachowanie ciśnienia w układzie

Możesz to rozwinąć?

Napisano

Przecież jest czujnik wysokiego ciśnienia w układzie klimy. Jeśli on nie służy tylko wyłączeniu awaryjnemu przy nienormalnym wzroście, to możnaby przecież go wykorzystać.

Napisano
  • Autor

> ... to możnaby przecież go wykorzystać.

A co z niewłączeniem się klimy poniżej 4 stopni? Czy ten czujnik

pozwoli to zasygnalizować?

Napisano
  • Autor

> ... Stąd prąd nie może przekroczyć 3A ...

I masz rację. Obwód sprężarki zabezpieczony jest bezpiecznikiem

F40 o wartości 5A.

Nie mogę natomiast nigdzie na schematach znaleźć czujnika

oblodzenia parownika. Czyżby go u mnie nie było?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.