Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator chłodnicy - help

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów po dłuższej przerwie.

Otóż potrzebuję pomocy w identyfikacji zmarłego elementu. Zdechł wentylator chłodnicy. Czy ktoś może powiedzieć jakie są różnice pomiędzy wiatrakami Valeo i Magneti Marelli.

Auto bez klimy, 1,2 8V 2000r.

Dzięki z góry

283926031-foto_punto_01_resize.JPG

283926031-foto_punto_02_resize.JPG

283926031-foto_punto_03_resize.JPG

post-56561-14352508764981_thumb.jpg

Napisano

Jak dla mnie to różni się sposobem montażu do chłodnicy lecz mogę się mylić. W bravce tak jest, możliwe że w puntolocie też.

Napisano
  • Autor

Z tego co popatrzyłem na obrazki na necie to różnią się miejscem nadlania tego plastikowego kołka ustalającego nad chłodnicą wchodzącego w gniazdo przykręcone obok zamka pokrywy silnika

Napisano

> Z tego co popatrzyłem na obrazki na necie to różnią się miejscem nadlania tego plastikowego kołka

> ustalającego nad chłodnicą wchodzącego w gniazdo przykręcone obok zamka pokrywy silnika

hmm ale na przednim pasie sa dwa miejsca do przykrecenia lapy w ktora to wchodzi te plastikowe kolko, wiec powinno sie dac przekrecic lape i musi banglac.

Napisano

> Witam kolegów po dłuższej przerwie.

> Otóż potrzebuję pomocy w identyfikacji zmarłego elementu. Zdechł wentylator chłodnicy. Czy ktoś

> może powiedzieć jakie są różnice pomiędzy wiatrakami Valeo i Magneti Marelli.

> Auto bez klimy, 1,2 8V 2000r.

> Dzięki z góry

Cześć,

To że zmarł wentylator, nie znaczy, że nie może go jeszcze ożywić zeby.GIF.

Ale do rzeczy, kiedyś w moim PIIFL też tak miałem, ale dało się go odratować, pytanie tylko czy masz trochę wolnego czasu, żeby się pobawić…. Zdejmujesz obudowę, później wiatrak, śmigło, rozbierasz silnik – dekielek, który jest zaklepany na 3 bolce – i oczom twoim ukazują się „flaki” silnika, w którym zapewne są do wymiany szczotki, co zrobisz sobie sam (trzeba trochę pokombinować żeby dobrać odpowiedni zamiennik) lub jakiś spec elektryk.

Generalnie jest to tańsze rozwiązanie i o dziwo bardziej skuteczne, niż kupno nowego silnika (moje działało 2 lata i było ok, po czym auto zostało sprzedane).

II wersja to zakup wentylatora ze śmigłem z poloneza – jest to wersja nieśmiertelna, wytrzyma dłużej niż auto, a przeróbka na pewno zajmie mniej czasu, niż wersja poprzednia.

Miłej zabawy. Pozdrawiam.

Napisano

A czy nie lepiej kupić nówkę do poldka zamontować i cieszyć się z fajnego "sportowca"

A to na foto to Valeo wink.gif

Napisano
  • Autor

> A czy nie lepiej kupić nówkę do poldka zamontować i cieszyć się z fajnego "sportowca"

> A to na foto to Valeo

Jest to jakiś pomysł. Po meczu pójdę ściągnę wiatrak i spróbuje reanimować, chociaż marne szanse. Ale dzięki za podpowiedź w sprawie typu

Napisano
  • Autor

Po demontażu okazuje się że to Magneti Marelli. Rozbiórka silnika okazała nagą smutną prawdę o przyczynie śmierci. Blaszki, które podtrzymywały wałek od strony pokrywy, troszke popękały, co doprowadziło zapewne do luzów/bicia wałka silnika. To dalej doprowadziło do rzeźbienia magnesów trwałych stojana przez wirnik -> stąd te hałasy.

Wniosek: wymianka na nowy

Napisano

> Wniosek: wymianka na nowy

od poldka - też polecam. Kupiłem używkę i śmiga. Tu masz przykład KLIK Ja z uwagi na to że mam nie oryginalną chłodnicę musiałem wsadzić stare śmiglo. A tu masz co i jak KLIK

Napisano
  • Autor

Żeby nie otwierać kolejnego wątku.

Wymieniłem już wiatrak i podłączyłem.

Ale mam jeszcze jedno zagadnienie do rozwiązania. Podczas jazdy, kiedy to ww urządzenie zakończyło zywot (dało się usłyszeć taki trzask i chrobot), po jakiś 5 minutach zapaliła się lamka kontrolka silnika. Żadnych wycieków, nie było lampki przegrzania silnika, żadnych hałasów spod maski, po prostu równa praca jednostki.

Jakie jest prawdopodobieństwo, że zepsucie się wentylatora spowodowało zapalenie się lampki silnika (jako awaria chłodzenia silnika mogąca doprowadzić do jego uszkodzenia). Bo po uruchomieniu silnika po podłączeniu nowego wentylatora, dalej się świeci no.gif

Dzięki

Napisano
  • Autor

A ma ktoś może przez przypadek listę kodów błędów do PII. Plis

Napisano

istnieje taki blad jak "blad przegrzania silnika", ktory zapala ikone "check engine".

osobiscie widzialem, ale w silniku z Punto I 1.2 16v. ikona przegrzania nie zapalala sie, ale nie pamietam z jakiego powodu. czy nie byla podlaczona (silnik byl w cento) czy zarowka spalona.

Napisano
  • Autor

Po przekręceniu kluczyka zapalają się wszystkie kontrolki, potwierdzając działanie lampek-kontrolek. Potem gasną. Po uruchomieniu motora, po jakiś 5 sekundach zapala się i świeci "engine check". Może błąd awarii wentylatora chłodnicy zagnieździł się w pamięci i trzeba go skasować.

W tym celu poszukuje jakiegoś dobrego warsztatu w Wawie, okolice Bemowa

Napisano

> Po demontażu okazuje się że to Magneti Marelli.

Daje sie ten wentylator łątwo wykręcić - znaczy bez podnosnika?

Napisano

> Daje sie ten wentylator łątwo wykręcić - znaczy bez podnosnika?

z tego co widzę po zdjęciach to w MKII jest podobnie co w MKI bez problemu odkręcasz 5 śrub, odłączasz wtyczkę i lekko manewrujesz i wiatrak wyciągasz górą.

Napisano

Ja przy wymianie chłodnicy musiałem wykręcać i okazało się że nie mam żadnej wtyczki od wiatraka i musiał sobie leżeć na silniku. rotfl.gif

Napisano
  • Autor

Należy odłączyć wtyczkę od silniczka wiatraka, odkręcasz 4 śrubki kluczem 8, potem wentylator do dołu żeby wyciągnąć bolec z ustalacza i do góry. I tyle

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tak koledzy na zakończenie tematu.

Dziś podłączyłem z kolegą komputer i Engine check świcił bo faktycznie wywaliło awarię wentylatora (P0480 - Cooling Fan 1). Skasowano i zgasła kontrolka.

Jest jeszcze jedno pytanie. Był również błąd pt. P0130 - Lambda sensor. Hmm, to dziwne, bo ani nie pali więcej ani niczym nie pluje, jeździ normalnie. Z czego to może wynikać??

Napisano

> Jest jeszcze jedno pytanie. Był również błąd pt. P0130 - Lambda sensor. Hmm, to dziwne, bo ani nie

> pali więcej ani niczym nie pluje, jeździ normalnie. Z czego to może wynikać??

mogło paść ci podgrzewanie sondy

pod egzaminerem pewnie byś sprawdził czy to było to

Napisano

> Tak koledzy na zakończenie tematu.

> Dziś podłączyłem z kolegą komputer i Engine check świcił bo faktycznie wywaliło awarię wentylatora

> (P0480 - Cooling Fan 1). Skasowano i zgasła kontrolka.

> Jest jeszcze jedno pytanie. Był również błąd pt. P0130 - Lambda sensor. Hmm, to dziwne, bo ani nie

> pali więcej ani niczym nie pluje, jeździ normalnie. Z czego to może wynikać??

Mogła również być odłączona przy np przekręconym kluczyku lub była przypadkowa przerwa itp...jeśli grzałka to po chwili znów się ten błąd pojawi. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mogła również być odłączona przy np przekręconym kluczyku lub była przypadkowa przerwa itp...jeśli

> grzałka to po chwili znów się ten błąd pojawi.

Okazuje się chyba, że była przypadkowa przerwa. Po wymianie wentylatora ujechałem z 10 km i znowu się zapalił 'Engine check'. Dziś zczytałem błędy i pozostaje dalej P0480 - Engine Coolant Blower motor circuit malfunction.

W związku z tym czy ktoś ma może na gorąco schemat instalacji wentylatora bez klimatyzacji?

Plus jaki jest przekaźnik R6 od instalacji wentylatora. To sa jakies standardowe czy specjalne? Ile takie cudo moze kosztować?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.