Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z biciem tarcz podczas hamowania :/

Featured Replies

Napisano

Witam. Problem jak w temacie. Kiedyś tam, podczas gwałtownego hamowania przegrzałem tarcze. Skutek był taki że podczas hamowania biło na tarczach. Wczoraj wymieniłem tarcze i klocki na nowe i o dziwo bicie występuje nadal. Co jeszcze jest do sprawdzenia?

Napisano

Przerabiałem to ostatnio .

Wystarczy trochę syfu miedzy tarczą a piastą i już masz problem .

Tak mi tłukło przy hamowaniu jakby miało koło urwać .Zdjąłem ,przejechałem szerokim pilnikiem ,papierem ściernym i po założeniu problem zniknął . Może w tym przypadku też pomoże ,warto sprawdzić .

Napisano

Przy okazji czyszczenia piast, co oczywiscie zrobic nalezy, warto sprawdzic bicie kazdej piasty.

Pozdrawiam

Napisano

Kolejna rzecz która pomaga to dokręcenie piaty.

Jak robie tak, że sciągam zawleczkę odkręcam i dokręcam zgodnie z zaleceniem "SAM NAPRAWIAM" zakładam zawleczkę i już w dwóch przypadkach pomogło.

Napisano

jeśli zmieniałeś tarcze w 'jakimś' warsztacie to lepiej sprawdź te piasty, kumpla ostatnio zrobili w h**** i jakiś czas temu podczas drobnej lecz koniecznej naprawy 'po drodze' mechanicy mu poluzowali piasty (łożyska) z przodu.

Chyba nie wiedzieli co czynią, a i tak kumpel tam nie wróci na ich wymianę.

Czysty debilizm ze strony 'warsztatu'

Napisano
  • Autor

Przed przegrzaniem tarcz nie było żadnego bicia. Bicie wystąpiło po przegrzaniu i teraz też po wymianie tarcz i klocków. Niewyczyszczenie piasty, czy niedokręcenie jej wykluczam. Pozostaje pewnie to co napisał Orochimaru: luzy w układzie kierowniczym, albo zawieszenie. Zawieszenie robione w zeszłym roku: amorki, końcówki drążków, silentblocki, łączniki stabilizatora... Nie wymieniłem chyba tylko sworzni wahacza i tych tych gumek od stabilizatora.

Napisano

mechanicy mu poluzowali piasty (łożyska) z przodu.

Czy czasem cała akcja nie odbywała się przy Mondeo MKII??

PZDR VEN

Napisano

> mechanicy mu poluzowali piasty (łożyska) z przodu.

> Czy czasem cała akcja nie odbywała się przy Mondeo MKII??

> PZDR VEN

oj nie jestem pewien - dokładnie to ziomek mojego ziomka - kumpel napisałem w skrócie. na bank rzecz miała miejsce w wawie, więc może to bardzo powszechna 'technika' w tym warsztacie i niedługo będziemy świadkami fali odpadających kół na ulicach miasta wink.gif

p.s.

mogło to być mondeo kombi ciemny granat

Napisano

> p.s.

> mogło to być mondeo kombi ciemny granat

Ciemny granat tak ale nie kombi a Hatchback, może tan znajomek twojego znajomka to mój kumpel.

Mój kumpel miał problem w tym, że mechaniory wymieniali mu łożysko i mu niedokręcili później tego łożyska.

PZDR VEN

Napisano

> Przed przegrzaniem tarcz nie było żadnego bicia. Bicie wystąpiło po przegrzaniu i teraz też po

> wymianie tarcz i klocków. Niewyczyszczenie piasty, czy niedokręcenie jej wykluczam. Pozostaje

> pewnie to co napisał Orochimaru: luzy w układzie kierowniczym, albo zawieszenie. Zawieszenie

> robione w zeszłym roku: amorki, końcówki drążków, silentblocki, łączniki stabilizatora... Nie

> wymieniłem chyba tylko sworzni wahacza i tych tych gumek od stabilizatora.

Co ma wspólnego układ kierowniczy, z przegrzaniem hamulców?

Bicie nowych, przegrzanych tarcz,(nie kół) jeżeli tarcze zostały prawidłowo zamontowane, jest zawsze związane ze struktura materiału z którego tarcza jest wykonana.

Kiedyś uznani producenci, dbali o jakość.

Niestety, w ostatnich latach, jakość pozostawia dużo do życzenia. Nawet, u takich producentów jak Brembo, ATE, Lucas i.t.p.

Napisano

> Co ma wspólnego układ kierowniczy, z przegrzaniem hamulców?

Samo przegrzanie w sumie nic (nie powinno przynajmniej), ale schłodzenie tarczy ma duży związek, gdyż przykładowo wjechanie w kałużę na mocno rozgrzanych hamulcach może spowodować jej skrzywienie co dalej jest skutkiem drżenia kierownicy.

Co do jakości tarcz - jest grupa producentów, którzy słyną z rewelacyjnych rozwiązań w tematyce hamulców - ale to przy autach typu porsche, czy może jakieś corvety, tarcze potrzebne tegoż producenta do aut typu Opel Astra F - niestety są niskiej jakości - czytaj firma Brembo.

PZDR VEN

Napisano

Podłączę się żeby nie zakładać nowego wątku, problem mam taki, że miesiąc no może dwa temu Asterka miała miesięczny postój. Tarcze oczywiście skorodowały, bębny się zakleszczyły. Lekko puknąłem małym młotkiem w bębny i puściło, pomyślałem że podczas jazdy wszystko się oczyści i będzie ok. Ale nie jest, podczas hamowania czuć jak pedał pulsuje (na początku było gorzej, jakbym miał ABS 270751858-jezyk.gif) Co do tarcz wyglądają dobrze, nieprzegrzane ani nic. Bicie czuć tylko i wyłącznie na pedale hamulca. Na kierownicy zupełnie nic...

Napisano

> Bicie czuć tylko i wyłącznie

> na pedale hamulca. Na kierownicy zupełnie nic...

bębny na pewno do ściągnięcia i w najtańszym przypadku do przedmuchania... zlosnik.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.