Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak przytargac przyczepe z Anglii ???

Featured Replies

Napisano

Da sie normalnie na haku przyciagnac ???

Oczywiscie chodzi mi o polski samochod z naszymi tablicami rejestracyjnymi.

Napisano

> Da sie normalnie na haku przyciagnac ???

> Oczywiscie chodzi mi o polski samochod z naszymi tablicami rejestracyjnymi.

A czy przyczepa przeznaczona do LHD czymś się różni od przyczepy przeznaczonej do RHD?

Jeśli nie to pozostaje jedynie kwestia rejestracji, najlepiej jak już kupisz przyczepę w UK to jadąc po nią kup sobie żółte tablice w Niemczech( albo w PL, ale będzie sporo drożej ) i na tych tablicach ciągnij ją do PL.

Pozdrawiam BAS

Napisano

A czy taka przyczepa 'podpada' pod wymagania rejestracyjne identyczne jak dla samochodu osobowego?

Napisz moze konkretniej co chcesz kupic...

Napisano
  • Autor

> A czy przyczepa przeznaczona do LHD czymś się różni od przyczepy przeznaczonej do RHD?

Niczym, to akurat nie ma znaczenia.

> Jeśli nie to pozostaje jedynie kwestia rejestracji, najlepiej jak już kupisz przyczepę w UK to

> jadąc po nią kup sobie żółte tablice w Niemczech( albo w PL, ale będzie sporo drożej ) i na

> tych tablicach ciągnij ją do PL.

> Pozdrawiam BAS

Niemieckie tablice do Angielskiej przyczepy ktora ma przyjechac do Polski icon_eek.gif

A co Niemcy mają z tym wspolnego hmm.gif

Przeciez ,przynajmniej teoretycznie, nawet nie musze przez Niemcy jechać skromny.gif

Nie ma innego sposobu ???

Napisano

> A co Niemcy mają z tym wspolnego

to że kupujesz tablice plus ubezpieczenie na nr. ramy i jedziesz z koksem skromny.gif ubezpieczonym sprzętem

facepalm.gif

Anglicy nie mają czegoś takiego z tego co się orientuję

Napisano
  • Autor

> A czy taka przyczepa 'podpada' pod wymagania rejestracyjne identyczne jak dla samochodu osobowego?

> Napisz moze konkretniej co chcesz kupic...

Camping, konkretnie HOBBY mam ładne umowione.

Oczywiscie najłatwiej lawete wyslac ,ale to kosztuje ,a ja osobowka i tak mam jechac.

Napisano

> Camping, konkretnie HOBBY mam ładne umowione.

> Oczywiscie najłatwiej lawete wyslac ,ale to kosztuje ,a ja osobowka i tak mam jechac.

a wziąźć kwity do PL , oakcyzować ( czy tam co tam sie robi z taką przyczepą ) i wziąć próbne tablice z PL wydziału komunikacji ? ?? ?

wysłac lawete ... no cóż nie sądze aby to było ekonomicznie uzasadnione ... a załadunek takiej przyczepki na naczepę tira ... ciekawe czy jest możliwy ... bo jeśli nie jest zbyt wielka to za 2...4 tys. pln masz przywiezioną ....

Napisano

> Niczym, to akurat nie ma znaczenia.

Pytanie było retoryczne smile.gif

> Niemieckie tablice do Angielskiej przyczepy ktora ma przyjechac do Polski

> A co Niemcy mają z tym wspolnego

> Przeciez ,przynajmniej teoretycznie, nawet nie musze przez Niemcy jechać

Chodziło mi o to, że zdaje się np. w Irlandii na przyczepę zakładasz tablicę z numerem samochodu, który ją ciągnie(nie wiem jak jest w GB) i wszystko jest fajnie jak taką przyczepę ciągniesz autem na rejestracji IRL.

Ty chcesz ją ciągnąć na rejestracji PL a w PL/D jest obowiązek rejestracji przyczepy, więc musisz ją jakoś zarejestrować na czas przejazdu do PL.

Podpowiedziałem Ci jak załatwić tanio tablice rejestracyjne nie mając w ręku dokumentów przyczepy.

Kupujesz takie tablice i sam ręcznie po założeniu na samochód/przyczepę wpisujesz na co takie tablice założyłeś. Dzięki takim tablicom możesz legalnie poruszać się pojazdem po całej EU przez czas na jaki są takie tablice.

> Nie ma innego sposobu ???

Są, ale będzie drożej.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Pytanie było retoryczne

> Chodziło mi o to, że zdaje się np. w Irlandii na przyczepę zakładasz tablicę z numerem samochodu,

> który ją ciągnie(nie wiem jak jest w GB) i wszystko jest fajnie jak taką przyczepę ciągniesz

> autem na rejestracji IRL.

> Ty chcesz ją ciągnąć na rejestracji PL a w PL/D jest obowiązek rejestracji przyczepy, więc musisz

> ją jakoś zarejestrować na czas przejazdu do PL.

> Podpowiedziałem Ci jak załatwić tanio tablice rejestracyjne nie mając w ręku dokumentów przyczepy.

> Kupujesz takie tablice i sam ręcznie po założeniu na samochód/przyczepę wpisujesz na co takie

> tablice założyłeś. Dzięki takim tablicom możesz legalnie poruszać się pojazdem po całej EU

> przez czas na jaki są takie tablice.

Wychodzi na to ,ze jedynie Niemcy mają na tyle rozsadne przepisy ,ze mozna w normalny sposob sie takim zestawem poruszac icon_eek.gif

A inne kraje, w tym nasza kaczolandia co ???

A gdyby Niemcow z ich przepisami zabrakło to co wtedy ???

Chore to wszystko angryfire.gif

Dzieki za informację. Pewnie tak własnie zrobię. Pozdro.

> Są, ale będzie drożej.

> Pozdrawiam BAS

Napisano

> A czy przyczepa przeznaczona do LHD czymś się różni od przyczepy przeznaczonej do RHD?

ma z innej strony dzwi i wnetrze troche "dziwne"

Napisano

> A inne kraje, w tym nasza kaczolandia co ???

Żeby w PL dostać tablice próbne:

Właściciel pojazdu składa wniosek o rejestrację czasową pojazdu.. Do wniosku należy dołączyć następujące dokumenty:

1. dowód własności pojazdu (np. :faktura VAT, umowa sprzedaży, umowa

darowizny, umowa zamiany ),

2. karta pojazdu,

3. wyciąg ze świadectwa homologacji,

zaświadczenie wystawione przez urząd celny potwierdzające zapłatę

akcyzy w przypadku gdy pojazd został sprowadzony z kraju

członkowskiego Unii Europejskiej,

4. zaświadczenie wydane przez urząd skarbowy potwierdzające zapłatę

podatku VAT lub brak obowiązku jego uiszczenia w przypadku gdy pojazd

został sprowadzony z kraju członkowskiego Unii Europejskiej,

5. dowód odprawy celnej przywozowej , jeżeli pojazd został

sprowadzony z poza Unii Europejskiej,

6. dowód rejestracyjny lub inny dokument wydany przez organ właściwy do

rejestracji pojazdów za granicą, potwierdzający rejestrację pojazdu za granicą ,

7. dokument tożsamości do wglądu .

8. dowód wpłaty, o którym mowa w art. 12 ust.2 ustawy z dnia 20.01.2005 r.

o recyklingu pojazdów (Dz.U. nr 25, poz. 202) - opłata recyklingowa .

źródełko.

Myślę, że w Twoim przypadku pkt.1 wyklucza polskie tablice próbne.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ma z innej strony dzwi i wnetrze troche "dziwne"

Pod kątem ruchu drogowego bez znaczenia. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Ja mysle , od 2 do 6 nie jestem w stanie spelnic. biglaugh.gif

Przynajmniej do czasu wwiezienia przyczepy do kraju.

Napisano

> Ja mysle , od 2 do 6 nie jestem w stanie spelnic.

> Przynajmniej do czasu wwiezienia przyczepy do kraju.

bo to nie dotyczy przyczep grinser006.gif

a angielki to już w ogóle szczególny przypadek (brak DR i tablic)

pozostaje kupić auto z angielskimi nr i przyjechać nim z przyczepą do PL

auto na części, a buda do rejestracji grinser006.gif

Napisano

> Pod kątem ruchu drogowego bez znaczenia.

> Pozdrawiam BAS

tak i nie. ja jednak wole normalna wersje cool.gif

Napisano

> Da sie normalnie na haku przyciagnac ???

> Oczywiscie chodzi mi o polski samochod z naszymi tablicami rejestracyjnymi.

Przerabialem temat bo na handel mialem ciagnac przyczepe i napewno cos na boze narodzienie bede ciagnal bo przebitka jest ciekawa.

Szukalem i szukalem i oto co znalazlem.

Przyczepe z UK wolno ciagnac tylko samochodem zarejestrowanym w UK. Nie ma zadnych dokumentow rejestracyjnych i na przyczepe zaklada sie numer rejestracyjny samochodu. Jezeli samochod ma wbity w V5 hak i ma jakiekolwiek ubezpieczenie (cos jak najprostsze OC w kaczolandii) to przyczepa juest ubezpieczona automatycznie.

Oczywiscie mozna ryzykowac (rejestracja samochodu PL i jakas wyimaginowana rejestracja pl, czy rejestracja samochodu PL i rejestracja przyczepy UK) ale jak cie po drodze zlapia to mozna miec prze...ne bo nie ma ubezpieczenia. Czyli musisz na podstawie numeru nadwozia w PL wyrobic tymczasowe, i tak ciagnac. Nie wiem czy ktos z was zwracal uwage ale przy wjezdzaniu na prom sprawdzaja rejestracje na przyczepie za tymi budkami kontroli paszportowej (co zawsze taki gosc stoi kolo tej hali)

Pogrzeb na forum: http://karawaning.pl/ bo temat przewijal sie kilka razy

Napisano

> bo to nie dotyczy przyczep

> a angielki to już w ogóle szczególny przypadek (brak DR i tablic)

> pozostaje kupić auto z angielskimi nr i przyjechać nim z przyczepą do PL

> auto na części, a buda do rejestracji

Dokladnie - tak wyjdziie najtaniej i LEGALNIE !

Napisano

Tak. Przyczepy LHD i RHD maja drzwi wejsciowe po innych stronach. Pobocze masz po drugiej stronie a zeby bylo bezpieczeniej wejscie powinno byc wlasnie po tej stronie. Ale ograniczen w rejestracji brak jak na razie. Pojawia sie drobny problem z dokumentami podczas rejestacji ale UWAGA: mozna "spisac" umowe z poprzednim wlascicielem po Angielsku i po POLSKU (zaznaczajac ze obie strony potwierdzaja ze w obu wersjach jest napisane to samo) Odpada z tego tytulu oplata za "przysiegle tlumaczenie" - ktore jest potrzebne do zarejestrowania

Napisano

>

> UWAGA: mozna "spisac" umowe z poprzednim wlascicielem po Angielsku i po POLSKU (zaznaczajac ze

> obie strony potwierdzaja ze w obu wersjach jest napisane to samo) Odpada z tego tytulu oplata

> za "przysiegle tlumaczenie" - ktore jest potrzebne do zarejestrowania

ale po co sie meczyc jak mozna spisac tylko po POLSKU wink.gif

Napisano

> Szukalem i szukalem i oto co znalazlem.

> Przyczepe z UK wolno ciagnac tylko samochodem zarejestrowanym w UK.

A autem z Irlandii wolno?

U nas tez nie ma zadnej rejestracji przyczep. Tak samo jak w UK zaklada sie numer rej. auta na przyczepe.

> Nie ma zadnych dokumentow

> rejestracyjnych i na przyczepe zaklada sie numer rejestracyjny samochodu. Jezeli samochod ma

> wbity w V5 hak i ma jakiekolwiek ubezpieczenie (cos jak najprostsze OC w kaczolandii) to

> przyczepa juest ubezpieczona automatycznie.

Jestes pewny?

Oczywiscie nie podwazam bo w UK moze byc inaczej niz w Irl, ale moj ubepieczyciel pytal sie czy potrzebuje "trailer cover" i nie wybralem tej opcji. Doplata byla smieszna (chyba cos kolo 3 euro) ale nie bralem bo nie potrzebuje.

> Oczywiscie mozna ryzykowac (rejestracja samochodu PL i jakas wyimaginowana rejestracja pl, czy

> rejestracja samochodu PL i rejestracja przyczepy UK) ale jak cie po drodze zlapia to mozna

> miec prze...ne bo nie ma ubezpieczenia.

Przyczepa nie ma ubezpieczenia, ale caly zestaw ma, bo za caly zestaw odpowiada ubezpieczenie pojazdu holujacego (takie sa w Polsce przepisy).

Napisano

> Przyczepa nie ma ubezpieczenia, ale caly zestaw ma, bo za caly zestaw odpowiada ubezpieczenie

> pojazdu holujacego (takie sa w Polsce przepisy).

ale w PL przyczepa ma OC, a za cały zestaw i tak odpowiada OC pojazdu holującego ... taki absurd grinser006.gif

ciekaw jestem jak z tymi próbnymi by poszło, w sumie umowa to najmniejszy problem ...

pewnie znowu kwestia WK spineyes.gif

aaa, mnie nie pomogła dwujęzyczna umowa i tak musiałem robić uwierzytelnienie oslabiony.gif

(plus taki, że jest tańsze od typowego tłumaczenia o 50%)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.