Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] wydech - trzy pytanka

Featured Replies

Napisano

witam

po pierwsze "zmywak":

283945676-zmywak.jpg

wymieniłem go przez rok ze trzy razy i dalej stamtąd

dmucha... jak to połączenie doszczelnić?

kołnierze rur nie mają wżerów ani dziur... czy wymiana sprężyn pomoże hmm.gif

po drugie połączenie tłumik końcowy-tłumik środkowy:

283945676-t%B3umik.jpg

stamtąd też mnie dmucha i pytanie j.w. jak to uszczelnić hmm.gif

tłumikarze używają siakiejś pasty... co to za specyfik?

a może jest coś lepszego...?

po trzecie guma zawieszenia tłumika końcowego:

283945676-guma.jpg

po roku nówka sztuka wygląda jak na załączonym obrazku icon_eek.gif

brać jakąś konkretną firmę...? jest jakaś różnica jak się ją zawiesi...?

post-100298-1435250885266_thumb.jpg

Napisano

Witam. Pozwolę sobie dodać czwarte pytanie... Czy widoczne na pierwszym zdjęciu złącze "zmywak" może skrzypieć, hałasować od drgań silnika np przy ruszaniu i zmianie biegu z 1 na 2? Czy spotkał się ktoś z takim felerem

Napisano

Polaczenia w ukladzie wydechowym doszczelnialem z dobrym skutkiem takim preparatem: CRC Exhaust mounting paste.

W moim wozie urwalem srube mocujaca rure wydechowa do kolektora wydechowego, wiec wisi tylko na jednej srubie, a polaczenie jest doszczelnione tym swinstwem i nic nie puszcza, mimo, ze polaczenie jest ruchome (oczywiscie nie mam kiedy wyjac kolektora i urywka usunac...).

Pozdrawiam

Napisano

Zmywak można kupić w wersji białej - nasyconej pastą, czy czymś w tym stylu. Po montażu pasta doszczelnia połączenie.

Napisano

> Witam. Pozwolę sobie dodać czwarte pytanie... Czy widoczne na pierwszym zdjęciu złącze "zmywak"

> może skrzypieć, hałasować od drgań silnika np przy ruszaniu i zmianie biegu z 1 na 2? Czy

> spotkał się ktoś z takim felerem

Moze i jest to dosyc powszechne zjawisko. Najlepiej rozlozyc polaczenie, "zmywak" oczyscic i zamontowac ponownie na wyzej wymieniony przeze mnie specyfik. Poza tym, skrzypienie moze byc powodowane przez ocierajacy sie kolnierz polaczenia o srube, pod ktora znajduje sie sprezyna w wyniku przesuniecia calego ukladu wydechowego (zerwany wieszak, uderzenie i tp). Mozna temu zaradzic przez powiekszenie otworow w kolnierzu, przez ktory przechodzi sruba.

Pozdrawiam

Napisano

Ja tez mam taki feler drazni mnie strrasznie bo skrzypi jakby sie mialo cos rozsypac ale nie mam pojecia co z tym zrobic

Pozdrawiam

Napisano

> Ja tez mam taki feler drazni mnie strrasznie bo skrzypi jakby sie mialo cos rozsypac ale nie mam

> pojecia co z tym zrobic

> Pozdrawiam

Najgorzej jest na mieście w korku inni kierowcy sie gapią, skrzypi jak zawieszenie w zgnitym żuku.. Trzeba podjechać do tłumikarza zmywak wymienić bo jego cena niewielka, resztę obczyścić i ew. oblukać czy śruba nie obciera o kolnierz tak jak zasugerował tosh

Napisano

U mnie zaczelo skrzypiec po wymianie UPG, mechanior stwierdzil ze zmywak tez jest do wymiany bo juz widac ze ktos uszczelnial jakims mazidlem a to zapewne bylo to o czym pisal TOSH. Nie pozostaje nic innego jak zakupic ow cudowny preparat i samemu zrobic tak jak byc powinno.

Pozdrawiam

Napisano

W F-ce skrzypienie przy ruszaniu/zmienie biegów bywa powodowane zużytą , drucianą uszczelką na połączeniu kolektora wydechowego i rury przedniej . Pasuje podobno od poloneza . Oryginał GM - około 40 PLN , zamiennik 10 PLN.

Napisano

> drucianą uszczelką na połączeniu kolektora wydechowego i rury przedniej

Czyli zmywak wink.gif . O tym piszemy od początku wink.gif

> Pasuje podobno od poloneza . Oryginał GM - około 40 PLN , zamiennik 10 PLN.

Pasuje. Tylko czy potem nie postów: "wymieniłem i znow skrzypi/dmucha..."? ; )

Pozdroofka

Napisano

Quote:

Czyli zmywak

... jesli to ma związek z niegdysiejszym przyborem do mycia garów to mówiło sie na to - druciak ...

... w/g mnie prawidłowo założony nie ma prawa wydawać jakichś odgłosów ... przecież to element tłumiący drgania oprócz funkcji uszczelniającej ...

... sam montowałem środkowy i tylny tłumik - bez tego druciaka/zmywaka nie da się jeździć ... układ rezonuje ... dopiero założenie tego elementu wyeliminowało niedogodność - mocno i dokładnie(współliniowo) trzeba zamontować rury ... pozdro ....

Napisano

> to mówiło sie na to - druciak

Tak samo jak jeden napisze "diaks", a drugi poprawi: mowi się "kątówka" zlosnik.gif Jeden i drugi poprawny... zlosnik.gif Kwestia kto w jakim regionie mieszka.

Pozdroofka

Napisano

> Tak samo jak jeden napisze "diaks", a drugi poprawi: mowi się "kątówka" Jeden i drugi poprawny...

Jeszcze "flex" lub "gumówka"...

Ja wolę szlifierke kątową.

Pozdrawiam

Napisano

> Jeszcze "flex" lub "gumówka"...

> Ja wolę szlifierke kątową.

> Pozdrawiam

mi się zdaje że i tak większość powie że użyła "bosha" smile.gif

Napisano

> W F-ce skrzypienie przy ruszaniu/zmienie biegów bywa powodowane zużytą , drucianą uszczelką na

> połączeniu kolektora wydechowego i rury przedniej . Pasuje podobno od poloneza . Oryginał GM -

> około 40 PLN , zamiennik 10 PLN.

Wszystko sie zgadza tyle ze u mnie wlasnie po wymianie druciaka na nowy zaczelo skrzypiec, stary byl posmarowany jakims mazidlem (pewnie do uszczelniania polaczen wydechu)i bylo cicho, teraz jest koszmar.

Pozdrawiam

Napisano

No i wszystko sie wyjasnilo mechanior mi nie wymienil zmywaka choc zarzekal sie ze to zrobi angryfire.gifangryfire.gif w sumiie moja wina ze nie sprawdzilem. Z braku mozliwosci zakupu oryginalu zakupilem zamiennik od poloneza i prawie pasuje minimalnie dmucha. Jak myslicie czy istnieje mozliwosc ze sie ulozy czy dolozyc jakies uszczelnidlo?

Pozdrawiam

Napisano

U siebie wymieniałem kilka razy tą uszczelkę i każda niestety skrzypi po jakimś czasie . Nic nie daje smarowanie bo smar wypala się a pasta uszczelniająca wykrusza się z tego powodu , że nie jest to połączebie sztywne.

Napisano

Sprzedawca w sklepie powiedzial mi ze mozna sprobowac zastosowac nieco mocniejsze sprezyny moze to jest jakies rozwiazanie?

Pozdrawiam

Napisano

Mozesz wysmarowac "zmywak" srodkiem uszczelniajacym i dac podkladki pod sprezyny, mocniejszych sprezyn nie znajdziesz, bo takowych nie ma, chyba ze dorobisz na zamowienie.

Zdarzalo sie, ze nowy "zmywak" musial sie ulozyc i przestal puszcza spaliny. W moim wozie jest stary oryginal i daje rade, nawet bez jednej sruby...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

mogę czwarte pytanko...? zlosnik.gif

co może powodować zmulenie tak do 2000 obr/min...?

nieszczelność przed sondą czy przytkanie wydechu za sondą (kat/tłumik)... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> CRC Exhaust mounting paste.

zanabyłem, posmarowałem gdzie trzeba i...

...nigdzie nie dmucha ok.gifsmile.gif

BTW:

co do gumy to kupiłem nową i założyłem odwrotnie do tej wcześniejszej

283965739-gum.jpg

zobaczymy jak będzie wyglądać za jakiś czas

no i tłumik tera "wisi" tak jak powinien wink.gif

283965739-t%B3um.jpg

no i może się pochwale jeszcze zlosnik.gifgrinser006.gif

rozbebeszałem wydech w celu naprawy kolektora...

283965739-kol.jpg

wyspawałem sobie ładnie jeden otwór który był, jak by to ująć hmm.gif,

troszkę rozbity i "wolny od śruby" hehe.gif

P.S. dzięki wszystkim za rady piwo.gif

post-100298-1435250893542_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.