Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wyregulować kąt wyprzedzenia zapłonu w Polonezie

Featured Replies

Napisano

Mam poldka i lampę stroboskopową.

Potrzebny mi manual jak ustawić zapłon. Silnik klasyczny 1500 cm, kopułka z rozdzielaczem i wyprzedzenie regulowane ciężarkami.

Za pomoc z góry dzięki. 20.GIF

Gdzie on w ogóle ma znaki??

Napisano

> Potrzebny mi manual jak ustawić zapłon.

Lampa do akumulatora, wejście na przewód zapłonowy 1 cylindra. Znaki są na kole pasowym (jedno nacięcie), i trzy wytłoczenia na blaszanej obudowie rozrządu - GMP, 5* i 10*. W celu ustawienia luzujesz śrubę 17 pod łapą mocującą aparat i delikatnie nim kręcisz. Zapłon ustaw między 1 i 2 kreską w zależności jak lubi ten egzemplarz silnika zlosnik.gif. Zawsze lepiej dać większe wyprzedzenie, ale żeby silnik jeszcze nie "dzwonił" po bucie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Lampa do akumulatora, wejście na przewód zapłonowy 1 cylindra. Znaki są na kole pasowym (jedno

> nacięcie), i trzy wytłoczenia na blaszanej obudowie rozrządu - GMP, 5* i 10*. W celu

> ustawienia luzujesz śrubę 17 pod łapą mocującą aparat i delikatnie nim kręcisz. Zapłon ustaw

> między 1 i 2 kreską w zależności jak lubi ten egzemplarz silnika . Zawsze lepiej dać większe

> wyprzedzenie, ale żeby silnik jeszcze nie "dzwonił" po bucie

Tak na chybił trafił to se moge ustawić i bez lampy 270751858-jezyk.gif ja chcę dokładnie, jak fabryka przykazała. zlosnik.gif

Napisano

> Tak na chybił trafił to se moge ustawić i bez lampy ja chcę dokładnie, jak fabryka przykazała.

To znajdź w książce Morawskiego zlosnik.gif ile ma być dla tego silnika i ustaw zlosnik.gif, ostrzegam jednak, że każdy silnik lubiał inaczej grinser006.gif. Nie pamiętam juz ile ma być dla 1,5 bo były inne nastawy w zależności od układu sterowania i rodzaju aparatu 6 do 11*. Kreski na obudowie rozrządu są kolejno od lewej 10, 5 i 0* (GMP).

Napisano
  • Autor

> To znajdź w książce Morawskiego ile ma być dla tego silnika i ustaw , ostrzegam jednak, że

> każdy silnik lubiał inaczej . Nie pamiętam juz ile ma być dla 1,5 bo były inne nastawy w

> zależności od układu sterowania i rodzaju aparatu 6 do 11*. Kreski na obudowie rozrządu są

> kolejno od lewej 10, 5 i 0* (GMP).

Zaglądałem przed chwilą pod maskę. W poprzednim aucie miałem elegancką podziałkę z opisem i stopniami, a tu trzy kreski hahaha.gif dopiero po chwili zaskoczyłem że to to hahaha.gif

Oki, o precyzji nie ma mowy. Po obiedzie pokombinuję. smile.gif

Napisano

> Zaglądałem przed chwilą pod maskę. W poprzednim aucie miałem elegancką podziałkę z opisem i

> stopniami, a tu trzy kreski dopiero po chwili zaskoczyłem że to to

> Oki, o precyzji nie ma mowy. Po obiedzie pokombinuję.

Duże fiaty i polonezy z mechanicznym zapłonem miały typowy feler - kiepski materiał sprężynek w aparacie. W efekcie po ustawieniu zapłonu na znaki wychodził zbyt wczesny zapłon i na niskich i średnich obrotach silnik dzwonił przy dodawaniu gazu. Na wysokich obrotach gdzie regulacja już nie działała było OK.

Napisano

> Oki, o precyzji nie ma mowy. Po obiedzie pokombinuję.

Bo tutaj nie chodzi o precyzję. Jak napisałem wcześniej - każdy silnik należy traktować indywidualnie i tak ustawić zapłon, gaźnik, zawory żeby były dla niego odpowiednie. Mój ostatni 1,5 najlepiej chodził z podciśnieniowym regulatorem od 1,6. gaźnik to właściwie był wyrzeźbiony od zera, zawory praktycznie bez luzów na ciepłym silniku. Poldek wprawiał w zakłopotanie posiadaczy nowych "Roverów" zlosnik.gif

Napisano

> Bo tutaj nie chodzi o precyzję. Jak napisałem wcześniej - każdy silnik należy traktować

> indywidualnie i tak ustawić zapłon, gaźnik, zawory żeby były dla niego odpowiednie

Święte słowa, mój 1.6 śmigał na 12st a na fabrycznych 10 to ledwo jechał tongue.gif

> Mój

> ostatni 1,5 najlepiej chodził z podciśnieniowym regulatorem od 1,6. gaźnik to właściwie był

> wyrzeźbiony od zera, zawory praktycznie bez luzów na ciepłym silniku. Poldek wprawiał w

> zakłopotanie posiadaczy nowych "Roverów"

Widać, że wiesz o co biega waytogo.gif

Napisano

> nieliczne auto gdzie na wyczucie

> każdy egzemplarz inaczej

Bo tak było, dlatego jedne jeździły jak Zasadzie na Monte Carlo grinser006.gif, a pozostałe robiły obiegową opinię wśród taksówkarzy hehe.gif.

Napisano

albo gaźnik, jeden jeździl na dyszach co ledwo, ledwo dziurek miał, inny miał je jak ser szwajcarski zlosnik.gif Pływak w gaxniku to tez była zagwozdka, nie spotkałem sie w żadnym, żeby taki sam poziom miał ustawiony biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> albo gaźnik, jeden jeździl na dyszach co ledwo, ledwo dziurek miał, inny miał je jak ser

> szwajcarski Pływak w gaxniku to tez była zagwozdka, nie spotkałem sie w żadnym, żeby taki sam

> poziom miał ustawiony

Te, ziomek z Rumunii grinser006.gif znasz jakiś dobry gaźnikowy zakład w okolicach? Albo taki znający się na poldkach i innych starych wynalazkach, coby mi brykę dopieścił. biglaugh.gif

Napisano

> albo gaźnik, jeden jeździl na dyszach co ledwo, ledwo dziurek miał, inny miał je jak ser

> szwajcarski

Ja miałem dysze szczelinowe - bez dziurek grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.