Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy to dwómas zaczyna siadać w jtd?

Featured Replies

Napisano

mam taki objaw odczuwalny na 4 i 5 biegu , jak silnik ciągnie z 1600 obrotów i delikatnie dodaje gazu to wszystko ok , ale jak dołoże do oporu to pomięzy 1800-2000 czuć szarpanie ,robvi się takie czu czu czu i jak minie 2000 to już w pożadku , gdzie szukać ? koło do wymiany czy może przeguby?

Napisano

> mam taki objaw odczuwalny na 4 i 5 biegu , jak silnik ciągnie z 1600 obrotów i delikatnie dodaje

> gazu to wszystko ok , ale jak dołoże do oporu to pomięzy 1800-2000 czuć szarpanie ,robvi się

> takie czu czu czu i jak minie 2000 to już w pożadku , gdzie szukać ? koło do wymiany czy może

> przeguby?

Moim zdaniem awaria koła dwu masowego objawia się mocnym szarpaniem podczas nagłego naciśnięcia na pedał gazu i raptownym jego zwolnieniem bez względu czy jest na jakimś biegu czy na luzie. Twój przypadek może świadczyć o awarii tarczy sprzęgła, przepływomierza, zasilania itp.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem awaria koła dwu masowego objawia się mocnym szarpaniem podczas nagłego naciśnięcia na

> pedał gazu i raptownym jego zwolnieniem bez względu czy jest na jakimś biegu czy na luzie.

> Twój przypadek może świadczyć o awarii tarczy sprzęgła, przepływomierza, zasilania itp.

tarcza valeo założona niedawno ,a jak by coś z przepływomierzem to czy jak podłaczy się do komputera powinny być błedy zapisane?

Napisano

a jak by coś z przepływomierzem to czy jak podłaczy się do

> komputera powinny być błedy zapisane?

W tym temacie byłoby dobrze, gdyby wypowiedział się spec od egzaminerów, ale puki co spróbuj odpiąć wtyczkę przepływomierza. Jeśli szarpanie ustanie to jesteśmy w domu.

Napisano

te objawy bardziej pasują pod zacinający się zawór EGR.....

Napisano

> te objawy bardziej pasują pod zacinający się zawór EGR.....

Sam to przechodziłem - egr.

Napisano
  • Autor

> Sam to przechodziłem - egr.

to zaślepienie egra pomoże?

Napisano

> mam taki objaw odczuwalny na 4 i 5 biegu , jak silnik ciągnie z 1600 obrotów i delikatnie dodaje

> gazu to wszystko ok , ale jak dołoże do oporu to pomięzy 1800-2000 czuć szarpanie ,robvi się

> takie czu czu czu i jak minie 2000 to już w pożadku , gdzie szukać ? koło do wymiany czy może

> przeguby?

Mam podobnie , przeplywka egr wymienione i nadal to samo

rozmiem że masz szarpanie budą i chyba dwumas

Napisano
  • Autor

> Mam podobnie , przeplywka egr wymienione i nadal to samo

> rozmiem że masz szarpanie budą i chyba dwumas

szarpie najbardziej zauważalnie na 5 biegu , na 3 biegu bardzo minimalnie , podejrzewam jeszcze przeguby wewnętrzne, i jeszcze co dziwne to szarpanie ma częstotliwość ze szarpnie na 5 biegu miedzy 1.8-2tyś obr. trzy razy

Napisano

> szarpie najbardziej zauważalnie na 5 biegu , na 3 biegu bardzo minimalnie , podejrzewam jeszcze

> przeguby wewnętrzne, i jeszcze co dziwne to szarpanie ma częstotliwość ze szarpnie na 5 biegu

> miedzy 1.8-2tyś obr. trzy razy

JAK WYMYSLISZ COS SENSOWNEGO TO NAPISZ

bo tez juz nie wiem co jest grane

Napisano

> JAK WYMYSLISZ COS SENSOWNEGO TO NAPISZ

> bo tez juz nie wiem co jest grane

Nie wiem koledzy ale jestem w trakcie wymiany koła 2-masowego w mojej padlinie i objawy kończącego się koła były inne...

- Jak auto przegoniłem tak ponad 2 zł ( na Vmaxa) oczywiście na autostradzie niemieckiej to potem czułem wibracje w całym przedziale

- podczas ruszania równiez zwłaszcza przy mocnym but.gif odczuwalne były już wibracje.

- przy zmianie biegów i złym doborze prędkości obrotowej do V również....

Koło u mnie wytrzymało 240 tyś km co i tak jak dla mnie jest wiele hehe.gif

Napisano

> Nie wiem koledzy ale jestem w trakcie wymiany koła 2-masowego w mojej padlinie i objawy kończącego

> się koła były inne...

> - Jak auto przegoniłem tak ponad 2 zł ( na Vmaxa) oczywiście na autostradzie niemieckiej to potem

> czułem wibracje w całym przedziale

> - podczas ruszania równiez zwłaszcza przy mocnym odczuwalne były już wibracje.

> - przy zmianie biegów i złym doborze prędkości obrotowej do V również....

> Koło u mnie wytrzymało 240 tyś km co i tak jak dla mnie jest wiele

no wlasnie bo ja mam 50 tysiecy

Napisano

> no wlasnie bo ja mam 50 tysiecy

Może to tylko "łapa" pod silnikem ...

Napisano

> Może to tylko "łapa" pod silnikem ...

NO WLASNIE

ale nie znalazlem madrego żeby to stwierdzil

Napisano

> NO WLASNIE

> ale nie znalazlem madrego żeby to stwierdzil

wejdz pod auto i brecha sobie podwaz tu i owdzie .Metoda druciarska ale inaczej nikt ci nie zdiagnozuje "bezbolesnie" czy to tylko motor dostaje wibracji na poduchach czy cos wiecej ( dwumas)

Napisano
  • Autor

> wejdz pod auto i brecha sobie podwaz tu i owdzie .Metoda druciarska ale inaczej nikt ci nie

> zdiagnozuje "bezbolesnie" czy to tylko motor dostaje wibracji na poduchach czy cos wiecej (

> dwumas)

ja zaczołem od poduszek i lipa wszystkie ok , przy najbliższej okazj sprawdze przeguby wewnętrzne

Napisano

> wejdz pod auto i brecha sobie podwaz tu i owdzie .Metoda druciarska ale inaczej nikt ci nie

> zdiagnozuje "bezbolesnie" czy to tylko motor dostaje wibracji na poduchach czy cos wiecej (

> dwumas)

ok tylko to raczej powinien wykryc mechanik a nie użytkownik

ale musze przycisnąc go

• 2 tygodnie później...
Napisano

Koledzy - odgrzeje kotleta smile.gif

Od kilku dni zaczynam obserwować w swoim stilo podobne objawy - na 4, 5 biegu przy ostrzejszym depnięciu zaczyna telepać lekko budą - ki diabeł confused.gif autko z 2006r aktualny przebieg 95kkm.

zdiagnozowaliście co to było u kolegi?

Napisano

> Koledzy - odgrzeje kotleta

> Od kilku dni zaczynam obserwować w swoim stilo podobne objawy - na 4, 5 biegu przy ostrzejszym

> depnięciu zaczyna telepać lekko budą - ki diabeł autko z 2006r aktualny przebieg 95kkm.

> zdiagnozowaliście co to było u kolegi?

Przyczyn może być wiele, wszystkie zostały wyżej opisane. Bez sprawdzenia auta nikt nic więcej Ci nie powie...

Pozdro

• 4 miesiące później...
Napisano

ja tez odgrzeje;)

u mnie szarpie ale tylko przy ruszaniu czasem buda wpada w duze wibracje.Poduszki wymienialem w przeciagu roku wszystkie 4.Co to moze byc?

Napisano

> u mnie szarpie ale tylko przy ruszaniu czasem buda wpada w duze wibracje.

U mnie było po "słoneczku" (sprzęgło) i dwumasie, objawy identyczne (najpierw tylko przy ruszaniu na wstecznym pod górkę, potem coraz bardziej i w innych okolicznościach -ale tylko przy ruszaniu, podczas jazdy wszystko było OK, również "zdecydowany but"/"palenie sprzęgła" przy ruszaniu pomagał na drgania). Ale możliwości być może jest więcej. Szykuj się mentalnie na niemałe koszty tongue.gif ale najpierw niech jakiś mechanik zbada temat -a nuż będziesz miał szczęście i jednak będzie to coś "tańszego" zlosnik.gifhmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.