Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X20XEV rośnie temperatura

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

pytanie do Was co obstawiacie na taki objaw,

jazda z prędkościami pozamiejskimi jest OK, temperatura silnika normalna, klimatyzacja chłodzi, wszystko w porządku,

wyjechanie na autostradę i jazda 150-160km/h przez 30min powoduje stopniowy wzrost temperatury ponad 100st C, a nawet pod czerwone pole,

zjechanie z drogi w takim stanie i wyłączenie silnika spowodowało objaw (gotowania?) przelewania cieczy chłodzącej w okolicach bloku (trudno było wysłuchać dokładnie miejsce), w zbiorniczku był stan cieczy, nagle zbiorniczek zaczął się wypełniać prawie do max, przelewać i w ogóle dziwnie zachowywać,

później już jazda z prędkością 130km/h powodowała wzrost temp.

termostat zmieniany na wiosnę,

silnik X20XEV, przelatane 260kkm,

co obstawiacie?

UPG?

brat

Napisano

> Uszkodzona pompa cieczy, zapchana chłodnica.

ma ten sam problem w 8v chlodnica ok pompa nowa termostat nowy nie wiem co to ma pryczyne w miescie tym bardziej sie grzeje

Napisano
  • Autor

> Uszkodzona pompa cieczy, zapchana chłodnica.

znam więcej szczegółów, chłodnica nieszczelna od pół roku, uzupełniana czasem płynem czasem wodą, ponoć nie cieknie mocno ale raz na miesiąc, dwa tyg. trzeba litr dolać, ponoć jeździło chwilę bez płynu w zbiorniczku furious.gif

nie wiem czy dobrze kombinuję ale albo się lekko zgrzała UPG i zaczyna puszczać albo tak jak mówisz zakamieniła się chłodnica - ale przez pół roku? hmm.gif

brat

Napisano

> nie wiem czy dobrze kombinuję ale albo się lekko zgrzała UPG i zaczyna puszczać albo tak jak mówisz

> zakamieniła się chłodnica - ale przez pół roku?

Na mój rozum, to UPG może puścić od przegrzania, ale w drugą stronę nie bardzo jest jak. Jeśli chłodnica jest drożna, to nawet gdyby nie znała płynu, tylko samą wodę, to przy takim cugu powinna dawać radę.

Może jeszcze warto sprawdzić mieszankę podczas takiego rajdu, czy nie leci na ubogiej.

Napisano
  • Autor

> Na mój rozum, to UPG może puścić od przegrzania, ale w drugą stronę nie bardzo jest jak. Jeśli

> chłodnica jest drożna, to nawet gdyby nie znała płynu, tylko samą wodę, to przy takim cugu

> powinna dawać radę.

> Może jeszcze warto sprawdzić mieszankę podczas takiego rajdu, czy nie leci na ubogiej.

hmm, no nic, trzeba zawieźć auto do mechaników niech szukają, dzięki,

brat

Napisano

> trzeba zawieźć auto do mechaników niech szukają

Zanim zawieziesz, weź wąż ze sprężonym powietrzem i przedmuchaj chłodnicę. Dla formalności tylko dodam, ze dmuchaj od strony silnika do grilla 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> (...) weź wąż ze sprężonym powietrzem i przedmuchaj chłodnicę.

ale wiesz, czy jest sens przedmuchiwać chłodnicę która (moim zdaniem) powinna już dawno być oddana do recyclingu? wink.gif

brat

Napisano

> ale wiesz, czy jest sens przedmuchiwać chłodnicę która (moim zdaniem) powinna już dawno być oddana

> do recyclingu?

Ja swoją przedmuchuję przy każdej (no, może prawie każdej wink.gif ) okazji. Np. jak byłem niedawno u grafa na działce to se dmuchnąłem kompresorkiem, bo akurat miał wystawiony zlosnik.gif Za każdym razem wylatuje cała masa kurzu, owadów, i bliżej niezidentyfikowanych obiektów latających. Sam przyznaj: jak powietrze ma chłodzić blaszki skoro ma utrudniony przepływ? Może właśnie u Ciebie jest taka sytuacja?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Ja swoją przedmuchuję przy każdej (no, może prawie każdej ) okazji.

hmm, też fakt, a do tego tam jest duet, skraplacz + chłodnica,

może nawet lepiej będzie wziąć Karcher'a, tylko trzeba ostrożności żeby nie wypłukać lamelek hahaha.gif

brat

Napisano

> hmm, też fakt

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale wyobrażam sobie to tak:

1. Temperatura płynu w układzie jest proporcjonalna do obrotów silnika (czyli w opisywanym przez Ciebie przypadku od prędkości auta).

2. Ilość ciepła odbieranego przez przechodzące przez chłodnicę powietrze jest funkcją jego ilości i prędkości przechodzenia (usuwania nagrzanego powietrza), a to zależy od prędkości auta i swobody przechodzenia.

No to rozpędzamy auto wink.gif krzywa temperatury idzie do góry, krzywa ilości przechodzącego powietrza (a więc ilości odbieranego ciepła) również. Ilość powietrza wystarcza aby wytworzone ciepło odbierać, temperatura na wskaźniku jest OK.

Niestety, powyżej pewnej prędkości krzywa temperatury dalej rośnie ale ilość odbieranego ciepła niestety nie, bo z powodu zabicia chłodnicy kurzem, śmieciami, itp. ilość przechodzącego powietrza nie zwiększa się i już nie wystarczy do schładzania płynu. Temperatura na wskaźniku rośnie.

Przecież identyczny efekt do "zakurzenia" chłodnicy daje zasłonięcie jej tekturą - zmniejsza się ilość przepływającego powietrza.

Przekonywujące rozumowanie? wink.gif To z pewnościa da się opisać jakimiś wzorami i obliczeniami, przecież ktoś to już wyliczał projektując chłodnicę - obliczając jej rozmiar, gęstość lamelek, itp.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale wyobrażam sobie to tak:

> 1. Temperatura płynu w układzie jest proporcjonalna do obrotów silnika

zdecydowanie przekonujące smile.gif

sprawdzę i dam znać jaki finał,

brat

Napisano

> sprawdzę

A mnie naszła ochota na następujący eksperyment: zamontować przed chłodnicą kamerę termowizyjną i podczas jazdy popatrzeć jak rozkłada się temperatura. zlosnik.gif Stawiam wszystkie pieniądze, że w miejscach gdzie blaszki są pozaginane przez kamienie, ilość syfu większa itp, byłoby widać jaśniejsze plamy wskazujące na wyższą temperaturę smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A mnie naszła ochota na następujący eksperyment: zamontować przed chłodnicą kamerę termowizyjną i

> podczas jazdy popatrzeć jak rozkłada się temperatura.

hmm, pomysł niezły tylko nie mam kamery termowizyjnej pod ręką akurat zlosnik.gif

brat

Napisano

> A mnie naszła ochota na następujący eksperyment: zamontować przed chłodnicą kamerę termowizyjną i

> podczas jazdy popatrzeć jak rozkłada się temperatura. Stawiam wszystkie pieniądze, że w

> miejscach gdzie blaszki są pozaginane przez kamienie, ilość syfu większa itp, byłoby widać

> jaśniejsze plamy wskazujące na wyższą temperaturę

... a mi się wydaje że w tych miejscah widać by raczej ciemniejsze (czyli zimniejsze) miejsca. Bo przecież jest izolacja cieplna w postaci owada pogarszająca oddawanie ciepła do otoczenia wink.gif

Napisano

> przecież jest izolacja cieplna w postaci owada pogarszająca oddawanie ciepła do otoczenia

Czyli skoro oddawanie ciepła jest gorsze, to więcej go zostaje. Czyli miejsce jest bardziej gorące więc będzie jaśniejsze wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Czyli skoro oddawanie ciepła jest gorsze, to więcej go zostaje. Czyli miejsce jest bardziej gorące

> więc będzie jaśniejsze

Nadal się nie zgodzę. Owszem, jest gorętsze, ale tam pod izolacją. Z punktu widzenia zewnętrza jest chłodniejsze wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nadal się nie zgodzę. Owszem, jest gorętsze, ale tam pod izolacją. Z punktu widzenia zewnętrza jest

> chłodniejsze

coś nakręciliście spineyes.gif

jeżeli w danym miejscu będzie mniejszy przepływ powietrza to temp w tym miejscu będzie większa (bo wychładzanie mniejsze), zatem promieniowanie IR tego miejsca większe,

wniosek: na kamerze termowizyjnej patrzącej na dany obszar ten punkt będzie jaśniejszy,

brat

Napisano

> coś nakręciliście

> jeżeli w danym miejscu będzie mniejszy przepływ powietrza to temp w tym miejscu będzie większa (bo

> wychładzanie mniejsze), zatem promieniowanie IR tego miejsca większe,

> wniosek: na kamerze termowizyjnej patrzącej na dany obszar ten punkt będzie jaśniejszy,

Przepływ powietrza się zgodzę.

Ale izolacja np z much / błota powoduje że dane miejsce staje się zewnętrznie zimniejsze (a gorętsze pod izolacją).

Oczywiście istnieje też wpływ izolacji błotno - muchowej na przepływ powietrza wink.gif

Napisano

> Przepływ powietrza się zgodzę.

> Ale izolacja np z much / błota powoduje że dane miejsce staje się zewnętrznie zimniejsze (a

> gorętsze pod izolacją).

> Oczywiście istnieje też wpływ izolacji błotno - muchowej na przepływ powietrza

Koledze zapewne chodzi o to że sam komar/mucha/etc będzie na kamerze zimniejszy i będzie przesłaniał cieplejsze miejsce na chłodnicy 270751858-jezyk.gif Czyli teoretycznie miejsce będzie widoczne jako zimniejsze...

Napisano

> Ale izolacja np z much / błota powoduje że dane miejsce staje się zewnętrznie zimniejsze (a gorętsze pod izolacją).

Z tego punktu widzenia wyszedł Schwarzenegger i wysmarował się błotem coby go Predator nie widział... No to jest jakiś argument... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Koledze zapewne chodzi o to że sam komar/mucha/etc będzie na kamerze zimniejszy i będzie

> przesłaniał cieplejsze miejsce na chłodnicy Czyli teoretycznie miejsce będzie widoczne jako

> zimniejsze...

w sumie od tego powinniśmy zacząć, od której strony patrzymy na chłodnicę zlosnik.gif

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.