Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2 samochody z Oc i 1 właściciel

Featured Replies

Napisano

witam

Moja serce.gif nie ma zniżek na OC, chcę dać siebie na współwłaściciela aby miała moje zniżki, jest tylko jedna niewiadoma, czy jak ona spowoduje kolizję na swoim to moje ubezpieczenie na drugim aucie też traci na zniżce czy jest przypisane pod samochód? główny właściciel to moja serce.gif

Napisano

Zależy gdzie. Ja mam w Warcie, współwłaścicielem mojego auta ( ze względu na zniżki właśnie) jest moja mama. Ubezpieczenie mamy na auto nie ma osobę. Jak musiałam robić szkodę z AC zniżki straciłam tylko ja na mój samochód. Z tego co wiem nie wszystkie ubezpieczalnie tak mają.

Napisano
  • Autor

ok czyli trzeba się dopytać. Ale zobaczymy co inni powiedż, u mnie będzie to penie dalej HDI

Napisano

> witam

> Moja nie ma zniżek na OC, chcę dać siebie na współwłaściciela aby miała moje zniżki, jest tylko

> jedna niewiadoma, czy jak ona spowoduje kolizję na swoim to moje ubezpieczenie na drugim aucie

> też traci na zniżce czy jest przypisane pod samochód? główny właściciel to moja

Zniżki są przypisane pod konkretną osobe. Innymi słowy jeśli masz dwa auta na siebie i współwłaściciel będzie miał bum, to Ty jako osoba, której zniżki zastosowano przy kalkulacji składki np. OC też stracisz zniżkę na drugim samochodzie. Ponadto w ciągu najbliższych miesięcy ma wejść w życie przepis, ktory ma ukrócić takie udawanie greka przez kierowców i podawanie przez nich zniżek, których wysokość ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. Innymi słowy: masz dzwona? Tracisz zniżki na autach w różnych towarzystwach ubezpieczeniowych smile.gif Jak się np. HDI dowie o utracie zniżek przez Ciebie w aucie z Warty? niech Ciebie to nie boli smile.gif Dowiedzą się bo Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny będzie się tym tematem zajmował zlosnik.gifok.gif

Napisano

OC idzie za właścicielem AC za samochodem. Jak miałeś szkodę na jednym aucie to teoretycznie za wszystkie auta jakie masz zapłacisz więcej. Jak miałeś na jednym szkodę z AC to za to jedno zapłacisz więcej. Historia wszystkich szkód przy AC ma znaczenie przy zawieraniu nowej polisy. Tak by wynikało z działań agentów i TU z jakimi miałem styczność. Czy tak jest hmm.gif.

Napisano
  • Autor

widze ze zostaje zapytac si ebezposrednio u zrodla, w sumie to na drugim aucie nie ja jestem wlascicielem tylko kto inny a tylko ubezpieczenie czesciowo na mnie bo tez bede jako ten drugi. ale dowiemy sie jak tam przejde

Napisano

> ok czyli trzeba się dopytać. Ale zobaczymy co inni powiedż, u mnie będzie to penie dalej HDI

Jak skrzywiłem się na ofertę OC w Compensie to agent zaproponował, że gratis dorzuci nietykalność zniżek rodzica jeśli ja spowoduje kolizje na drugie auto czyli w razie kolizji tylko na moim aucie będzie zwyżka ubezpieczenia.

Napisano
  • Autor

to by wyglądało że rozdzielność szkody jest możliwa aale jako opcja a nie każdy o nia się prosi więc jej nie dają

Napisano

> witam

> Moja nie ma zniżek na OC, chcę dać siebie na współwłaściciela aby miała moje zniżki, jest tylko

> jedna niewiadoma, czy jak ona spowoduje kolizję na swoim to moje ubezpieczenie na drugim aucie

> też traci na zniżce czy jest przypisane pod samochód? główny właściciel to moja

Jesli twoja kobieta to twoja zona, to przejmuje automatycznie twoje znizki jako osoba z pierwszego stopnia pokrewienstwa niezaleznie od tego czy a swoj samochod czy wspolny. Dlatego jesli ma tylko swoj lub bedzie wspolwalscieleme czyjegos samochodu to z definicji ma tyle znizek co ty.

Informacja pewna, sprawdzona i zastosowana w przypadku mojej zony, ktora jak wiadomo jest Wegierka - ma swoj samochod i moje zniki nabyte z dniem zawarcia zwiazku malzenskiego.

Napisano

> Jesli twoja kobieta to twoja zona, to przejmuje automatycznie twoje znizki jako osoba z pierwszego

> stopnia pokrewienstwa niezaleznie od tego czy a swoj samochod czy wspolny. Dlatego jesli ma

> tylko swoj lub bedzie wspolwalscieleme czyjegos samochodu to z definicji ma tyle znizek co ty.

> Informacja pewna, sprawdzona i zastosowana w przypadku mojej zony, ktora jak wiadomo jest Wegierka

> - ma swoj samochod i moje zniki nabyte z dniem zawarcia zwiazku malzenskiego.

Chcesz powiedzieć, że mam już 60% zniżki mojego ojca icon_eek.gif?

Napisano

> Chcesz powiedzieć, że mam już 60% zniżki mojego ojca ?

A czy ja gdziekolwiek napisalem o ojcu icon_eek.gif ?

EDIT:

Pierwszy stopien pokreweinstwa w ubezpieczeniach nie jesto tozsamy z pierwszym stopniem pokrewienstwa w hipotekach czy darowiznach i nie pytaj mnie dlaczego, ale tak jest.

Napisano

> A czy ja gdziekolwiek napisalem o ojcu ?

A czy nie jestem z nim w pierwszym stopniu pokrewieństwa hmm.gifzeby.GIF?

To ja też wyedytuję:

To w jakich jeszcze przypadkach pierwszego stopnia pokrewieństwa przechodzą zniżki w ubezpieczeniach?

Napisano

> A czy nie jestem z nim w pierwszym stopniu pokrewieństwa ?

> To ja też wyedytuję:

> To w jakich jeszcze przypadkach pierwszego stopnia pokrewieństwa przechodzą zniżki w

> ubezpieczeniach?

Malzenstwo bez rozdzielnosci majatkowej.

Napisano

> Malzenstwo bez rozdzielnosci majatkowej.

Czyli jest jedyna możliwość przechodzenia zniżki. Oczywiście w przypadku kiedy są wspólne zniżki to i są wspólne zwyżki zeby.GIF.

Napisano

> Czyli jest jedyna możliwość przechodzenia zniżki. Oczywiście w przypadku kiedy są wspólne zniżki to

> i są wspólne zwyżki .

Moment. Pierwsz zasadnicze pytanie to czy ona ma swoj samochod, czyli zarejestrowany tylko na nia (nie na was obojga)? Jesli tak, to z tytulu malzenstwa uzyskuje twoje znizki, ale jesli spowoduje szkode swoim samochodem, ktorego NIE jestes wspolwalscciielem, to znizki traci tylko ona. Natomiast jesli ona korzystalaby z samochodu, ktorego bylaby wspolwlascicielem razem z toba, to wtedy zniski tracicie oboje.

Inaczej mowiac - zniski zyskuje, szkoda nie obciaza ciebie.

Napisano

W pezetu jest tak, że jak zniżki wspólne to i zwyżki też. Oczywiście jeżeli firma się dopatrzy. W końcu jeżeli macie wspólnotę majątkową to i tak macie wspólne auta, nawet jeżeli jest tylko jeden właściciel w dowodzie.

Napisano

> W pezetu jest tak, że jak zniżki wspólne to i zwyżki też. Oczywiście jeżeli firma się dopatrzy. W

> końcu jeżeli macie wspólnotę majątkową to i tak macie wspólne auta, nawet jeżeli jest tylko

> jeden właściciel w dowodzie.

Zebysmy sie zrozumieli. Mowie caly czas o minimum 2 samochodach zarejestrowanych jednym na mnie i jednym na moja zone. Ja mam max znizki, ktore ona jako zona automatycznie ode mnei przejela na start przy pierwszym ubezpieczeniu SWOJEGO samochodu. Jesli spowodowalaby jakas szkode, to znizki stracilaby tylko ona, bo z jakiej racji ja mialbym je tracic, jesli samochod nie jest moj?

Inaczej sprawa sie przedstawia w przypaku, ktory opisalem wczesniej. Mianowicie jesli jeden samochod jest tylko twoj, a drugi twoj i twojej zony jako wspolwlasciciela i ona spowoduje nim szkode, to zniski tracicie oboje na ten samochod, a przez to ze straciles ty na samochod wspolny z zona, tracisz je rowniez na samochod tylko twoj. Takie dziwne mamy przepisy (o ich skutecznosci i sprawdzalnosci nei pisze).

Napisano

To jeszcze raz napiszę, że skoro nie ma rozdzielności majątkowej to mimo, że w dowodzie rejestracyjnym jest jeden właściciel, to pezetu traktuje taki samochód jako wspólny. W przypadku szkody lecą zniżki obu współmałżonkom. Skoro zniżki wspólne to i zwyżki też zeby.GIF.

Napisano

> To jeszcze raz napiszę, że skoro nie ma rozdzielności majątkowej to mimo, że w dowodzie

> rejestracyjnym jest jeden właściciel, to pezetu traktuje taki samochód jako wspólny. W

> przypadku szkody lecą zniżki obu współmałżonkom. Skoro zniżki wspólne to i zwyżki też .

Czy to jest zgodne z prawem?

Wedlug twojego opisu mam samochod, ktory ja prowadze i powoduje szkode a znizki ma stracic moaj zona? Podstawe prawna poprosze, bo IMO to jest ostre naciaganie jeleni.

No i skad PZU ma wiedziec, czy przypadkiem tego samochodu nie kupilem przed zawarciem zwiazku malzenskiego czyli zgodnie z prawem stanowi wylacznie moja wlasnosc? Dlaczego zatem opowiedzialnosc z tytulu jego uzytkowania ma byc przeniesiona na moja zone?

Napisano

> Czy to jest zgodne z prawem?

> Wedlug twojego opisu mam samochod, ktory ja prowadze i powoduje szkode a znizki ma stracic moaj

> zona? Podstawe prawna poprosze, bo IMO to jest ostre naciaganie jeleni.

> No i skad PZU ma wiedziec, czy przypadkiem tego samochodu nie kupilem przed zawarciem zwiazku

> malzenskiego czyli zgodnie z prawem stanowi wylacznie moja wlasnosc? Dlaczego zatem

> opowiedzialnosc z tytulu jego uzytkowania ma byc przeniesiona na moja zone?

Zasady naliczania składek ustala TU. Oczywiście akceptuje je odpowiedni organ nadzorujący. To czy godzisz się na to czy twój samochód kupiony przed ślubem ma być teraz traktowany jako wspólny załatwia papier o wspólnocie, który podstawiają ci do podpisu. Podpisujesz umowę więc zaakceptowałeś ichniejsze warunki.

Niestety nie mogę namierzyć odpowiedniego kwita, więc możesz potraktować moje produkowanie się jako niewiarygodne. Dodam tylko, że informacje takie usłyszałem podczas lybacji alkoholowej od przyjaciela mojego ojca, który od wielu lat prowadzi agenturę.

Napisano

> Zasady naliczania składek ustala TU. Oczywiście akceptuje je odpowiedni organ nadzorujący. To czy

> godzisz się na to czy twój samochód kupiony przed ślubem ma być teraz traktowany jako wspólny

> załatwia papier o wspólnocie, który podstawiają ci do podpisu. Podpisujesz umowę więc

> zaakceptowałeś ichniejsze warunki.

A wiec postepowanie niezgodne z prawem lub jak to zwal - namawianie do poswiadczenia nieprawdy, gdyz majatek trwaly zakupiony przed zawarciem zwiazku malzenskiego nalezy wylacznie do osoby, ktora go zakupila. Jesli podsuwaja ci kwit ze jest inaczej to znaczy ze zadaja poswiadczenia nieprawdy, a to moze podchodzic pod par. 244 czy 248 KK (trzeba by Lucyfera zapytac) sciganym z urzedu o niekorzystnym rozporzedeniu majatkiem osoby trzeciej (rowniez Lucyfera trzeba byloby zapytac o szczegoly). Jak dla mnie to niezly przekret hehe.gif

> Niestety nie mogę namierzyć odpowiedniego kwita, więc możesz potraktować moje produkowanie się jako

> niewiarygodne. Dodam tylko, że informacje takie usłyszałem podczas lybacji alkoholowej od

> przyjaciela mojego ojca, który od wielu lat prowadzi agenturę.

Coz, ja swoj wiedze opieram na wiadomsociach potwierdzonych stosownym pismem od przedstawiciela firny ubezpieczeniowej, ktory ubezpieczyl samochod mojej zony na nia ze znizkami, ktore przejela moja zona z automatu po zawarciu zwiazku malzenskiego.

I taki przyklad. Kupilem astre zanim bylismy malzenstwem. Nalezy wiec ona wylcznie do mnie i w przypadku rozwodu (ktorego oczywiscie nei plaujemy, zeby wszystko bylo jasne) moja zona nie ma nic do niego. Jesli PZU poduneloby mi papier do podpisu, ze skoro jestemy malzenstwem to samochod jest nasz wpsolny idealnie podpadliby pod ww par. KK. Sprawa ma sie zgola odmiennie, jesli chodzi o SC zonki, ktory zostal zakupiony gdy juz bylismy malzenstwem. Samochod mozna powiedziec ze kupila ona, jest wylacznie jej (jest jedynym wlascicielem w DR), ale z powodu jego zakupu po zawarciu zwiazku malzenskiego, w przypadku rozwodu bylby do podzialu pol na pol, chyba, zebysmy uzgodnili inaczej. Nie ma natomiast mozliwosci, zebym w przypadku spowodowania przez nia szkody jej smaochodem ja stracil znizki na soj samochod, bo to jest idiotyzm do kwadratu.

ERGO:

Sugeruje zmienic towarzystwo ubezpieczeniowe, bo to szuka jeleni i wali w rodki az echo niesie hehe.gif

Napisano

Źle się wyrażałem o tej wspólnocie majątkowej. Nie chodzi o samochód a o polisy. Traktują je w taki sposób jakby na autach była współwłasność. Sytuacja ma miejsce tylko kiedy oba auta są w pezetu. Sami sobie wtedy dodają i odejmują %.

Tego typu ubezpieczenie zawarła moja teściówka.

Napisano
  • Autor

> Jesli twoja kobieta to twoja zona, to przejmuje automatycznie twoje znizki jako osoba z pierwszego

> stopnia pokrewienstwa niezaleznie od tego czy a swoj samochod czy wspolny. Dlatego jesli ma

> tylko swoj lub bedzie wspolwalscieleme czyjegos samochodu to z definicji ma tyle znizek co ty.

> Informacja pewna, sprawdzona i zastosowana w przypadku mojej zony, ktora jak wiadomo jest Wegierka

> - ma swoj samochod i moje zniki nabyte z dniem zawarcia zwiazku malzenskiego.

Moja kobieta jeszcze nie jest moja żoną smile.gif

Zuraw

Quote:

Moment. Pierwsz zasadnicze pytanie to czy ona ma swoj samochod, czyli zarejestrowany tylko na nia (nie na was obojga)? Jesli tak, to z tytulu malzenstwa uzyskuje twoje znizki, ale jesli spowoduje szkode swoim samochodem, ktorego NIE jestes wspolwalscciielem, to znizki traci tylko ona. Natomiast jesli ona korzystalaby z samochodu, ktorego bylaby wspolwlascicielem razem z toba, to wtedy zniski tracicie oboje.

Inaczej mowiac - zniski zyskuje, szkoda nie obciaza ciebie.

Jej auto jest tylko na nią czyli jeżeli ja tylko dam zniżki to w przypadku kolizji którego kolwiek z nas, zniżki zostaną zachowane na drugim aucie?

Z tego wynika że dać tylko współwłaściciela do Oc anie do Dr

Napisano

> Moja kobieta jeszcze nie jest moja żoną

> Zuraw

> Quote:

> Moment. Pierwsz zasadnicze pytanie to czy ona ma swoj samochod, czyli zarejestrowany tylko na nia

> (nie na was obojga)? Jesli tak, to z tytulu malzenstwa uzyskuje twoje znizki, ale jesli

> spowoduje szkode swoim samochodem, ktorego NIE jestes wspolwalscciielem, to znizki traci tylko

> ona. Natomiast jesli ona korzystalaby z samochodu, ktorego bylaby wspolwlascicielem razem z

> toba, to wtedy zniski tracicie oboje.

> Inaczej mowiac - zniski zyskuje, szkoda nie obciaza ciebie.

> Jej auto jest tylko na nią czyli jeżeli ja tylko dam zniżki to w przypadku kolizji którego kolwiek

> z nas, zniżki zostaną zachowane na drugim aucie?

> Z tego wynika że dać tylko współwłaściciela do Oc anie do Dr

Jesli nie jest twoja zona ale jest wspolwalscicielem z toba na jednym samochodzie i powoduje szkode, to znizki, ktore dzieki wspolwlasnosci ma od ciebie likwiduje na samochodzie na ktorym byla szkoda oraz osobie na ktora ten samochod jest zarejestrowany. Dlatego jesli ona spowoduje szkode, to traci znizki ona, a tym samym ty. Jesli wiec posiadasz drugi samochod zarejestrowany wylacznie na siebie, to z tytulu skzody na drugim pojezdzie straciles znizki a tym smaym straciles je na swoim samochodzie.

Wiem, ze to jest idiotyczne, ale z puynktu widzenia TU baredzo wydajne do lojenia klientow. Wedlug mnie caly system obowiazkowych ubezpieczen odpowiedzialnosci cywilnej powinien byc przypisany tylko i wylacznie do posiadacza prawa jazdy. Dlaczego? Ano taki przyklad. Posiadam z zona w sumie 4 samochody. Ale dlaczego mam placic na nie wszystkie skladki OC, skoro nigdy czterema na raz nie pojade?

Jak rozwiazac takie zagadnienie? Ano banalnie prosto. Domniemywa sie, ze kazda osoba posiadajaca prawo jazdy bedzie poruszala sie samochodem (po to je w koncu robi), a wiec musi tez posiadac ubezpieczneie OC. Niesprawiedliwe? A dlaczego mam placic 4 ubezpieczenia OC, choc nigdy 4 samochodami nie pojade? Przy takim rzowazaniu odpadlaby kwestia komu potracic znizki w przypadku powstanai skzody - zawsze sprawcy niezlaeznie od tego do kogo nalezy samochod. Sprawca jest kierowca i on ponosi odpowiedzialnosc ze swojego OC, a nie w jakis udziwniony sposob wlascicielo-pojazd.

Napisano
  • Autor

> Jesli nie jest twoja zona ale jest wspolwalscicielem z toba na jednym samochodzie

nie jestem współwłascicielem samochodu, chcę tylko być do zniżek, czy w takim wypadku muszę być na aucie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.