Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło pasowe wału korbowego jak odkręcić ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałem się zapytać jak można odkręcić koło pasowe wału korbowego ? Problem jest taki że silnik jest wyjęty i wrzucenie 5 biegu i wciśnięcie hamulca nic nie daje xD Wsadziłbym jakiś klucz płaski w korbowód ale się boje że coś się porysuje popsuje... Jest jakiś sposób zrobić to nieinwazyjnie ?

Napisano

> wrzucenie 5 biegu i wciśnięcie hamulca nic nie daje

Nic dziwnego, bo ten sposób działa jesli silnik jest w samochodzie, a samochód stoi na kołach...

Trzeba wsadzić przyrząd KM-911 tam lub duzy płaski wkrętak od dołu w otwór w misce olejowej (w kształcie litery "U", normalnie zaslepiony plastykową zaślepką) i zablokować wieniec koła zamachowego WK.

Przyrząd:

283914797-KM-911LAS-3775.jpg

Otwory z lewej strony na obrazku:

283914797-AstraZafira160016V.jpg

Napisz, czy się udało, bo ten sposób znam tylko teoretycznie... Może zrób jakies fotki, jak się blokuje ten wieniec...

Pozdr.

post-65098-14352508705021_thumb.jpg

Napisano

Jesli miska olejowa jest zdjeta, wloz klocek drewniany pomiedzy dolna stope korbowodu a scianke bloku silnika. Innym sposobem jest wlozenie bardzo solidnego srubokreta pomiedzy zeby wienca kola zamachowego i zaparcie o obudowe skrzyni biegow.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam.

> Chciałem się zapytać jak można odkręcić koło pasowe wału korbowego ?

Trzeba założyć z metrową lage na klucz i pare razy solidnie pierd....ć młotem w koniec. Musi puścić. Najlepiej w 2 osoby. Jedna trzyma klucz żeby nie spadł ze śruby a druga operuje młotem. Jak zmieniam rozrząd to zawsze tak robie i bardzo dobrze działa bez żadnych blokad , hamulców, 5 biegów i innych pomocy naukowych.

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady smile.gif Jutro będę walczył smile.gif

Napisano

> Otwory z lewej strony na obrazku:

W mojej F w tych otworach są dwie dodatkowe śruby trzymające miskę olejową (te dwa skrajnie lewe otwory, na samym brzegu, przy łączeniu ze skrzynią biegów).

Napisano

Śruby są głęboko na samym końcu tych otworów, a wkrętak trzeba włożyć płytko pod kątem, w kierunku wału korbowego i wcisnąć między ząby wieńca koła zamachowego.

Pozdr.

Napisano

> Śruby są głęboko na samym końcu tych otworów, a wkrętak trzeba włożyć płytko pod kątem, w kierunku

> wału korbowego i wcisnąć między ząby wieńca koła zamachowego.

> Pozdr.

W Astrze G są dwa zaśepione otwory w misce olejowej, ale nie wpadłem na to że można włożyć tam pod kątem śrubokręt i tamtędy blokować.

Natomiast jest na boku obudowy silnika prostopadle do płaszczyzny koła zamachowego prostokątny otwór (ok.30x30mm) zaślepiony korkiem plastikowym.

Jest on idealny do zablokowania wieńca zębatego śrubokrętem.

Właśnie przymierzam się do wymiany rozrządu i "badam teren".

Napisano

Widziałes ten otwór? Ja nie znalazłem, a gdyby był, to Etzold coś by wspomniał o nim?

Obudowa skrzyni - widok od wewnatrz:

283922265-skrzyniaobudowa.jpg

Sa tam prostokatne wnęki, ale nie na wylot...

Cytat z TIS (wybrałem twój silnik):

"Podważyć korek zaślepiający z otworu (strzałka) śrubokrętem.

KM-911 (1) włożyć do otworu miski olejowej i unieruchomić koło zamachowe lub tarczę napędową."

283922265-BlokowanieWK.jpg

PS. Też kiedyś będę zmieniał rozrząd, więc drążę temat... Ostatnio odkręcałem koło motodą V bieg + hamulec - kiepsko szło, był poślizg na sprzęgle... Nie podoba mi się ta metoda...

Pozdr.

post-65098-14352508754159_thumb.jpg

Napisano

> Widziałes ten otwór?

I ja nie znalazłem,przegrzebujac liczne obrazy w pamieci, utrwalone podczas napraw samochodow...

Pozdrawiam

Napisano

Ja mam silnik Z16XE i u mnie - patrząc od strony miski olejowej znajduje się ten kwadratowy otwór.

Po wyjęciu zaślepki widać koło zamachowe - ale nie od strony skrzyni i sprzęgła, tylko od strony silnika.

283922265skrzyniaobudow.jpg

Napisano

> Ja mam silnik Z16XE i u mnie - patrząc od strony miski olejowej znajduje się ten kwadratowy otwór.

> Po wyjęciu zaślepki widać koło zamachowe - ale nie od strony skrzyni i sprzęgła, tylko od strony

> silnika.

blokadawaukorbowego.jpg

Napisano

Szczęściarz! Dzieki niemu można blokować wał korbowy bez kanału - dostęp łatwy od góry obok filtra oleju.

Ja takiego otworu nie mam, chociaż wg EPC silniki X16XEL i Z16XE mają te same miski olejowe. Mógłbyś przy okazji odszukać numer twojej miski, GM lub OE?

PS. Przy okazji zdjęcia miski olejowej warto odpowiedni otwór sobie samemu wykonać, ale nie taki duzy - najlepiej w kształcie posiadanego wkrętaka lub płaskownika do blokowania WK.

Pozdr.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Więc tak, żadnej dziury ani nic takiego nie było. Może dlatego że silnik rozstał się ze skrzynią już jakiś czas temu 270751858-jezyk.gif Próbowałem różnych rzeczy ale w końcu poskutkowało wsadzenie płaskiego klucza (13 ?) między koło zamachowe a blok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.