Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Którędy pali olej?

Featured Replies

Napisano

Moje 1.2 16V zaczęło dość szybko wciągać olej - aż dymi na siwo, zwłaszcza na zimno.

W zasadzie są dwie drogi - albo nieszczelność na cylindrze, albo uszczelniacze - odma jest poza podejrzeniami.

W jaki sposób można sprawdzić którędy ten olej się wydostaje?

Na chłopski rozum powinny to być uszczelniacze, bo po uruchomieniu przez chwilę dymi bardzo mocno, a po chwili się uspokaja (ale może to być też zasługa katalizatora).

Jeszcze jakieś rady-porady? Jak sprawdzić którędy?

A i przy okazji - da się wymienić uszczelniacze bez zdejmowania głowicy (zdejmując samą pokrywę zaworów)?

Bo jeżeli dobrze pamiętam górę silnika, to powinno dać się bez problemu zdjąć sprężynki zaworowe i wymienić uszczelniacze, ale mam wątpliwości czy ta się potem łatwo zamontować sprężynę, talerzyk i te trzymające to kliny w sytuacji jak głowica będzie na silniku i nie będzie możliwości przytrzymania zaworów od spodu.

Dostępne będą 4 ręce.

Napisano

> A i przy okazji - da się wymienić uszczelniacze bez zdejmowania głowicy (zdejmując samą pokrywę

> zaworów)?

> Bo jeżeli dobrze pamiętam górę silnika, to powinno dać się bez problemu zdjąć sprężynki zaworowe i

> wymienić uszczelniacze, ale mam wątpliwości czy ta się potem łatwo zamontować sprężynę,

> talerzyk i te trzymające to kliny w sytuacji jak głowica będzie na silniku i nie będzie

> możliwości przytrzymania zaworów od spodu.

> Dostępne będą 4 ręce.

Da się tylko trzeba nabić trochę ciśnienia do cylindra

Napisano

> Da się tylko trzeba nabić trochę ciśnienia do cylindra

nie koniecznie. ja juz w dwoch silnikach robilem to tak, ze ustawialem najpierw tloki 1 i 4 w pozycji gornej i najpierw tam wymienialem gumki, a pozniej 2 i 3 w gornej i dopiero na tych wymienialem. jak tlok jest w GMP to zawor ladnie sie o niego zaprze i nie ma prawa wpasc do srodka, ani nic takiego. robilem tak w CC900 i w CCS. zawsze bylo bez problemu

Napisano

próba olejowa powie Ci wszystko... mierzysz cisnienie na cylindrach. potem mierzysz z wlanym olejem np 50gr i patrzysz czy cisnienie wzrosło czy nie.... jesli jest takie same to w duupie uszczelniacze... jesli znacząco wzrosło to pierscionki

Napisano
  • Autor

> próba olejowa powie Ci wszystko... mierzysz cisnienie na cylindrach. potem mierzysz z wlanym olejem

> np 50gr i patrzysz czy cisnienie wzrosło czy nie.... jesli jest takie same to w duupie

> uszczelniacze... jesli znacząco wzrosło to pierscionki

Na sucho: 13,0 13,5, 13,7 13,5

Próba olejowa (10ml oleju na cylinder): wszystkie cylindry powyżej 20bar (do tylu mam manometr).

Czyli kompresja wydaje się być prawidłowa.

Trochę przesadziłem z ilością oleju przy próbie olejowej (myślałem że to była mniejsza miarka) , bo przy 300cm^2 na cylinder i sprężaniu 10:1, sam olej zajął zmniejszył o 1/3 minimalną objętość komory spalania i o tyle podniósł ciśnienie sprężania.

Ale czy przy zużytych pierścieniach nie powinna być niższa kompresja na sucho?

Napisano

Według mnie to oprócz stwardniałych uszczelniaczy masz jeszcze wytrzepane prowadnice. Szesnastki z natury maja wiekszy luz na prowadnicach, ale czy kwalifikuja sie one do wymiany, to musi ocenic szlifierz a nie internetowe wróżki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Według mnie to oprócz stwardniałych uszczelniaczy masz jeszcze wytrzepane prowadnice.

Stwardniałe to one nie powinny być, bo mają niecały rok.

Wymieniłem bez jakiegoś szczególnego powodu (przy okazji rozbierania silnika).

Fakt że mam wrażenie że niedługo po tym zaczęło się branie oleju.

Tylko co to znaczy? Źle założyć się tego przecież nie da. Lipę jakąś kupiłem?

W ofercie Intercars są do 16V uszczelniacze Elringa po 15zł/szt i Goetze po 3,59zł.

Te co ja kupowałem to nie wiem jakie były (coś mi po głowie chodzi Ajusa), ale cenowo mniej niż 4zł.

> Szesnastki z

> natury maja wiekszy luz na prowadnicach, ale czy kwalifikuja sie one do wymiany, to musi

> ocenic szlifierz a nie internetowe wróżki

A są jakieś znane normy tego luzu?

Bo mógłbym sam pomierzyć.

Jeden losowo wybrany "szlifierz" powiedział że on tam nie wie, bo to w każdym silniku inaczej i jak chcę to on mi po prostu może wymienić te prowadnice.

Tylko też nie chciałbym "dla pewności" wymieniać wszystkiego, bo pojedynczo to to jeszcze duże koszty nie są, ale jak się wszystko do kupy pododaje to się robi już sporo.

Napisano

Nie sa mi niestety znane luzy jakie sa dopuszczalne.

Wiem natomiast, ze ich tolerancja jest wyzsza niz w silniku osmiozaworowym, z racji tego, ze zawory sa duzo cieńsze, przez co zdolnosc do odprowadzania ciepła tez jest mniejsza itd bla bla bla

Poza tym zaworów tez jest cztery na cylinder a nie dwa co o 50% zwiększa zuzycie przez prowadnice zlosnik.gif

Fefnastka niedogrzana, jezdząca na krótkich odcinkach bedzie brała więcej oleju z racji w/w tolerancji pasowania...

Napisano
  • Autor

> Nie sa mi niestety znane luzy jakie sa dopuszczalne.

Rozebrałem głowicę i jest niewielki, ale wyczuwalny luz na kilku zaworach wydechowych.

W książce tolerancja wymiaru wewnętrznego prowadnicy wynosi 0,018mm czyli domyślam się że jeżeli jest jakikolwiek wyczuwalny luz, to to już dawno poza tolerancją.

Znalazłem polecanego i wydaje się rozsądnego gościa który naprawia głowicę, pokażę mu to i niech coś wymyśli.

W ogóle ten silnik chyba cieknie każdą dziurą.

Tłoki w cylindrze mają 0,3mm luzu, więc na dole też padaka.

Napisano

> Rozebrałem głowicę i jest niewielki, ale wyczuwalny luz na kilku zaworach wydechowych.

> W książce tolerancja wymiaru wewnętrznego prowadnicy wynosi 0,018mm czyli domyślam się że jeżeli

> jest jakikolwiek wyczuwalny luz, to to już dawno poza tolerancją.

> Znalazłem polecanego i wydaje się rozsądnego gościa który naprawia głowicę, pokażę mu to i niech

> coś wymyśli.

> W ogóle ten silnik chyba cieknie każdą dziurą.

> Tłoki w cylindrze mają 0,3mm luzu, więc na dole też padaka.

Jak już zdjąłeś głowe to

koniecznie spasuj i obrób kanały głowicy z kolektorami, popraw runnery w ssącym i inne progi, przepoleruj przepustnice

...a na koniec zadzwoń do Huby po jakiś dobry soft zlosnik.gif to autka nie poznasz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jak już zdjąłeś głowe to

> koniecznie spasuj i obrób kanały głowicy z kolektorami, popraw runnery w ssącym i inne progi,

> przepoleruj przepustnice

> ...a na koniec zadzwoń do Huby po jakiś dobry soft to autka nie poznasz

Byłem jakiś czas temu na AFR na hamowni i softem to ja tam wiele nie poprawię.

Żeby ten silnik zaczął śmigać to podstawa to ostre wałki, a że dwie sztuki to już się robi trochę drogo.

A ja się powoli rozglądam za nową rajdówką, więc już kasy w tuning cieniasa chyba nie będę pakował, no chyba że się okaże że przyszły sezon też w CC, to jeszcze pomyślę.

W przyszłym tygodniu jak wyciągnę do końca silnik, to się zajmę budą, bo też trzeba tam pewnie już co nieco pospawać.

Napisano

zapłonkiem i paliwkiem można poprawić...ale tu fachury mają więcej do powiedzenia

A zdłubanie głowicy i kolektorów zrobisz sam DREMELKIEM

i będziesz pan zadowolony zlosnik.gif

Napisano

1.2 16v miałem z nimi jazde juz 2 razy przy w pierwszym aucie po przebiegu 168kkm w drugim 180kkm i też podejrzewałem usczelniacze dymił rano potem mniej i jak postał na wolnych to bardziej dymił i niestety wymiana uszczelniaczy nie pomagała były to pierścienie te silniki po prostu maja słabe pierścionki i tyle...

Napisano
  • Autor

> 1.2 16v miałem z nimi jazde juz 2 razy przy w pierwszym aucie po przebiegu 168kkm w drugim 180kkm

> i też podejrzewałem usczelniacze dymił rano potem mniej i jak postał na wolnych to bardziej

> dymił i niestety wymiana uszczelniaczy nie pomagała były to pierścienie te silniki po prostu

> maja słabe pierścionki i tyle...

No w tej chwili już mam silnik rozebrany i robię wszystko - i górę i dół.

Wymiana pierścieni (mam nadzieje że stan cylindrów będzie dobry), prowadnice zaworów (mam luz na kilku wydechowych), uszczelniacze, nowa uszczelka, paski itp.

Na początku chciałem to jakoś po taniości łatać, no ale w końcu stwierdziłem że nie będę robił partyzantki bo od sierpnia znowu rajdy, teraz mam czas, a potem jak się silnik rozpadnie przed rajdem to będzie kłopot...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.