Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Nagle przestała odpalać, tylko na pych...

Featured Replies

Napisano

Astra F 1992' 1.6 8v C16 model silnika, gaz 2 gen z mozliwoscia odpalania awaryjnego z samego gazu.

Witam, problem pojawił się niespodziewanie. Wychodząc od dziewczyny nie mogłem odpalić samochodu. Probowałem odpalania tylko na gazie ale to nic nie dalo, benzyna byla w baku. Po kilku probach odpalenia rozrusznikiem podnioslem maske i w miejscu gdzie jest bodajze "monowtrysk" to na dole az na przepustnicy zaczezla leciec benzyna i strasznie ją było czuć. Poprosiłem 2 chlopakow o pomoc w popchaniu i nie odpalila. Zadzwonilem po kolege przyjechal, gdy mnie holowal sprobowalem to odpalic z 3 biegu i po chwili już odpalila.

Wniosek : zalane były świece, a paliwo zaczęło się wydobywać przez uszczelke przy przepustnicy. Wróciłem autem o własnych siłach ale jak juz bylem na osiedlu to postanowilem zrobic test, ze przy 60km/h go zgasze i sprobuje odpalic rozrusznikiem, nie dal osie. Jedynie z biegu.

Jak sądzicie co mogło się stać, że tak sie dzieje ? Jeśli potrzebne jakieś informacje to chetnie wszystko napisze.

Napisano

> Astra F 1992' 1.6 8v C16 model silnika, gaz 2 gen z mozliwoscia odpalania awaryjnego z samego gazu.

> Witam, problem pojawił się niespodziewanie. Wychodząc od dziewczyny nie mogłem odpalić samochodu.

> Probowałem odpalania tylko na gazie ale to nic nie dalo, benzyna byla w baku. Po kilku probach

> odpalenia rozrusznikiem podnioslem maske i w miejscu gdzie jest bodajze "monowtrysk" to na

> dole az na przepustnicy zaczezla leciec benzyna i strasznie ją było czuć. Poprosiłem 2

> chlopakow o pomoc w popchaniu i nie odpalila. Zadzwonilem po kolege przyjechal, gdy mnie

> holowal sprobowalem to odpalic z 3 biegu i po chwili już odpalila.

> Wniosek : zalane były świece, a paliwo zaczęło się wydobywać przez uszczelke przy przepustnicy.

> Wróciłem autem o własnych siłach ale jak juz bylem na osiedlu to postanowilem zrobic test, ze

> przy 60km/h go zgasze i sprobuje odpalic rozrusznikiem, nie dal osie. Jedynie z biegu.

> Jak sądzicie co mogło się stać, że tak sie dzieje ? Jeśli potrzebne jakieś informacje to chetnie

> wszystko napisze.

Witam!

Z własnego doświadczenia wiem, iż odpalanie tej Asterki na pychu, to nie jest dobra metoda... Prędzej czy później będziesz musiał jechać na "ustawienie komputerka", a może już teraz musisz...

Co na to fachowcy?

Pozdrawiam!

Napisano

Z własnego doświadczenia wiem, iż odpalanie tej Asterki na pychu, to nie jest dobra metoda...

A inne Asterki można tą metodą odpalać ??

> Prędzej czy później będziesz musiał jechać na "ustawienie komputerka", a może już teraz musisz...

Jakiego komputerka??

Jeżeli masz na myśli ECU silnika to jedynie się go resetuje poprzez odłączenie akumulatora, żadne inne ustawianie producent nie przewidział.

> Co na to fachowcy?

Nim nie jestem, ale obstawiam, że problem u kolegi powyżej może być związany z iskrą podczas rozruchu... ale nie jestem pewien.

PZDR VEN

> Pozdrawiam!

Napisano

> może być związany z iskrą podczas rozruchu... ale nie jestem pewien.

Myślę, że dobry trop. Cały prąd idzie w rozrusznik i nie starcza na iskrę. Możliwe lekkie zwarcie w rozruszniku, może kiepski akumulator.

Pozdroofka

Napisano

> Zadzwonilem po kolege przyjechal, gdy mnie holowal sprobowalem to odpalic z 3 biegu i po chwili już odpalila.

To spróbuj bez holowania: podmień akumulator lub ostatecznie odpal z kabli.

Pozdroofka

Napisano

> Z własnego doświadczenia wiem, iż odpalanie tej Asterki na pychu, to nie jest dobra metoda...

> A inne Asterki można tą metodą odpalać ??

> Jakiego komputerka??

> Jeżeli masz na myśli ECU silnika to jedynie się go resetuje poprzez odłączenie akumulatora, żadne

> inne ustawianie producent nie przewidział.

> Nim nie jestem, ale obstawiam, że problem u kolegi powyżej może być związany z iskrą podczas

> rozruchu... ale nie jestem pewien.

> PZDR VEN

> > Pozdrawiam!

Ja nie pisałem, że już teraz trzeba ECU ustawiać, tylko, że przez odpalanie na pych można "rozlegulować" ECU.

Co do resetowania przez odłączenie akumulatora, to nie wiem, bo u mnie nie pomogło i musiałem jechać na diagnostykę. frown.gif

Pozdro!

Napisano

> Myślę, że dobry trop. Cały prąd idzie w rozrusznik i nie starcza na iskrę. Możliwe lekkie zwarcie w

> rozruszniku, może kiepski akumulator.

> Pozdroofka

Ja miałem cóś podobnego, teraz mam inny aku...

W jednym warsztacie sugerowano mi nawet, że ECU mógł mi się rozregulować przez instalację gazową... wink.gif

Napisano

Co do resetowania przez odłączenie akumulatora, to nie wiem, bo u mnie nie pomogło

Teoria głosi aby odłączyć akumulator na co najmniej 10 minut, zawsze resetuje ECU.

i musiałem jechać na diagnostykę.

I co ten Pan diagnosta stwierdził, w sensie co ustawił??

PZDR VEN

Napisano

> Co do resetowania przez odłączenie akumulatora, to nie wiem, bo u mnie nie pomogło

> Teoria głosi aby odłączyć akumulator na co najmniej 10 minut, zawsze resetuje ECU.

> i musiałem jechać na diagnostykę.

> I co ten Pan diagnosta stwierdził, w sensie co ustawił??

> PZDR VEN

Stwierdził, że coś podregulował... (teraz wychodzi ze mnie zupełny lajkonik 270751858-jezyk.gif) )

Gdybym wtedy wiedział o tym odłączeniu, że na 10 min. ... wink.gif

Pozdro!

Napisano

> W jednym warsztacie sugerowano mi nawet, że ECU mógł mi się rozregulować przez instalację gazową...

Mogły się rozregulować mapy zapłonu poprzez złą emulację sondy lambda - rada to:

- poprawne ustawienie instalacji gazowej

- lub za każdym razem gdy wystąpi błąd resetować ECU.

PZDR VEN

Ps. Też jeżdżę na podtlenku LPG i mapy mi się rozjechały może ze 2 razy winowajcą był padnięty reduktor po przejechaniu ponad 80kkm, ale nigdy nie miałem problemu, że nie mogłem uruchomić silnika.

Napisano

> Mogły się rozregulować mapy zapłonu poprzez złą emulację sondy lambda - rada to:

> - poprawne ustawienie instalacji gazowej

> - lub za każdym razem gdy wystąpi błąd resetować ECU.

> PZDR VEN

> Ps. Też jeżdżę na podtlenku LPG i mapy mi się rozjechały może ze 2 razy winowajcą był padnięty

> reduktor po przejechaniu ponad 80kkm, ale nigdy nie miałem problemu, że nie mogłem uruchomić

> silnika.

Ja właśnie miałem, tak jak kolega i odpalałem na pych, a potem to już chyba był reset ECU... wink.gif

Napisano

> Stwierdził, że coś podregulował... (teraz wychodzi ze mnie zupełny lajkonik ) )

Nie wiem jak CI to powiedzieć ale padłeś ofiarą oszusta (dobrze, że nie matrymonialnego), Pan diagnosta mógł jedynie wykasować błędy, które zapisują się w pamięci na stałe lub też jedynie mógł poobserwować prace silnika i wskazania na pracującym silniku.

> Gdybym wtedy wiedział o tym odłączeniu, że na 10 min. ...

Wiesz też się o tym dowiedziałem z kącika jak zaczynałem swoją przygodę z AK.

PZDR VEN

Napisano

> Ja właśnie miałem, tak jak kolega i odpalałem na pych, a potem to już chyba był reset ECU...

Odpalanie z pychu może jedynie skutkować przeskoczeniem paska rozrządu do spowoduje właśnie przestawienie zapłonu.

Zasilanie gazem ma to do siebie, że potrzebna jest mocniejsza iskra co za tym idzie elementy układu zapłonowego szybciej się zużywają niż na benzynie, dlatego zawsze jak jedzie się do gazownika pyta się:

- ile jest przejechane na świecach

- na przewodach

- i na filtrach powietrza

sam we własnym zakresie sprawdza palec i kopułkę, ale często pomijane są:

- cewka i moduł zapłonowy, które również szybciej się zużywają przy jeździe na LPG.

PZDR VEN

Napisano

> Odpalanie z pychu może jedynie skutkować przeskoczeniem paska rozrządu do spowoduje właśnie

> przestawienie zapłonu.

O to to waytogo.gif

neok05, czy zdarzyło się, że silnik zgasł po wciśnięciu sprzęgła, albo na wolnych obrotach?

Napisano

> Odpalanie z pychu może jedynie skutkować przeskoczeniem paska rozrządu do spowoduje właśnie

> przestawienie zapłonu.

20.GIF

Jest to legenda powtarzana od czasów pierwszych Fiatów o Polonezów. Zakręcenie silnikiem z dobrego, świeżo naładowanego akumulatora , daje często lepszego "kopa", aniżeli zapalanie na holu na 3 czy nawet 2 biegu. Natomiast samo przeniesienie momentu idzie tą samą drogą w obydwu wypadkach- od wału do wałka rozrządu.

Przyczyną przeskoku paska zawsze jest albo stary pasek albo przytarcie wałka rozrządu.

Powyższa uwaga nie dotyczy sytuacji, kiedy jakiś "spec" odpala przy 60/70 km/h i to z 2 lub nawet 1, bo wtedy nawet uślizg sprzęgła może nie pomóc. Jedyne zagrożenie, to jest zalanie katalizatora przy braku iskry, lub praca tłoków na sucho przy braku paliwa. Ale to samo jest przy kręceniu z szelek.

> - cewka i moduł zapłonowy, które również szybciej się zużywają przy jeździe na LPG.

-może kolega to rozwinąć ?

Napisano

> -może kolega to rozwinąć ?

Gaz ma wyzsza stala dielektryczna (jest lepszym izolatorem), wiec potrzebne jest wieksze napiecie do wywolania iskry. Przez to szybciej zuzywaja sie przewody oraz cewka(i).

Oczywiscie, o ile dobrze kojarze.

Napisano

> lub praca tłoków na sucho przy braku paliwa

facepalm.gif

To czym sa smarowane tloki? Paliwem?

Pozdrawiam

Napisano

> To czym sa smarowane tloki? Paliwem?

> Pozdrawiam

moze ma astre dwusuwa wink.gif

Napisano

> To czym sa smarowane tloki? Paliwem?

> Pozdrawiam

No sorry, trochę się zagalopowałem, ale to może dlatego że przed wielu laty tak mnie nauczono.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.