Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjmowanie tłoków 1.2 16V

Featured Replies

Napisano

W jaki sposób wyciągnąć tłoki z 1.2 16V ?

Chcę wymienić pierścienie.

W książce podany jest sposób z zupełną rozbiórką całego dołu, z wyciąganiem wału korbowego, panewek i korbowodów.

Wygląda to na kupę roboty.

A tak patrząc na silnik widzę że blok składa się z dwóch skręconych ze sobą części - dolna z wałem korbowym i górna z cylindrami.

Czy dałoby się po prostu rozkręcić tą górę i dół i w ten sposób wyjąć tłoki z cylindrów?

I jeszcze ważniejsze pytanie - czy potem da się to złożyć?

Bo kusząca wydaje się wizja nierozbierania tego całego dołu. No chyba że ja jakoś źle zrozumiałem to co w książce jest napisane i rozbiera się to jakoś łatwiej.

I jak ten pomysł jest dobry, to czym się potem to uszczelnia? Uszczelka jakaś, silikon?

Napisano

> W jaki sposób wyciągnąć tłoki z 1.2 16V ?

> Chcę wymienić pierścienie.

> W książce podany jest sposób z zupełną rozbiórką całego dołu, z wyciąganiem wału korbowego, panewek

> i korbowodów.

> Wygląda to na kupę roboty.

> A tak patrząc na silnik widzę że blok składa się z dwóch skręconych ze sobą części - dolna z wałem

> korbowym i górna z cylindrami.

> Czy dałoby się po prostu rozkręcić tą górę i dół i w ten sposób wyjąć tłoki z cylindrów?

> I jeszcze ważniejsze pytanie - czy potem da się to złożyć?

> Bo kusząca wydaje się wizja nierozbierania tego całego dołu. No chyba że ja jakoś źle zrozumiałem

> to co w książce jest napisane i rozbiera się to jakoś łatwiej.

> I jak ten pomysł jest dobry, to czym się potem to uszczelnia? Uszczelka jakaś, silikon?

Głowica do zdjęcia, miska do zdjęcia i wystarczy rozkręcić korby i wyjąć tłoki. Wał zostaje.

Napisano
  • Autor

> Głowica do zdjęcia, miska do zdjęcia i wystarczy rozkręcić korby i wyjąć tłoki. Wał zostaje.

Czyli tylko od dołu odkręcam te dwie śruby i wyciągam tłok górą?

Napisano

> Czyli tylko od dołu odkręcam te dwie śruby i wyciągam tłok górą?

Tak... tłok z korbą

Napisano

> Czyli tylko od dołu odkręcam te dwie śruby i wyciągam tłok górą?

Czy jesteś pewny, że z wiedzą którą reprezentujesz chcesz sam rozebrać i złożyć silnik?

Niby kiedyś trzeba się nauczyć, ale nie szkoda kasy, czasu i silnika? grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Czy jesteś pewny, że z wiedzą którą reprezentujesz chcesz sam rozebrać i złożyć silnik?

Spokojna głowa - nie takie rzeczy już rozebrałem i złożyłem wink.gif

> Niby kiedyś trzeba się nauczyć, ale nie szkoda kasy, czasu i silnika?

Oczywiście najlepiej by było zacząć tak od trzeciego-czwartego razu, ale raczej nie mam takiej możliwości.

Rozebrać jakkolwiek to nie ma problemu, pytam dlatego żeby nie władować się w rozbiórkę w sposób który potem będzie ciężki do poskładania.

Jeżeli chodzi o demontaż tłoka, to obawiałem się czy nie będzie potrzebne jakieś magiczne narzędzie, albo wyciągnięcie wału do założenia łożyska między między wałem korbowym, a korbowodem.

Napisano

> Spokojna głowa - nie takie rzeczy już rozebrałem i złożyłem

> Oczywiście najlepiej by było zacząć tak od trzeciego-czwartego razu, ale raczej nie mam takiej

> możliwości.

> Rozebrać jakkolwiek to nie ma problemu, pytam dlatego żeby nie władować się w rozbiórkę w sposób

> który potem będzie ciężki do poskładania.

> Jeżeli chodzi o demontaż tłoka, to obawiałem się czy nie będzie potrzebne jakieś magiczne

> narzędzie, albo wyciągnięcie wału do założenia łożyska między między wałem korbowym, a

> korbowodem.

pamietaj o panewkaach i kolejnosci wyjmowania tłoków waytogo.gif

i dasz rade waytogo.gif

Napisano

> Spokojna głowa - nie takie rzeczy już rozebrałem i złożyłem

No ale najwyraźniej nie było to silnik grinser006.gifgrinser006.gif

> Oczywiście najlepiej by było zacząć tak od trzeciego-czwartego razu, ale raczej nie mam takiej

> możliwości.

Jest - można po prostu się przyglądać jak ktoś to robi, "pomagać" podając klucze grinser006.gif

> Rozebrać jakkolwiek to nie ma problemu, pytam dlatego żeby nie władować się w rozbiórkę w sposób

> który potem będzie ciężki do poskładania.

W zasadzie nie ma takiej opcji, możesz co najwyżej za dużo porozbierać ale do tego to musiałbyś wyjąć silnik z auta (o ile nie jest już wyjęty) i porozbierać go na atomy a tego byś chyba nie zrobił bo wcześniej po drodze sam byś zauważył, że można wyjąć tłok bez tego.

> Jeżeli chodzi o demontaż tłoka, to obawiałem się czy nie będzie potrzebne jakieś magiczne

> narzędzie, albo wyciągnięcie wału do założenia łożyska między między wałem korbowym, a

> korbowodem.

Nie nie, nic nie będzie potrzebne poza magicznym narzędziem do ściskania pierścieni przy wkładaniu tłoka w cylinder. Ja ostatnio sobie chciałem wymodzić własny patent i skończyło się na pękniętym pierścieniu sciana.gif no ale nie ma tego złego... będą nowe pierścionki.

Zdejmujesz głowicę.

Zdejmujesz misę olejową.

Odkręcasz od dołu tylko 2 śruby korbowodu, zdejmujesz stopkę z panewką a tłok z korbowodem i drugą połówką panewki wyjmujesz górą. Tyle.

Nie pozamieniaj panewek miejscami, tłoków pomiędzy cylindrami, nie poodwracaj tłoków o 180 stopni itp.

Jak będziesz dawał nowe pierścienie to wcześniej musisz pomierzyć tzw. luzy na zamkach, czyli wkładasz sam pierścień w cylinder (tak z 1.5cm wgłąb, nie na samej górze bo tam pierścienie nie dochodzą - i mierzysz szczelinomierzem tą "szparkę" która jest na łączeniu końców pierścienia. Dane musisz sobie zdobyć, pewnie ktoś ma mądrą książkę to Ci poda. Jeśli jest za ciasno to doszlifowujesz końce aż będzie się mieściło w normie i tak z każdym pierścieniem kolejno.

Potem przy wkładaniu w cylinder musisz ustawić zamki równomiernie po obwodzie, czyli jeśli np. dolny pierścień ma zamek "na godzinie 6-tej) to środkowy ustaw na 10-tej a górny na 14-tej - tak żeby zamki układały się co 1/3 obwodu - rozumiesz?

Potem ściskasz pierścionki i wsuwasz tłok od góry, trafiasz korbą na czop w wale, zakładasz stopkę i skręcasz odpowiednim momentem.

Na panewki dawaj po parę kropel oleju.

Napisano

> Nie nie, nic nie będzie potrzebne poza magicznym narzędziem do ściskania pierścieni przy wkładaniu

> tłoka w cylinder.

I bez tego da rade wsadzić.

Ścisnąc palcami jeden pierścień i lekko wpychac tłok (może lekko z wyczuciem puknąć w tłok gumowym młotkiem, ale czasami i bez tego wchodzi gładko), potem to samo z kolejnymi pierścieniach.

Napisano

> I bez tego da rade wsadzić.

> Ścisnąc palcami jeden pierścień i lekko wpychac tłok (może lekko z wyczuciem puknąć w tłok gumowym

> młotkiem, ale czasami i bez tego wchodzi gładko), potem to samo z kolejnymi pierścieniach.

Masek wielorowkowy (oczywiście nie stroną z rowkami) też Jest w stanie Ci ułatwić wkładanie tłoka z pierścieniami.

Napisano

> Masek wielorowkowy (oczywiście nie stroną z rowkami) też Jest w stanie Ci ułatwić wkładanie tłoka z

> pierścieniami.

NO ja właśnie paskiem się posiłkowałem i buba buu.gif

Napisano
  • Autor

> Nie pozamieniaj panewek miejscami, tłoków pomiędzy cylindrami, nie poodwracaj tłoków o 180 stopni

> itp.

No właśnie z tym mam problem...

Po wyjęciu tłoków odłożyłem je na ponumerowane miejsca, wszystkie jedną stroną w stronę z której był kolektor wydechowy.

Potem mi je kolega losowo poodwracał przy oglądaniu, bo nie wiedział że istotne jest nie tylko to który gdzie leży, ale jeszcze jak leży.

Tłoki jednak nie są zużyte symetrycznie i to może być jakaś wskazówka - każdy z tłoków, w dolnej części zużyty jest z jednej strony bardziej, z drugiej mniej.

Kształt tej bardziej zużytej powierzchni, taki jak na tym zdjęciu, gdzie zaznaczono powierzchnie współpracującą tłok-cylinder:

http://www.naszehobby.riders.pl/takie_tam_pliki/szlif/16d.jpg

Patrząc na schemat http://gfx1.bryk.pl/text/00028/00028084.jpg widać że w suwie pracy tłok dociskany jest do lewej strony.

I wydaje mi się że to z tej "lewej" strony będzie większe zużycie powierzchni współpracującej tłoka z cylindrem, ale czy na pewno? Może po przekątnej?

Bo w tej chwili to mam 50/50, że założę wszystkie dobrze, albo wszystkie źle.

No może 70/30, bo jakoś tam na "prawdopodobnie" udało się ustalić prawidłową pozycję tłoków przed macaniem.

A niestety żadnych strzałek które wskazywałyby kolektor wydechowy nie znalazłem.

Ktoś uczony mnie ponownie poratuje?

Edit:

Mądra książka do Punto mówi że na korbowodzie powinny być jakieś znaki skierowane w stronę zaworów dolotowych.

Będę szukał i miał nadzieje że zamontowano je zgodnie z tą instrukcją.

> Jak będziesz dawał nowe pierścienie to wcześniej musisz pomierzyć tzw. luzy na zamkach, czyli

> wkładasz sam pierścień w cylinder (tak z 1.5cm wgłąb, nie na samej górze bo tam pierścienie

> nie dochodzą - i mierzysz szczelinomierzem tą "szparkę" która jest na łączeniu końców

> pierścienia. Dane musisz sobie zdobyć, pewnie ktoś ma mądrą książkę to Ci poda. Jeśli jest za

> ciasno to doszlifowujesz końce aż będzie się mieściło w normie i tak z każdym pierścieniem

> kolejno.

> Potem przy wkładaniu w cylinder musisz ustawić zamki równomiernie po obwodzie, czyli jeśli np.

> dolny pierścień ma zamek "na godzinie 6-tej) to środkowy ustaw na 10-tej a górny na 14-tej -

> tak żeby zamki układały się co 1/3 obwodu - rozumiesz?

> Potem ściskasz pierścionki i wsuwasz tłok od góry, trafiasz korbą na czop w wale, zakładasz stopkę

> i skręcasz odpowiednim momentem.

> Na panewki dawaj po parę kropel oleju.

Ok, dziękuję za rady.

Poćwiczyłem już wkładanie pierścieni na starych smile.gif

Wkładałem za pomocą starego paska od alternatora, ale mi się jakoś udało nie połamać żadnego.

Zobaczę jeszcze ile będzie kosztował komplet - jak dużo, to poszukam narzędzia. Jak mało, to może zaryzykuje też tak wkładać nowe smile.gif

Tak przy okazji, to stare pierścienie zgarniające były pęknięte w trzech cylindrach. W dwóch było jedno pęknięcie na obwodzie, w jednym dwa pęknięcia. Uszczelniające były całe.

Napisano

> Mądra książka do Punto mówi że na korbowodzie powinny być jakieś znaki skierowane w stronę zaworów

> dolotowych.

> Będę szukał i miał nadzieje że zamontowano je zgodnie z tą instrukcją.

Tak, powinny być ponumerowane 1-4.

1 - od strony rozrządu chyba.

Napisano

tłoki mają strzałki, strzałką w stronę rozrządu zeby.GIF

Przynajmniej u mnie w 16v tak to wygląda

DSC_6140.JPG

Napisano
  • Autor

> tłoki mają strzałki, strzałką w stronę rozrządu

> Przynajmniej u mnie w 16v tak to wygląda

Dziękuję, wyczyszczę i poszukam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.