Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

homologacja niefabrycznego rozmiaru felg i opon

Featured Replies

Napisano

W związku z pojawiającymi się od czasu do czasu doniesieniemi o problemach z odszkodowaniem w razie kolizji (mi także fotografowali koła) i w czasie podróży zagranicznych, wynikających z niefabrycznego rozmiaru opon/felg, mam pytanie:

Czy jest jakiś sposób na uzyskanie badanie technicznego/homologacji na niefabryczny rozmiar kół. Teśc ze sprowadzonym z DE Passatem dostał papier z pieczątkami TUV, że może użytkowac koła 235/ileśtam/R18 i że zostało to przebadane.

Jezdzę na 215/50R17 i widze same zalety poza minimalnym spadkiem komfortu i bardzo cięzko było by mi wrócić do jedynie słusznego homologowanego rozmiaru 205/65R15.

Czy da się coś takiego przeprowadzić w Polsce ?

Napisano

Poszukaj na niemieckich stronach producenta / dystrybutora twoich felg. Tam w zakładkach do pobrania może być plik z homologacjami TUV dla danej felgi / auta i rozmiarów opon.

jakiś tekst

z tej strony

Ja kupując u nich dostałem w zestawie książeczkę do mojego modelu felgi.

Napisano
  • Autor

Dzięki za radę ok.gif, jak się okazało jedyną.

Niestety model Dotz Daytona 17x7 jest nieprodukowany, i nie wisi na stronkach producenta.

Nikt nie wie nic więcej, szczególnie odnośnie badania technicznego które dopuści ten rozmiar do użytkowania w samochodzie ?

Napisano

Zapytaj może jakiegoś rzeczoznawcy/ SKP o takie badanie homologacyjne, bo bodajże oni mogą wydawać zaświadczenie o tym, że takie opony/ felgi w tym aucie mogą jeździć. Podobnie jak ze zmianą pojemności silnika itp, bo skoro silnik jest wymienny i można go zatwierdzić w aucie nawet jak nie był w nim montowany, i oni to uznają... więc tutaj powinno być podobnie.

Napisano

ja sobie ściągnąłem z jakiejś rumuńskiej strony grinser006.gif certyfikat TUV dla daewoo, jak byk mam tam wyszczególnione do lanosa felgi 15" i opony 185/55 i 195/50, wydrukowałem i wrzuciłem na wszelki wypadek do schowka

Napisano

> ja sobie ściągnąłem z jakiejś rumuńskiej strony certyfikat TUV dla daewoo, jak byk mam tam

> wyszczególnione do lanosa felgi 15" i opony 185/55 i 195/50, wydrukowałem i wrzuciłem na

> wszelki wypadek do schowka

podeslij mi to na priv ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> W związku z pojawiającymi się od czasu do czasu doniesieniemi o problemach z odszkodowaniem w razie

> kolizji (mi także fotografowali koła) i w czasie podróży zagranicznych, wynikających z

> niefabrycznego rozmiaru opon/felg, mam pytanie:

> Czy jest jakiś sposób na uzyskanie badanie technicznego/homologacji na niefabryczny rozmiar kół.

> Teśc ze sprowadzonym z DE Passatem dostał papier z pieczątkami TUV, że może użytkowac koła

> 235/ileśtam/R18 i że zostało to przebadane.

> Jezdzę na 215/50R17 i widze same zalety poza minimalnym spadkiem komfortu i bardzo cięzko było by

> mi wrócić do jedynie słusznego homologowanego rozmiaru 205/65R15.

> Czy da się coś takiego przeprowadzić w Polsce ?

ale chyba każde auto (model) miało jakieś zamienniki felg zależnie od wersji wyposażenia ,np wersja sportowa 17 zamiast 15 czy cuś teges i ważne żeby trzymać się rozmiarów zalecanych przez producenta ok.gif

kumpel tak rozbił Audi 80 seryjnie ta wersja co miał wychodziła na 195/65R15 ale była też wersja (z innym silnikiem) na 17" po przedstawieniu tego u ubezpieczyciela nie miał żadnych problemów (głównie rozchodzi się jakoś o obwód koła czy to felga 15 czy 17 ważne żeby opona dobrana była tak ,żeby koło jak najmniej zmieniło swój obwód )

PS sam w golfie 4 mam na klapce wlewu naklejkę z zlaecanym ciśnieniem dla kół w rozmiarze 15/16/17 cali(oczywiście dla każdej wielkości felgi, opisany rozmiar opony) więc producent chyba przyjmuje taką rozbieżność w rozmiarach obręczy

Napisano
  • Autor

W sumie to dobra droga, choć jakby być szczególantem, to należało by się trzymać rozmiaru opon wypuszczanego fabrycznie z tym konkretnym silnikiem.

Tak czy inaczej C5 Mk1 fabrycznie wychodził w zależności od wersji na:

195/65R15

205/65R15

215/55R16

Niestety rozmiar na jakim jeżdzę 215/50R17 nie występował w żadnej wersji. Jest on co do milimetra zamiennikiem środkowego z w/w rozmiarów jeśli chodzi o średnicę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.