Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ALU do Pandy

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do znawców tematu felg aluminiowych. Czy ma sens operacja zamiany jedynie felg stalowych na ALU bez zmiany opon. Chodzi o to ze chciałbym pozostać ze względów kosztowych przy oponach 13'' a zamienić jedynie felgi (ze względu na wygląd auta). Co o tym myślicie. Ma to sens czy lepiej poczekać dozbierać kasę i zamienić także opony na 14''?

Napisano

> Mam pytanie do znawców tematu felg aluminiowych. Czy ma sens operacja zamiany jedynie felg

> stalowych na ALU bez zmiany opon. Chodzi o to ze chciałbym pozostać ze względów kosztowych

> przy oponach 13'' a zamienić jedynie felgi (ze względu na wygląd auta). Co o tym myślicie. Ma

> to sens czy lepiej poczekać dozbierać kasę i zamienić także opony na 14''?

prawdopodobnie felga będzie ocierała o zacisk

Napisano

> Mam pytanie do znawców tematu felg aluminiowych. Czy ma sens operacja zamiany jedynie felg

> stalowych na ALU bez zmiany opon. Chodzi o to ze chciałbym pozostać ze względów kosztowych

> przy oponach 13'' a zamienić jedynie felgi (ze względu na wygląd auta). Co o tym myślicie. Ma

dozbieraj na 14 waytogo.gif

Napisano

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie kupno 14stek

Napisano

nono.gif

zobacz sobie ten watek i porównaj 13 i 14 zoll...

moim zdaniem lepiej dozbierac kasy i kupic 14' bo kiedys postapilem tak jak Ty chcesz teraz i żałowałem ze od razu nie kupiłem 14 zoll...

Napisano

> prawdopodobnie felga będzie ocierała o zacisk

gdzie jak dlaczego??

nic nie ociera - tylko jak ze wszystkim trzeba najpierw przymiarke zrobic

Napisano

> gdzie jak dlaczego??

> nic nie ociera - tylko jak ze wszystkim trzeba najpierw przymiarke zrobic

moze byc problem z wywazeniem 13 cali. Trzeba bedzie dobic ciezarek na felge bo pewnie zacisk będzie obcierał o ciezarki jesli sie da klejące. miedzy zaciskiem a felga jest około 3-4mm miejsca ...

Napisano

> moze byc problem z wywazeniem 13 cali. Trzeba bedzie dobic ciezarek na felge bo pewnie zacisk

> będzie obcierał o ciezarki jesli sie da klejące. miedzy zaciskiem a felga jest około 3-4mm

> miejsca ...

ale daje rade zrobic tak zeby nic nie przeszkadzalo smile.gif:)

Napisano

> ale daje rade zrobic tak zeby nic nie przeszkadzalo smile.gif

ciężko będzie, zalezy od felg. u mnie 3 wulkanizatorów nie dało rady i nabili w koncu ciezarek na felge bo klejonymi nie udało sie felgi wyważyć by nie obcierały ciezarki o zacisk oslabiony.gif

Napisano

są specjalne bardzo płaskie ciężarki- ten sam problem był w SC przy 13-stce waytogo.gif

Napisano

> są specjalne bardzo płaskie ciężarki- ten sam problem był w SC przy 13-stce

no to widocznie moi wulkanizatorzy byli amatorami wink.gif

Napisano

> no to widocznie moi wulkanizatorzy byli amatorami

Wolfi - swego czasu w rozmowie z wulkanizatorem u którego się zaopatruję pokazał mi ok 7 typów ciężarków do alu naklejanych. wiesz każdy oszczędza - lepiej nabić to co się ma, naopowiadać bajek klientowi- kasa misiu - kasa 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Wolfi - swego czasu w rozmowie z wulkanizatorem u którego się zaopatruję pokazał mi ok 7 typów

> ciężarków do alu naklejanych. wiesz każdy oszczędza - lepiej nabić to co się ma, naopowiadać

> bajek klientowi- kasa misiu - kasa

no ja nie mowie ze nie, małe miasteczko to i nie ma konkurencji duzej. wiec to co mają to ładują a ja też sie na tyle nie znam by wiedzieć, że są takie ciężarki.

Podobnie było z tymi felami co teraz mam, 3 wulkanizatorów powiedziało ze nie pasuja fele bo sruby nie pasuja do otworów i koniec... ale znalazł sie jeden co popatrzyl, zamówił śruby i wszystko gra. Na koniec skwitował ze ładne fele...

No niestety w małych miasteczkach jest chyba nadal zacofanie...

Napisano

też miałem 13 cali od poloneza i ciężarki były przyklejane i nic nie tarło.

Napisano

> też miałem 13 cali od poloneza i ciężarki były przyklejane i nic nie tarło.

dlatego napisalem ze zalezy od felgi, a Rejmi poparł to stwierdzeniem ze nalezy przymierzać ok.gifok.gif

Napisano

> są specjalne bardzo płaskie ciężarki- ten sam problem był w SC przy 13-stce

nie spotkałem się z tym problemem w sc hmm.gif

Napisano

wszystko zalezy od tego ile chcesz wydac - a sadzac po tym ze 13 cali pasuje ci ze wzgledu na koszty to nie chcesz wywalac grubszej kasy na cale kola

zrob sobie przymiarke alu 13 cali o zobaczysz czy ci to bedzie odpowiadalo wizualnie czy jednak bujasz sie dalej na stalowkach i ciulasz na cale kola 14 cali

Napisano

Tylko 15" mają sens grinser006.gif

Napisano

> Tylko 15" mają sens

kto mu poleje?? bo dobrze gada grinser006.gif

A jeśli chodzi o felgi 13 to w tej firmówce od wuja która fikłem dacha były właśnie 13, i pamiętam ze odważniki klejone obcierały o zaciski..

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za sugestie. Wygląda że lepiej nie bawić się w 13'' tylko poczekać i zmienić komplet na 14''

Napisano

W mojej mam drugi sezon 13" tak jak w Seju i nic nie obciera, trzeba jednak naklejać płaskie ciężarki przy wyważaniu. Przed zakupem radzę sprawdzić felgi, czy wchodzą bez potrzeby wykręcania śrubek (bolce centrujące) na tarczy.

Napisano

> Tylko 15" mają sens

Zgadzam się z tym w 100%... posłuchałem Vito w tym temacie i nie żałuje, teraz moja Panda wygląda super!!!

Pzdr.

Napisano

> Dzięki wszystkim za sugestie. Wygląda że lepiej nie bawić się w 13'' tylko poczekać i zmienić

> komplet na 14''

Jeśli nie rozważasz 15" to bynajmniej 14" choć różnica miedzy 14 a 15 nie jest drastyczna.

Napisano

> W mojej mam drugi sezon 13" tak jak w Seju i nic nie obciera, trzeba jednak naklejać płaskie

> ciężarki przy wyważaniu. Przed zakupem radzę sprawdzić felgi, czy wchodzą bez potrzeby

> wykręcania śrubek (bolce centrujące) na tarczy.

Ja wywaliłem te bolce i jakoś się tarcza trzyma grinser006.gif i nie doskwiera mi ich brak grinser006.gif

Napisano

> Ja wywaliłem te bolce i jakoś się tarcza trzyma i nie doskwiera mi ich brak

przecież one nie mają za zadanie trzymać tarczy tylko ułatwić założenie koła wink.gif żadnej innej roli nie spełniają wink.gif

a poza konkursem:

1. jakie bezpieczne ET jest przy feli 5" x 14" ??

2. jakie bezpieczne ET jest przy feli 5,5" x 14" ??

w obu przypadkach guma 165x65x14

hmm.gif

Napisano

> przecież one nie mają za zadanie trzymać tarczy tylko ułatwić założenie koła żadnej innej roli nie

> spełniają

> a poza konkursem:

> 1. jakie bezpieczne ET jest przy feli 5" x 14" ??

> 2. jakie bezpieczne ET jest przy feli 5,5" x 14" ??

> w obu przypadkach guma 165x65x14

dla 5,5" (dla 5" bedzie tak samo)

et 30 bedzie luuzik

et 7 bedzie tarlo na wybojach lub pod obciazeneim

Napisano

> nie będzie tak samo przy tym samym ET

no bankowo nie będzie tak samo ale to szczegół...

bardziej chodzi mi o odpowiedź w stylu:

dla 5"x14" optymalne ET (bez przycierek o cokolwiek i zakładania dystansów) to ET w granicach XX-YY

i taka sama odpowiedź dla 5,5"x14"

dosyć często temat ET się przewija przez kącik - możnaby taką informację do FAQa dopisać... hmm.gif

Napisano

> dla 5,5" (dla 5" bedzie tak samo)

ciekawa teoria-mógł byś rozwinąć?

> et 30 bedzie luuzik

> et 7 bedzie tarlo na wybojach lub pod obciazeneim

Napisano

> no bankowo nie będzie tak samo ale to szczegół...

> bardziej chodzi mi o odpowiedź w stylu:

> dla 5"x14" optymalne ET (bez przycierek o cokolwiek i zakładania dystansów) to ET w granicach XX-YY

jeżeli to jest prawidłowe ET klik to +/-5 mm myślę,że będzie ok, brak stabilizatora był by tu tylko ułatwieniem

> i taka sama odpowiedź dla 5,5"x14"

przy 5.5 ET optymalne było by 31 zlosnik.gifpatrząc na parametry 5 calowej

ale w 6.5 jest chyba 30-nie pamiętam, wiec według tej można by policzyć zlosnik.gif

> dosyć często temat ET się przewija przez kącik - możnaby taką informację do FAQa dopisać...

Napisano

> ciekawa teoria-mógł byś rozwinąć?

czy 5" czy 5,5" nie bedzie tarlo przy oponie 165 i 14" - wiec rybka w tym momencie jaka szerokosc felgi - szczegolnie ze roznica w szerkosci jest banalna

sam mam fele 5,5 i opone 165 i przy et 30 jest luzu i luzu

> > et 7 bedzie tarlo na wybojach lub pod obciazeneim

Napisano

> nie będzie tak samo przy tym samym ET

w kwestii obcierek bez ekstremalnych et bedzie tak samo - nie bedzie tarlo

Napisano

> no bankowo nie będzie tak samo ale to szczegół...

> bardziej chodzi mi o odpowiedź w stylu:

> dla 5"x14" optymalne ET (bez przycierek o cokolwiek i zakładania dystansów) to ET w granicach XX-YY

> i taka sama odpowiedź dla 5,5"x14"

> dosyć często temat ET się przewija przez kącik - możnaby taką informację do FAQa dopisać...

dla 5,5" i szerokosci 165 minimalne et jakie powinno podejsc bez obcierek nawet przy mocnym obciazeniu i dobijaniu to wg mnie 20-18

w druga strone nie sprawdzalem - poza tym nie ma sensu chowac kol pod samochod

Napisano

> czy 5" czy 5,5" nie bedzie tarlo przy oponie 165 i 14" - wiec rybka w tym momencie jaka szerokosc

> felgi - szczegolnie ze roznica w szerkosci jest banalna

> sam mam fele 5,5 i opone 165 i przy et 30 jest luzu i luzu

> > > et 7 bedzie tarlo na wybojach lub pod obciazeneim

waytogo.gif bo tak prawdę mówiąc miedzy 5 i 5,5 przy tym samym ET jest jakieś 6-7mm różnicy w odsadzeniu zlosnik.gif

Napisano

14 x 6 cali ET 35 i wszystko ok ok.gifok.gif

Napisano

> 14 x 6 cali ET 35 i wszystko ok

planuję 165 max więc 6" za szerokie będzie...

max 5,5" pójdzie... katalogowo niby ET ma być wtedy 35 ale wiem że jeździcie na ET 38 przy tej szerokości i też jest ok wink.gif

jak na razie to zmieniłem radio bo poprzednik założył z gustownie pasującym do reszty zielonym podświetleniem sick.gif

a teraz jest bursztynek i jest git wink.gif

Napisano

> planuję 165 max więc 6" za szerokie będzie...

fajnie by wygladało ok.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> fajnie by wygladało

żona tym jeździ na co dzień - za walce dziękuję zlosnik.gif

Napisano

> planuję 165 max więc 6" za szerokie będzie...

> max 5,5" pójdzie... katalogowo niby ET ma być wtedy 35 ale wiem że jeździcie na ET 38 przy tej

> szerokości i też jest ok

> jak na razie to zmieniłem radio bo poprzednik założył z gustownie pasującym do reszty zielonym

> podświetleniem

> a teraz jest bursztynek i jest git

szukaj felunku z et 30

przy feli 5,5" i oponie 165 bedziesz mial brzeg opony (bieznika) ok 14-15 mm bardziej na zewnatrz - ciutke rozkraczysz sobie samochod a do tego zyskasz na wygladzie a ryzyka obcierek brak

wizualnie roznica kolosalna in plus

a jezeli "dopadniesz" felunek z jakims wiekszym et (w okolicy 45-50) ale taki zniewalajacy lub okazyjny to tez sie nie martw - dystanse 25 mm posiadam wink.gif

Napisano

> szukaj felunku z et 30

> przy feli 5,5" i oponie 165 bedziesz mial brzeg opony (bieznika) ok 14-15 mm bardziej na zewnatrz -

> ciutke rozkraczysz sobie samochod a do tego zyskasz na wygladzie a ryzyka obcierek brak

> wizualnie roznica kolosalna in plus

nie wiem czy opony ale felgi tak waytogo.gif jak już pisałem

> a jezeli "dopadniesz" felunek z jakims wiekszym et (w okolicy 45-50) ale taki zniewalajacy lub

> okazyjny to tez sie nie martw - dystanse 25 mm posiadam

Napisano

> rozwijając wątek

> czy da się to założyć do pandy

> jeśli tak to jak:

> jaki dystans, jaka opona itd

ale nic nie widze... hmm.gif

Napisano

Ja prawdę mówiąc odrobinkę żałuję że nie udało mi się kupić stalowych 15stek. Nie było mnie wtedy stać na alu a opony musiałem już nowe kupić podejmując decyzje na jaki rozmiar alu będę polował.

I tutaj pojawia się kolejny problem.

Przy 15" fajnym rozmiarem jest 195/50 jeśli chodzi o cenę, ale to już bardzo szeroki sandał jak na pandę...

teraz mam 185/60 R 14 i też niczego sobie oponka zeby.GIF Na granicy rozsądku.

Napisano

> teraz mam 185/60 R 14 i też niczego sobie oponka Na granicy rozsądku.

dobry rozmiar ok.gif

i co wazne przeklamanie licznika jest bardzo małe, jak nie w ogole nie zauwazalne ok.gifok.gif

Napisano

> rozwijając wątek

> czy da się to założyć do pandy

> http://www.allegro.pl/item1081177986_felgi_aluminiowe_15_alfa_romeo_4x98_42.html

> jeśli tak to jak:

> jaki dystans, jaka opona itd

bez sensu jest kupowanie felg a potem do nich dystanse, bo to tanio nie wyjdzie, od razu szukaj felg 15 cali 6 lub 6,5 cala i ET 30 - 37 i wtedy opona 195/50 lub 195/45 lub 185/55

Napisano

> poprawione up

moim zdaniem za duze ET i moze gdzies o cos obcierac bo felga chowa sie do srodka przy takim ET hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.