Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Civic VIII (2002) - kontrolka SRS

Featured Replies

Napisano

Witam,pytanko co do Hondy Civic 1.4 3d - a wsłaściwie dwa :

1) Kontrolka SRS nie gaśnie po odpaleniu silnika-co może być (auto z 2-ma poduszkami) - auto nie moje,sprowadzone,nie wygląda na puknięte

2) Stukanie/łomotanie dość głośne przy jeździe po dziurawej drodze - z prawego przedniego zawieszenia-co to może być? Jakie problemy może mieć Civic z zawieszeniem? (autko ma lekko poszarpany kołpak,może ktoś przywadził o krawężnik i coś tam z lekka się wybiło w zawieszeniu-nie wiem na ile Civic ma delikatne zawieszenie)

Autko niedawno sprowadzone z Niemiec-i takie dwa problemy stwierdziłem oglądając autko znajomej osoby. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam.

Napisano

Witam. Jeżeli chodzi o SRS to pewnie ktoś zdjął kiedys tam poduche którąś nie odłączając AKu. Co do zawieszen w VII to często jest to za sprawa legendarnej spręzynki w maglownicy gdyż jest to wada fabryczna podobno. Ta oryginalna jest za miekka i w czasie jazdy robi się wrazenie jak by był jakiś luz w zawiasie przednim i nawet popukuję sobie. Ja nawet mam chyba gdzieś już nową taką sprężynke bo zamawiałem w serwisie Hondy. Jak bys chciał coś więcej to pytaj.

Pozdrawiam MuleZ

Napisano
  • Autor

Co do zdjęcia poduchy - rozumiem że ktoś sobie pożyczył poduchę bo była potrzebna do innego auta ? Czy zdjął błąd z komputera? Jeśli tak to rzeczywiście możesz mieć rację - bo jak oglądałem sobie kierownicę patrząc z boku to jakby ta pokrywa troszkę odstawała lub inaczej można było odgiąć palcem te materiały i coś tam było widać jakiś element-nie wiem czy to jest prawidłowe. Ale o tak na moje oko. A co do sprężynki-to dzięki za info-będę wiedział co przekazać tej osobie. A jaki koszt usunięcia tego stukania-sprężynka + robocizna = .... zł ?

Napisano

> Co do zdjęcia poduchy - rozumiem że ktoś sobie pożyczył poduchę bo była potrzebna do innego auta ?

> Czy zdjął błąd z komputera? Jeśli tak to rzeczywiście możesz mieć rację - bo jak oglądałem

> sobie kierownicę patrząc z boku to jakby ta pokrywa troszkę odstawała lub inaczej można było

> odgiąć palcem te materiały i coś tam było widać jakiś element-nie wiem czy to jest prawidłowe.

> Ale o tak na moje oko. A co do sprężynki-to dzięki za info-będę wiedział co przekazać tej

> osobie. A jaki koszt usunięcia tego stukania-sprężynka + robocizna = .... zł ?

Ja za spręzynkę płaciłem chyba jak sie nie myle 35pln. ale sa dwa rodzaje i różnią sie kolerm te spręzynki, włąsciwa jest koloru takiego różoweg. Co do Wymiany to jest bardzo proste ale w wuj rozbierania. I tylko od góry bo od spodu nie ma dojścia.

Napisano

Taka uwaga - jak Civic VIII to nie 2002. Jak 2002 to nie 8 gen.

Co do bledu SRS, to zrob reset systemu (mozna wygooglowac procedure i zrobic wlasnorecznie za pomoca spinacza biurowego) lub ok 80 zl w ASO.

Napisano

> Ja za spręzynkę płaciłem chyba jak sie nie myle 35pln. ale sa dwa rodzaje i różnią sie kolerm te

> spręzynki, włąsciwa jest koloru takiego różoweg. Co do Wymiany to jest bardzo proste ale w wuj

> rozbierania. I tylko od góry bo od spodu nie ma dojścia.

Akurat wymiana to kilka minut, z dojściem od spodu i praktycznie bez rozbierania wink.gif

Napisano

> Akurat wymiana to kilka minut, z dojściem od spodu i praktycznie bez rozbierania

Chyba nie robiłeś tego w dieslu wink.gif

Napisano

> Chyba nie robiłeś tego w dieslu

Nie zlosnik.gif

Ale autor wątku, ma 1.4 ok.gif

Napisano

> Akurat wymiana to kilka minut, z dojściem od spodu i praktycznie bez rozbierania

W dieslu !!!! Bez szans od spodu.

Napisano
  • Autor

> Taka uwaga - jak Civic VIII to nie 2002. Jak 2002 to nie 8 gen.

Dokładnie - to VII-ka czyli taka z gałką biegów jak w dostawczaku na desce rozdzielczej i bez tunelu środkowego - czyli ten minivanik ;-)

• 2 tygodnie później...
Napisano

> W dieslu !!!! Bez szans od spodu.

moj serwis podobno robil od spodu zlosnik.gif ale jak auto odstawilem rano, tak odebralem wieczorem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Fakt, ze zakladali jeszcze HID'y, jakies nadkole i naprawiali zaciety zamek tylnej klapy, ale mialo byc na 12ta hahaha.gif

M.

Napisano

> moj serwis podobno robil od spodu ale jak auto odstawilem rano, tak odebralem wieczorem Fakt,

> ze zakladali jeszcze HID'y, jakies nadkole i naprawiali zaciety zamek tylnej klapy, ale mialo

> byc na 12ta

> M.

No powodzenia im życzę , ja próbowałem i jakoś tam malo miejca na kluczyki nawt te samemu sztujowane, ale od góry nie ma problemu, wystaczy wywalić filtr powietrza i mamy wszystko jak na dłoni zlosnik.gif

Napisano

> No powodzenia im życzę ,

nie wiem - nie wnikalem zlosnik.gif Auto dostalo rozowa sprezynke, przestalo łomotać z przekladni, ogolnie jest super i wystarczy ok.gifhehe.gif

> wystaczy wywalić filtr powietrza i mamy wszystko jak

> na dłoni

Nastepnym razem im podpowiem, ale nie wiem cze beda mieli szanse - bo to (zaprzyjazniony) serwis mercedesa zlosnik.gif

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.