Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Manetka kierunkowskazów "nie wraca"

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu w mojej Astruni F szwankuje manetka kierunkowskazów tzn. po zakończeniu manewru skrętu nie zawsze odbija kierunkowskaz i muszę ruszyć manetką aby wyłączyć kierunki.

I tu mam dwa pytanka:

1.Czy aby dostać się/zdemontować manetkę muszę zdejmować kierownicę. Mam poduchę powietrzną i chciałbym uniknąć jakiś niespodzianek z jej przypadkowym wystrzeleniem.

2.Czy manetki się naprawia, i na czym ewentualnie może polegać naprawa tego ustrojstwa.

Pozdrawiam

Volk

Napisano

> Witam

> Od jakiegoś czasu w mojej Astruni F szwankuje manetka kierunkowskazów tzn. po zakończeniu manewru

> skrętu nie zawsze odbija kierunkowskaz i muszę ruszyć manetką aby wyłączyć kierunki.

> I tu mam dwa pytanka:

> 1.Czy aby dostać się/zdemontować manetkę muszę zdejmować kierownicę. Mam poduchę powietrzną i

> chciałbym uniknąć jakiś niespodzianek z jej przypadkowym wystrzeleniem.

niee

Zdejmujesz plastiki z górnej częsci kolumny kierowniczej - 3 śruby od dołu i wyciągasz przełącznik kierunkowskazów mają po bokach u góry i na dole- 2 zatrzaski

> 2.Czy manetki się naprawia, i na czym ewentualnie może polegać naprawa tego ustrojstwa.

tam nic ciekawego nie ma zlosnik.gif - blaszki i sprężynki

Można tylko sobie czasem wewnątrz wiecej popsuć niż naprawić zlosnik.gif

Ja ostatnio "uśmierciłem" długie na mrugnięcie jak chciałem naprawić kierunki

> Pozdrawiam

> Volk

Napisano

> na czym ewentualnie może polegać naprawa tego ustrojstwa.

W manualu, który podał Orochimaru interesuje Cię ten biały fiutek na sprężynkach:

fot1067.jpg

Obstawiam pękniętą sprężynkę.

Jak nie chcesz się bawić (jak prawi misiaczek: więcej można popsuć niż naprawić wink.gif ) to oryginał na szrocie albo nowy zamiennik w sklepie kosztuje około 30 zł.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Patrząc na fotki Orochimaru to tych części niema tak dużo ale tak myślę że jeżeli nic nie pogubię przy otwieraniu pokrywy wyłącznika to jest szansa że jakaś część może mi wystrzelić w rękach przy składaniu wszystkiego do kupy i wtedy faktycznie będzie mi przykro ... bardzo przykro angryfire.gif.

Dziękuję kolegą za tak szybką pomoc.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam

Czy ktoś zna i mógłby podać numer referencyjny manetki?

Napisano
  • Autor

> 12 41 258.

Dzięki Orochimaru za szybką odpowiedź. To może zapytam się z innej beczki, znalazłem manetkę o innym numerze ponoć pasującą do Astry F:

http://www.allegro.pl/item1083371732_przelacznik_kierunkowskazow_swiatel_opel.html

Czy istnieje ryzyko ze ten zamiennik będzie się czymś różnił (montaż, ew. późniejsze działanie) od oryginalnej manetki z Asterki HB [F] z1995r.?

Napisano

Przelacznik kierunkowskazow do Af pasuje wprost rowniez od: CB, VA, VB, OA, OB, OB po lifcie....Wszystkie kombinacje przetestowane i dzialaja..np: w mojej AF jezdzi obecnie przelacznik od OB po lifcie, oczywiscie z dodatkowymi przyciskami... cool.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Czy istnieje ryzyko ze ten zamiennik będzie się czymś różnił

Tak, istnieje takie ryzyko, bo na aukcji jest napisane, że to manetka bez tempomatu, a numery wskazują, że z tempomatem.

Fotka wskazuje, że bez tempomatu, ale inna firma.

Hans Pries to, delikatnie mówiąc, nie jest górna półka.

Napisano
  • Autor

> Tak, istnieje takie ryzyko, bo na aukcji jest napisane, że to manetka bez tempomatu, a numery

> wskazują, że z tempomatem.

> Fotka wskazuje, że bez tempomatu,

Fotka jak wynika z opisu "jest poglądowa" jednak widzę że posiada podstawowe funkcje tzn. kierunki i "długie" zlosnik.gif

Jako laik zapytam, się w czym przeszkadza obecność tempomatu w tej manetce?

Dzięki za pomoc.

Pzdr.

Napisano

> Jako laik zapytam, się w czym przeszkadza obecność tempomatu w tej manetce?

niczym nie przeszkadza, do tempomatu są przyciski, do których oddzielnie idą cztery przewody poprzez złączkę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.