Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa MID-a?

Featured Replies

Napisano

Witam. CZy ktoś pamięta bo nie mogę znależć post o naprawie mida a A (G) ktory był około 3 lat temu , przeez podłożenie bakielitu pod styki wysietlacza. Dokładnie chodzi mi o wymiary tej "podkładki" Pzdr

Napisano

> Witam. CZy ktoś pamięta bo nie mogę znależć

azja pamięta zlosnik.gif

a szukajka znajduje zlosnik.gif

klik

Napisano
  • Autor

> azja pamięta

> a szukajka znajduje

> klik

O dzieki zlosnik2.gif musiałem przeoczyc. Pzdr

• 4 tygodnie później...
Napisano

> azja pamięta

> a szukajka znajduje

> klik

A czy szukajka azja potrafi namierzyć jak się dostać do MIDa? Co i jak robebebszyć żeby nie narobić jaj. wink.gif

Napisano

> Musisz zdjąć konsolę środkową

Szukam w szukajce ale nie mogę znaleźć żadnego manuala nt robiórki konsoli. Pewnie źle szukam.

Napisano

Wyjmujesz: zaślepkę pod popielniczką, radio i jego mocowanie, półkę pod pokrętłami ogrzewania i włącznik świateł awaryjnych.

Wykręcasz 3 wkręty mocujące popielniczkę i ją wyjmujesz.

Następne 4 wkręty mocują konsolę: dwa w otworze półki i dwa w otworze radia. Pociągasz konsolę jednocześnie wciskając do środka sterowanie ogrzewaniem i środkowe kratki nawiewu. MID jest mocowany od środka konsoli.

Całość jest opisana z obrazkami u Etzolda.

Napisano

Ostatnie zdjęcie może zniechęcić do demontażu deski rozdzielczej zlosnik.gif

20.GIF

Napisano

> Ostatnie zdjęcie może zniechęcić do demontażu deski rozdzielczej

Nie takie straszne...w AF wyglada rownie uroczo... spineyes.gif

284009079-deska.jpg

Pozdrawiam

post-94197-14352509065909_thumb.jpg

Napisano

No i poległem na tym co wydawało mi się najprostsze. Na wyciągnięciu radia oslabiony.gif. Wykręciłem zaślepki, wsunąłem długie wkrętaki żeby odblokować zapadki i ni hu hu.. radio CCRT700 ani drgnie. Zwłaszcza że nie ma zbyt za co ciągnąć. Ciągnąłem za wnękę kasetową ale się tylko wszystko wygina a radio jak przyklejone. Znaczy się coś robię źle.

Wkurzyłem się i dziś zakupiłem na allegro wyjmaki bo nie wiem co źle robię.

Napisano

> Wkurzyłem się i dziś zakupiłem na allegro wyjmaki bo nie wiem co źle robię.

Było sobie zrobić wyjmaki, opis tu: klik.

A demontaż konsoli prosty - wczoraj wyciągałem MID-a, teraz robię to z zamkniętymi oczami z pamięci... wersja najprostrza, wszystkie wkręty na bit torx:

- wyciągasz radio, jego ramkę (odczepiasz najpierw przewody od ramki, są na zatrzaski), półkę pod konsolą sterowania (też jest na 4 zatrzaski wewnątrz)

- zdejmujesz zaślepkę od zapalniczki (na zatrzaski, trzeba pociągnąć do siebie) i wykręcasz 1 wkręt od konsoli, drugi jest pod popielniczką, zobaczysz który to, bo 2 pozostałe sa od popielniczki (nie trzeba jej wyciągać)

- dwa wkręty we wnęce po radiu

- odczepiasz panel sterowania nawiewem: 4 blaszki odginasz płaskim wkrętakiem: 2 górne do góry, 2 dolne na dół i wciskasz pokrętła, aż panel wpadnie do środka

- wyciągasz konsolę, u góry jest tylko zatrzask, nie bój się, nic nie ułamiesz

- odpinasz moduł kratek środkowych z wył. awaryjnych, jest na 4 zatrzaski

- odpinasz złacze MID-a (taka wajcha do przesunięcia i wtyk wychodzi)

- odkręcasz MID-a od wewnątrz, jest na 2 wkręty

Pozdr.

Napisano

> Było sobie zrobić wyjmaki, opis tu: klik.

ano, tam takie haczyki być muszą, i tak nie mam takiego druta, a na allegro grosze to kosztuje

> A demontaż konsoli prosty - wczoraj wyciągałem MID-a, teraz robię to z zamkniętymi oczami z

No ładnie mi prosty zlosnik.gif No cóż poczekam na wyjmaki i pewnie dopiero po urlopku się do tego zabiorę bo już mnie zaczynają irytować te czarne kreski w MIDzie. A tak dziś pięknie paskudna pogoda , w sam raz na robótki garażowe. No ale mi dziś nic nie szło. Ciągle wiatr w oczy, więc nauczony doświadczeniem postanowiłem przeczekać i rozkminić temat szczegółowiej zanim coś zdewastuję.

Napisano

> ano, tam takie haczyki być muszą,

Żadne haczyki, po prostu karb pilnikiem zrobiony w 1 minutę x 4 końcówki=4 minuty roboty.

279411390-uchwyt.JPG

Pozdr.

Napisano

> Żadne haczyki, po prostu karb pilnikiem zrobiony w 1 minutę x 4 końcówki=4 minuty roboty.

> Pozdr.

No to faktycznie proste ale zanim bym znalazł w sklepie odpowiedni pręt to przyjdą gotowe za 2,29zł.

Na tym rys. nie ma wymiaru na jakiej wysokości i jak głębokie maja być te wgłębienia.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Dziś w ramach ładnej pogody rozgrzebałem ta konsolę. Z radiem chwilę walczyłem ale w końcu udało się wysunąć, dalej już faktycznie prosto poszło. Dostałem się do MIDa. Dociskałem tą taśmę ale u mnie nic nie pomagało nadal były 3 umarłe paski pionowe. Dociskałem szkło wyświetlacza, ruszałem płytką i nic, żadnych efektów które sugerowałyby na niekontaktowanie łącza niewiem.gif. U mnie to widać jakaś inna przyczyna. Poskładałem do kupy i tyle. Trudno, będzie MID z wadą. buu.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.