Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam i szukam i nie mogę znaleźć odpowiedzi - podatek

Featured Replies

Napisano

Szukam w sieci czy trzeba zapłacić podatek od zakupu auta gdy jego wartość na umowie jest poniżej 1000zł.

Jeśli nie to czy trzeba coś wypełniać / zgłaszać do US ???

Auto zostało zakupione poniżej 1000zł ze względu na swoje uszkodzenia sick.gif

PS. Coś tam znalazłem żę nie trzeba, ale czy trzeba coś zgłaszać itp itd. zlosnik.gif

Napisano

> Szukam w sieci czy trzeba zapłacić podatek od zakupu auta gdy jego wartość na umowie jest poniżej

> 1000zł.

> Jeśli nie to czy trzeba coś wypełniać / zgłaszać do US ???

> Auto zostało zakupione poniżej 1000zł ze względu na swoje uszkodzenia

> PS. Coś tam znalazłem żę nie trzeba, ale czy trzeba coś zgłaszać itp itd.

Nie trza zaplacic, ani zglaszac.

Nie przytocze Ci konkretnego przepisu, ale ja nie zglaszalem i nic ode mnie do tej pory nie chca 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Szukam w sieci czy trzeba zapłacić podatek od zakupu auta gdy jego wartość na umowie jest poniżej

> 1000zł.

> Jeśli nie to czy trzeba coś wypełniać / zgłaszać do US ???

> Auto zostało zakupione poniżej 1000zł ze względu na swoje uszkodzenia

> PS. Coś tam znalazłem żę nie trzeba, ale czy trzeba coś zgłaszać itp itd.

musisz isc do urzedu skarbowego zglosic fakt kupienia takiego pojazdu, podatek na tym PICIE będzie napisany 0zł, o ile wg. pani po drugiej stronie szyby ten pojazd faktycznie kosztuje 1 tys zł,

Napisano
  • Autor

czyli jaki druk mam dokładnie wypełnić food.gif

i czy mam dołączyć umowe-kupna sprzedaży ??

będę to robił listownie zlosnik.gif

Napisano

Proszę:

Art. 9. Zwalnia się od podatku następujące czynności cywilnoprawne:

6) sprzedaż rzeczy ruchomych, jeżeli podstawa opodatkowania nie przekracza 1 000 zł;

Jeśli chcesz złożyć PCC-3, nie ma problemu - możesz złożyć, wykazując 0 podatek do zapłaty.

Bardzo proszę o niepowielanie bzdur o "słuchaniu" pani z okienka - podatek PCC jest podatkiem samoobliczanym i jeśli pani się kwota podana przez obywatela nie podoba, to niech wszczyna postępowanie podatkowe, a nie straszy obywatela jakąś książeczką.

Napisano
  • Autor

Dzwoniłem do US i zapytałem się jak to wygląda - stwierdzono że należy wziąć pod uwagę wartość rynkową pojazdu zlosnik.gif tylko co ona mnie interesuje jak kupiłem auto za mniej niż 1000zł i tyle dostał sprzedawca do rączki ok.gif

A jeśli jest uszkodzony to jakiś biegły musi się podpisać hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Dzwoniłem do US i zapytałem się jak to wygląda - stwierdzono że należy wziąć pod uwagę wartość

> rynkową pojazdu

Bo tak jest. Ale to Ty określasz wartość podstawy opodatkowania a US dopiero na etapie kontroli może to zakwestionować.

> A jeśli jest uszkodzony to jakiś biegły musi się podpisać

facepalm.gif

Napisano

> Bo tak jest. Ale to Ty określasz wartość podstawy opodatkowania a US dopiero na etapie kontroli

> może to zakwestionować.

A jak kupisz rozwaloną furę za grosze, zrobisz, a potem przyleci U.S. na kontrolę, to mogiła? grinser006.gif

Napisano

> Dzwoniłem do US i zapytałem się jak to wygląda - stwierdzono że należy wziąć pod uwagę wartość

> rynkową pojazdu

facepalm.gif

Poszedłeś do jaskini zbójców i zapytałeś na ile chcą Cię złupić ....

tylko co ona mnie interesuje jak kupiłem auto za mniej niż 1000zł i tyle

> dostał sprzedawca do rączki

Tak - podatek jest od wartości rynkowej. Jeśli samochód został sprzedany w warunkach rynkowych to cena = wartości rynkowej.

> A jeśli jest uszkodzony to jakiś biegły musi się podpisać

A jakiś przepis na to ?

Bo jest dokładnie odwrotnie - jeśli US uważa że wartość jest inna, to wszczyna postępowanie podatkowe, powołuje biegłego i jeśli biegły uzna że wartość jest zaniżona o 33% lub więcej, to Ty pokrywasz koszty biegłego.

W realu nigdy nie zdarzyło mi się nawet słyszeć o tym, żeby US prowadził postępowanie w takich sprawach - są zbyt drobne, żeby warto się nimi zajmować. Wystarczy oskubanie tych jeleni, którzy przyjdą i grzecznie zapytają na ile mają się opodatkować.

Napisano

> A jak kupisz rozwaloną furę za grosze, zrobisz, a potem przyleci U.S. na kontrolę, to mogiła?

No nie, bo pokażesz faktury z których będzie wynikać że zrobienie fury ze złomu kosztowało cię wiele worków złota.

Napisano

> No nie, bo pokażesz faktury z których będzie wynikać że zrobienie fury ze złomu kosztowało cię

> wiele worków złota.

Chyba że nie masz FV... grinser006.gif

Napisano

> A jak kupisz rozwaloną furę za grosze, zrobisz, a potem przyleci U.S. na kontrolę, to mogiła?

Ale wartość podstawy opodatkowania określasz na dzień zawarcia umowy k/s. zlosnik.gif Więc nawet jeśli kupisz przystanek a będziesz miał kwity na zrobienie z niego mondeo (czy co Ty tam masz, wybór przypadkowy hehe.gif) to mogą Cię pocałować w wydech.

Napisano

> Jak ja ustalam kwotę

> To sprzedający wycenił na tyle auto

Ale to na Tobie jako kupującym ciąży obowiązek podatkowy. Jego podstawę określasz na podstawie wartości rynkowej rzeczy. Ponieważ dokonałeś uczciwego zakupu od uczciwego sprzedawcy to przyjąłeś, że cena z umowy k/s jest właśnie wartością rynkową. Finito.

Napisano
  • Autor

No ale wtedy poświadczę nieprawdę , bo kupiłem auto za n. 800zł ale sam wyceniam je na 1600 hehe.gif chyba coś tutaj logika nie teges

Napisano

> No ale wtedy poświadczę nieprawdę , bo kupiłem auto za n. 800zł ale sam wyceniam je na 1600 chyba

> coś tutaj logika nie teges

Chcesz uzyskać odpowiedź czy udawać głupka?

Jak wyceniasz zakup na 1600 zł to od takiej kwoty zapłać podatek. Proste.

Napisano
  • Autor

Ale ja to wiem , tylko gdzie tu logika , nie po to szukam jak najtaniej aby potem sobie podwyższał cene hehe.gif

Napisano

> Chcesz uzyskać odpowiedź czy udawać głupka?

> Jak wyceniasz zakup na 1600 zł to od takiej kwoty zapłać podatek. Proste.

Dodatkowo wypadałoby zapłacić pdof od różnicy. grinser006.gif

Napisano

> Bardzo proszę o niepowielanie bzdur o "słuchaniu" pani z okienka - podatek PCC jest podatkiem

> samoobliczanym i jeśli pani się kwota podana przez obywatela nie podoba, to niech wszczyna

> postępowanie podatkowe, a nie straszy obywatela jakąś książeczką.

Taka sama praktyka jest w urzędzie celnym, kwestionują cenę zakupu i wstawiają taką jaką im się podoba, tak samo jak kwestionują opinie rzeczoznawców itp.

Napisano

> Taka sama praktyka jest w urzędzie celnym, kwestionują cenę zakupu i wstawiają taką jaką im się

> podoba,

A jak to robią ? Przystawiają obywatelowi broń do głowy i krzyczą "wpisuj więcej" ?

Bo jak ja wypełniam druk i się pod nim podpisuję, to urzędasowi od niego wara.

Jak mu się coś nie podoba - niech prowadzi postępowanie.

Napisano

> A jak to robią ? Przystawiają obywatelowi broń do głowy i krzyczą "wpisuj więcej" ?

> Bo jak ja wypełniam druk i się pod nim podpisuję, to urzędasowi od niego wara.

> Jak mu się coś nie podoba - niech prowadzi postępowanie.

Jak Ci się nie podoba ICH CENA to nie przyjmują papierka, a czas na zapłacenie akcyzy masz 14 dni od przekroczenia granicy.

Mogą powołać własnego rzeczoznawcę, za którego TY zapłacisz jeżeli stwierdzi, że wartość auta jest wyższa niż na umowie. Taka sama praktyka jak w US.

System jest tak zrobiony aby wyciągnąć maksimum gotówki. Kiedyś wszyscy wpisywali 100-200euro za auto, teraz to sobie odbijają.

Ja sprowadziłem anglika kupiłem go za 2500zł, rzeczoznawca PZM wycenił na 2300zł , celny w cenniku mial 10000 zł, z opinią rzeczoznawcy obniżyli wartość do 5500zł spineyes.gif

Napisano

> Jak Ci się nie podoba ICH CENA to nie przyjmują papierka, a czas na zapłacenie akcyzy masz 14 dni

> od przekroczenia granicy.

Znaczy zamykają urząd ? Mają też urządzenia do prześwietlenia kopert i nie odbierają poleconych ?

Urzędnik NIE MA PRAWA odmówić przyjęcia żadnego pisma - nawet jak napiszesz na kartce "franek jest gupi" to urzędnik ma obowiązek to przyjąć.

> Mogą powołać własnego rzeczoznawcę, za którego TY zapłacisz jeżeli stwierdzi, że wartość auta jest

> wyższa niż na umowie.

Oczywiście - jeśli różnica jest większa niż 33% i jeśli prowadzą postępowanie.

Napisano

> Jak Ci się nie podoba ICH CENA to nie przyjmują papierka,

Papierek składasz na dziennik podawczy. A tam niczego nie sprawdzają. Jak uważasz że wpisałeś niewłaściwą kwotę idziesz i się pytasz. A urzędnik może wyrazić swoją opinię. Ali nic Ci nie ma prawa narzucić. Jeśli mu się nie podoba to tak jak pisze Noras - może rozpocząć postępowanie.

Napisano

> Znaczy zamykają urząd ? Mają też urządzenia do prześwietlenia kopert i nie odbierają poleconych ?

> Urzędnik NIE MA PRAWA odmówić przyjęcia żadnego pisma - nawet jak napiszesz na kartce "franek jest

> gupi" to urzędnik ma obowiązek to przyjąć.

> Oczywiście - jeśli różnica jest większa niż 33% i jeśli prowadzą postępowanie.

w Kielcach jest tak, idziesz z wypełniona deklaracją akcyzy, facio bierze i karze czekać, za 5-15min woła z nazwiska i mówi, czy kwota zakupu im pasuje czy nie. Jak nie, to mówią, że podnoszą do takiej i takiej i czy sie zgadzasz, jak się nie godzisz to możesz zabrać papiery albo wszczynają to dochodzenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.