Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hydrauliczne tuleje tylnej belki Stilo

Featured Replies

Napisano

Pytania do zaawansowanych: Co to są tuleje hydrauliczne, jak są zbudowane i czym się różnią od zwykłych silenbloków. Czy to ma jakiś wpływ na sposób montażu?

Przeszukałem nie tylko Autokąciki, ale chyba cały internet spineyes.gif i nic nie znalazłem na ten temat. mlot.gif

Pozdrawiam zainteresowanych.

Napisano

a sa takowe do stilo ? Stilo i hydraulika to tyle ze te silent bloki sa smarowane olejem niewiem.gif Tzn same w sobie maja poduszke olejowa , nic tam nie doprowadzamy.

Chyba ze ci chodzi o jakis system zawieszenia regulowany silownikami ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a sa takowe do stilo ? Stilo i hydraulika to tyle ze te silent bloki sa smarowane olejem Tzn

> same w sobie maja poduszke olejowa , nic tam nie doprowadzamy.

Nie chodzi mi o jakiś specjalny system, a dokładnie o tuleje belki. Wiem że są z olejem i nie wiem do czego służy olej. Co mógłby smarować. Zwykły silentblok to guma zgrzana z metalem i działa na zasadzie skrętu. Mocuje się je pod pewnym obciążeniem, to jasne. Czy z tuleją olejową jest tak samo?

Przymierzam się właśnie do wymiany tulei (dorabiamy ściągacz) i nie wiem jak to zamontować. Koledzy często piszą o szybkim zniszczeniu tulei, nawet dobrych marek niedługo po montażu. Częstą przyczyną tego jest nieumiejętne zamocowanie (dociśnięcie) centralnej nakrętki tulei. Chciałbym uniknąć podobnego przypadku, a jak zaznaczyłem budowy olejowych nie znam.

Napisano

on nic nie smaruje , pełni rolę tłumika drgań, niby dzięki temu ma być bardziej komfortowo, miekko.

to coś niby tzw "łożysko hydrauliczne" stosowane nagminnie w sprzęcie latającym np:helikoptery gdzie na takich "łożyskach" a właściwie poduszkach osadza się zespół napędowy coby budą w helikoptrze nie telepało za bardzo.

Napisano
  • Autor

> on nic nie smaruje , pełni rolę tłumika drgań, niby dzięki temu ma być bardziej komfortowo, miekko.

> to coś niby tzw "łożysko hydrauliczne"

MirkuD. Jest to jasne i nie jasne. Po wymontowaniu starych tulei pierwsze co zrobię to kontówką przetnę je na pół i budowę będę znał. Chodzi mi natomiast o coś innego, a mianowicie jak dokręcamy centralną śrubę tulei. Czy jak zwykły silentblok? Tylko stawiamy na koła, czy pod pełnym obciążeniem. Od tego przecież zależy wytrzymałość tulei. W żadnej instrukcji nie mogę tego znaleźć. Jeśli by w tym temacie ktoś umiałby i chciałby podzielić się wiedzą będę zobowiązany. Pozdrawiam.

Napisano

> MirkuD. Jest to jasne i nie jasne. Po wymontowaniu starych tulei pierwsze co zrobię to kontówką

> przetnę je na pół i budowę będę znał. Chodzi mi natomiast o coś innego, a mianowicie jak

> dokręcamy centralną śrubę tulei. Czy jak zwykły silentblok? Tylko stawiamy na koła, czy pod

> pełnym obciążeniem. Od tego przecież zależy wytrzymałość tulei. W żadnej instrukcji nie mogę

> tego znaleźć. Jeśli by w tym temacie ktoś umiałby i chciałby podzielić się wiedzą będę

> zobowiązany. Pozdrawiam.

Witam, też mam zamiar sam je wymieniać, ściągacz jest już w przygotowaniu. Na fiatforum.com.pl udało mi się znaleść kogoś kto już to robił i jak to on napisał: "~tuleje KONIECZNIE przykręca się gdy w samochodzie siedzi 5 osób".

Tyle wiem, wejdz na tamtejsze forum, pewnie coś wiecej się dowiesz wink.gif

Pozdrawiam.

ps. rozmiawialiśmy o kombi...

Napisano
  • Autor

> udało mi się znaleść kogoś kto już to robił i jak to on napisał: "~tuleje KONIECZNIE przykręca

> się gdy w samochodzie siedzi 5 osób".

> Tyle wiem, wejdz na tamtejsze forum, pewnie coś wiecej się dowiesz

> Pozdrawiam.

Ten wątek znam bo sam go pisałem. Silentbloki dokręca się pod pełnym obciążeniem. Tuleje wymieniałem wiele razy i chodziły często po 100kkm. Tuleje stilo (z olejem ) są stosunkowo nową konstrukcją i nigdzie na ten temat nie znalazłem publikacji. Prawdopodobnie montuje się je tak samo jak tradycyjne, ale chciałem się dowiedzieć od ludzi, którzy zetknęli się może z jakimiś materiałami na ten temat. Na pewno przedłużyło by to żywot tulei naszych Stilonków waytogo.gif

Ponawiam więc pytanie. Jeśli z tematem ktoś się zetknął to proszę o opinie. Pozdrówka zainteresowanym.

Napisano

> Ponawiam więc pytanie.

Nie wymieniałem, ale tutaj było pisane że dokręca się jak auto stoi na kołach, nikt nie mówił o dociążaniu.

Napisano

> Ten wątek znam bo sam go pisałem. Silentbloki dokręca się pod pełnym obciążeniem. Tuleje

> wymieniałem wiele razy i chodziły często po 100kkm. Tuleje stilo (z olejem ) są stosunkowo

> nową konstrukcją i nigdzie na ten temat nie znalazłem publikacji. Prawdopodobnie montuje się

> je tak samo jak tradycyjne, ale chciałem się dowiedzieć od ludzi, którzy zetknęli się może z

> jakimiś materiałami na ten temat. Na pewno przedłużyło by to żywot tulei naszych Stilonków

> Ponawiam więc pytanie. Jeśli z tematem ktoś się zetknął to proszę o opinie. Pozdrówka

> zainteresowanym.

Jeszcze trochę Ci się wtrącę do tematu 270751858-jezyk.gif ale się trochę pogubiłem... czym się różnią " Silentbloki", "Tuleje" i "Tuleje stilo" te 3 określenia padły w w.w. tekście i raczej oznaczają coś innego... teraz się zastanawiam co ja kupiłem, mam takie coś: KLIK , rozumiem że są to Tuleje stilo, czyli te olejowe.... i to o nie pytasz? Czy to są może Silentbloki które mam przykręcać pod pełnym obciążeniem? (Pytam bo na dniach będę to robił).

Pozdrawiam.

Napisano

> czym się różnią " Silentbloki", "Tuleje" i "Tuleje stilo" te 3 określenia

> padły w w.w. tekście i raczej oznaczają coś innego...

Oznaczają dokładnie to samo. Silentblok to gwarowe określenie tulei gumowo-stalowej, używane przez mechaników. "Tuleje stilo" różnią się od typowych gumowo-stalowych tym, że oprócz gumy i metalu jest w nich jeszcze olej - ale pełnią w zawieszeniu dokładnie taką samą funkcję, co normalne silentbloki/tuleje.

Napisano
  • Autor

. teraz się zastanawiam co ja kupiłem, mam takie coś: KLIK , rozumiem

> że są to Tuleje stilo, czyli te olejowe.... i to o nie pytasz? Czy to są może Silentbloki

> które mam przykręcać pod pełnym obciążeniem? (Pytam bo na dniach będę to robił).

> Pozdrawiam.

Kupiłeś takie jak trzeba do Stilo. Wszystkie silentbloki dokręcamy przy pełnym obciążeniu więc te także. W silentblokach Stilo jest dodatkowo olej i ja nie znając ich konstrukcji chciałem zapytać Stilomaniaków czy te tuleje czymś się różnią, a chodziło mi o jakąś publikację, instrukcję co do ich montażu, a nie tylko o stwierdzenie. Wygląda więc na to, że brak jest jakichkolwiek innych wskazań co do montażu tych z olejem i montujemy je jak każde.

Jeśli jednak ktoś natknął by się na jakieś materiały, to proszę o podzielenie się.

PS>

Kol. OldHorse. Sory, ale nazwa "silentblok" nie jest nazwą gwarową mechaników, tylko pochodzi od ówcześnie nowo wynalezionych i opatentowanych cichych tulei metalowo-gumowych. Pozdrawiam

Napisano

> PSKol. OldHorse. Sory, ale nazwa "silentblok" nie jest nazwą gwarową mechaników, tylko pochodzi od

> ówcześnie nowo wynalezionych i opatentowanych cichych tulei metalowo-gumowych. Pozdrawiam

offtopic.gif

W polszczyźnie to określenie należy uznać za gwarowe. Jest bezpośrednią kalką z angielskiego oryginału, nie występuje w żadnym znanym słowniku - ani języka polskiego, ani nawet wyrazów obcych.

Napisano
  • Autor

> W polszczyźnie to określenie należy uznać za gwarowe. Jest bezpośrednią kalką z angielskiego

> oryginału, nie występuje w żadnym znanym słowniku - ani języka polskiego, ani nawet wyrazów

> obcych.

W słowniku polskim nie występuje, bo nie jest słowem ( wyrazem ) polskim. Nie zmienia to jednak faktu, że sam pomysł jest patentem, który otrzymał taką nazwę. Podobnie słowo "mesel" czy "hebel" nie jest gwarą ślusarzy, ale nazwą tych narzędzi w języku niemieckim.

Aleśmy się zagalopowali, co? Chyba to nie to forum. Zaraz nas moderatorzy wyprostują.Pozdrawiam i miłego dnia. love_4.gif

Napisano

miałem na gwarancji wymienianą tylna belke, dokręcana była pod obciążeniem samego auta, tak jak sie to zawsze robi.

oryginały wytrzymały ponad 100kkm.

Napisano

> dokręcana była pod obciążeniem samego auta, tak jak sie

> to zawsze robi.

Jeżeli dokręcać pod pełnym obciążeniem jak sugerują wyżej, to po podniesieniu auta na podnośniku i opadnięciu kół, tuleje pewnie by takiego kąta skręcania dobrze nie zniosiły.

Napisano
  • Autor

No nareszcie udało się zamieścić obrazki

Kol. Barber to jest teoria wymyślona, bo tak wygląda na logikę. Logika jednak nie zawsze idzie w parze z mechaniką. Obejrzyj fragmenty instrukcji trzech samochodów pod linkami na dole. Instrukcji Stilo tam nie ma, bo gdybym miał to nie było by tego tematu. Proszę zwrócić uwagę, że we wszystkich wymienionych pojazdach tuleje dokręca się pod PEŁNYM obciążeniem. W jednym przypadku konstruktor założył obciążyć do odpowiedniego wymiaru od podłoża, ale nie zmienia to faktu, że obciążać trzeba. Silentblok Stilo, VW, Audi czy inny jest zbudowany tak samo i tak samo jest montowany, czy nie tak? Do Stilo nigdzie nie mogę znaleźć instrukcji montażu tulei, a chciałbym być pewien na 120%, bo te mają olej.

283904876-skanuj0001-964228.jpg

283904876-skanuj0002-964273-965055.jpg

283904876-skanuj0005-964278.jpg

Czy te instrukcje coś wyjaśniają? Pomimo wszystko proszę o jakieś teksty dotyczące Stilo. Nie wydaje mi się, aby FAP tak skutecznie strzegł tajemnicy, że nikt ich nie widział. Pozdrawiam zainteresowanych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.