Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ALU do Pandy

Featured Replies

Napisano

ale ja chcę ten wzór koniecznie

więc może jednak dystanse

tylko jakie ??

Napisano

> a jak by dać dystanse ??

no pewnie by podeszło ale chyba dystanse to minimum 10mm-15mm ...

mozna i sie bawić jak ktoś chce, tyle że przy takim dystansie to pewnie musiałbyś już rzeźbić ze szpilkami ok.gif

Napisano

> zaczynam się zniechęcać

> mówcie dalej

kup 15 cali szeroka na 6-6,5 cala z ET 30 i bedzie pasowało ok.gifok.gifok.gif

a przy szerokich dystansach przeguby dostaja po kara.gif

Napisano

> kup 15 cali szeroka na 6-6,5 cala z ET 30 i bedzie pasowało

> a przy szerokich dystansach przeguby dostaja po

kurde a tak strasznie mi się te felgi podobają frown.gif

rozumie że opony 195/50/15

nie za niski profil to jest

bo ojciec w 206 ma takie i straszna lipa

co roku nowe opony

w bydzi zdziur jest od zatrzęsienia

Napisano

> kurde a tak strasznie mi się te felgi podobają

> rozumie że opony 195/50/15

> nie za niski profil to jest

> bo ojciec w 206 ma takie i straszna lipa

> co roku nowe opony

> w bydzi zdziur jest od zatrzęsienia

Nie panikuj, kilka osob u nas jeździ na takim rozmiarze i dają rade ok.gifok.gif

Napisano

> Nie panikuj, kilka osob u nas jeździ na takim rozmiarze i dają rade

dzięki za info mam o czym myśleć zeby.GIF

Napisano

nie przeguby tylko łożyska kół oraz zawieszenie ( szczególnie wahacz)

Napisano

> kurde a tak strasznie mi się te felgi podobają

> rozumie że opony 195/50/15

> nie za niski profil to jest

> bo ojciec w 206 ma takie i straszna lipa

> co roku nowe opony

> w bydzi zdziur jest od zatrzęsienia

kup 6x 14 ET 30-35 oponę 165-185 i będzie spokój - auto jest do jeżdżenia waytogo.gif

Napisano

piasty hmm.gif

Napisano

> no pewnie by podeszło ale chyba dystanse to minimum 10mm-15mm ...

> mozna i sie bawić jak ktoś chce, tyle że przy takim dystansie to pewnie musiałbyś już rzeźbić ze

> szpilkami

długie śruby i już waytogo.gif

Napisano

> długie śruby i już

nie tak hop siup

przy takim przedluzeniu sruby sila scinajaca jaka dziala na nia wzrasta radykalnie - z tego co pamietam to przy przedluzeniu o 15 mm sila wzrasta siedmiokrotnie

Napisano

> nie tak hop siup

> przy takim przedluzeniu sruby sila scinajaca jaka dziala na nia wzrasta radykalnie - z tego co

> pamietam to przy przedluzeniu o 15 mm sila wzrasta siedmiokrotnie

dobrze, centomania wyżej, tam przekonuj że to zło waytogo.gif

Napisano

> dobrze, centomania wyżej, tam przekonuj że to zło

Jak zwykle wiesz lepiej smirk.gif i mam rozumieć, że na Cento jest identyczne zawieszenie jak w Pandach?

ja tylko przypominam że Panda ma wrażliwe przednie zawieszenia na dziur, wybijają się wahacze, puszczają amorki rozjeżdża zbieżność- rozumie że drut w postaci dystansów nie przyspieszy zużycia zawieszenia? hmm.gif

Napisano

> Jak zwykle wiesz lepiej i mam rozumieć, że na Cento jest identyczne zawieszenie jak w Pandach?

...

> ja tylko przypominam że Panda ma wrażliwe przednie zawieszenia na dziur, wybijają się wahacze,

> puszczają amorki rozjeżdża zbieżność- rozumie że drut w postaci dystansów nie przyspieszy

> zużycia zawieszenia?

jakoś u mnie nic się nie przydarzyło

Napisano

> ...

> jakoś u mnie nic się nie przydarzyło

Tomek -miałeś MJ a tam masz lekko mocniejszy zawias (amorki, sprężyny) - pamiętasz springi Eibacha?

Weź pod uwagę, że wiele Pand to gołe 1.1, nie mające nawet stabilizatora, a o trwałości zawieszeń w benzynowych wiele osób już pisało frown.gif

Napisano

> Tomek -miałeś MJ a tam masz lekko mocniejszy zawias (amorki, sprężyny) - pamiętasz springi Eibacha?

> Weź pod uwagę, że wiele Pand to gołe 1.1, nie mające nawet stabilizatora, a o trwałości zawieszeń w

> benzynowych wiele osób już pisało

jest mocniejszy ok.gif ale dodatkowe xxx kilo "nad sobą" co widać po zużyciu opon na przykład, które znikły po dwóch sezonach.

nie wiem jak jest w innych waytogo.gif

ja miałem noviteca waytogo.gif

Napisano

> dobrze, centomania wyżej, tam przekonuj że to zło

nikogo nie bede przekonywal - takie sa realia i warto by ktos kto to czyta zdawal sobie z tego sprawe smile.gif

Napisano

> jest mocniejszy ale dodatkowe xxx kilo "nad sobą" co widać po zużyciu opon na przykład, które

> znikły po dwóch sezonach.

to akurat nic nie mowi poza tym jak kierownik jezdzi i o samych oponach moze tez cokolwiek podpowiedziec smile.gif

po 2 latach mialem dwa komplety nowych opon - i to bez dodatkowych kg w postaci ropniaka pod maska

Napisano

> nikogo nie bede przekonywal - takie sa realia i warto by ktos kto to czyta zdawal sobie z tego

> sprawe

dystanse też zwiększają obciążenie zawiezenia, warto aby ktoś kto to czyta zdawał sobię z tego sparwę

Napisano

> to akurat nic nie mowi poza tym jak kierownik jezdzi i o samych oponach moze tez cokolwiek

> podpowiedziec

yhm, ciekawa budowa

wieksza masa na przedzie powoduje większe zużycie opon przednich

tylne nie wykazały jakieś wiekszego zużycia

opony coni seryjne-nie chce mi sie szukać modelu

> po 2 latach mialem dwa komplety nowych opon - i to bez dodatkowych kg w postaci ropniaka pod maska

super waytogo.gif

Napisano

Mam pytanie, nie chciałem nowego wątku zakładać.

Czy ktoś kiedyś miał koła 13 cali z oponami 175/70 ?? Jak się na tym jeździ i jak to wygląda wizualnie ?

Napisano

> Mam pytanie, nie chciałem nowego wątku zakładać.

> Czy ktoś kiedyś miał koła 13 cali z oponami 175/70 ?? Jak się na tym jeździ i jak to wygląda

> wizualnie ?

283900652-45676551.jpg

zimowy setup ok.gif

post-44966-14352508629974_thumb.jpg

Napisano

Ja mam 13 o szerokosci 175 i powiem szczerze, że całkiem fajnie to wygląda. Opony mam naciągnięte na felge seryjną, tak że troche wystaje za obrys felgi. Misiek wygląda tak bardziej sportowo smile.gif Oczywiście nie ma to jak alu. Jeśli chodzi o trakcje to jest lepiej niż w serii bo auto lepiej trzyma się drogi, jeździ się pewniej.

Napisano

> Czy ktoś kiedyś miał koła 13 cali z oponami 175/70 ?? Jak się na tym jeździ i jak to wygląda

> wizualnie ?

balony spore, ja bym wolał seryjne waytogo.gif

Napisano

> balony spore, ja bym wolał seryjne

w sumie roznicy nie ma w wygladzie, bo roznica w srednicy koła to jedynie 3mm plus przekłamanie na liczniku 0,5% ...

jeździło mi sie na takich kołach ok. jakos rewelacji nie bylo, dopiero na nizszych sprezynach sie fajnie jezdzilo po zakretach ok.gif

Napisano

> w sumie roznicy nie ma w wygladzie, bo roznica w srednicy koła to jedynie 3mm plus przekłamanie na

> liczniku 0,5% ...

> jeździło mi sie na takich kołach ok. jakos rewelacji nie bylo, dopiero na nizszych sprezynach sie

> fajnie jezdzilo po zakretach

nie czułeś że sie podwijają zlosnik.gif

Napisano

> nie czułeś że sie podwijają

jeździłem spokojnie bo to zimowe opony ok.gif

Napisano

> nie spamować mi tu

to merytoryczne miało być zlosnik.gif

z moich odczuć sprężyny to nie wszystko waytogo.gif

nawet niski profil+sprężyny to nie to-bo w połączeniu z dziadkowymi amortyzatorami raczej nie ma mowy o tłumieniu czego kolwiek

Napisano

> to merytoryczne miało być

> z moich odczuć sprężyny to nie wszystko

> nawet niski profil+sprężyny to nie to-bo w połączeniu z dziadkowymi amortyzatorami raczej nie ma

> mowy o tłumieniu czego kolwiek

zależy do jakiej jazdy, jakos dziwnie znikneło na sprezynach i szerszych oponach zjawisko kiosku na kółkach gdy wieje wiatr. I w zakretach sie lepiej trzyma drogi ok.gif takie są moje odczucia po przesiadce z serii ok.gif

Napisano

> zależy do jakiej jazdy, jakos dziwnie znikneło na sprezynach i szerszych oponach zjawisko kiosku na

> kółkach gdy wieje wiatr. I w zakretach sie lepiej trzyma drogi takie są moje odczucia po

> przesiadce z serii

40 daje jeszcze radę, ale na większym gdy masz amortyzatory twarde-skracane zaczyna się tłuc zlosnik.gif

Napisano

Pytam, bo mam możliwość kupienia kółek 13 alu fso od poldolota z oponkami 175/70 za śmieszną cenę , i skoro te oponki się nadają to bym na nich pośmigał.

Napisano

> wizualnie ?

mialem jezdzilem

wniosek prosty - poki opona jeszcze w miare ok jest fajnie pozniej jak opona przyciuchana bedziesz bardzo wrazliwy na wode na jezdni

wyglada to bardzo OK i jezdz sie tez bardzo OK - do momentu kiedy opona nie jest za bardzo przyciuchana

Napisano

> nie czułeś że sie podwijają

nie bo nic sie nie podwija - a w porownaniu do 155 jest duzo pewniej w zakretach smile.gif

Napisano

> Pytam, bo mam możliwość kupienia kółek 13 alu fso od poldolota z oponkami 175/70 za śmieszną cenę ,

> i skoro te oponki się nadają to bym na nich pośmigał.

stuknij do Balb - ma chyba jeszcze takie oponki (uniroyale) z felami od pandy na zbyciu z malym nalotem

Napisano

> nie bo nic sie nie podwija - a w porownaniu do 155 jest duzo pewniej w zakretach

odrobinę realizmu.. praw fizyki nie oszukasz

atutem jest to że dziury trochę mniej czuć

Napisano

> odrobinę realizmu.. praw fizyki nie oszukasz

> atutem jest to że dziury trochę mniej czuć

atutem 175 w stosunku do 155 jest to ze znacznie lepiej trzyma w lukach

Napisano

> i to ze masz wieksza powierzchnei styku opony 175 z podlozem w porownaniu do 155 wiec jakby nie

> patrzec praw fizyki nie oszukuje

większa powierzchnia styku, profil podobny... no nie ma prawa się podwijać waytogo.gif

Napisano

> Pytam, bo mam możliwość kupienia kółek 13 alu fso od poldolota z oponkami 175/70 za śmieszną cenę ,

> i skoro te oponki się nadają to bym na nich pośmigał.

ja te opony są leciwe to je wywal ok.gif

a jeżeli myślisz o felgach OZ z poldolota to u mnie konieczny był dystans

Napisano

> ja te opony są leciwe to je wywal

> a jeżeli myślisz o felgach OZ z poldolota to u mnie konieczny był dystans

nie oponki są nie najgorsze rok 03 /04 a felgi są pięcio ramienne fso, miałem już je kiedyś na zimówkach w pandzie i nie trzeba nic kombinować - pasują.

post-114606-14352508669346_thumb.jpg

Napisano

> nie oponki są nie najgorsze rok 03 /04 a felgi są pięcio ramienne fso, miałem już je kiedyś na

> zimówkach w pandzie i nie trzeba nic kombinować - pasują.

7 lat opony.... to raczej tylko na dojechanie do konca sezonu juz bym je tylko klasyfikowal

Napisano

> nie oponki są nie najgorsze rok 03 /04 a felgi są pięcio ramienne fso, miałem już je kiedyś na

> zimówkach w pandzie i nie trzeba nic kombinować - pasują.

to nie za świeże te opony

Napisano

> to nie za świeże te opony

eee tam jeszcze pojeżdzą, moja matka ma pande z 2004 roku i jeździ na fabrycznych oponach ciągle

Napisano

> eee tam jeszcze pojeżdzą, moja matka ma pande z 2004 roku i jeździ na fabrycznych oponach ciągle

a co z felgami od abartha? hmm.gif

Napisano

> a co z felgami od abartha?

wszystkie fele jakie miałem poszły do ludzi (był kryzys finansowy) a teraz się trafiają okazyjnie te 13 fso i się właśnie waham czy brać. Na 15 cali jeszcze nie ma środków, poza tym od środy pandą będzie śmigała moja luba, ja dostaje służbówkę astrę kombi he he

Napisano

> wszystkie fele jakie miałem poszły do ludzi (był kryzys finansowy) a teraz się trafiają okazyjnie

> te 13 fso i się właśnie waham czy brać. Na 15 cali jeszcze nie ma środków, poza tym od środy

> pandą będzie śmigała moja luba, ja dostaje służbówkę astrę kombi he he

jesli kasa dobra to bierz i nie ma co sie zastanawiac ok.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.